A holland és török felmenőkkel rendelkező Oguzhan Ozyakup 1992. szeptember 22-én látta meg a napvilágot a hollandiai Zaandam városában. A kis Oguzhan nem várt túl sokat a labdarúgással való találkozással, hiszen mindössze 12 éves volt, amikor a világszerte méltán neves AZ Alkmaar akadémiáján elkezdte a focival való ismerkedést.

Nem telt el három év, mire az Arsenal villámgyors megfigyelői kiszúrták maguknak a tehetséges Ozyakupot. Szerencsére a felek közti megállapodásra sem kellett túl sokat várni, így 2008 nyarára már ágyúsnak tudhatta magát a középpályás, egy évvel később pedig már a professzionális szerződést is aláírhatta a játékos az észak-londoni együttessel.

A holland U17-es és U19-es válogatott Ozyakup az Arsenalhoz való igazolása óta egyenletes iramban fejlődik, az idei évben már a felnőttcsapatban is bemutatkozhatott, természetesen hol máshol, mint a Ligakupában. A fiatal reménység a Shrewsbury Town csapata ellen kapta meg az esélyt Arséne Wengertől, amit gólpasszal hálált meg.

Természetesen már akkor is remek élmény lett volna a bemutatkozásom, ha csak beállok, de az, hogy én adtam Yossi Benayounnak a gólpasszt, az még inkább felejthetetlenné teszi azt az estét. emlékezett vissza Ozyakup.
Amikor 2008-ban Angliába igazoltam, tudtam, hogy milyen sorozatokban szerepel az Arsenalnak: a bajnokság, a Bajnokok Ligája, valamint az FA-Kupa, viszont fogalmam sem volt a Ligakupáról. Nem sokkal aztán, hogy elkezdtem edzeni, a többi fiatal játékossal való beszélgetésünkkor egyszer csak előjött ez a kupasorozat is, és azonnal megvilágosult bennem, hogy milyen fontos is a Ligakupa, főleg az arsenalos tapasztalatlan tehetségek számára, mivel általában ebben a kiírásban kapják meg a fiatalok az első esélyüket a bizonyításra a felnőttcsapatban.


A türelmetlenség és a kapkodás azonban felettébb jellemző ezen korban a fiatal játékosoknál, s ez a végzet Ozyakupot is majdnem elérte. Az Arsenal utánpótlásával foglalkozó Young Guns weboldal ugyanis úgy tudja, hogy tavaly nyáron Ozyakup nagyon közel volt ahhoz, hogy a több játéklehetőség reményében eligazoljon az ágyúsoktól, de végül Arséne Wenger személyes ígérete meggyőzte őt arról, hogy írja alá a kétéves szerződéshosszabbítást.

Wenger pedig állta a szavát, hiszen a már említett Shrewsbury elleni meccs mellett Ozyakup számos alkalommal edzhetett már a felnőttkerettel, sőt, kerettag volt a balul elsült Manchester United elleni bajnoki rangadón is.

"A Shrewsbury elleni meccsre leadott keretet egy nappal a mérkőzés előtt, de az utolsó edzés után hirdette ki az edző, s bevallom, óriási megkönnyebbülés volt, hogy az én nevem is szerepelt rajta. Az már csak a hab volt a tortán, hogy édesapám éppen Angliában tartózkodott akkor, így egy gyors telefonhívás után a helyszínen tudta megtekinteni életem első meccsét az első számú csapatban."

