Belga és angol források szerint az Arsenal az Everton 22 éves játékosának, Amadou Onana leigazolásán dolgozik.

Hétfőn a belga újságíró, Sacha Tavoleiri azt írta az X-en, hogy a "tárgyalások fokozódnak az Arsenal és az Everton között Onana ügyében. A játékos célja az, hogy maradjon a Premier Ligában, és szeretne az Ágyúsokhoz igazolni. A dolgok gyorsan alakulnak, meglátjuk, mi történik."

Tavoleiri értesülését Pieter-Jan Calcoen, a belga játékosok ügyében hitelesen tudósító Nieuwsblad Sport munkatársa is megerősítette, az angol médiában a hírt egyelőre csak a football.london vette át.

Nem újkeletű az érdeklődés

Az Arsenal érdeklődése Onanáért elég régóta datálható: a csapat már a Lille-nél is figyelte a középpályás helyzetét, ám a játékost 2022 nyarán 33 millió fontért az Everton vásárolta meg.

Mikel Arteta csapata megbízható hírek szerint már tavaly télen is megpróbálta volna megvenni Onanát, a spanyol edző egyfajta B-tervként tekintett a szenegáli származású játékosra azt követően, hogy az Arsenalnak nem sikerült megszereznie Moises Caicedót a Brightontól.

Onana azonban akkor még maradni akart az Evertonnál, és segíteni akart nekik, hogy elkerüljék a kiesést, ami az előző szezonban is fenyegető volt a liverpooli csapatnak. A hírek szerint azonban a játékos álláspontja változott, idén télen már nyitott lenne a váltásra.

Átszervezés a télen?

Nem kérdés, hogy az elmúlt 7 meccséből mindössze 1-et megnyerő Arsenal komoly formahanyatlásban van, aminek a legfőbb oka, hogy hiába dolgoz ki több helyzetet is Arteta csapata, befejezni nem sikerül a ziccereket.

Ennek megoldására a legkézenfekvőbb opció az lenne, ha a csapat egy támadót igazolna a télen, de a piacon jelenleg elvétve akad olyan csatár per pillanat, aki kellő játékminőséget képvisel az Arsenal számára, és akinek a leigazolását anyagilag is meg tudná engedni magának a klub.

"Jelenleg egy csatár leigazolása nem tűnik reálisnak. Jelenleg az a dolgunk, hogy a nálunk lévő játékosokat fejlesszük, hogy jobb eredményeket érjünk el." - mondta szűkszavúan Arteta a Liverpool elleni FA-Kupa-vereséget követően.

Ráadásul mivel per pillanat Gabriel Jesus is sérült, egyfajta megoldás lehet, ha Kai Havertz-et a nyolcas szerepkörből befejezőcsatárnak teszi fel Arteta, így viszont a középpályán lehet foghíjas a csapat - középpályást azonban hamarabb igazolhat az Arsenal a tél folyamán, mint csatárt.

Mi lesz veled, FFP?

Mint már számos cikkünkben írtuk az elmúlt hetekben: az Arsenalnak komoly gondot okoz most télen, hogy a tavaly nyári költekezés miatt már nem maradt számottevő forrás az újabb erősítésekre. 

A Financial Fair Play szabályzata leegyszerűsítve annyit mond ki, hogy egy klub csak annyit költhet, amennyi bevételt kitermel magának. Aki ezt megszegi, vagyis a kiadásaival átlépi a bevételeit, sportszakmai büntetéssel kalkulálhat, az elmúlt hetekben éppen Onana csapatát, az Evertont sújtotta a Premier League 10 bajnoki pont levonásával.

Az Arsenal - hogy ne szegje meg az FFP-előírásokat - éppen ezért csak kölcsönben igazolta le David Rayát a Brentfordtól a szezon végéig, de a játékost Artetának meg kell vásárolnia a következő szezonig, viszont csak az új következő gazdasági évben, július 1. után.

