Mikel Artetával a Marca készített interjút, amit a hétvégén publikált a spanyol lap.

Az Arsenal trénere több témát, köztük az előző szezonbeli bajnoki harcot, a keretét illető véleményét és a jövőt is érintette.

-Hogy telik a nyári szünet?

"Mindenek előtt kicsit sikerül elvonatkoztatnom a futballtól, és csak a családomra koncentrálok. Ez az év egyetlen olyan időszaka, amikor nekik élhetek: a három gyerekemnek, a feleségemnek, a szüleimnek, a barátaimnak... bár a gyerekeim élnek-halnak a fociért, otthon is folyton csak a labda jár."

-Jól hangzik, de mennyire sikerül kikapcsolódni?

"Az elején nehezen. Nagyon nagy nyomás alól szabadulunk fel ilyenkor, és kis időnek el kell telnie, hogy újra normális legyen a vérnyomás. A telefonom folyton cseng, de ez normális, hiszen ilyenkor is történnek dolgok a csapatnál. Ezen a héten talán már nem telefonáltam annyit, de most meg az átigazolási időszak van nyitva, és most is fontos döntéseket kell hoznunk."

-Nézett valamilyen meccset a szünet alatt?

"Néhány válogatott meccset, örültem Spanyolország sikerének a Nemzetek Ligájában, de kicsit foglalkoztam magammal is: mit csináltam jól vagy rosszul egy adott meccsen, nekem is folyamatosan fejlődnöm kell."

-Visszatért az Arsenal győztes mentalitása az elmúlt három és fél évben, mióta kinevezték edzőnek?

"Három éve kezdődött az egész. Pep Guardiola asszisztense voltam a City-nél, éppen az Arsenal ellen játszottunk, és arra lettem figyelmes, hogy a klub lelke eltűnt. Nem volt semmi érzelem, semmi öröm. Miután kineveztek, tudtam, hogy ezen változtatni kell: újra meg kell teremteni a kapcsolatot a klub és a szurkolók között."

"Volt min dolgoznunk, vissza is kellett nyúlnunk bizonyos korábbi szemlélethez, de most elégedett vagyok. Van egy tiszta identitásunk, csapategységünk, tele vagyunk energiával. Ez a legnagyszerűbb dolog. A klubnál mindenki egy irányba húz. Szeretnénk, ha a szurkolóinknak lenne mire büszkének lenniük a csapattal kapcsolatban, és lennének álmaik. Tiszta sor, hogy többet kell nyernünk."

-A Wenger-éra sokáig tartott: voltak óriási sikerek, de nagy bukások is. Sikerült kideríteni, mi siklott félre?

"Minden nagyon tiszta volt. Rajzoltam egy ábrát, és hogy hová gyökereztek a problémák. Ezt kellett megoldanunk, méghozzá a nálunk lévő emberekkel. Enélkül nem tudunk örömet okozni a közönségünknek."

-Az előző szezonban óriási sikerként élte meg, hogy az Arsenal végig harcban tudott lenni a Manchester City-vel, vagy igazából az lett volna a siker, ha meg is verik őket?

"Az lett volna, ha megnyerjük. Az Arsenalnál magasak az elvárások. Mind a mai napig nagyon fáj, hogy nem sikerült megnyerni a címet azok után, hogy 10 hónapig a Manchester City-vel harcoltunk. De ilyen a sport. Viszont ezt a teljesítményt egy nagyon fiatal kerettel értük el [az Arsenalé volt a legfiatalabb a tavalyi PL-mezőnyben], és ezt is ki kell emelnünk."

-Mi hiányzott a győzelemhez?

"Sok dolog. Megbűnhödtünk a három döntetlenük miatt, a Liverpool, a West Ham ésa Southampton ellen, ott nagy balszerencsénk volt, hogy két alkalommal is kétgólos előnyt adtunk fel. Aztán három, négy fontos játékosunk is lesérült, és onnan már nem volt visszaút, minden nehézzé vált. Amikor teljes volt a keretünk, nagyon egyenletes eredményeket hoztunk. Aztán ahogy problémáink adódtak, már nem tudtuk hozni a három pontokat. Az ellenfelünk pedig a világ legjobb csapata volt, a világ legjobb edzőjével. Nem volt más választásunk, de elfogadni a helyzetet, és gratulálunk kellett nekik."

-Ön számára Pep a legjobb edző?

"Nincs kétség. Minden területen ő a legjobb. A menedzsmentben, abban, hogy meggyőzze az embereit, mi a legjobb, abban, hogy mindenkit egy oldalra állítson, abban, hogy milyen döntéseket kell hozni a meccs előtt és közben, Pep egy zseni."

-Ön szerint a Manchester City Pep legjobb munkássága?

"Ezt nem sportszerű összehasonlítgatni. Minden csapatának megvolt a maga zsenije, a City pedig hihetetlen, nagyon jó őket nézni. De ez a projekt más, ez hozzá lett igazítva a játékosokhoz, és végül ők a főszereplők. És nem mellesleg még címeket is nyernek."

-A 4-1-es vereséget követően nem tűnt őszintének a kapcsolatuk Peppel. Milyen most a viszonyuk?

