Az Ajax kapusával, André Onana-val erősíthet az Arsenal a nyár folyamán. A kameruni játékos Bernd Leno utódja lehet a londoni csapatnál - igaz, nem szokványos akadályokat kell még legyűrniük a feleknek, mire az átigazolás megvalósulhat.

Kicsoda André Onana?

Legelőször a goal.com újságírója, Charles Watts írta meg az Arsenal érdeklődését Onana iránt - Watts már május 7-én beszámolt a fejleményekről.

A kameruni játékos Samuel Eto'o alapítványi fociakadémiáján kezdte el a sporttal való ismerkedést, majd 2010-ben a Barcelonához került. 2015 júliusában az Ajax-hoz igazolt, de ekkoriban csak a holland csapat második számú alakulatában bizonyíthatott. Az Ajax felnőtt keretében 2016-ban mutatkozhatott be.

Az Arsenal érdeklődése Watts szerint 2021 januárjára datálható vissza, ekkor történt meg az első kapcsolatfelvétel a londoni klub és Onana ügynökei között, mivel Artetának szüksége volt egy megbízhatóbb második számú kapusra Emi Martínez távozása után, és miután Alex Runarsson egyáltalán nem vált be.

Az Arsenalnak viszont ekkor nem volt elég forrása Onana leigazolására, így a londoni klub Mat Ryan leigazolása mellett döntött - az ausztrál kapus kölcsönben érkezettt Leno mögé a Brightontól.

Nem várt akadályok Onana leigazolása körül

Watts értesüléseit azóta a leghitelesebb források is megerősítették: az Arsenal várhatóan idén nyáron is megpróbálkozik Onana leigazolásával - de a transzfer sikeres létrejöttéhez egy nem várt akadályt is le kell gyűrniük a feleknek.

Történt ugyanis, hogy Onana vérében még tavaly ősszel tiltott anyagot mutattak ki egy rutin doppingvizsgálaton. Mint később kiderült, Onana nem akart csalni, csupán összekeverte a saját fájdalomcsillapítóját a felesége gyógyszerével, ami viszont tiltott szert tartalmazott.

Az UEFA egyetértett a játékossal, és a szövetség is úgy látja, nem akart jogosulatlan előnyhöz jutni a kapus. Emiatt az UEFA nem is négyéves, hanem "csak" 12 hónapos eltiltással szankcionálta a játékost, amely már idén februártól életbe lépett. Azóta Onana sem az Ajax, sem a kameruni válogatott edzéseit, összetartásait, meccseit sem látogathatja, magánedzővel készül a mihamarabbi visszatérésre.

Onana és az Ajax természetesen nem hagyta annyiban a dolgot, és a svájci székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak. Az online meghallgatásra június 2-án került sor, az Ajax azóta közleményt is adott ki az ügy kapcsán.

A közleményben kiderül, hogy a négyórás tárgyalás során Onana az ügyvédeivel együtt megfelelően előadhatta az álláspontját, és arra kérte a CAS-t, hogy vonják vissza az eltiltását, vagy legalább számottevő mértékben csökkentsék azt. Az UEFA ezzel szemben a 12 hónapos eltiltás fenntartása mellett érvelt azon okból kifolyólag, hogy egy játékosnak minden esetben tudnia kell, milyen anyag kerül be a szerveztébe - ilyen szempontból Onana sem kivétel.

Mi lesz Lenoval és a többiekkel?

A sajtóhírek szerint az Arsenal mindenképpen le fogja igazolni Onana-t, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel zárul a játékos szerdai meghallgatása - a kérdés, az, hogy mennyibe kerül így a kapus.

Érdekesség, hogy a transfermarkt.com szerint Onana doppinggyanús esete előtt a kameruni játékos 35 millió eurót ért az Ajaxnak. Ha a CAS eltörli a hálóőr eltiltását, akkor 12-15 millió eurót érhet a játékjoga, ha fenntartják a büntetést, akár már 2 millió euróért is arsenalos lehet Onana.

A játékosért a vos.nl holland lap szerint a PSG és a Manchester United is érdeklődik, ám egyedül az Arsenal ígért neki első számú kapusstátuszt - így joggal merül fel a kérdés: mi lesz Bernd Lenoval?

A 29 éves játékos arsenalos szerződése még két évre szól, és bár Leno elmondáa szerint boldog a családjával Londonban, még a kezdetleges kapcsolatfelvétel sem történt meg a felek között, hogy tárgyaljanak a hosszabbításról.

A football.london újságírója, Chris Wheatley szerint Leno szeretne eligazolni, és továbbra is az európai kupaporondon bizonyítani - erre az Arsenalnál a következő szezonban nem lesz lehetősége. Formális ajánlat egyelőre még nem érkezett érte, és Leno sem fogja minden áron erőltetni a távozását a csapattól, de Onana leigazolásával kegyvesztetté válhat majd Arteta keretében a német hálóőr.

Ami a többieket illeti: Alex Runarsson átigazolási listára kerülhet, arra viszont jó esély van, hogy Mat Ryan véglegesen az Arsenalhoz kerüljön. Az ausztrál kapus az előző szezon második felét kölcsönben töltötte a londoniaknál a Brightontól, és az Arsenal szakmai stábja nagyon jó véleménnyel van róla. Sajtóhírek szerint Ryan nem szerepel Graham Potter tervei között a következő idényre nézve, így minimális kivásárlási összegért cserébe már mozdítható is lenne a hálóőr.

A fiatalabb kapusok közül a nigériai Arthur Okonkwo az Arsenal hazai nevelésű játékosa, az ő nevével leginkább az Európa Liga-meccsek során találkozhattak a rajongók, amikor Arteta két hálóőrt is benevezett a kispadra. Okonkwo-val jelenleg is tárgyal a klub a szezon végén lejáró szerződésének meghosszabbításáról, ezek a megbeszélések egyelőre "pozitívak".  Okonkwo mellett az észt Karl Hein és az angol James Hillson teljesítenek még az akadémián, de az ő tapasztalatuk egyelőre még elhanyagalható ahhoz, hogy meccseljenek a felnőtt keret kapusposztjáért. 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá