Ahogyan a futball berkein belül több szakember, úgy Arséne Wenger is a helyszínen követi figyelemmel a 2010-es világbajnokságot, ennek kapcsán kérdezték a csapat hivatalos oldalán a francia menedzsert.

Wenger az eddigi értékelőjében a sokak által szeretett, vagy éppen szidott vuvuzelára, és a meccsek látogatottságára hívta fel a figyelmet.

Az elmúlt 14 meccsből mindössze négy volt ugyanis teltházas, ráadásul az Új Zéland-Szlovákia, végül 1:1-re végződő meccsen nem kevesebb, mint 15 ezer szék maradt üresen.

"Az itteni emberek vendégszerete és kedvességük teljes mértékben lenyűgőző." - kezdte meg az értékelését Wenger.

"Viszont nem csak ez az egyetlen új dolog, amit itt tapasztalhatunk. Sajnos a meccsekre nem jellemző az, hogy teleházasak lennének a stadionok. Ez azért aggasztó, mert ez azt mutatja, hogy az emberek nem engedhetik meg maguknak a jegyeket, miközben mindenki azon van, hogy a futball népszerű sport legyen bárhol a világon." - tette hozzá.

"De az mindenképpen bámulatos, hogy mennyire büszkék és boldogak a helyi emberek errefelé. Soha nem fogom elfelejteni, amint az első napon, utazván a városon át, az emberek a Bafana Bafanára táncoltak. Fantasztikus képsorok voltak azok."

A másik téma, a már lassacskánt tabutémának számító vuvuzela volt. Ahogyan sok játékos és edző, Wenger is aláírná azt a petíciót, amivel ki lehetne tiltani a hagyományos afrikai hangszert a stadionokból.

"A vuvuzela megöli a futball egyik varázsát - a szurkolói dalokat. Az éneklő hangok teljesen eltűntek. Ezen kívül nem lehet kellemes a stadionokban sem, ha az embertől nem messze folyamatosan a fülébe fújják a hangszert. A tévében talán még szórakoztatónak is tűnhet, de ha ezt napi szinten hallja az ember itt - még a repülőtereken is - az egész rémálomba csap át."

"Akár már most aláírnám azt a petíciót, amivel el lehetne ezeket innen tüntetni."

A FIFA azonban a helyi hagyományok tiszteletbentartása miatt nem tiltja be a hangos eszközöket.

 

 

 

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (49)

14 éve
Törölt felhasználó
Ezek a vuvuzelák elég idegesítőek, de én már megszoktam, szal nem különösebben zavar! Az viszont igen, hogy különösebb szurkolás nincs, vagy elnyomja a sok vuvuzela és engem valahogy nem hoz lázba egy meccs se, hiába ülök le, és megpróbálom beleélni magam!
14 éve
Törölt felhasználó
hozzátenném: francia drukkerként a "szívem szakadt meg", hogy 2-0-ás mexikói vezetésnél Thierry Henry és Djibril Cissé a pálya mellett állnak sapkában és kabátban...ez mindent elmond Domenech jó döntéseiről, és taktikájáról.
14 éve
Törölt felhasználó
lehet, hogy titi-nek meccshiánya van, de még úgyis bármikor leköröz egy anelkát.. amíg domenech henry-ket padra ültet és anelkákat küld fel gólt lőni ne is várjon semmi mást... :)
14 éve
Törölt felhasználó
Orulok, hogy kiestek a Franciak. Impotens edzo, impotens csapat , impotens tamadok. Ez a Domenech, egy szakmai nulla. Kivalo kerete van a Francia valogatottnak, de csapatkent meg a 0 is tulzas lenne. Az ok egyszeru, egy hugyagyu az edzojuk akinek fogalma sincs, hogy mi az a taktika meg a csapategyseg. Dilettans barom.
14 éve
Törölt felhasználó
egyébként aki úgy érzi hogy halkabb a vuvuzela,annak igaza van,mert egy tudós feltalált egy olyan hangberendezést amely kiszűrni az adott idegesitő hangot,esetünkben a vuvuzelát :D

Szólj hozzá