Dennis Bergkamp, az Arsenal élő legendája úgy gondolja, hogy az Arsenal jelenleg kiszámítható és gyenge színvonalú játékstílust produkál, amivel nem lehetnek versenyképesek az ellenfelek ellen. Bergkamp szavai a szerdai AC Milan elleni 4-0-ás vereség után különösen igazak lehetnek, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a holland csatár még a meccs előtt, kedden adott interjút a Guardian újságírójának.

"Van, hogy megnézem a meccsüket, s bizony, eléggé kiszámítónak tűnik a játékuk. Természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy nem elég jók a játékosok, de néha egy picit több kellene tőlük." - kezdte a fejtegetését Bergkamp.

"Úgy vélem, hogy jelen pillanatban túl sok hasonló tulajdonsággal rendelkező játékosuk van, sokkal mélyebbnek és stílusban színesebb emberre lenne szükségük. Kellenek olyan jellemű játékosok, akik nem csak a meccseken, hanem az edzéseken is húzzák a többieket, valamint kellenének olyanok is, akikre a gólszerzés terén is lehetne számítani."

Bergkampnak van is viszonyítási pontja, hiszen 1996 és 2006 között több sikert is elért az Arsenallal, számos bajnoki címet és FA-Kupát nyert, s tagja volt a 49 bajnoki meccset veretlenül megvívó csapatnak is.

"Össze kellene hasonlítani a mostani középpályájukat a mi középpályánkkal. Olyan játékosak voltak mögöttem, mint Freddie Ljungberg, Robert Pires vagy Ray Parlour. Ha valakinek éppen nem  ment a játék, akkor valaki mindig hozta a formát helyette. Nem lehet összesen egy vagy két játékosra támaszkodni."

"Néha inkább győztes mentalitásra lenne szükség, mintsem passzolóra. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy ez meg van az Arsenal jelenlegi játékosaiban. Főleg akkor, amikor a hozzáállásnak fontosabbá kellene válnia a labdajáratásnál."

"Elképzelhető, hogy az angol mentalitás hiányzik a csapatból. A mi hátsó négyesünkre visszagondolva, nekik olyan hozzáállásuk volt, hogy 'rendben, ez a meccs már a miénk.'"

Ezzel együtt Bergkamp nem gondolja, hogy Wengerben keresendő a hiba oka.

"Wengernek maradnia kell, rendkívül győzelemre éhes emberről van szó. Egyszerűen nem engedhetik el, ő pedig nem hagyhatja abba így. Még egyszer sikerre kell vezetnie a csapatát, vagy legalábbis el kellene indítania a győztesek útján az Arsenalt."

"Úgy gondolom, hogy ezek után még keményebben fog dolgozni azért, hogy ismét felemelkedjenek. 11 évig voltam Arséne játékosa, s nekünk is voltak hullámvölgyeink. Van olyan, hogy egy korábban jól működő csapatot kell teljesen újjáépíteni ahhoz, hogy ismét sikeressé váljanak, ráadásul ez a folyamat még ismétlődhet is."

"A gond most csak az, hogy trófeákat egyáltalán nem nyernek. Erről beszéltem korábban, néha pont egy trófea hiányzik ahhoz, hogy a csapat ismét egyenesbe álljon. Most azonban nincsenek ilyen nagyobb sikerek, s így csak szenvednek."

"Ez ugyanakkor nem Wenger hibája, fantasztikus edzőről van szó, aki mind a mai napig nagyon kiemelkedő alakja az Arsenalnak. Fiatal, tapasztalatlan játékosokat nevel ki, majd adja el őket drágán. Üzletileg mindenképpen remekül csinálja."

Bergkamp kicsit kitért honfitársára, a mostanság remekül szárnyaló Robin van Persie-re is.

"Őszintén szólva, én a mai napig egy picit mélyebben játszanám Robint, a csatárként mögött, ahogyan én is játszottam annak idején."

"Ugyanakkor egyáltalán nem érheti panasz Arséne Wengert azért, amiért befejező csatárként játszatja őt, hiszen Robin jelenlegi teljesítménye is azt mutatja, hogy ez remekül működik."

Bergkamp jelenleg az Ajax asszisztens menedzsere, de külön foglalkozik a csatárnövendékekkel is az edzéseken. Ezzel együtt azonban természetesen soha nem felejti el, hogy mit ért el játékoskarrierje folyamán.

"Minél többet gondolok vissza az arsenalos időkre, annál inkább rájövök, hogy milyen különleges is volt az. Maga az a tudat, hogy micsoda játékosok voltak körülötted, valamint az a fajta hozzáállás, amikor tudta az ember, hogy nem fog kikapni. Ez nem arrogancia volt, egyszerűen azt éreztük, hogy senki sem állíthat meg."

"Így volt ez Thierryvel is. Amikor az ember hozzápasszolta a labdát, tudta, hogy a többit majd ő elintézi. Emlékszek Patrick Vieira bemutatkozására is. Nagyon fiatalon, valamelyik meccsen csereként debütált, majd egymaga eldöntötte az egész mérkőzést."

"Valamelyik nap éppen erről beszélgettünk Vieriával. Nagyon különleges időszak volt az."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (37)

12 éve
Törölt felhasználó
Azért sztem anno sem volt 1 olyan hatalmas nagy taktikai zseni.Olyan labdarúgók mint Berkamp,Henry,Vieira mellé nem nagyon kellett taktika.Olyan cserékkel meg mint Wiltord vagy Kanu nem is tudott volna rosszat húzni.Olyan volt akkor a helyzete mint most Guardiolaé.Xavi,Iniesta,Messi csinálják a játékot meg a többi 7 klasszis rajtuk kívül.A mágneses tábla csak dísznek van...
12 éve
Törölt felhasználó
"Minél többet gondolok vissza az arsenalos időkre, annál inkább rájövök, hogy milyen különleges is volt az. Maga az a tudat, hogy micsoda játékosok voltak körülötted, valamint az a fajta hozzáállás, amikor tudta az ember, hogy nem fog kikapni. Ez nem arrogancia volt, egyszerűen azt éreztük, hogy senki sem állíthat meg."
Az még Arsenal volt. A mai csapat csak árnyéka egy valaha volt nagy névnek.
A másik elszólása, hogy üzletileg jól csinálja Wenger. Ez tény de itt ki fújt a dolog. Legalábbis manapság nagyon gyengén muzsikál, mint vezetőedző.
12 éve
Törölt felhasználó
Úgy akarjátok idehozni Hazardot, hogy pár év múlva menne is el innen. Ezek után, hogy egyszer ez a csapat a jó , máskor meg ehhez nyalja be magát...

bár ez olyan mint a " kvából lesz a legjobb feleség " mondás. Talán ha idejönne egy legenda lenne...
12 éve
Törölt felhasználó
Viszont azt nyilatkozta, hogy nagy múltú csapathoz szeretne igazolni.. Chelsea, City ezzel kilőve, részemről a tottenham is, de lehet, hogy ő másképpen gondolja.
12 éve
Törölt felhasználó
Szerintem nem a fizetéssel, és/vagy a vétel árral lenne a gond, úgy érzem azt Wenger megoldaná, és Vermaelen illetve Gervinho személye is jelentene valamit Hazard számára. Inkább az, hogy egy-két idény, és meg sem áll Spanyolországig.

Szólj hozzá