Szerdán egyre hitelesebb források erősítették meg, hogy az Arsenal érdeklődik Kai Havertz-ért, míg nem David Ornstein délután bombahírrel jelentkezett: a londoni csapat megkezdte a tárgyalásokat a játékossal és Havertz klubjával, a Chelsea-vel egy esetleges átigazolásról.

A megbeszélések jelenleg a kezdeti szakaszban tartanak, ajánlatról egyelőre nem beszélhetünk. Az Arsenal jelenlegi prioritása ugyanis Declan Rice megszerzése. Ornstein szerint a tárgyalások a West Hammel pozitív irányba tartanak, az Arsenal pedig senki idejét nem akarja húzni, Artetáék szeretnék mihamarabb hivatalosan is megszerezni a 24 éves angol játékost. Ahogy minden apróbb részletről megállapodás születik, az Ágyúsok be is fogják nyújtani a hivatalos ajánlatukat Rice-ért.

A Havertz-ért való "hadjárat" sikerességét a Rice-ügylet végkimenetele fogja meghatározni, mennyi pénz marad az Arsenal átigazolási kasszájában az angol játékos leigazolását követően.

A Chelsea ideális esetben megtartaná a német játékost, de ehhez Todd Boehly tulajdonos kikötötte, hogy a németnek meg kell hosszabbítania a 2025-ben lejáró szerződését. Erre viszont jelen állás szerint Havertz nem hajlandó, így dobhatja őt a Chelsea az átigazolási piacra.

A gondot a Chelsea által szabott feltételek jelentik: a Kékek 70 millió fontot kérnek a játékosért, hogy megfeleljenek az Üzleti Fair Play előírásainak, illetve hogy legyen forrásuk további erősítésekre a nyáron. Fabrizio Romano szerint azonban kizárt, hogy az Arsenal - vagy a többi érdeklődő klub: a Real Madrid vagy a Bayern München - 70 milliót fizessen Havertz-ért.

Sami Mokbel, a Daily Mail szintén jól értesült újságírója szerda este azt írta, hogy a Chelsea és az Arsenal közötti különbség a játékos értékét tekintve annyira nem nagy: az Arsenal ugyanis bónuszokkal együtt hajlandó lenne akár 60 millió fontot is fizetni Havertz-ért, míg a játékosnak 200 ezer fontos heti fizetést ajánlana - Havertz nagyságrendileg ennyit keres jelenleg a Chelsea-nél.

Fabrizio Romano úgy tudja, hogy a Chelsea rugalmas lehet az elvárt kivásárlási árat tekintve, főleg, hogy a játékos szívesen igazolna Mikel Arteta csapatába.

***

Miért Havertz?

Nem túlzás azt állítani, hogy magukat az Arsenal szurkolóit is meglepte, hogy Arteta Havertz leigazolást szorgalmazza.

Az nem meglepetés, hogy az Arsenal egy támadóbb szellemű középpályás megszerzésén dolgozik. Korábban szó volt Ilkay Gündoganról vagy Mason Mountról is, de előbbi valószínűleg marad a Manchester City-nél, utóbbi pedig a Manchester Unitedhez közelít.

Így eshet Arteta választása Havertz-re. 

A még mindig csak 24 éves játékos három éve igazolt a Chelsea-hez a Bayer Leverkusentől 70 millió fontért. A Bundesligában csodagyerekként számon tartott Havertz-et azonban aligha lehet pozitív igazolásnak számon tartani a Chelsea-nél. Bár lőtt egy mindent eldöntő gólt a 2022-es Bajnokok Ligája-döntőben, az eddigi három szezonjában 32 gólig és 15 gólpasszig jutott, így joggal mondhatjuk, nem felelt meg a kezdeti elvárásoknak.

Azt azonban Havertz védelmében el kell mondani, hogy a Chelsea-nek az elmúlt években alig volt konkrét játékterve, a rengeteg edzőváltás aligha teremtett nyugodt játékkörnyezetet a játékosok számára. A hírek szerint Havertz nem is csatárként szeretné elképzelni magát a továbbiakban, ez is kulcssszerepet játszhat a döntésében, miszerint távozni szeretne a Chelsea-től.

A játékos sokoldalúsága alaposan kapóra jöhetne Artetának, Havertz ugyanis képes támadó középpályásként és jobb oldali szélsőként is játszani - többnyire ezeken a posztokon játszott a Chelsea-nél az elmúlt három szezonban.

Ha viszont visszatekintünk Havertz leverkusenes időszakára, ott egy másik pozícióban is sűrűn feltűnt: mélységi középpályásként. Ez a poszt minden bizonnyal megüresedik: Granit Xhaka ugyanis a távozás szélén áll - éppen a Bayer Leverkusenhez -, a svájci átigazolása viszont csak akkor lesz hivatalos, ha az Arsenalnak sikerül megszereznie Rice-ot.

Mikel Arteta terve a nyárra vonatkozóan az, hogy minőségi játékosokkal bővítse a keretét. A spanyol edző az előző idényben az összes bajnokin ugyanazt a felállást választotta, négy játékos: White, Saka, Gabriel és Ramsdale az összes meccsen pályára lépett. 

Amikor az Arsenalnál minden kulcsjátékos fitt és bevethető volt, a csapat bajnokesélyesként játszott, de a jó forma hamar eltűnt, amint a csapatnak rögtönzie kellett és B vagy C-tervvel kellett a pályára lépni. Ezzel szemben a Manchester City volt a második legtöbbet rotáló csapat az előző bajnoki idényben.

***

Összességében úgy tűnik, Artetának nyomós érvei vannak Havertz leigazolása mellett.

Ezzel együtt az Arsenalnál jelenleg nem a német játékos megszerzése jelenti az abszolút prioritást, de minden bizonnyal erről a híresztelésről is hallunk még többet a közeljövőben.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá