A spanyol ligához hasonlóan idén az angol Premier Ligában is bevezetésre kerül az a szabály, mely szerint az első osztályban résztvevő csapatok maximum 25 játékost nevezhetnek az idény folyamán.

Ezen kívül további megkötés az is, hogy a 25 játékosból nyolcnak saját nevelésűnek kell lenni. A defeníció szerint kortól és nemzetiségtől függetlenül saját nevelésű játékosnak számít az, aki három teljes szezont (vagy 36 hónapot) töltött el a 21. születésnapja előtt bármely, angol, vagy walesi futball szövetség alá tartozó klubnál.

Ennek alapján például Denilson, Clichy, Bendtner, Fabregas, Song hazai nevelésű játékosnak számít, ahogy Wilshere, Ramsey és Gibbs is.

A szabályok szerint a klubok, a 25 főn túl, meghatározatlan számú fiatalokat (21 éven aluliakat) nevezhetnek, ennek feltétele az, hogy a játékos születési ideje 1989. január 1. után essen.

Az Arsenal jelenlegi első számú kerete 26 játékost tartalmaz, ebből 13-an hazai nevelésűek, és heten 21 éven aluliak.

1. Almunia, 2. Diaby, 3. Sagna, 4. Fabregas, 5. Vermaelen, 6. Koscielny, 7. Rosicky, 8. Nasri, 10. van Persie, 11. Vela*, 14. Walcott*, 15. Denilson, 16. Ramsey*, 17. Song, 19. Wilshere*, 20. Djourou, 21. Fabianski, 22. Clichy, 23. Arshavin, 24. Mannone, 27. Eboue, 28. Gibbs*, 29. Chamakh, 30. Traore*, 52. Bendtner, 53. Szczesny*.

(kiemelten a hazai nevelésű játékosok, és csillagozva az U21-esek.)

Természetesen a csapatoknak a nyári átigazolási szezon végéig, azaz augusztusig van lehetőségük módosítani a keretükön, változtatni azonban a 2011 januárjában esedékes újabb átigazolási ablakig nem lehet.

A bajnokság ügyvezetője, Richard Scudamore így vélekedik a változtatásokról:

"Egyetlen klubnak sem érdeke az, hogy több játékosa legyen, mint amennyit játszatni tud. Ezen kívül a szabályok vonzóbbá teszik azt a lehetőséget, hogy saját nevelésű játékosokat igazoljanak a csapatok. Természetesen nem akarunk a nemzetiség kérdésébe belefolyni, mindenesetre ez a szabály jó arra, hogy egy csapat ne tudjon külföldről vásárolni egy komplett keretet. Az új regulák arra fogják ösztönözni a csapatokat, hogy egyre többet és többet fektessenek az akadémiájukba, és mindezek majd az angol válogatottra is ki fognak hatni." - mondta Scudamore.

A korábbi angol sportminiszter, Gerry Sutcliffe is üdvözölte az új szabályokat:

"Nagyon örülök, hogy az angol futball szövetség bevezette a saját nevelésű játékosokra vonatkozó szabályokat. Ezek a változtatások nem csak a fiatalokra nézve jók, de segítenek pénzügyileg is kordában tartani a csapatokat."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (22)

14 éve
Törölt felhasználó
Nem rossz. :D
14 éve
Törölt felhasználó
Tán 14 21nél idősebb nem saját nevelésük van. Fiatal meg van ott is sok, főleg hogy mostanában csak azokat vettek sok pénzért, szóval annyira ők se állnak rosszul, lényegében nem is érintő őket.
14 éve
Törölt felhasználó
nah és mindet hogy hat a chaelsea keretére??
ott már nincs annyi fiatal nem?
14 éve
Törölt felhasználó
Heti 150-200kért némelyiknek az is megfelel, ha egyáltalán nem is játszik. Főleg hogy elvileg januárban lehet a PL keretet is cserélni, és ha van sérült játékos, akkor rakhatnak mást helyette. Még ott van az EL is, sok válogatott játékosuk van, némelyik később ér vissza, kihagy pár bajnokit, ANK miatt is lesz hiányzójuk, szóval igen, lesz olyan akit nem neveznek PLbe, de mégse adják el.
14 éve
Törölt felhasználó
persze mer szted a city minden kupasorozatban "másik" csapattal fog játszani xD:Da city játékosai ebbe tuti nem mennének bele hogy csak fa meg cc-ba játszanak a bajnokságba meg nem!:Dtuti hogy kiárusítás lesz...

Szólj hozzá