"Nagyon jó, éppen három napja beszéltem vele. Mindketten csak a győzelemre koncentrálunk, és amikor a ringben vagyunk, mindketten elkötelezettek vagyunk. De a meccset követően ismét felhívjuk egymást, és minden visszaáll a normál kerékvágásba. Ez nem is lesz másként."

-20 éve ismerem Önt, és alig mosolyog a pálya mellett. Ilyen nagy a nyomás?

"Nagyon el tudok mélyülni egy adott meccsben, csak arra figyelek, hogy minek kellene történnie. Talán ahogy öregszem, úgy lazulok el majd én is jobban! [nevet]

-A Premier Ligában minden meccs egy óriási csata. 20 év múlva is edzőként látja magát?

"Ezt nem tudom, de az ezzel járó napi tevékenységet nagyon élvezem. Szeretem a játékosaimat és a környezetet, amit együtt alakítottunk ki a klubnál. Minden nap korán kelek, és esküszöm, ott van a pillangó a gyomromban, hogy ma is mehetek dolgozni. Egy nagyszerű keretet állítottunk össze, és mindenki egy csónakban evez.

-El tudta képzelni az előző szezonban, hogy megnyeri a PL-t?

"Több alkalommal is. A csapat formája jó okokat adott arra, hogy megnyerhetjük. De ahogy jöttek a sérülések, érezhető volt, hogy ez kifog rajtunk. A kívánt szintet nem tudtuk tovább tartani. Ha meccsben akarunk lenni a City-vel, akkor az április-május hónapokat a legjobb játékosainkkal kellett volna végigjátszanunk, hogy jöjjenek az eredmény. Erre azonban nem volt lehetőségünk."

-Ez egy fiatal, tapasztalatlan keret volt.

"Igen, vegyítve tapasztalt játékosokkal is. Ezek a játékosok mintául szolgálnak a fiatalok számára. Szerencsések vagyunk, hogy nagyon nagy potenciállal rendelkező fiatal játékosokat tudunk átvenni az akadémiánktól, nekünk ezeket a tehetségeket kell fejlesztenünk, hogy jó harmóniát alakítsunk ki a csapaton belül. Jól érzik magukat, de közben versengenek is egymással, így célba tudunk érni."

-Az akadémia sztárja Bukayo Saka, ő ér 100 milliót a piacon?

"Fogalmam sincs. Vannak számítógépek, ha beütjük az adatokat, akkor kiadja majd, mennyit ér ő is. Saka egy nagyszerű és következetes játékos. Hihetetlen, hogy mindössze 21 évesen ezekre a dolgokra képes. Sikeréhes, folyamatosan fejlődni akar, és egy ideális környezet van körülötte, amiben mindez megvalósítható. Ráadásul képes egymaga kiharcolni a győzelmet, ez rajta kívül Gabi Jesusról, Gabi Martinellről és Odegaardról lehet elmondható."

-Hogyan csinált Odegaardból sztárt?

"Szerintem ez inkább az ő érdeme. Brutálisan motiválja magát, mindent megért és könnyen tanul. Azzal segítettünk neki, hogy felelősséget és magabiztosságot adtunk neki a kapitánysággal. Annyit mondtam neki, hogy  így többet követelhel másoktól is, és az lesz a kulcs, hogy ezt az üzenetet hogy tudja továbbadni másoknak. Csak önmagának kell lennie. Martin nagyon visszahúzódó srác, de amikor beszél, mindenki figyel. Mindent megcsinál: figyel magára és másokra, fejleszti a többieket, minden adott: érti a játékot és imádja is."

"Ő úgy gondolja, többet kell az ellenfél tizenhatosán belülre érnie, emiatt az összjátékban talán nem vesz ki annyit, de a statisztikái remekek: a bajnokságban ebben a szerepkörben csak Frank Lampard rúgott több gólt. És 24 évesen Martin fog még tovább is fejlődni."

-Declan Rice mennyire jó játékos, ha 100 milliót készülnek érte kiadni?

"Nem beszélhetek más csapat játékosairól."

-Akkor Kai Havertz-ről sem?

"A tehetségnek ára van, az Arsenalnál pedig mindig érdeklődünk olyan fiatal játékosért, akinek nagy tapasztalata van. Még egyszer: nem beszélhetek más csapat játékosairól, de Kai már rendkívül sokat bizonyított, a BL-ben is. Tapasztalt és sokoldalú játékos, és még mindig csak 24 éves."

-Az Arsenal sűrűn érdeklődik Manchester CIty-s játékosokért is. Miért?

"Ez könnyű kérdés, azért mert ők nagyon jók. Ráadásul ismerem őket, évekig velük dolgoztam. Gabi Jesus és Zinchenko elsősorban az emberi oldaluk miatt nyert meg, de helyén van a mentalitásuk és a tehetségük is."

-A nyáron lesz pénz erősítésekre? Mert ez kulcsfontosságú lehet.

