Thierry Henry a mai napon bejelentette visszavonulását a profi futballból. A 37 éves francia játékos szerződése decemberben lejárt az - immáron - utolsó csapatával, a New York Red Bullsszal, és ezek után úgy döntött, inkább televíziós szakértő lesz.

Elképesztő utatzás volt, de őszintén szólva nem volt túl nehéz ez a döntés. Természetesen nem egyszerű otthagyni azt a játékot, amit imádsz és amihez már napi szinten hozzászoktál. De elégedett vagyok azzal, amit elértem, és nem bánok semmit. A dolgok okkal történnek. Mindez egyszerre nehéz és könnyű. - mondta Henry.

 

Imádom a futballt, és még mindig úgy gondolom, hogy képes vagyok alkotni ebben a világban. Visszavonulok és egy csapatnál sem leszek érintett. Ugyanakkor a televízió világában, úgy vélem, tudok majd adni valamit a sportnak, s sikerül majd az embereknek új dolgokat mutatnom, amiket talán nem értenek. 

 

Egy szakértőnek az a feladata, hogy egyszerű módon értesse meg az emberekkel, miről szól ez a játék. Az lesz a munkánk, hogy közelebb hozzuk a futballt az emberekhez.

A francia játékos korábban elárulta, hogy szeretné Bajnokok Ligája-győzelemre vezetni az Arsenalt, de mára tisztázódott, hogy ez edzői formában lesz lehetséges. Arséne Wenger már leszögezte, hogy Henry visszatérése a csapathoz "elkerülhetetlen".

Nem tudom, hogy jó edző leszek-e majd, de a vágy megvan bennem. Majd meglátjuk. Attól még, hogy az ember jól játssza a játékot, még nem biztos, hogy tanítani is tudja, vagy hogy képes megbirkózni a játékosok egóival, vagy felkarolni embereket. 

Henry azt is hozzátette, hogy bizonyos szintig fennállt, hogy egy harmadik visszatérés erejéig is csatlakozik az Arsenalhoz, de végül ez nem valósult meg.

Nem sokat beszéltünk erről. Hány visszatérést remél az ember? Egy rossz film is kisülhetett volna ebből. A Rocky első részét mindenki szereti, de mi a helyzet az utolsóval?"

Thierry Henry 1997-től érkezett az Arsenalhoz a Juventustól, ahol 2007-ig szerepelt, 2012-ben pedig két hónapig visszatért Arséne Wenger együtteséhez. Összesen 377 pályáralépésből 228 gólt szerzett, ezzel ő a klub abszolút gólkirálya. Az Ágyúsokkal kétszer nyert bajnokságot: 2002-ben és 2004-ben. Az FA Kupát háromszor, az angol szuperkupát kétszer nyerte meg. Négyszer volt az angol Premier Liga gólkirálya. A klub 2011-ben szobrot állított a tiszteletére az Emirates stadion előtt. A 2003/04-es Veretlenek csapatában ő volt a csapat házi gólkirálya 39 góllal és 19 gólpasszt adott. 

A Premier Ligában 258-szor játszott, ebből 157-szer nyert az Arsenallal - a meccsek 61%-át hozta győzelemre a csapat. A bajnokságban 175 gólt szerzett és 74 gólpasszt adott. Pályafutása során a különböző klubcsapataiban (Monaco, Juventus, Arsenal, Barcelona, New York Red Bulls) és a francia válogatottban 915 pályáralépésből 411 gólt szerzett.

Az Arsenal előző stadionjában, a Highbury-ben 114 bajnoki gólt rúgott - ezzel ő tartja az ugyanabban az arénában a legtöbb találatot szerző csatára címet is az egész bajnokságban.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (4)

9 éve
De örültem volna pedig, ha még a tavaszra visszahozzuk...
9 éve
Törölt felhasználó
Maximális tisztelet!
Emlékszem, hogy megkönnyeztem, mikor 2012-ben újra gólt szerzett nálunk :)
9 éve
Illene, szerintem a nyárra összehozzák.
9 éve
Törölt felhasználó
Búcsúmeccs lesz? Már olyan igazira gondolok, klasszis focistákkal, volt csapattársakkal, ahogy megérdemli.

Szólj hozzá