Az Arsenal az októberi hónap folyamán vehette birtokba a legújabb technikával felszerelt orvosi központját

Az Arsenal az októberi hónap folyamán vehette birtokba a legújabb technikával felszerelt orvosi központját, amely remélhetőleg minden eddiginél hatékonyabban fogja segíteni a csapat szakembereit abban, hogy megelőzzék a játékosoknál esetlegesen kialakuló sérüléseket, illetve hogy még hatékonyabbá és gyorsabbá tegyék a már sérült játékosok rehabilitációit.

A kétemeletes létesítményben minden megtalálható, ami egy modern orvosi központban kell, hogy legyen. Az Arsenal még arra is nagy gondot fordított, hogy minél több napfény jöjjön az épületbe a több tucat ablaknak köszönhetően, ez pedig a komplexum egyik kiemelkedő pozitív tulajdonsága.

A csapat új orvosi központjában kaptak helyet az Edge10 szoftverekkel felszerelt számítógépek is, amikkel azokat az adatokat elemezik ki a csapat orvosai, amelyeket az edzéseken, illetve a nyári felkészülési szezon folyamán gyűjtenek egy speciális GPS-rendszer segítségével. Minden egyes játékosnak külön-külön van mérve az olyan adatok, mint – többek között - a fittség, a tápanyag-bevitel, a testtömeg növekedés/csökkenés, súly, vagy a pályán eltöltött percek mennyisége. Ezen adatok kielemezése, összehasonlítása támpontot adhat a csapat orvosainak egy-egy kialakulóban való sérülés elkerülésekor.


A GPS-alapú rendszert az Arsenal 2010-ben vezette be, de nehezítette a csapat dolgát, hogy a szabályok értelmében tétmeccseken nem viselhették a játékosok az eszközt. Az adatok begyűjtéséhez, valamint kiértékeléséhez így még több időre volt szükség, tehát nagyságrendileg az elkövetkezendő hónapokban fog leginkább a rendszer a csapat orvosainak a hasznára válni, révén minden egyes játékost külön-külön fel kell térképezni.

A sérülések hatékony kezelése érdekében a játékosok hárommedencés uszodát is igénybe vehetnek. Az első medencében 7°C-s víz várja a játékosokat, itt 5-7 percig tartózkodhatnak a horzsolással, gyulladt, vagy izomlázzal küszködők. A második medencében már 30 fokos a víz, ezt általában a bemelegítés leghatékonyabb optimalizálása érdekében használják a játékosok. A harmadik, és egyben legnagyobb medence sajátossága, hogy állítható talajjal rendelkezik, így a sérült játékos odakaphatja a kezelést, ahol éppen szüksége van rá, legyen szó boka-, vagy térdsérülésről.


Az egyik legérdekesebb innovatív berendezés az orvosi központon belül az ún. anti-gravitációs futópad. Ezek az eszközök képesek egy edzés erejéig a játékosok testsúlyát akár 80%-kal is csökkenteni, így kevesebb terhelés hárul a csontokra, az ízületekre, a sérült testrészekre. Thomas Vermaelen például pont egy ilyen berendezés segítségével gyorsította fel a rehabilitációját, s térhetett vissza a vártnál jóval korábban a pályára.

A különféle technikai felszerelés mellett más módszerrel is próbálják segíteni a játékosokat, hogy megőrizzék fittségüket és egészségüket. Egy külön táplálékozási szakértő segíti heti két alkalommal a csapat munkáját, ezen kívül egy csontkovács, de még egy jógaoktató is megfordul a klubnál egy héten. Az elmúlt években például maga Arséne Wenger kardoskodott számtalan alternatív gyógymód, mint például az akupunktúrás kezelés bevezetése mellett is. A játékosok természetesen nincsenek rákötelezve arra, hogy ilyen kezelésekre járjanak, hacsak nem fogyni akarnak, vagy éppen ellenkezőleg: ha súlyt akarnak felszedni.

Egy játékos heti szinten általában 10-15000 kalóriát éget el, így a rendszeres táplálékbevitel, valamint a folyadékpótlás is nagyon fontos, a nem megfelelő energiapótlás akár izomhúzódáshoz is vezethet. A csapat orvosai ezért minden játékosnak személyre szabott ízű és hőmérsékletű táplálék-kiegészítőt készítenek el, amit az edzések után fogyasztanak el.


Az új orvosi központ hatékonyságát persze végső soron az fogja eldönteni, hogy az Arsenal mennyire húz majd hasznot a pályán a sérülések elkerülése, vagy a rehabilitációs idő megrövidítése okán. A helyzet azonban sohasem volt olyan rossz, mint ahogyan az látszott. A csapat, bár nem kötelező, megosztja a sérülésekről való adatait az UEFA-val, s az erről kialakított rangsorban az Arsenal az erős középmezőnyben tanyázik, magyarán az átlaghoz képest nincs több sem több, sem kevesebb sérültjeik egy szezon alatt. A bajnokságban pedig összehasonlítani az Arsenal sérült játékosait például a Wigan sérültjeivel már csak több okból is badarság: egyrészt az utóbbi csapat legalább húsz mérkőzéssel kevesebbet játszik egy idény alatt, mint a BL-ben is szereplő Arsenal, másrészt pedig a keretlétszám is jóval több az ágyúsoknál, így lényegében az is valószínűsíthető, hogy több lehet a sérült játékosok összlétszáma is az észak-londoniaknál.


A balszerencse azonban ezen a téren sem zárható ki teljes egészében a futballtól. Gary Lewin, a csapat egyik fizioterapeutája nemrégiben elmondta, hogy két évvel ezelőtt az Arsenalnak nem kevesebb, mint hét törött lábbal rendelkező játékosa volt, kisebb-nagyobb mértékben – szemben a szezonbeli átlaggal (1-2 törés/idény). Ez egy ördögi folyamatot gerjesztett, mivel hét játékos hiányában a rotáció és a még egészséges játékosok pihentetése sem vált gördülékennyé, így még több sérültje lett a csapatnak – ez pedig evidens, hogy kihatott a pályán lévő teljesítményre is.

Persze, remélhetőleg csak ezidáig.

(Képek: Goonerholic.com)