Az interjú még az Aston Villa elleni meccs előtt készült

-Az elmúlt nehéz és rossz hét után most ismét dacosnak tűnik...

-Erősnek kell mutatkoznom, mert ha én sem vagyok az, akkor a csapatom sem lehet az. Elég tapasztalt vagyok már ahhoz, hogy minden helyzetet kezelni tudjak. Ez most egy kicsit nehezebb időszak, de egyben egy jó lehetőség is, hogy bebizonyítsuk, hogy erősek vagyunk, szóval nem szabad, hogy túl-katasztrofális legyen a hangulatunk. A BL-indulást érő helyek egyikéért versengünk, nem a kiesését, szóval ezt pozitívumnak kell megélni. A klub a Bajnokok Ligájába tartozik, szóval meg is kell mutatnunk az erősségünket, hogy elindulhassunk a sorozatban.

-Ez volt a legnehezebb hete, ami valaha is volt az Arsenalnál?

-Kemény időszak ez, senki nem mondja, hogy egyszerű. De egyben most itt az idő is, hogy kamatoztassam a tapasztalatomat és tudásomat, hogy biztosítsuk azt, hogy a csapat együtt maradjon, s ugyancsak együtt harcoljon tovább.

-Szóval minél keményebb a küzdelem, annál keményebben dolgozik?

-Próbálom objektíven elemezni, mi a helyzet. Igyekszem egy kissé távolabbról szemlélődni, hogy milyen dolgok történtek mostanság, s hogy miért veszítettünk meccseket. Ebből fakadóan igyekszek jó döntéseket hozni – ez a mi munkánk.

-Az elmúlt heti vezetőségi ülésen teljes támogatást kapott a tulajdonosoktól, s egy komoly átigazolási kasszát – mégis, a múltból fakadóan nem úgy tűnik, mint aki költeni is fog ebből.

-Nem vonakodok költeni. Elsősorban csak mostanság lett pénzünk erre. Másodsorban: Angliában van egyfajta olyan gondolkozás, miszerint minden problémára elég csak pénzt költeni, s minden meg van oldva. Ugyanakkor nem mindig ez a helyzet. Van két-három klub Európában, amelyik gazdagabbak mint a többiek, mégsem játszanak a BL-ben. Úgy vélem, hogy a probléma nem is a pénz, hanem az, hogy hogyan találjunk olyan tehetségeket, akik erősíthetik a csapatot. Ráadásul hűek kell maradnunk ahhoz, amiről a mi csapatunk szól: azaz, hogy lehetőséget biztosítsunk azoknak a fiataloknak, akiket mi képzünk. Tehát mi csak olyan játékosokat igazolunk, akik valóban képesek pluszt hozzátenni a csapatunkhoz. Ha holnap találunk egy valóban minőségi játékost, mindenképpen ide fogjuk hozni.

-Falcao egy ötéves szerződés keretein belül 40 millió fontba kerülne. Leigazolná?

-Megoldható. Ha megengedhetjük magunknak, akkor nem fogok nemet mondani. De jelenleg a következő meccsünkre kell koncentrálnunk.

-Ha idén is ott lesznek a negyedik helyen, akkor ki tudják fizetni a stadiont is. Rengeteg embert tennének boldoggá...

-Nem, tudják, én mindenkit boldoggá akarok tenni. Meg akarom nyerni a bajnokságot és a BL-t is, és ha ez nem sikerül, akkor fel kell tennünk egy pár kérdést magunknak. De ahhoz, hogy elérjük ezeket a célokat, ott kell lennünk az elvárt szinten. Mégis évekig vissza kellett fizetnünk azokat a dolgokat, amik a kezdeteket jelentették. Azt gondolom, hogy most, hogy anyagilag jobb helyzetben vagyunk, most már költhetünk egy kis pénzt is. Ez lett volna a tervünk már a télen is, de nem találtuk a megfelelő játékosokat.

-Ha egy kissé nyitottabban kezelték volna az új stadionnal járó megszorításokat, akkor lehet, hogy a szurkolók sem lennének most ilyen elkeseredettek.

-Nos, nem tudom. Tényleg nem tudom. Az ember nem állhat ki és nem mondhatja azt, hogy 'nézzék, nem tudjuk megnyerni a bajnokságot.' Időnként elég közel kerültünk az első helyhez. Főleg az, mert megvolt a csapatban a kellő minőség. De azt gondolom, hogy az jobban felbosszantotta a rajongóinkat, hogy olyan játékosokat veszítettünk el a múltban, akiket mi képzetünk. Ezt nehezebb volt megemészteni, mint bármi mást. Úgy vélem ez az, amin változtatnunk kell.

-És ezen képesek lesznek a pénz miatt változtatni?

-Igen, persze.

Voltak olyan fontos problémáink, mint például azok a harcok, amiket a játékosaink megtartásáért folytattunk. Legyünk valósághűek, csak akkor tudjuk ezt megvalósítani, ha olyan fizetéseket tudunk biztosítani nekik, mint amit a többi élcsapat. Ehhez azonban fel kell emelnünk a jegyárakat is.

Csakhogy a rajongóink joggal érezhetik úgy, hogy hiába volt a jegyár-emelés, a legjobbjaink mégis elhagyták a csapatot. És joggal mondják ezt. Ugyanakkor ez a sportszerűtlen versengés miatt van, amivel szembe kell néznünk. Persze a szurkolók kifizetnék a bérletárakat, ha megnyernénk a bajnokságot, de ez sem jött össze.

-Úgy érzi, hogy a rajongók a csapatok mögött állnak?

-Igen, ami nagyon fontos. Én a klubért dolgozok, próbálom a rajongókat boldoggá tenni. Ha ők nem boldogak, én sem vagyok boldog. Ez a munkám része. Nem mindenki van az emberrel, de nem mindenki van ellene sem.

-Azt mondta korábban, hogy meggondolná a lemondását, ha már nem tudná a klubot előrébb mozdítani. Még mindig úgy gondolja, hogy képes erre?

-Igen, persze.

-Ha kitart a filozófiája mellett, akkor ez biztosan nehéz ügy. Főleg, hogy a többi csapat pénzt költ és trófeákat nyer.

"-Ez attól is függ, hogy mit nevezünk trófeáknak. Számomra kupának a bajnokság és a BL számít, mert ezekben a sorozatokban számít a leginkább a minőség. Ezen az idei évben is érdemes elgondolkozni. Egy csapat valós tudása mindig a bajnokságban mutatkozik be, ahol következetes szinten kell teljesíteni, s persze a BL-ben is. Egyelőre egy kicsit elmaradunk a kellő szintről, de nem állunk messze. Le kell dolgoznunk ezt a különbséget. Azt gondolom, hogy ez mindenki számára nehéz, a PL-ben kőkemény versengés vár mindenkire. Nagyon nehéz bárkinek is odaadni idő előtt a bajnokságot, noha most a United nagyon elhúzott. Ennek ellenére általában nagyon szoros a verseny."

-Cesc Fabregas megtartásáért évekig harcolt, végül elment. Vajon lesz ismétlés Wilshere-rel?

"-Éppen nemrégiben hosszabbította meg a szerződését a klubbal. Úgy gondolom, hogy Wilshere hosszú távon is a klub vezére lesz, s ő fogja a trófeákhoz segíteni a csapatot. De persze meg kell bizonyosodnunk arról, hogy ő és a csapat többi nagyszerű játékosa is mindannyian itt maradnak."

-Mit kell tennie ahhoz,hogy az Arsenal a Bayern szintjére emelkedjen?

"-A Bayern olyan helyzetben van, mint a Manchester United Angliában. Lényegében bármelyik játékost megengedhetik maguknak. Anyagilag az egyik legerősebb klubról van szó. Elküldhetik a Chelsea-t, vagy a Manchester City-t is Münchenbe, akkor is a Bayernről fogunk beszélni. Csak azt kell összehasonlítani, ami összehasonlítható. Azt csinálnak Németországban, amit akarnak, s akkor költekeznek, amikor akarnak, mert ők az egyetlen üzletileg is domináló klub a Bundesligában. Ott nincs ellenfelük ilyen téren."

-Ehhez pedig sok pénzt kell költeni?

"-Igen, ez sok pénzbe kerül, s rengeteg intelligens munkába. Annyira azért nem állunk távol a Bayerntől, mint ahogyan azt az emberek hiszik. Intelligensnek és erősnek kell lennünk ebben az időszakban is. Távolságot kell tartanunk a jelenlegi teljesítményünktől. Olyan helyeken kell erősítenünk a csapatot, ahol úgy érezzük, hogy kicsit gyengébbek vagyunk. Ugyanakkor a csapat magja erős az én szememben."

-Akkor mennyire van közel a csapata a Bayernhez? Mit kell még tenni, hogy azon a szinten legyen?

"-Nem vagyunk messze tőlük, bár perpillanat nehéz meggyőzni erről az embereket. Okosnak kell lennünk. Úgy gondolom, hogy bizonyos területeken bárkivel bármelyik európai csapattal versenybe tudunk kelni. Versenyképesek vagyunk. Főleg a Wilsherekről és Cazorlákról beszélünk, akiknek nagyon erős technikai alapjuk van. Egész egyszerűen csak hatékonyabbnak kell lennünk."

-Az segít az Arsenal harcában a negyedik helyért, hogy a Spurs tovább ment az Európa Ligában a Lyon ellen?

"-Elég lassan jött a továbbjutást érő góljuk. Nem tudom, hogy jó-e, vagy rossz ez nekünk. Nem könnyű, csak tőlünk függ. Még játszani fogunk ellenük, s ha elég egyenletesen teljesítünk, akkor vissza fog térni."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (52)

11 éve
Törölt felhasználó
"Megkezdődtek a tárgyalások az Iniesta, Götze, Messi, Ronaldo négyesért."

AaAaA, ha én egyszer admin leszek, írni fogok csak neked egy cikket ezzel a címmel, megígérem. :D
11 éve
Törölt felhasználó
Várj, akkor én is admin lettem? :D Azért erről szóljunk már az oldal valódi adminjainak (:
11 éve
Törölt felhasználó
AaAaA, te miről beszélsz, nekem nincs is admin jogom :D Ramsey jó ideig szar volt, de már megmutatta nem egyszer, hogy megtaláltuk a posztot, ami fekszik neki. Ha ezt nem vetted észre, akkor komoly gondok vannak :D Amúgy, ha admin lennék, akkor se tiltanálak le, szólás szabadság van :D
11 éve
Törölt felhasználó
várj, még írok egy utolsót (mármint ezt) mielőtt letiltanál :)
na mehet, hajrá! :)
11 éve
Törölt felhasználó
AaAaA (adimakker)! Nekem te vagy örök kedvencem ;)

Szólj hozzá