Aliser Usmanov egyes hírek szerint nagyon közel került ahhoz, hogy tovább növelje a részesedését a csapatnál. Sajtóértesülések szerint hamarosan elérheti a 30% os részesedést. Pontos számot nem lehet megmondani, de körülbelül 50 részvényt kell vásárolnia az orosznak ahhoz, hogy elérje ez a bizonyos részesedést.

 

A tavalyi esztendőben Usmanov és Kroenke hatalomra kerülése is főbb vitatéma volt a szurkolók között. Végül a csapat többségi tulajdonosa az amerikai üzletember lett és az orosz alulmaradt. De miért is fontos ennyire ez a 30%-os részesedés?

Tudni illik Angliában van egy olyan szabály, miszerint ha Usmanov eléri ezt a bizonyos részesedést, akkor teljes betekintést nyer a csapat pénzügyeibe. Viszont ez a 30%-os részesedés ezen kívül nem ad semmilyen nagyobb jogosultságot, hiszen a többségi tulajdonos Kroenke a részvények 67%-át birtokolja. Ezzel a részesedéssel minden igazgatósági döntésben az ő szava dönt. Ahhoz, hogy beleszólása legyen a csapat életébe, az orosznak el kell érnie az 50% os részesedést.

Viszont a két üzletember közötti csata nem merül ki ennyiben, mivel a 75%-os részesedéssel további opciók nyílnak meg Steven Kroenke előtt. Ha eléri ezt a részesedést, akkor a csapaton belül úgymond "alkotmányt" változtathat, tehát lefordítva, akár elég drasztikus lépéseket is eszközölhet, akár a csapat névváltoztatásával is.

Végül az utolsó ilyen szám a 90%-os részesedés. Ha ezt eléri a csapat többségi tulajdonosa akkor a részvényeseknek el kell adnia a maradék 10%-ot a többségi tulajdonosnak. Erre viszont jelenleg semmi esélye nincs, mivel Usmanov közel 30%-ot birtokol, így még a 75%-os birtoklási arányt sem érheti el.

 

Összefoglalva tehát ha Usmanov eléri a 30%-os részesedést, akkor a hatalma egy bizonyos szintet fog lépni, ez viszont nem elég ahhoz, hogy beleszólhasson a csapat ügyeibe. Ám még egy dolgot fontos megemlíteni, mégpedig azt, hogy Usmanov jelenleg akármikor ajánlatot tehet a csapatért. Ez a lehetőség nincs korlátozva.

Jelenleg viszont azért nem tesz ajánlatot Usmanov a csapatért, mivel nincs jele annak, hogy Kroenke el akarja adni a sajátjait. Az orosz viszont elmondta, hogy mihelyst alkalom nyílik erre ő meg szeretné venni Kroenke részvényeit.

 

A Kroenke és az Usmanov közötti belháborúnak ez egy rövid vázlata, hiszen ennek a részletes elemzése, alaposabb kutatást igényel.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (20)

12 éve
Törölt felhasználó
http://www.footballtarget.com/2012/02/zambia-0-0-ivory-coast-pen-8-7-can-2012-final/

A gyep elég rossz volt a kitámasztáshoz, de ezzel nem mentegetni akarok. Öreg hiba, hogy meg sem taposta. A felvételen látszik is közelről mennyire...
12 éve
Törölt felhasználó
Állítólag az elkövetkező 48 órában lesz hivatalos, hogy Usmanov elérte a 30%-os részesedést. Ha ez igaz akkor az elmúlt 4-5 év pénzügyeibe betekintést nyer, mert jelenleg nem tagja az igazgatósági tanácsnak, így ő nem volt jogosult még az üléseken sem részt venni.
12 éve
A meccs tanulsága, hogy egy esetleges büntetőpárbajnál Gervinhót nem tesszük be, csak a végére :)
12 éve
Törölt felhasználó
jaja gervinho hibázott, Zambia meg nyert.. :))
12 éve
Törölt felhasználó
Gervinho elrontotta az utolsó 11-est...

Szólj hozzá