Nem igényel túl nagy újságírói fantáziát, hogy bármennyibe is kerüljön Onana idén télen - állítólag az Everton a nehéz anyagi helyzete ellenére is legalább 50 millió fontot vár a 22 éves belga játékosért -, az Arsenalnak el kell adnia valamelyik játékosát ahhoz, hogy bármiféle üzletet nyélbe tudjanak ütni a liverpooliakkal. 

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy ha Onanát - vagy bárkit - leigazolna a csapat, nem muszáj a leigazolás előtt eladni bárkit is. A lényeg, hogy az adott játékos eladása a gazdasági év vége - azaz június 30-ig bezárólag - megtörténjen.

Csak szemléletésképpen: ha az Arsenal egy Hale End-i, saját nevelésű játékosát adná el (Nketiah-t, Nelsont vagy Smith Rowe-t), az nettó profitnak számítana a könyvelésben. Egy 30 millió fontos eladás esetében az Arsenal elméletileg  akár 150 millió fontot tudna költeni bármilyen játékosra, beleértve nem csak az illető átigazolási díját, de a fizetését, aláírási díját és ügynöki jutalékát is, feltéve, hogy az érkező 5 éves szerződést ír alá. Ennek az az oka, hogy az összköltséget (ami a példa okán 150 millió) maximum 5 éven keresztül, lineárisan amorizálhatja a csapat. 

Az elmúlt hetekben az Arsenal visszautasította a Crystal Palace megkeresését Eddie Nketiah-ért, míg bizonyos csapatok - többek között a West Ham - érdeklődik Reiss Nelsonért.

Emiatt úgy néz ki, hogy a csapatnak mégiscsak van egy korlátozott mozgástere a piacon, s bár minden jelentős átszervezéssel járna a keretet illetően, Artetáék - ha akarják - meg tudják valósítani a hőn állított erősítéseket, igaz, viszonylagos áldozatok árán.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (247)

