Az elmúlt évek alapján tendencia lett, hogy február-március táján egy picit elszakadunk pusztán a pályán történő eseményektől. Általában ekkor esünk ki valamennyi kupasorozatból, s ha a bajnokságban ekkortájt még van is esélyünk, akkor már csak idő kérdése, hogy mikor halmozunk fel behozhatatlan hátrányt az éllovassal szemben. Igaz Arsenal-rajongók révén azonban akkor is tenni akarunk a klubunkért, ha gyakorlatilag erre nincs esélyünk, a cél pedig mindenki számára ugyanaz: jövőre legyőzni ugyanezeket az ellenfeleket.

Emiatt van az, hogy a tulajdonosok körüli mizéria is mindig rendre február tájékán kerül terítékre, természetesen a mostani helyzetből kifolyólag ez idén sem lehet másként. Az általános közvélemény az, hogy a többségi tulajdonosunk, Stan Kroenkénk a lehető legrosszabb ember erre a feladatra. Alig kommentálja a csapatai eseményeit (ezért nevezték el őt csendes Stannek), évente összesen kétszer látogat el Londonba, zsebre tett kézzel hadovál össze-vissza az Arsenal céljairól a közgyűlésen, s ami még fontosabb: a jenki eddig még sohasem adott 100 millió fontot az erősítésekre Wengernek.

Így a képlet egyszerű: Kroenke húzzon vissza Amerikába, s jöjjön a helyére az üzbég-orosz milliárdos, Usmanov, aki ha egyszer eléri a bűvös 30%-ot, ajánlatot tesz az egész csapatra, s majd eztán jól benyúl a zsebébe, és ad pár milliót Arséne Wenger kezébe. Jövőre így megverhetjük a Unitedet, a City-t, nem lesz nekünk ellenfél a Milan a BL-trófeáért, s nem állíthat meg holmi Sunderland az FA-Kupáért való sikeres utunk során. Íme a megoldás: 1) Usmanovot többségi tulajdonosnak, 2) Wenger kap pénzt, 3) Nyerünk végre valami trófeát is, s nemcsak a negyedik hely lesz a cél.

A valóságban azonban sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. A szabályok értelmében, ha egy csapatnak már van többségi tulajdonosa, akkor egy másik részvényes hiába éri el a 30%-ot, nem kell majd ajánlatot tenni a maradék részvényekre. A jelenlegi adatok szerint Kroenkének valamivel több mint 66%-a van az Arsenal futball csapatát is működtető Arsenal Holding zártkörű részvénytársaságban, az Usmanov által vezetett Red & White részvénytársaságnak pedig 150-200 részvény híján picit kevesebb mint 30% . Így a rövid távú jövőre nézve az egyetlen reális elképzelés ez ügyben csak az lehet, hogy Usmanovot vegyék fel a igazgatóságba (Board), hogy belelásson a klub pénzügyeibe, s egyfajta fék legyen, ha Kroenke netán másfelé akarná terelni a csapatot. Nincs ugyanis semmiféle garancia, hogyha Usmanov lenne a többségi tulajdonos, akkor lenne több pénz az erősítésekre.

(Megjegyzés: Az Arsenal, mint futballcsapat, tulajdonosi rendszere egyedülálló az angol Premier Ligában. A klub az Arsenal Holding zártkörű részvénytársaság tulajdonában van, amely cég égisze alá tartozik az Emirates stadiont birtokló-, a stadiont működtető vállalat, valamint több, ingatlanvállalat is.)

Reálisan nézve Kroenkének, mint befektető, az lehet a célja, hogy középtávon jelentős haszonnal adja el azon részvényeit, amelyekért nem sajnált 12000 fontot sem fizetni részvényenként a cég előző tulajdonosainak. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a pályán sem következhet be drasztikus teljesítménycsökkenés. Csak a példa okán: Kroenke több pénzt várhatna a részvényeiért, ha 2014-ben jobb feltételekkel sikerülne meghosszabbítani a szponzorokkal, valamint a mezbeszállítóval való jelenlegi szerződéseket. Ahhoz azonban, hogy ez összejöjjön, világos, hogy a pályán legalább stagnálnia kell a teljesítménynek, másképpen a Nike és a Fly Emirates nem fog jelentősen több pénzt fizetni a klubnak.

Az átlag szurkolónak azonban a pályán történt események a legfontosabbak, a minél több rangadó és trófea megnyerése, ha ez többször is sikerült volna az elmúlt hét év folyamán, senkit nem érdekelne, hogy ki a többségi tulajdonos, vagy hogy önfenntartó modellben működik az Arsenal. Szerencsére azonban összeegyeztethető a szurkolók ezen álma a tulajdonosok érdekeivel.

