Az Arsenal címerei...

A klub 1888-ban, két évvel a megalapulás után, amikor a csapatot már Royal Arsenalnak hívták, kezdte el használni első címerét. Ez főleg Woolwich város hadseregének egyenruháján alapult. A klubnak az alapítástól egészen 1913-ig ezen város volt a székhelye, az Ágyúsok játszottak a Plumstead Common, a Sportsman Ground, a Manor Ground, illetve az Invicta Ground nevű pályákon, majd visszatértek a Manor Groundra, mielőtt az irányt a londoni Highbury felé vették volna. Az eredeti jelvény magában foglalt három oszlopot, amelyek bár úgy néznek ki, mint a kémények, valójában ágyúk. Az ágyúk jelentősége a város szempontjából a terület hosszú katonai történetéből ered. A Royal Arsenal, a Királyi Tüzérségi Osztag és különféle katonai kórházak -amelyek ma meghatározzák a vidéket- mind kiemelkedőek voltak a városban. Az eredeti címer ágyúi nyilvánvalóan célzások voltak a katonai befolyásra Woolwichben, és annak ellenére, hogy a klub szoros kötődésének a területtel már majdnem 100 éve vége, az ágyú-téma tovább fejlődött éveken át ét megmaradt az Ágyúsok különböző címereinek fontos eleme, beleértve az új dizájnt is. Ezekben a korai időkben még a címernek nem volt akkora jelentősége a klubnál, mint manapság. A mezek világosak, érthetőek voltak, hacsak nem egy fontos meccsnek akartak emléket állítani, pl. egy FA-kupa-finálénak, a címer általában csak hivatalos dolgokban, pl. egy meccs programfüzetében vagy kézikönyvekben szerepelt.

A csapat Londonba költözésekor világos volt, hogy a klub meg szeretné-e tartani a Woolwich Arsenal örökségét, az ágyút, mint egy felismerhető motívumot. Az egyesület nemsokára Arsenallá vált, az első világháború négy szezonra megszakította a labdarúgást, az 1919-1920-as szezonban indult újra a bajnokság. Ezalatt a periódus alatt címer, mint olyan nem létezett, de az 1922-1923-as szezon első meccsnapjának programmjában, amikor az Ágyúsok a Burnleyvel játszottak, már szerepelt az új címerben egy ágyú.

Ahogy látható, a függőleges ágyúk az új design érkeztével lecserélődtek egyetlen kelet felé mutató ágyúra. Akárki tervezte ezt a robosztusnak ható fegyvert a klub mégis csak 3 szezonon át használta keze munkáját, és az 1925/26-os évad kezdetén az Ágyúsok cseréltek nyugatra mutató, keskenyebb ágyúra (3), de "Az Ágyúsok" felirat maradt mellette.

A keskenyebb ágyú származása hivatalosan nem tisztázott, de a woolwichi Királyi Fegyvertár épületén lévő címer (4) ágyúi kísértetiesen hasonlítanak az Ágyúsok által használt szimbólumra.

Ez az ágyús címer kiemelkedő maradt az elkövetkező 17 évben minden meccsprogramban és egyéb kiadványban. Az évek folyamán változott kissé, néha a szövegezés eltűnt, de annak ellenére, hogy a Victoria Concordia Crescit címer 1949-ben átvette helyét, azóta is jelképe maradt a klubnak jelezve a hivatalos árukat és eladókat egészen napjainkig.

A VCC címer (5), amit az új címer váltott, az Arsenal szimbolumává vált, mióta megjelent az első újstílusú meccsnapi programfüzeten az 1949-50-es szezonban. Egy évvel előtte is megjelenhetett már az Ágyúsok emlékezetének rangsorában. Az 1947-48-as győztes szezon utolsó meccsnapján a "Mesterlövész" (Harry Homer), a nap programfüzetének összeállítója ezt írta:

"...Keresem a megfelelő idézetet, amivel zárhatjuk ezt a csodálatos szezont, amit Tom Whittakernek, Joe Mercernek és a többi Arsenallal kapcsolatban állóknak köszönhetünk. Cseréljünk most az egyszer latinra? 'Victoria Concordia Crescit' Lefordítva: 'A győzelem a harmóniából nő ki.'" 

Két évvel később az Arsenal leleplezte új címerét, mely tartalmazta Marksman latin mondását is. Tom Whittaker elmondta az 1949-50-es kézikönyvben (ami ugyancsak tartalmazta az új címert), hogy nagy hatással volt a klubra Marksman mottója, így azt hivatalosan is átvették. Az új címer tartalmazta az 'Arsenal' feliratot is gótikus betűstílusban, a nyugatra tekintő ágyút, az islingtoni választókerület címerpajzsát és hermelinjét. Az ezt követő 53 évben nagyjából változatlanul maradt meg, bár a 2001-02es szezon kezdetén letisztult valamilyen közös okból kifolyólag, szolíd sárga helyettesítette az arany különböző árnyalatait, és a Victoria Concordia Crescit felirat is kevésbé díszes betűtípussal lett megjelenítve.

Ily módon változott a klub arculata az évek folyamán, és a döntés, hogy meg kell formázni egy új címert 2002-ben, két okból következett. Az első, hogy a VCC címerbe az évek folyamán sok különböző elemet építettek be, és bizonytalanság övezi pontos eredetét. Következésképpen a klub nem másolhatta a VCC címert.

Másodszor pedig a Klub elsődleges célkitűzései közt mindig ott volt a jövő követése, az előrelépés. Egy új stadionnal a láthatáron, állandó harcban a hazai és európai elitben a sikerekért a klub úgy látta, eljött a megfelelő idő az új címer (8) bemutatásához.

Az Arsenal.com-ról fordította: kicsifreddie