Elutasította a Sheffield United az Arsenal 32 millió fontos ajánlatát Aaron Ramsdale-ért, írják egybehangzóan az angol lapok, köztük a hiteles The Times is.

Az nyílt titok, hogy Arteta tervei közt szerepel egy hálóőr leigazolása, hiszen Mat Ryan távozásával az Arsenal egyelőre második számú kapus nélkül áll, Arthur Okonkwo és Alex Runarsson pedig vagy nem kellően tapasztalt, vagy nem elég minőségi kapus, hogy betöltse ezt a szerepkört Bernd Leno mögött, aki viszont az eddigi sajtóhírekkel ellentétben valószínűleg mégis marad a 2021/22-es szezonra.

Onana mégsem jön?

Június elején még arról írtunk, hogy valószínűleg André Onana lesz az első érkező idén nyáron, az Ajax ugyanis lemondott a kameruni kapusáról, aki jövőre szabadúszó lesz a lejáró szerződése miatt. Onana szerződtetését azonban kivételes akadályok nehezítik meg: figyelmetlenség miatt egy doppinglistás gyógyszert vett be ugyanis a kapus még tavaly novemberben, és fennakadt a rutinvizsgálaton.

Onana eredetileg egyéves eltiltást kapott, amit végül a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) fellebbezett meg, ám a fellebbezés csak félsikert hozott: a kameruni szeptemberig nem látogathatja sem a klub- sem a válogatottcsapata edzéseit, novemberig pedig nem léphet pályára. Mindez azt eredményezte, hogy a kezdeti érdeklődést nem fokozta tovább az Arsenal, és új célpontok után néztek Artetáék.

Jelen állás szerint Onana egyébként a Lyonhoz áll a legközelebb, de az anyagi problémákkal küzdő francia csapatnak még egy 10 millió eurós ajánlatot is nehézkes összetennie az Ajax számára.

Főszerepben a hazai nevelésű játékosok

A sajtóhírek szerint egy fontos kritériuma van még az Arsenal kapushajszájában: az illető hálóőrnek saját nevelésűnek kell lennie. Ez annyit jelent, hogy nemzetiségtől függetlenül az adott játékosnak 21 éves koráig legalább 3 évig angol vagy walesi klubnál kellett játszania. A hazai nevelésű játékosok száma fontos lehet a keret regisztrációjakor: a bajnokságba leadott nevezési listán ugyanis legalább 8 hazai nevelésű játékosnak kell szerepelnie. Mivel az Arsenal több ilyen játékostól is meg akar válni (Bellerín, Maitland-Niles, Willock, Nelson), fontos lesz tehát hazai nevelésű játékosokkal pótolni őket.

A mozdítható kapusok listáján egyelőre két hazai nevelésű játékos található: a Sheffiled United kapusa, Aaron Ramsdale és a West Brom hálóőre, Sam Johnstone.

Egybehangzó sajtóhírek szerint a két kapus közül egyértelműen Ramsdale áll az első helyen Arteta listáján. Ramsdale-ért már az Európa-bajnokság előtt jelezte az érdeklődését az Arsenal, de ajánlatot a kontinenstornáig nem tett. Most viszont már el kezdte szállingózni a hírek, hogy az Eb végeztével megérkezett az első hivatalos ajánlat is, de a Sheffiled United még a 32 millió fontot is kevesli a 23 éves kapusáért.

Ramsdale a Sheffiled United saját nevelésű kapusa, akit 2017-ben adtak el a Bournemouthnak. Ramsdale az első két szezonját kölcsönben töltötte a Chesterfieldnél, illetve az AFC Wimbledonnál, majd végül összejött az áttörés az akkor még Eddie Howe által irányított együttesében, de végül nem sikerült a Premier Ligában bennmaradniuk.

A kiesést követően azonban egyből lecsapott rá a frissen feljutó nevelőegyüttese, és 18,5 millió fontért visszaigazolták őt a Bournemouthtól egy négyéves szerződést keretein belül. Mindez azt eredményezi, hogy a Sheffiled United a kiesésük ellenére is erős alkupozícióban van Ramsdale-t illetően, egyes hírek szerint akár 40 millióig is el kell menni egy sikeres ajánlat eléréséhez.

Ramsdale alternatívája a West Brom kapusa, Sam Johnstone lehet, akiért sokáig a West Ham tűnt befutónak, ám végül a Kalapácsosak nem hajlandók 10 millió fontnál többet adni egy olyan kapusért, akinek a szerződése lejár a 2021/22-es szezon végén. 

Azt már David Ornstein is megerősítette, hogy Johnstone szerepel az Arsenal (és a Tottenham) radarján is, de ajánlatot még nem tettek érte. A 28 éves angol kapus 5 évvel idősebb Ramsdale-ért, de mindenképpen mozdíthatóbb célpont. A West Brom új menedzsere, Valerien Ismael már nyíltan kijelentette, hogy Johnstone lehet az egyik játékosuk, akit a kiesés miatt el kell majd engedniük.

A Guardian szerdai cikkéből kiderül, hogy az Arsenal napokon belül benyújthatja a harmadik, egyben utolsó ajánlatát Ramsdale-ért. A Sheffield United a hír szerint 30 millió fontot kér bónuszokkal együtt.

Ha minden kötél szakad

Ramsdale-n és Johnstone-on kívül még egy alternatívája lehet még az Arsenalnak, ő Neto, a Barcelona kapusa, akiért már idén januárban is érdeklődött Arteta, igaz, ő nem számít hazai nevelésű játékosnak.

A 31 éves kapus 2019-ben került a Barcelonához a Valenciától 35 millió euróért, most azonban ennek az árnak a töredékéért is elengedné őt a katalán csapat. Mint ismert, a Barcelona jelenleg anyagi gondokkal küzd, ahhoz, hogy bejelentsék Messi új szerződését, és beregisztrálhassák a csapatba az új érkezőket, jelentősen csökkenteniük kell a keret összbérét. Emiatt kerülhet Neto is átadólistára. Fontos adalék még, hogy a brazil kapus ügynöke az a Kia Jooarbchian, aki jó kapcsolatot ápol az Arsenal felsővezetésével, kiváltképpen Edu-val, így ha minden kötél szakad, Neto igazolása összejöhet.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá