Az elmúlt években az önfenntartó modellre áttérő Arsenalnak kimondottan fontos volt bejutni és minél jobban szerepelni a legnagyobb európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában.

Az UEFA által szervezett esemény ugyanis rendkívül jövdelmező a csapatok számára, akik az eredménytől függően kapnak juttatásokat a szponzori, illetve televíziós közvetítési-jogokból. Az Arsenalnak így 25 millió angol font ütötte a markát azzal, hogy az Udinesét kiütve ismét a főtáblára került, ám a döntőben érdekelt klubok ennek az összegnek akár a kétszeresét is megkereshetik.

Az Arsenal az idei nehéz szezonkezdés után mindössze a 15. helyet foglalja el a tabellán nyolc mérkőzést követően, szinte beláthatatlan távolságba taszítván magukat az első helyezett Manchester United mögött, valamint lényeges differenciát felhalmozván a jelenleg negyedik, Newcastle mögött.

Az ágyúsoknak, a közeljövőben lezáruló ingatlaneladások után további profitokra lenne szüksége, hogy megbírkózzon a jelenlegi 97,8 millió fontra rúgó adósságállományával, amely már csak az Emirates stadion miatt áll a csapat számláján, arról a tényről nem beszélve, hogy a BL-ben lévő szereplés vonzóvá tette a csapatot a játékosok körében is. Mindezek azonban elévülhetnek a 2012/13-as szezonra, hacsak nem változik lényegesen a helyzet. David Ornstein, a BBC újságírója szerint az Arsenalnak már van is egy vésztervre arra az esetre, ha a csapatnak sem sikerülne kiharcolnia a bejutást a jövő évi sorozatra.

Ivan Gazidis, a csapat vezérigazgatója is úgy véli, az Arsenal modellje lehetővé tenné azt is,hogy a klub kimaradjon a Bajnokok Ligájából, s elessen többmillió font bevételtől.

"Természetesen az alapkoncepció nem változott: továbbra is szeretnénk magunkat kvalifikálni a Bajnokok Ligájába, de az önfenntartó modellünk révén megbírkóznánk azzal is, ha ezt nem sikerülne elérnünk az idei szezon végén. Nemcsak hogy megbírkóznánk ezzel, hanem továbbra is versenyképesek maradnánk." - mondta Gazidis a Sky Sportsnak

"Hatalmas baklövés lett volna arra alapozni a gazdasági szerkezetünket, hogy minden évben garantáltak vettük volna a BL-ben való indulásunkat. Szerintem egyetlen klub sem épít erre, vagy ha mégis, akkor egyáltalán nem éreznek felelősséget a dolgaik után." - tette hozzá a dél-afrikai szakember.

"Mindig van egyfajta kísértés, hogy költsük a pénzt, mintha ez lenne minden gond megoldója, de igazság szerint ez csak rövid távon enyhítheti egy klub gondjait. Nekünk továbbra is azon az úton kell járnunk, amelyet elkezdtünk, s amely nem csak a rövidtávú, de a hosszú távú jövőnket is pozitívan befolyásolja."

Gazidis azt is elárulta, hogy a fizetések terén rugalmas a klub. Nemrégiben azt maga Arséne Wenger ismerte el, hogy üzletileg túl nagyra nyílt a rés az Arsenal és némelyik más klub között, így nem tudnak olyan feltételeket garantálni a játékosaiknak, mint ahogyan arra a Real Madrid, vagy a Manchester City képes. Fokozza a bonyoldalmakat, hogy az Arsenalnak öt játékossal (van Persie, Vermaelen, Song, Arshavin és Walcott) kellene megegyeznie zárós határidőn belül a 2013-ban lejáró szerződéseik kapcsán.

"Nincs maximum határ a fizetéseket illetően, nem tudom, hogy ezek a híresztelések honnan származnak. Egy kifinomult üzleti modellünk van, amellyel nem csak idén, hanem jövőre, vagy öt év múlva is versenyképesek leszünk."

"Nem várunk dícséreteket az önfenntartó modellünk okán, de úgy véljük, ez a megfelelő út a klub működtetésére, ugyanis ez ad nekünk kellő stabilitást a jövőre nézve. Emiatt lehetünk magabiztosak a jövőt illetően anélkül, hogy nagyon aggódnunk kellene a versenyképességet és a gazdaságosságot illetően."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (13)

13 éve
Törölt felhasználó
"Nem várunk dícséreteket az önfenntartó modellünk okán, de úgy véljük, ez a megfelelő út a klub működtetésére, ugyanis ez ad nekünk kellő stabilitást a jövőre nézve. Emiatt lehetünk magabiztosak a jövőt illetően anélkül, hogy nagyon aggódnunk kellene a versenyképességet és a gazdaságosságot illetően."

Hogy fulladnál bele a saját ürülékedbe te mocskos álnok csaló!! ha nem fölöznétek annyi hasznot zsebre ti rohadt zsugori gecik akkor működne ez a modell!! mien stabilitásról beszélsz! oanról hogy stabilan jön a pénz a zsebedbe! mondjuk a csapat is stabil! stabilan szar! most betelt a pohár ennyire átláccó és aljas nyilatkozatot! ne hitegessétek má a szurkolókat nem hülyék! mindenki tudja hogyha csak kicsit (monjuk évi 20 milla) költöttetek volna akkor rég bajnokok lennénk! remélem minéll elöbb eltakarodsz innen! mocskos gazember! tönkrebasztátok egy sikeres klubbot!! aki meg azt szajkózza h jók vagyunk minőségiek és ottleszünk a top4be az vak és buta!!! ráadásul többen is elfognak menni a télen! most garantálom h RVP és song is el fog menni ha lessz érdeklődő, márpedig lessz!! IDEJE FELÉBREDNI MERT EZ ÍGY NEM MEHET TOVÁBB!!
13 éve
Törölt felhasználó
13 éve
Törölt felhasználó
A versenyképesség miatt valóban nem kell aggódnunk, mert azok már most sem vagyunk.
Aki pedig ebben a gazdasági modellben bízik, az kötelezően olvassa el ezt a posztot:
Arsenal's Finances - 21 Questions
http://swissramble.blogspot.com/2011/10/arsenals-finances-21-questions.html
🤢
13 éve
Versenyképesek leszünk?! Pénzügyileg biztos.. Minden csak a kurva pénzről szól. Mindig azzal jönnek, hogy "önfenntartó modell" így meg úgy. Őszintén ez a szurkolóknak mért jó? Igazán gondolhatnának a fanokra is, nem csak magukkal kéne foglalkozniuk. Tudják, hogy már nem lesz meg a BL -t érő hely, vagy legalább is nagyon nehezen, ezért nyilatkoznak ilyeneket. Nézzétek meg a legsikeresebb klubbok sokszor a csőd szélén állnak, de mégis megoldják, mert amit elköltenek az vissza jön a megnyert kupákkal és egyéb dolgokkal...
13 éve
Törölt felhasználó
Gabe, neked hiányoznak a csütörtöki meccsek ? Ha nincs BL akkor EL se legyen!

Szólj hozzá