Ryo Miyaichi, az Arsenal egyik, hanem a legnagyobb ígérete meglehetősen rögös úton került a csapathoz, ám gyors fejlődésének köszönhetően aligha lehet kételkedni abban, hogy rövid időn belül óriási karriert fog befutni az ifjú japán középpályás.

Miyaichi 2009-ben került először Európába, amikor a német Köln együttesénél volt próbajátékon két hétig. A fiatal játékos addig inkább csak a japán gimnáziumi futball ligában szerepelt, s már-már úgy volt, hogy egy ösztöndíj-lehetőség miatt marad szülőhazájában Ryo. Az ázsiai játékos megfigyelők azonban gyorsan megosztották a japán játékosról való információkat az európai kollégáikkal, s ezek után már nem volt megállás Miyaichi számára.

A Kölnnél eltöltött két hét alatt számos csapat, köztük az Arsenal megfigyelői is szemügyre vették a stílusát, de az csak az ágyúsok könyörületlenségén múlt, hogy nem az Ajax, hanem az angolok vihették először a saját edzőközpontjukra Miyaichit. Az edzéslehetőség mellett az Arsenal utánpótlással foglalkozó stábja egy barátságos mérkőzésre is nevezte Ryót, amely meccset a helyszínen tekintett meg maga Arséne Wenger és Ivan Gazidis is. A mérkőzés remekül alakult a játékos számára, aki góllal hálálta meg a csapat bizalmát.

Bár az Arsenal továbbra is fenntartotta az érdeklődését Ryo iránt, a japán játékos később Hollandiába utazott, hogy az Ajaxnál is részt vegyen egy próbajátékon. Ez a periódus könnyen sokba kerülhetett volna a japánnak, ugyanis az egyik felkészülési meccsen az ellenfél játékosa olyan szerencsétlenül szerelte Ryót, hogy eltört a szárkapocscsontja. Ezt követően mind az Arsenal, mind az Ajax berekesztette az érdeklődősét, a játékos pedig visszatért Japánba.

Később azonban kiderült, hogy a kezdeti diagnózisok mégsem olyan rosszak, így egy pár hónapos kihagyás után Ryo egészségesen térhetett vissza a pályára. Az Arsenal és az Ajax ezek után azonnal elküldték az ajánlataikat Miyaichi klubjának, így a döntés a játékos kezében volt. A japán később elismerte, hogy alig tudott választani az angol és a holland csapat között, ám végül Wenger közbenjárásának hatására az Arsenal mellett tette le a voksát.

Miután az Arsenal 2010 utolsó napján hivatalosan is bejelentette, hogy Ryo a csapat játékosa lett, újabb problémával találták szembe magukat a felek. Miután Miyaichi nem játszhatott még a japán felnőtt nemzeti válogatottban, az angol bevándorlási hivatal nem adta ki számára a szigetországi munkavállaláshoz szükséges engedélyeket. Mivel nem volt más választásuk, az Arsenalnak kölcsönbe kellett adnia Ryót, így jött kapóra a Feyenoord érdeklődése, így fél év erejéig a japán játékos Hollandiában szokhatott hozzá az európai élethez.

Nem sokkal a szerződések aláírása után, már február elején játszhatott az átmeneti csapatában, méghozzá a Vitesse ellen, amely mérkőzésen őt választották a mérkőzés emberének. Pár nappal később már a kezdőben is debütálhatott Ryo, amelyen megszerezte első gólját a Feyenoordban, valamint gólpasszt is adott a holland csapat Heracles elleni meccsén. A Feyenoordnál eltöltött pár hónap alatt 12 pályáralépésből három gólt szerzett Ryo, több gólpasszt is adott, a megmozdulásai, valamint a futógyorsasága miatt a csapat szurkolói azonnal megkedvelték őt – míg több holland sportújságíró már Ronaldinhóhoz kezdte hasonlítani a japán játékost.

"Remek érzés volt Hollandiában játszani. Ez volt az első évem professzionális játékosként, óriási élményben volt részem, nagyon szerencsésnek tudhatom magam, hogy a Feyenoord szurkolói előtt játszhattam heteken át. Természetesen tudok a Ronaldinhóhoz való hasonlítgatásokról, azonban keményen kell dolgoznom, ha túl akarom szárnyalni őt." - emlékezett vissza Ryo a Feyenoordnál eltöltött időszakára.

A 2011/12-es szezon kezdetén Ryo már az Arsenallal készülhetett fel az új idényre, s így természetesen a csapattal tartott az ágyúsok ázsiai túrájára is. Miyaichi mindkét tengerentúli felkészülési meccsen szerephez jutott, s a megbízható, jó teljesítményével kivívta az Arsenal szurkolóinak szeretetét is. Augusztusban a bevándorlási hivatal Ryo különleges tehetségére hivatkozva egy speciális munkavállalási engedélyt állított ki a játékos számára, így a japánnak már nem kellett kölcsönbe mennie, s a továbbiakban az Arsenal akadémiáján fejlesztheti tovább a tudását.