A keddi Arsenal Supporters Trust megbeszélésén a csapat pénzügyi helyzete is napirendre került. Miután az Arsenal hivatalosan még nem hozta nyilvánosságra a féléves gazdasági jelentését, a pénzügyekkel kapcsolatos számadatok pusztán becsléseken alapszanak. A csapat ugyanakkor megerősítette az AST-nek, hogy közel 50 millió font tartalék van a bankban, amit akár kereterősítésre is felhasználhatna Wenger. Ez az összeg azonban erősen függ attól, hogy az Arsenal elindulhat majd-e a Bajnokok Ligája sorozatban a 2012/13-as idény folyamán is, ellenkező esetben ugyanis jelentős – akár 40 millió fontos – bevételkieséssel számolhat a csapat, amely összeget más forrásoktól kellene elvonni.

Az AST számításai szerint az Arsenal közel sincsen olyan megnyugtató helyzetben, minthogy azt beállítják a hivatalos jelentésekben. A csapat még a drasztikus, 6,5%-os jegy-, és bérletáremelés ellenére is csak úgy tudott profitot elérni az előző gazdasági évben, hogy komoly összegekért eladták a kulcsjátékosaikat. Ha ez nem történt volna így, a klub gazdaságilag csak stagnált volna. Egy esetleges BL-indulás és az abból fakadó bevételek nélkül akár még veszteségessé is válna, ez pedig semmiképpen sem jó hír sem a szurkolók, sem Kroenke számára.

(Megjegyzés: Felröppentek olyan pletykák, hogy ha az Arsenal veszteségessé válna, akkor az UEFA pénzügyi fair play kezdeményezése miatt akár akkor sem juthatna vissza az európai kupaporondra, ha az eredményeik lehetővé is tennék ezt. Az FFP azonban egy bonyolult szabályzat, amelyben több tételt sem kell feltüntetni, így ez a veszély egyelőre nem fenyegeti reálisan a csapatot.)

A becslések szerint az Arsenal egyetlen BL-nélküli szezont élne túl mindenfajta gazdasági megszorítás nélkül, ellenkező esetben akár a legjobb játékosaitól is meg kellene hogy váljon a csapat. Az elkövetkezendő félév folyamán befejeződik a Queensland Road-i ingatlan értékesítése, amelytől 30-35 millió font bevételt remél a klub, így esetlegesen akkor is maradna több-kevesebb forrás az erősítésekre, ha a jelenlegi szezont nem zárná a legjobb négy között Arséne Wenger csapata.

További jó hír lehet, hogy az Arsenal az összesített fizetésre szánt mutatók alapján a negyedik leggazdagabb csapat a PL-ben, a klub 120 millió fontot fizet ki évente az alkalmazottjainak, beleértve a felnőttkeret mellett a stáb tagjait, valamint az utánpótlás és női csapatok játékosait is. A fizetési keret újrastruktúrálása azonban kulcsfontosságú tényező lehet a csapat jövője szempontjából, ugyanis több olyan játékos keres közepes (60-70 ezer fontos heti) fizetést, hogy a pályán alig érződik a jelenlétük.

Összességében jól játszik, hogy az Arsenal gazdaságilag egyelőre stabil alapokon áll, amely azonban nagyban függ a pályán lévő teljesítménytől. A csapat forrásai megvannak, csak javarészt lekötve, így a többségi tulajdonostól – legyen az Kroenke vagy Usmanov – függetlenül Arséne Wengernek valószínűleg akkor is lenne pénz az erősítésekre, ha az Arsenal nem harcolja ki magának a Bajnokok Ligája indulást a szezon végén. Ez esetben a csapatnak egy szezonja lenne arra, hogy jelentősen felülvizsgálja a működését, s egy rekonstruált kerettel nemcsak a BL-indulási helyet szerezhetné vissza magának Wenger együttese, de esélye lenne akár egy komolyabb trófea megszerzésére is.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (31)