3 hónapja
Tomi keretben sem volt ma a japán válogatottban. Nagyon egészséges lehet :D
3 hónapja
Legalabb Mo jatszik
3 hónapja
Néztem most ezt az Everton-Villát, ez az Onana finoman szólva sem egy labdazsonglőr. 🙂 Tipik szaladgálós néger középpályás, kevés aggyal és technikai képzettséggel. Kurvára nem értem miért akarjuk annyira. Egy formában lévő Parteynak a cipőjét nem köthetné be. Persze azzal én is tisztában vagyok, hogy valaki kelleni fog nyáron, mert a ghánaival nem lehet számolni. Mondjuk padra oké, de nem szeretnék ilyen játékost az Arsenal kezdőjében látni, mint a belga.
3 hónapja
1-1 meccs alapján nem szabad ítélkezni, az Everton ráadásul egy igazi kiscsapatos taktikát nyomat, ez csalóka lehet. Sztem nagyon lenézed Onanat, ha nem lenne Rice, én simán elfogadnám őt 6-osba. Egyébként több topcsapat is szemet vetett rá.
3 hónapja
Jó, mondjuk nem ez volt az első meccs, amit láttam tőle, csak most direkt figyeltem, hogy mit csinál. Képzetlen és nem elég játékintelligens. Tipikus rohangálós játékos, jó fizikai adottságokkal, tud pressingelni, de azért na... Nem való ide a kezdőbe.
3 hónapja
igazabol az Evertonba nem is nagyon kell, hogy barmi mast jatszon, meg csak kreativnak kell sem lennie. Partey sem volt az az ATM-ben. Egy nagyon jo jatekos volt, de nala is sokakban felmerult anno, h egyedul kepes lehet-e eljatszani ezt a szerepkort is. Yaya Toure is a Barcaban egy nagyon jo szuro volt, aztan Pep kb 10est csinalt belole. Onana a Hamburgban pl abszolute kreativan jatszott es progresszivan. Ha nem azt kerik tole, akkor nem fogja azt jatszani. Ettol fuggetlenul en se azt mondom, hogy O a mi emberunk, de a nyaron 4en is elmehetnek kozeprol, igy 2 ketto kp biztosan kelleni fog
3 hónapja
Hát azért Parteynnál látszott az Atletiben is, hogy egy intelligens játékos extra passzkészségekkel. Én őt anno nagyon hoztam volna vagy Ruben Nevest. Aztán a sérülések miatt eléggé felemás lett sajna az itteni karrierje. Szerintem ő más dimenzió, mint Onana. Yayából Pellegrini csinált szerintem 10-est. Mondjuk ő azért kicsit magasabb polcon volt, mint bármelyik megemlített játékos. Nálam aranylabda kaliber volt az elefántcsontparti.
3 hónapja
leginkabb az edzok altal elvart szerepkor betoltesere gondoltam. Bar sokan Onanaban latjak Yayat, es a belga meg csak 22 eves. Ha azt varjak el tole, h romboljon, akkor csak azt fogja csinalni.
3 hónapja
Hallgattam most a Leak-et. Volt szó benne a csapatról. Peet szerint tévúton van, aki szerint csatárra van szükségünk. :D Csak az a baj, hogy Jesus ennyire sérülékeny. Márknak már sokkal jobban tetszett a gondolatmenete. Lehet gólvágó kilences nélkül is eredményeket elérni, lásd Firmino, csak akkor mellé kell két húsz gólos szélső, mint a Salah meg a Mané. De ugye Benzema is alájátszott Bale-nek meg CR-nek anno. Az már mondjuk más kérdés, hogy a francia amúgy gólvágónak is alkalmas, mint utólag kiderült. Madridi szálat már csak én tettem hozzá. Szerintem naiv Peet, ha elhiszi, hogy ez a támadóhármas elég a bajnoki címhez. Igazából tavaly szép számokat hozott Saka meg Martinelli, de még felülteljesítéssel sem a 20 plusz gólos kategóriák voltak. Egyébként arról is esett szó, hogy részben lehet azért nem fogunk csatárt hozni, mert akkor kukázni kéne Havertzet. :DDDDD De igen, nyilván nem jár kompromisszumokkal a jelenléte. Gondolom egy Maddisonnak is nehezére esne mondjuk Osimhent tömni labdákkal. :D (a nigérirait amúgy a podcastben a legjobb csatárnak nevezték Haaland mellett, de Kane szerintem csak kiment a fejükből)
3 hónapja
Persze, az zarojeles dolog csak, hogy Mane talan az utobbi 10 ev legkreativabb szelsoje volt Hazard mellett a PL-ben, mig Salah szamaihoz hasonlot talan Ronaldo hozott 2007-2008-ban. Peet is akkora faszsagokat tud mondani....Ne csinaljunk ugy, mintha Martinelli annyira vilagelit szelso lenne. A 2010-2011-es Nasri-ra szo nelkul elcserelnem a brazilt. Ugyes, gyors is de hogy nincs tul sok esze szegenynek az egyszer fix...es az nem ugy megy, hogy csak egyrol a kettore lesz az embernek.
3 hónapja