A meccs esetéjén az összes olyan játékos bejött az öltözőnkbe, aki nem volt nevezve a meccsre, s mindenki sok sikert kívánt. Nagy segítséget jelentett, hogy Robin van Persie-vel tudtam váltani pár szót a kezdés előtt, aki azt tanácsolta, hogy a saját stílusomban, természetesen játsszak. Ez rengeteget számított, hiszen ha ideges nem is, de nagyon izgatott voltam a mérkőzés előtt.
Úgy tűnt, hogy rögtön a meccs elkezdése után be kell, hogy álljak, mert Francis Coquelin kapott egy rúgást a lábára, s majdnem le kellett cserélni. Emiatt el is kezdtem bemelegíteni, de tudta folytatni a játékot. Ekkor picit visszaültem a padra, de már nagyon vártam, hogy bemehessek a pályára, a lehető leggyorsabban. A félidőben ismét bemelegítettem, majd a második félidő közepe táján Colin Lewin mondta, hogy vegyem fel a mezemet, mert beállok.
Nem voltam ideges, egyszerűen csak mihamarabb be szerettem volna állni. Mivel Emmanuel Frimpongot váltottam, Wenger úr megkért arra, hogy a védekezésben is vegyem ki a részemet. Mindezek mellett azonban a beállásom után rögtön megláttam egy rést az ellenfél védelemében, ahonnan indítani tudtam volna a támadóinkat.
A meccsről való kimondott jó emlékem a gólpasszom volt. Oxlade-Chamberlain volt az, aki megtalált a pálya jobb oldalán, én levittem az alapvonalig, majd becentereztem, ahol pont Yossi Benayoun állt, aki végül gólt is szerzett. Egyszerűen minden összejött, igazán tökéletes estét zártam, hogy nem pusztán beállhattam, hanem még gólpasszt is adhattam.

Ozyakup végezetül további arsenalos élményeiről rántotta le a leplet.

A nyár természetesen nagyon nehéz volt, mert két klasszist veszítettünk el Samir és Cesc személyeikben. Az új érkezők azonban egyszerűen fantasztikusak, szerencsére most már az eredményeink is elkezdtek jönni, így még egyszerűbb összeszokni.
A Marseille ellen, az utolsó pillanatban rúgott gólunk igazán különleges volt, mert általában mi nem szoktunk közvetlenül a lefújás előtt gólt szerezni. Emlékszem, Ignasi Miquellel néztük a meccset, s egyszerűen volt bennem egy érzés, most ma össze fog jönni a három pont, méghozzá egy kései góllal. Végül így is lett.

A kérdés persze az, hogy ezek után hogy folytatódik Ozyakup karrierje. A Ligakupa negyedik körében, a Bolton ellen már kevesebb, egészen pontosan 14 percet kapott, s miután a sorozat negyeddöntőjében a Manchester City lesz az Arsenal ellenfele, sanszos, hogy kevesebb fiatal játékosnak adatik meg az újabb esély a bizonyításra.

Marad tehát a másik megoldás, az esetleges kölcsönszerződés, megbízható források szerint Ozyakupért például az idei Bajnokok Ligája egyik résztvevője, a tavalyi belga bajnok Genk is érdeklődik. Hosszú távon, főleg Arshavin, Rosicky kiöregedésével, vagy Benayoun kölcsönszerződésének esetleges befejezése miatt azonban Ozyakup az Arsenal egyik meghatározó játékosa lehet a középpályán.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (8)

12 éve
Fogalmunk sincs per pillanat nekünk sem
12 éve
Henry h h az Emirates öltözöjében járt??? :D :D fúúúú, remélem leigazoljuk!!! :D :D
12 éve
Törölt felhasználó
A cikkhez hozzászólva tényleg jó játékos lesz ebből a srácból. Érdemes lesz megvárni, hogy bekerüljön a felnőtt csapatba.
12 éve
Törölt felhasználó
Jó kis rész volt az Arsenal TV-n. Kövibe Edu és AoC riport is lesz, szal érdemes lesz megnézni azt is.
12 éve
Törölt felhasználó
off: A Képes Sport olya hülyeségeket ír,például van Persie nyilatkozatában van egy olyan kérdés ,hogy még csak 77 golnál jársz az Arsenalban és nem motivál-e a mérfoldko...hihetetlen! az interju is kamu,mert még válaszol is rá,és nem kot bele hogy héló :D a másik meg hogy az autok árára mindig hulyeségeket irnak,az elozo vmelyikben tele volt hibával,pl:S Merci 10 milka...használtan se kb...na m1...am Ozyakup-nak drukkolok,ígéretesnek látszik:)

Szólj hozzá