Az Arsenal mezei...

Az 1913 óta a csapat otthonául szolgáló Highburyban eltöltött utolsó idény alkalmából a játékosok az otthoni meccseken egy különleges szerelést hordtak megemlékezésül.

A bordó (vörösáfonya) színű mez passzolt a klub által az első Highburyben lejátszott szezon során használt szereléshez. Arany felirattal és a címerrel díszítve, fehér nadrágból és bordó sporszárból állt a komplett szerelés. A mez autentikus kinézete ellenére a legújabb, "lélegző", könnyű anyagból készült.

Az idegenbeli mez 2005/06-ra sárga felsőből, fekete nadrágból és fekete sportszárból állt, a harmadik mez pedig a 2004/05-ös teljesen kék mez lett. Miután a klub átköltözött az Emirates Stadionba a 2006/07-es szezon kezdetén, a játékosok újra a híres piros-fehér Arsenal mezt viselik, melynek származása egy hosszú történet.

1895-ben, 2 évvel a csapat profivá válása előtt Nottingham foresti játékosok kis csoportja (Fred Beardsley, Bill Parr és Charlie Bates) csatlakozott a Dial Square FC-hez (a klub első neve), és magukkal hozták a saját régi piros mezüket. A szűkös költségvetésből dolgozó klub a legolcsóbb út mellett döntött, és ugyanolyan mezzel szerelte fel a játékosokat, mint amilyennel az ex-forest játékosok rendelkeztek.

Ez az eredeti mez sötét piros volt, hosszú ujjal, gallérral és 3 gombbal elől. Tartozott hozzá egy fehér, térdigérő nadrág és tömöttgyapjú zokni kék és fehér csíkozással. A kapus a mez kivételével ugyanazt a szerelést hordta, mint a többiek. A kapusmez egy krémszínű gyapjú garbó volt. Ez volt az a sötétbordó szerelés, amit a csapat az első Highburyben eltöltött szezon alatt is viselt 1913/14-ben.

Beardsley, Parr és Bates nagylelkűségének köszönhető a mez, és ők inspirálták a klubot is, hogy pirosban játsszanak, ez pedig több más csapatot is felbátorított, hogy kövesse az Arsenalt. Az egyik a legismertebb példák közül a Sparta Praha, akiknek az elnöke, Dr Petric ellátogatott 1906-ban Londonba. Hazatérve Csehszlovákiába a Woolwich Arsenal egy meccsének megtekintése után, látva a londoniak szerelését elhatározta, hogy az ő csapata is hasonló színekben fog játszani. Ma a Sparta csapata továbbra is a sötét bordó mezben szerepel, ami nem különbözik az Arsenal 2005/06-os vörös szerelésétől.

Herbert Chapman manager 1925-ös érkeztével jelent meg az az Arsenal mez, amit ma Arsenal mezként ismerünk. Attól függően, hogy melyik forrásnak hiszünk, két lehetőség van: egyik szerint Chapman egyszer meglátott valakit a pályán piros ujjatlan felsőben, amit egy fehér pólóra vett rá, a másik szerint pedig együtt golfozott egy híres karikaturistával, aki hasonlóképpen nézhetett ki. Mindkét esetben a látvány inspirálta a managert, hogy kitaláljon egy új mezt, ami piros póló, fehér gallér és fehér ujj kombinálásából jött létre.

Ez ugyancsak tartalmazta a klub emblémáját, ami a mez bal oldalán helyezkedett el. Az 1950-es években kialakult egy második mez azzal a céllal, hogy leküzdje azt a problémát, hogy két csapat színe üti egymást. 1960-ban a klub lecserélte a szőtt, rugby stílusú felsőt egy új, kötött, pamut mezre.

A klub híres ágyú grafikája először az 1970-es évek elején jelent meg. Ez az a mez volt, amiben először duplázott, nyerte meg a bajnokságot és az FA-Kupát is a csapat 1970/71-ben. Az 1970-es évek végén először jelent meg a szerelésen a gyártó logója is, ekkor az Umbro felirat.

1982-ben a JVC lett az Arsenal első mezszponzora, ami 1999-ben Segara változott. A 2002/03-as szezon kezdetére egy telekommunikációs cég, az O2 lett az új támogató, 2006/07-ben pedig a Fly Emirates légitársaság felirata látható a mezen, akikkel a szerződés 8 évre szól.

Érdekesség, hogy az Arsenal BL-ben való szereplése során 2006. szeptember 13-án Dubai feliratú mezt viselt. Mindez azért történt, mert az akkori ellenfél, a Hamburg ugyanannak a cégnek a szponzorálása alatt állt, és az UEFA-nak van egy olyan szabálya, mely szerint két egymás ellen játszó csapat nem viselheti ugyanazt a feliratot.

A klub tisztelegve az 1913. óta az Ágyúsok otthonául szolgáló Higbury előtt, az itt eltöltött utolsó szezonban egy különleges bordó mezt készítetett a játékosok számára.

A mez az első Highburyben eltöltött szezonban viseltre emlékeztetett, fehér nadrággal, és ugyancsak bordó sportszárral, arany feliratokkal.

A 2006-07. idényre, az első Emirates Stadiumbeli bajnokságra visszatért a híres piros-fehér összeállítás.

A 2007-08. évi megmérettetésekre egy új idegenbeli mez került a piacra, mely Herbert Chapman újításait ünnepli. Az új felszerelés minden olyan elemet tartalmaz, melyet még valaha Chapman vezetett be, és ma is fontosak a futballisták megjelenésében. Ez az új felső egyébként visszatérést jelent a klub történelmi fehér idegenbeli színéhez.

(Érdekesség még a harmadik öltözék új színválasztása is. Ez sötétpiros-sötétkék, keresztbe-csíkos. A csapat már szerepelt ebben is, méghozzá az Amsterdam Tournament döntőjében, amit meg is nyertek. - a szerk.)

Az Arsenal.com-ról fordította: kicsifreddie