12 éve
Törölt felhasználó
Bergkamp pusztán azért nem szeretett repülni, mert midig attól félt, hogy a visszaúton lesz valami a repülővel, így nem tudott a meccsen jól teljesíteni mert ezen járt az esze.
12 éve
Törölt felhasználó
Arsenal transfer news: Stan Kroenke will hand Arsene Wenger £100m to spend this summer
12 éve
Törölt felhasználó
Athlon! Bergkamp utazását a legtöbbször meg tudták oldani az európai meccseken is, sőt ez tévhit, hogy a holland sose repült. Én úgy tudom, hogy ő azt hangoztatta, hogy számára az repülés stresszes, és ez rossz hatással van a játékára, de ettől még volt rá precedens, hogy repült. Másrészről edzőként nem kellene a játéka miatt aggódnia :D
12 éve
Törölt felhasználó
Athlon! Így van, a Juventus nagyon elkapta Contével. És említhetnénk Guardiolat is a Barcelonával. Az Arsenal nem is annyira távoli múltjában ott van George Graham, ő is a csapat játékosa volt, és szép sikereket ért el az Arsenallal edzőként is. Jól mondod, a jövőben Bergkamp, Henry, és Adams neve egyértelműen a rangsor elején szerepelne, és nálam is Bergkamp lenne a befutó! A holland tényleg egy igazi zseni, higgadt, intelligens ember, biztos vagyok benne, hogy egy óriási edző válhat belőle, ez már abból is látszik, hogy tudatosan építi a karrierjét, a fiatalokkal kezdte, ráadásul a szívéhez közel álló Ajaxnál, pedig biztos lett volna lehetősége egy kisebb holland csapathoz is leigazolnia. Ahogy ő is mondta, vissza fog még térni az Arsenalhoz - kérdés, hogy milyen szerepkörben.

Ha már Arsenal way, akkor még szóba jöhetne David O'Leary, vagy később esetleg Steve Bould az említetteken kívül.

Az írásodhoz...

Gratulálok hozzá, igazán jóra sikeredett, jól összefoglaltad a helyzetet, és a lehetőséget. De én is megmaradnék a lehetőségek felvázolásának a szintjén, ugyanis jelenleg fogalmam- sőt ötletem sincs, hogy merre tart ez a csapat, mit akar Kronke, mint akar a Board, és mit akar(na) Wenger.

Nem tudom elképzelni, hogy Kronke mit vár az Arsenaltól. Mint üzletember, tisztában kell vele lennie, hogy a pénze nem fog gyarapodni, ha csak "egy befőttes üvegben" tartja az ágya alatt, és nem nyúl hozzá - jelenleg ezt teszi az Arsenallal. Befektetett, de még hoz annyit neki, amiért még nem érzi szükségesnek a beavatkozást. Pedig ez nagyon gyorsan visszaüthet, mert egyetlen vállalkozás sem működik sikeresen folyamatos tőkeinjekciók nélkül. Ez alól egy futballklub, sem kivétel, sőt, ez még inkább igaz. Itt is tartani kell a versenypozíciót, riválisokból nincs ilyen, és nagyon kevesen múlik a siker, győzelem. Az Arsenal pedig eléggé leszálló ágban van, főleg, ha nem harcolják ki a BL-részvételt jövőre. Amit jelenleg kívülről látunk Kronke politikájából az igazán vérszegény. Három okot is fel lehet kapásból sorolni (ahogy a cikkben is említetted, kiegészítvén eggyel), hogy miért nem vezet ez sehová.

a, Nincs befektetés, nincs siker - nincs eredmény.

b, Ha nincs siker (és még BL se), akkor nem várhatunk előnyös szponzorokra - ergó: megint csak kevesebb lesz az eredmény.

c, Befektetés nélkül az Arsenal csak tovább gyengülhet, ez pedig az új befektetők számára sem teszi vonzóvá a klubot, így abban az esetben, ha Kronke valóban nem hosszútávra tervez a csapattal, és értékesítené a részvényeit előnytelen pozícióba kerülhetne.

Tényleg nem látom át az amerikai gondolkozását és terveit, de ha jó üzletet akar, akkor mindenképpen pénzt kellene nyomnia az Arsenalba. Másrészről ahogy mondtad, Usmanov sem garancia a nagy befektetésekre. Igazából nem is azt várnám, hogy fontszázmilliókat költsenek a csapatra, hanem annyit, amivel újra versenyképes és sikeres lenne az Arsenal - ez egy egyszerű gazdasági körforgás.

A bérstruktúra borzalmas. A nyilvánosságra hozott (megsaccolt???) fizetéseket elnézve az embernek kicsit visszás érzése támad. A fizetések java részét azok a kutyaütők rakják zsebre, akiket a pálya közelében sem lehet látni, amikor pedig igen, abban nincs köszönet. Ahogy már sokszor szó volt róla, a nyáron ez részben megtörik, mivel több játékosnak lejár a szerződése (és az ideje) a klubnál, így éppen aktuális lesz az év végi helyezéstől függetlenül a nagy takarítás és a keret vérkeringésének a felfrissítése. Na de mindez csak elmélkedés, igazából lövésem sincs, hogy merre tartunk.

12 éve
Nem tudom, sajnos akkor még nem voltam fan, amikor Bergkamp is a csapat játékosa volt, de akkora is megoldották valahogy, hogy eljutott az európai meccsekre, nem?

Szólj hozzá