Bár nem láttam de szerintem ő sem azt mondja hogy nem kell majd csatár. Vagy legalábbis én azt gondolom hogy jelenlegi meccseken nem ez volt a baj hanem hogy bárki került oda kimaradt a helyzet. Ezen túljut a csapat és megint jönnek a gólok. Aztán majd egy tipikus gólvágó csatárral persze ezt lehet növelni nyáron mondjuk. De jelenleg nem ez a gond mert bőven a csapat átlag helyzetkihasználása alatt teljesít a csapat az utóbbi pár meccsen. Ami vissza fog állni szerintem a normálra remélhetőleg minél hamarabb. De az utóbbi pár meccsen lévő problémát a meglévő játékosokkal is vissza lehet tenni a normál szintre helyzetkihasználás terén.
3 hónapja
De az sem lenne elég összességében.
3 hónapja
Amúgy meg lehet simán annyi a megoldás, hogy nem bírják a nyomást. Folyamatosan ez az Arsenal problémája, amit 20 éve nem sikerült megoldani. Tavaly felszabadultan lehetett a szezon háromnegyedében játszani, meg is látszott, végén mikor realitás lett, hogy behúzzák a bajnoki címet, láttuk mi lett a vége (persze Saliba sérülése nagy érvágás volt, de attól még 2 gólos előnyöket nem kellett volna leadni). Idén a tavalyi 2. hely és a nagy kaliberű igazolások után már az egész szezonnak úgy indultak neki, hogy a PL egyik favoritja az Arsenal, nem csak egy meglepetés csapat. Azt mivel görcsölnek, szar döntéseket hoznak a kapu előtt, hátul hülye hibákat vétenek stb... Nagyon ez az érzésem ismét, mivel minden egyes kurva szezon ezen megy el.
3 hónapja
Egyértelmű, h nem csatár gond van. Saka, Öde rengeteg helyzetet puskáztak el a legutóbbi vesztes meccseken, de ezért is Jesus van elővéve :D Havertzről nem is beszélve, folyamat hagyja ki a fejes gólhelyzeteket, pedig elől ez lenne az egyik fő erőssége elméletileg, lábbal is vicc a pali. 8-as gond van, ill nem lenne, ha Szarteta betenné végre Rowet az alapcsapatba Havertz helyett.
3 hónapja
Szerintem pedig egyértelmű, hogy csatár probléma is van. Az, hogy Havertz kevés a kezdőbe, az tiszta sor, de ez nem mentesíti Jesus felelősségét. Kezdjük ott, hogy milyen sérülékeny. Igen, akkor lehetne ő kezdő, ha folyamatosan lehetne rá számítani, meg mondjuk legalább az egyik oldalán lenne egy Salah, aki folyamat termeli a 20 gólokat.
3 hónapja
Arteta 23 játékost használt idén a PL-ben, ez a legkevesebb az egész ligában. A cseréink átlagosan 17 percet játszanak, ez holtversenyben szintén a legkevesebb a West Hammel az egész ligában. De igen, nyilván mi vagyunk a hülyék, mikor Artetát elővesszük, hogy a faszért nem dob be néha egy ESR-t vagy legalább pár percet nem ad egy Nwanerinek... De legalább a kulcsemberek csapágyasra vannak hajtva.
3 hónapja
Jó látni, hogy Moyes papától is tanult valamit Mikel, nem csak Pepperonitól. 😀
3 hónapja
Kedvencem mikor a mediaban mindig eloadja, hogy XY ( pl: Vieira) mekkora kiraly de basszameg egy valamirevalo meccsen mar sokszor cserekent se meri nagyobb idore bekuldeni, kezdonek meg nyilvan a kozelebe se kerul :D Saka-t kell kiegetni inkabb...ami amugy megkockaztatom 2 even belul sikerulni is fog neki! Mar most latszanak a jelei...
3 hónapja
#Rowemegfogjakapnialehetőséget
3 hónapja
Hat persze 😂Ez a mostani nyilatkozata is lehet utasitasra tortent, hogy elejet vegyek a szurkolok lazadasnam. Nem lenne vilagmegvalto o se, de anno o mentette meg ennek a fasznak az allasat kb szoval megerdemelne, hogy havonta 2 meccsen kezdhessen. Megkockaztatom, hogy a kiscsapatok ellen ahol mi diktalunk ( vagyis tavaly meg ugy volt, most mar kevesbe) siman ot kene tenni a kezdobe Havertz helyett.
3 hónapja
azert komoly uldozesi mania kell ahhoz, hogy azt hidd Arteta raszolt ESR-re hogy nyilatkozzon ilyet. Ha annyira jatszani akarna es eligazolni akkor nem kurvara leszarna, hogy mit ker tole Arteta? mi lenne a legrosszabb ha lenyilatkozna hogy menni akar? nem jatszik? most se jatszik.
3 hónapja
Most nezem marcius kozepetol majus elejeig milyen a sorsolasunk 😂😂 RIP! Foleg, ha meg esetleg tovabbmegyunk a Porto ellen es lesz ket meccsunk mondjuk egy Bayern ellen. Szerintem a vegen a TOP4 is necces lesz iden 😀
3 hónapja
Majd lehet mosdatni Arteta-t ha a vilag masodik legdragabb keretevel nem sikerul a TOP4

Szólj hozzá