A játékosok jönnek és mennek. Hétről-hétre van itt egy hivatalos távozási kérelem, majd az elutasítás, esetleg a megegyezés, és évről-évre van, hogy komplett játékoskeretek cserélődnek ki egy-egy csapatnál.

Bár az Arsenalnál nem olyan vészes a helyzet, mint a Real Madridnál, a Manchester Citynél, vagy hogy újat mondjak: a Genoánál, azért kisebb-nagyobb hullámok nálunk is előfordulhatnak. A szokásos átigazolási aktivitásunkat ismerve el sem akartam hinni, hogy a nyáron egy komplett védelem cserélődhet ki.

És ha már itt tartunk... az Arsenal védelmét (igen, kapussal együtt) elég divatos pont lett cikizni a nyár óta. Bár úgy tűnik, hogy a portásunkkal kapcsolatos ügy picit kezd lenyugodni, a védelem még mindig elég silányan teljesít. Laurent Koscielny révén már nem egy bekapott gól, és piros lap fűződik az Arsenalhoz, a kedvenc momentumom - persze, negatív értelemben - azonban mégis csak az volt, ahogy Squillaci és Laurent egymásnak ütközik a Fulham elleni meccsen, aztán Geráék szépen egyenlítettek.

Most jut eszembe: a The Guardian angol lap Squillacit is beválasztotta a Premier Liga idei flop-csapatába.

Szóval, ha Wenger úgy dönt, hogy nem vesz a télen egy Cahillt, egy Suboticot, egy Upsont, egy Spahicot, esetleg egy Sambát, akkor kitől várhatjuk a megváltást a védelemben? Thomas Vermaelent pedig innen is üdvözöljük, a január végén esedékes visszatérést pedig már pirossal be is lehet karikázni az új naptárakban.

Az Arsenal szurkolói már jól ismerik a következő generációk nagy neveit: Henri Lansburyt, Jay Emmanuel-Thomast, Kieran Gibbst, Benik Afobét, és a többieket, azonban nem kell messzire menni, hogy belássuk: a fiatal középső védők mindössze ketten vannak: Havard Nordtveit és Kyle Bartley személyében.

És hamarosan már csak egy lesz. A YoungGuns weboldal a héten olyan értesülésre tett szert, hogy Nordtveit már a Bundesligában szereplő Mönchengladbachal tárgyal, ugyanis Wenger nem tart igényt rá. A norvég játékosért annak idején a Manchester Uniteddel kellett közelharcot vívni, és a szerződtetéséért nem is kevés pénzt fizetett Wenger. Erről most a mester kijelenti, hogy nem kell, és lehetőleg még januárban húzzon el, mert így még lesz egy kis átigazolási díj, a nyáron már ingyen távozhatna Nordtveit.

Ez is mesébe illő példa arra,hogy az Arsenalnak miért nem kellene ilyen szinten mélyre menni a fiatalok kinevelését illetően, de most nem ez az írás lényege. Vajon képes lesz-e a másik fiatal, Kyle Bartley a nagy áttörésre?

A 19 éves védő, ahogyan az előző szezonban, úgy most is a Championshipben játszó Sheffield United csapatát erősíti. A helyzet azonban már nem olyan rózsás, mint egy évvel ezelőtt: a szakértők többsége az évad előtt egyetértett abban, hogy a Sheffield United akár a feljutásért is küzdhet majd, erre Bartleyék alaposan benne vannak a kiesés ellen folytatott harcban.

A keret meggyengült, a menedzserek váltották egymást a kispadon, a tudósítások, beszámolók szerint azonban Kyle teljesít eddig a legjobban, egyfajta húzóemberként a Sheffield roskadozó csapatában. Nem rossz egy 19 éves játékostól... A kitartását és odaadását még az is jól példázza, hogy hetekig kellett fájdalomcsillapítóval és speciális maszkban játszania, miután egy szerencsétlen incidenst követően eltört az állkapcsa.

A szakrtők szerint Kylenek mindene megvan ahhoz, hogy kiváló középső védő legyen a Premier Ligában. Magas, jól játszik a levegőben, és a stílusával könnyedén beférhet az Arsenal sokpasszos játékrendszerébe. Technikailag azonban sokszor még nem áll a helyzet magaslatán, ugyanakkor ha sikerül elegendő tapasztalatot szereznie a Sheffieldnél, könnyedén túljuthat ezen a problémán.

Poszjta révén lehet, hogy nem játszik olyan feltűnően, mint Emmanuel-Thomas, vagy Afobe, de szilárd játéka egyelőre a Sheffield Unitedet, később pedig az Arsenalt emelheti egy magasabb szintre, s ezek miatt érdemes erre a játékosra is odafigyelni.

Hozzászólások (5)

13 éve
Törölt felhasználó
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, ez a Miguel kölyök is Barca nevelés???? Akkor ne tervezzünk vele hosszú távon-.-
13 éve
Törölt felhasználó
A kapusok,és a középső védők posztja az ami leginkább tapasztalatot igényel,fiatal (klasszis?) CB ritka,mint a vörös hó,tehát kétlem,hogy Bartley fog kihúzni minket a slamasztikából az elkövetkező 1-2 évben! Azt persze nem állítom,hogy 3.-4. számú hátvédnek nem lesz jó,de hogy "bedobva a mély vízbe" megragad a kezdőbe (1-2 év múlva) azt nem hiszem!
Amúgy,ha már a fiatal védőknél tartunk,akkor illik megemlíteni Ignasi Miquel nevét is. Ugyebár ő a reserve team csapatkapitánya,és stílusa alapján az 'új Piqué'-nek is nevezik,a maga 193 centiével pedig nem tartozik az alacsony CB-k közé,tehát ha vkiben,akkor benne látok fantáziát.

A fourfourtwo-ban meg is jelent róla egy cikk még október végén:

http://fourfourtwo.com/news/england/66771/default.aspx
13 éve
Törölt felhasználó
Tarcsimeccseket nézve mindig is jobbnak találtam, mint Nordtveitot, nagyon örülnék, ha neki sikerülne!
13 éve
Törölt felhasználó
Naon szurkolok neki, de lehet h pont miatta nem fog védőt venni Wenger, ami azért elég rossz húzás lenne, tehetség ide vagy oda.
Azt h Squillacit meg beválasztották a flop csapatba pedig hülyeségnek tartom, szerintem egyáltalán nem játszik rosszul!
13 éve
Én világéletemben Nordtveitot favorizáltam vele szemben, nagyon szomorú és csalódott vagyok, hogy AW hogy járt el a norvéggal. Ugyanakkor remélem, Djourou kollágnak igaza lesz, és Kyle valóban befut az Arsenalban.

Szólj hozzá