"Nem kell sietnem, jelenleg csak az edzésekre koncentrálok, abból is rengeteget lehet tanulni. Óriási dolog ilyen szintű játékosokkal dolgozni a tréningeken, egy évvel ezelőtt Japánban erről álmodni sem mertem. Szerencsére, most, hogy már angoltanárhoz is járok, a kifejezőképességem is javult, így már értem, milyen utasításokat adnak az edzők." - mondta Ryo.

"A holland liga jó kiindulása alapot jelentett az angolhoz, de természetesen nagyon más a két bajnokság stílusa. Tudom, miben kell fejlődnöm, az egyik ilyen a labdatartás. Ugyanakkor biztosíthatok mindenkit afelől, hogy keményen fogok dolgozni azon, hogy lehetőséghez jussak. Már eddig is egy álmom vált valóra, hogy az Arsenal színeiben külföldön játszhassak, de nem szállhatok el magamtól, az a következő lépés, hogy minél többször léphessek pályára az Emirates stadion gyepén. Emiatt pedig igazán hálás vagyok Arséne Wengeréknek, hogy bíztak bennem."

Eleddig azonban nem túl szerencsés a japán játékos, hiszen több kisebb-nagyobb sérülés hátráltatja a beilleszkedését az Arsenalhoz, azonban a kora miatt nincs időszűkében – ezt pedig maga a játékos is tudja. Sőt mi több, Ryo nem akárkik támogatását tudhatja a háta mögött, mint Wengerét, valamint Robin van Persiét, a csapat egyik kulcsemberéét.

"Egy évvel ezelőtt Ryo egy próbajátékon bizonyíthatott és úgy döntöttük, hogy leigazoljuk. Meg van benne a nyers erő, hozzáállás, hatékonyság, elhivatottság, amik ahhoz kellenek, hogy valaki áttörést érjen el a legjobb szinteken, de egyelőre nem hajthatjuk túl, időt kell neki adnunk, hogy hozzászokjon az angol ritmushoz. Személy szerint én is nagyon sajnálom, hogy nem kaphatott elég játékidőt az elmúlt pár Ligakupa-meccsen, ám ez a sérülései miatt nem volt lehetséges. Nagyságrendileg karácsony, újév tájára fogja felvenni az itteni tempót."- mondta Wenger.

"Ryót nagyon kedvelem, fantasztikus srácról van szó. Elég ránézni a testbeszédére, valamint arra, ahogyan játszik, és rá lehet arra jönni, mennyi örömet jelent a számára a futball, mint játék. Imádja az életet, imádja a sportot, 100%-ig biztos vagyok abban, hogy hosszú és remek karrier előtt áll az Arsenal színeiben. Egyszerűen megvan mindene: a helyes hozzáállás, a megfelelő technikai képesség, jó cselezőkészség, hogy a rajongók kedvence legyen. Jómagam is alig várom már, hogy egy csapatban játszhassak vele." - osztotta meg gondolatát az Arsenal jelenlegi csapatkapitánya.

Ilyen, és ehhez hasonló ajánlólevelek pedig csak azt támasztják alá, hogy Ryo Miyaichi az Arsenal egyik legnagyobb áttörést érő felfedezettje lehet.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (3)

12 éve
Törölt felhasználó
Boldog szülinapot Ryoo :)
12 éve
Törölt felhasználó
Egyet kell értenem hogyha már RVP és Wenger is ilyet nyilatkozott és azt a pár meccset amit láttam a Feyenordban eltöltött időben igen tehetséges a srác tehát szerintem maradjon csak és bizonyítson
12 éve
Törölt felhasználó
Sajnálom, hogy közbejött a sérülése, és ne kapott annyi lehetőséget az felnőttek között, mint Frimpong, Coq, vagy Chamberlain. Nem tudom Wenger-nek mik az elképzelései vele kapcsolatban, januárban kölcsön adja, vagy a csapatnál tartja, hogy minél több opció legyen a szélekre, pláne úgy, hogy Gervinho télen ANK-zik. Én személy szerint jobban örülnék annak, ha maradna, és itt kapná meg az esélyt. Látva a játékát egyszerűen nem érzem azt, hogy nem lenne elég érett a Premier League-ben való szerepléshez. Megvan benne a kellő alázat, hogy 100%-ig odategye magát a pályán, az edzéseken, és minden rá kiszabott feladatot becsületesen elvégezzen. A tehetségét pedig nem hiszem, hogy kétségbe lehetne vonni.

Szólj hozzá