"Már megfiatalítottuk a keretünket, egy olyan fiatal átlagéletkorú csapatunk van, amelyik értéket és teljesítményt is hoz majd. Ráadásul a tulajdonosaink célja egyezik a klubéval: egy olyan győztes csapatot akarunk összeállítani, ami időálló, de amibe mégsem kell túl sokat invesztálni. Ugyanakkor az elvárások csak nőni fognak, és előfordul, hogy az átigazolási piacra kell tekintenünk, ha valamink nincs meg a keretben, hogy fejlődni tudjunk."

-A Manchester City-ről az a vélekedés, hogy mindenki másnál több költ igazolásokra minden egyes évben, de ez nem igaz, valójában még az Arsenal is többet költött náluk. Ez mit mond Önnek?

"Attól függ, mit nézünk. A nettó értéket vagy a befektetést az elmúlt egy, három vagy tíz évben? Ott vannak a játékosok fizetései is. A befektetés egy dolog, de a játékosok árképzése még egy. Vajon mennyit fog érni egy játékos pár év múlva? Vannak befektetések későbbi megtérüléssel. Ez a mi stratégiánk, hogy önnfentartók legyünk."

-Összességében megnyerhetőnek gondolja a 2023/24-es PL-címet?

"Nem lennék az Arsenal edzője, ha nem így gondolnám. Ez a célunk. Tudjuk, mennyire nehéz feladat ez: ez a világ legnehezebb bajnoksága, és a következő évad a legnehezebb idény lesz a PL történetében. Miért? Mert már tavaly is az volt. 22 éve vagyok itt, és még sohasem láttam ilyen nehéz idényt. Olyan szintű minőség, erőforrás, szerveződés és edzők vannak itt, ráadásul még most jön Pochettino és Iraola is. Ez a szint, és ahhoz hogy megnyerjük a PL-t, a legjobbnak kell lennünk. Ezért kell erősítenünk."

-A PL megnyeréséhez szépen kell játszani vagy elég az eredmény is?

 "Itt nincs vita. Azzal a szemlélettel akarok játszani, amiben eddig is. Előfordul, hogy ez nem mindig fog sikerülni, de alapvetően a cél, hogy az ellenfelet megverjük. A PL-ben egyből jön a büntetés, ha hibázol. Az nem sokat jelent, ha valaki szépen játszik. Még ezer más dolog van, amiben jeleskednünk kell. A labdabirtoklás nem elég."

-Meglepi még, amikor az egész stadion skandálja a nevét?

"Mindenki szereti, ha dícsérik és elismerik a munkáját . Alapvetően az a célom, hogy a szurkolók örömüket leljék a csapatban, és velünk élik meg a játékot. Olyan, mintha ők is segítenék a csapatot a pályán."

-A PSG megkereste önt ajánlattal? Mert sok lap ezt állítja.

"Csak annyit mondhatok, hogy boldog vagyok az Arsenalnál. Úgy érzem, hogy megbecsülnek és elégedettek a munkámmal. Még sokat kell tennem ezért a klubért. Nagyon boldog vagyok és hihetetlenül hálás vagyok a klubnak."

-Csak merő egybeesés, hogy jövőre négy baszk edző is lesz a PL-ben?

"Nem hinném. Ugyanazok az elvek mentén dolgozunk. Azt nem tudom, hogy ez azért van-e, mert a baszk kultúra valamiért ennyire illeszkedik az angol környezetbe."

-Mindenkivel jó a kapcsolata?

"Igen, Iraolával még 12-13 éves koromban csapattársak voltunk az Antiguoko-ban, ő volt az irányító én meg a jobb oldali középpályás. Azt tudtam, hogy ő már akkor is külföldre akar igazolni, nem lepett meg, hogy végül a PL-ben kötött ki. Nagyon örülök neki. Akkoriban csapattársak voltunk, most meg a PL-ben fogunk találkozni."

-Hogy látja a spanyol liga helyzetét, szokta nézni a spanyol meccseket?

"Persze, főleg az esti meccseket. A gyerekeim is szokták nézni. Mindig foci megy a tévében."

-Kedveli Xavi Hernandezt?

"Ismerem őt a barcelonás időszakomból, ismerem a karakterét, tudom, hogy látja a focit, tiszta sor volt, hogy a Barcelonának kell egy olyan edző, mint ő. Ő képes megfelelni a nyomás alatt is, mindig hű maradt az elveihez, mindig a klub és a játékosai érdekeit védi. Egész évben nagyon megbízhatóan teljesítettek."

-Ha egy nap nem az Arsenal edzője lesz, akkor a Barcelonát vagy a Real Madridot irányítaná?

"Spanyolország az én országom. Nagyon sok éve távol vagyok már, de egy nap lehet, hogy opció lesz a La Ligába való visszatérés, de most..."

-Még egy utolsó kérdés: hogy gondolja, edzőként jobb, mint játékosként volt?

"Hú, ez nehéz kérdés! Még csak négy éve vagyok edző, és az a célom, hogy a legjobb legyek. Nem csak személyes szinten, de edzőként is, hogy a világ legjobbja legyek az Arsenal színeiben, hogy segítsem a klubot és a klub játékosait is. Hogy mindenki másnál jobban játszunk, és hogy nyerni tudjunk."

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá