Bár még az idei szezonnak is alig lett vége, érdemes kicsit szemügyre venni, mi várható a csapattól az idei nyári átigazolás időszakot tekintve.

A Premier League tájékoztatása szerint a belföldi piac már június 14-én nyílik (nemzetközi átigazolási ratifikálására július 1-től lesz lehetőség), és egészen augusztus 31-én magyar idő szerint 24:00-ig tart.

Nézzük poszt szerint, mi várható a csapatnál a távozók és érkezők tekintetében!

Kapus

A közelgő hetekben az Arsenal várhatóan véglegesen megveszi David Rayát a Brentfordtól. A játékos tavaly nyáron 3 millió font ellenében, kölcsönben érkezett az Ágyúsokhoz, elsősorban azért ilyen konstrukcióban, mert az Arsenal nem akarta feszegetni az FFP/PSR szabályozást. Mivel a spanyol kapus alapember volt Arteta kezdőjében az előző szezonban, az Arsenalnak várhatóan kötelező jelleggel meg kell vennie a játékost 27 millió fontért a Brentfordtól, ami az új gazdasági évben - július 1-től kezdődően - megoldható feladat lesz.

Minden bizonnyal a több játéklehetőség reményében távozni fog a csapattól a kispadra szoruló Aaron Ramsdale, akiért a Newcastle és a Chelsea érdeklődhet. Az is kérdés, hogy mi lesz az eddigi harmadik számú hálóőrünkkel, az észt válogatott Karl Heinnel.

Az elmúlt hetekben akadtak olyan szóbeszédek, hogy az Arsenal egy korábbi kapusát akarná visszahozni második számú hálóőrnek, és minden bizonnyal ez az illető Wojciech Szczesny lett volna. A lengyel kapus azonban várhatóan hosszabbít a Juventusszal a következő hetekben, és amúgy is túl magas fizetést kért volt az Arsenaltól. ideális esetben Eduék egy hazai nevelésű kapussal erősítenének, így szóba jöhet még a Brighton kapusa, Jason Steele, aki rotációban védte a Sirályok kapuját Bart Verbruggennel ebben a szezonban.

Alternatív opció lehet az MLS-en szereplő Columbus Crew amerikai kapusa, Patrick Schulte, akit viszonylag olcsón megszerezhet a csapat. Egy másik megoldás lehet az Ajax hálóőre, a 22 éves Diant Ramaj, kérdés, hogy ő a fiatal kora miatt mennyire akar padozni a rutinos Raya mögött a következő idényben.

Védelem

Ezen a poszton az biztosan várható, hogy a lejáró szerződése kapcsán távozik a csapattól Cedric Soares.

A többi védőt hosszú távú szerződés köti a csapathoz. Jó kérdés, mi lesz a stabil kezdőből kiszoruló Oleksandr Zinchenkóval, akit nem túl hiteles források szerint a Bayernnél szemeltek ki. Korábban Jakub Kiwiorról is lehetett pletykákat olvasni, hogy az AC Milan szívesen visszavinné Olaszországba a lengyel védőt, ám idén télen Arteta vonakodott eladni a sokoldalú fiatal bekket.

Ami az érkezőket tekintve: az ajaxos Jorrel Hato régóta szerepel Arteta radarján, ám a téli átigazolás azért nem jöhetett létre, mert a holland játékos akkor még nem töltötte be a 18. életévét, és a Brexit utáni szabályozások nem teszik lehetővé a külföldi kiskorú játékosok leigazolását. 

Hato március elején lett 18 éves, időközben azonban meghosszabbította a szerződését az Ajaxsszal. Meg nem erősített hírek szerint az Arsenal ennek ellenére is megpróbálkozhat Hato leigazolásával, aki a védelem bal szélén és közepén is bevethető. Az Arsenal Jurrien Timber leigazolása óta kimondottan jó viszonyban van a holland csapattal, és egyáltalán nem bánták Hato hosszabbítását, még úgy is, hogy a játékos piaci értéke emiatt számottevően nőtt. Fontos tényező, hogy ha sikerül Hato leigazolása, a holland játékos akár hazai nevelésű játékosnak is számíthat három év múlva, hiszen Salibához vagy Martinellihez hasonlóan három évet eltöltene egy angol klubnál a 21. életéve előtt.

A védelemben felmerült még a nottinghames Murillo neve, bár őt inkább Edu szorgalmazza, Artetának nem igazán tetszik az ötlet. Rajtuk kívül az evertonos Jarrad Branthwaite is szerepel Artetáék radarján, a 21 éves játékosért azonban nagy erőkkel érdeklődik a Manchester United is.

Nem szabad elmenni a sportingos Ousmane Diamonde mellett sem, a 21 éves elefántcsontparti védő szintén sokoldalú játékos, az ő fejlődését már évek óta szemlézik az Arsenal játékosmegfigyelői, a portugál csapat mintegy 60 millió eurót kérne a játékosért, akit a Newcastle is szeretne a soraiban tudni.

Középpálya

Ezen a poszton az biztosan várható, hogy a lejáró szerződése kapcsán távozik a csapattól Mohamed Elneny.

Jorginhóval megindultak a tárgyalások egy új, középtávú szerződés kapcsán, az Arsenal arra számít, hogy az olasz játékos maradni fog a klubnál és nem igazol vissza hazájába. Thomas Partey arsenalos jövője már tavaly nyáron is kérdéses volt, a ghánai játékos különböző sérülések miatt kihagyta az előző szezon javarészét. Egyelőre nem tudni, hogy a szaúdi klubok ismét megpróbálják-e a játékos leigazolását, akinek már csak egy év lesz vissza a szerződéséből. 

Ugyancsak jó kérdés, mi lesz Emile Smith Rowe sorsa. Az Arsenal 10-ese alig kapott lehetőséget Mikel Artetától az előző szezonban, pedig a játékos ezúttal nem volt sűrűn sérült. Smith Rowe-ért állítólag a frissen feljutó Ipswich Town csapata érdeklődik nagy erőkkel.

Ami az érkezőket illeti: hiteles források (pl. David Ornstein) is arról számoltak be az elmúlt hetekben, hogy az Arsenal nagyon kedveli Bruno Guimaraest, mert sokoldalú játékosról van szó: képes 6-osként és 8-asként is játszani, ráadásull már jól ismeri az angol bajnokságot is. Az is megerősítést nyert, hogy a 26 éves brazil középpályásnak van egy 100 millió fontos kivásárlási ára, de ezt az opciót május utolsó hetétől június utolsó hetéig, azaz egy hónapig aktiválhatják az érdeklődő csapatok, mint az Arsenal mellett a Manchester City vagy a PSG.

Jelen állás szerint az Arsenal ezt a kivásárlási záradékot nem tudja aktiválni, mert június 30-ig még mindig az előző gazdasági év van hatályban, Eduéknak így meg van kötve a keze. Ennek ellenére a Newcastle tulajdonosai állítólag jelezték az Arsenalnak, hogy akár 80 millió fontért is nyélbe üthető az üzlet. A játékos pedig szívesen csatlakozna Arteta csapatához annak ellenére, hogy jól érzi magát Newcastle-ben, nemrégiben például házat is vet az angliai városban.

Bruno alternatívájaként szóba jöhet Amadou Onana, akit már több átigazolási időszak óta mondogatnak, mint Arsenal-kiszemelt. A belga játékos az elmúlt időszakban kegyvesztett lett Sean Dyche csapatában, alig kap lehetőséget a kezdőben, és maga a középpályás is szeretne távozni a liverpooli klubtól. Kérőkben alig lesz hiány, és kérdés, hogy a köztudottan nehéz anyagi helyzetben lévő Evertonnak bizonyos játékosaitól lehet, meg kell majd válnia a nyár folyamán.

Rajtuk kívül hosszú távú célpont még a Real Sociedadban játszó Martin Zubimendi, akiért eddig a Bayern München is érdeklődött, illetve a bneficás Joao Neves is.

Támadók

Hosszú hetekig úgy volt, hogy az Arsenal egy kiforrott támadóval (akár Victor Osminhen, akár Viktor Gyökeres) szeretne erősíteni, de Kai Havertz csatárposzton való játéka annyira bejött, hogy a csapat némiképpen változtatott a tervein.

Nagyon sok múlik természetesen a távozókon. Eddie Nketiah szinte bizonyosan távozik a nyár folyamán, az Arsenal 14-ese a több játéklehetőség miatt válthat csapatot, érte leginkább a Crystal Palace érdeklődik a leginkább, de ott van a West Ham vagy az Ipswich radarján is.

Gabriel Jesus sokáig az Arsenal alapembere volt, de a sérülékenysége és Havertz jó formája miatt kiszorult a kezdőből. A csapat Jesus sokoldalúsága miatt nem akar minden áron megszabadulni tőle és a játékos sem váltalna szíve szerint, de könnyen lehet, hogy egy adott esetben Szaúd-Arábiából befutó ajánlat mindent felülírhat.

Az Arsenal így megpróbálkozhat egy fiatalabb, ám nyersebb támadó leigazolásával, akinek időt kellene adni az áttörésre, ilyen profilú játékos lehet a Bolognánál játszó Joshua Zirkzee, vagy a leipziges Benjamin Sesko. Sokáig úgy tűnt, hogy a szlovén játékost viszonylag jutányos áron, mintegy fix 50 millió euróért ki lehet majd vásáráolni a jelenlegi szerződéséből, ám német források szerint Sesko a tavalyi szezon második felében mutatott jó formája aktivált egy külön záradékot, amivel megugrott a minimum lelépési összeg, és az immáron 65 millió euróra rúg.

Az elmúlt átigazolási időszakokban az Arsenal rendbe megpróbálkozott szélsők leigazolásával is (Rapinha, Neto, Mudryk), és ez most is terítékre kerülhet, hogy még jobban tehermentesítse Arteta Sakát és Martinellit. Neto ismét ott van a listán, ám a portugálért annak ellenére kér óriási összeget a Wolverhampton (állítólag 80 millió fontot), hogy rendkívül sérülékeny játékosról van szó. B-tervként ott van még Nico Williams az Athletic Bilbaótól vagy megpróbálkozhat a csapat a Crystal Palace valamelyik szélsőjének, Olisének vagy Ezének a leigazolásával is.

Az anyagiak

Július 1-től, azaz az új gazdasági évtől az Arsenalnál ismét jelentős források állnak majd a rendelkezésre az erősítésekre, az új szponzációs szerződéseknek és az előző idény jó BL-szereplésének köszönhetően. Tavaly az Arsenal eladások nélkül több mint 200 millió fontot költött új érkezőkre, ezt az összeget -játékoseladások nélkül is - tudja majd tartani a csapat idén nyáron is.

Fontos megjegyezni az abszolút hazai játékosok eladásából származó bevételek fontosságát is. Nketiah, Smith Rowe vagy Reiss Nelson esetleges eladását nettó profitként lehetne elkönyvelni. A példa okán, egy 20 mililó fontos transzfer esetében akár 100 milliót is elkölthetünk egy új érkezőkre, amennyiben az új játékos ötéves szerződés keretein belül érkezik az Arsenalhoz, és az átigazolási díját egyenletesen (lineráisan) írnánk le.

Az viszont rossz hír az Arsenal számára, hogy az FFP/PSR által jelentett pénzügyi szabályok annyira leszűkítették a csapatok mozgásterét, hogy nagy valószínűsggel infláció helyett idén deflációval találkozhatunk majd a piacon. 

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (2831)

15 napja
Pedri olyan a spanyoloknak mint az arsenalnak Ødegaard... azért a hiánya biztos meg fog látszani a csapazon...Olmo fele annyira sem okos játékos... és főleg nem annyira technikás. Kár a kisgyerekért.
20 napja
Ha minden igaz akkor szinte biztos Calafiori leigazolása. Ami azért is lesz nagy siker amennyiben tényleg jön, mert állítólag olyan klubokat vertünk le a játékosért mint a Chelsea, Real madrid, Juventus. Ez is elég jól bizonyítja ga valakit nagyon akarunk el tudjuk hozni a legnagyobb klubok elől is.
20 napja
ja,csak az a baj,h közben a Real beindult Salibáért...
19 napja
Saliba idén nem megy sehova szerintem. Jövőre már elképzelhető, illetve meginoghat, ha trófea nélkül maradnánk. Egyébként meg 100 millió font alatt szóba nem állnék senkivel és egy összegbe kellene kifizetni.
19 napja
Szerintem jovore se fog valtani, azt gondolom, ha nem is orokre, de egy jo 5 ev biztos van meg benne nalunk. A La Ligaban meg 27-28 evesen is boven tanar lenne, igy van ideje valtani.
19 napja
A Real reméljük berántja Yorot, aki majd be is válik náluk és így a jövőben se nagyon fog felmerülni a váltása a Realhoz.
19 napja
8-as, szélső és csatár még mindig nincs, de hát kinek hiányzik az a 40-50 millió? Lehet Arteta valami "te vetted a legtöbb védőt" achivementre hajt. Kispesti, szép simulás volt 👏
19 napja
Így legyen Titou!😇Egyébként Guehit is nézik és jóval olcsóbb megoldás nekik, mint akár Yoro akár Saliba.
19 napja
szerintem Yoroban a potencialt fizetik meg, es Guehi sem lesz annyira olcso nekik, de Salibanal nyilvan olcsobb lenne
19 napja
Mondjuk ha jövőre se nyerünk semmit és újabb kudarcot élünk át, akkor nem fognak örökké itt maradni a kulcsemberek. Ideje lenne most már nyerni is valamit, mert ennyi elköltött pénz (és hátvéd) után ez elég kínos.
19 napja
Senki nem menne el jovore Csabi. Felesleges ez.En hosszabb tavon beszeltem errol. 3-4 ev mulva mar fix lenne tavozo amikor 27-28 evesen abba a korba lepnek. Mint Henry vagy RvP.
19 napja
Lil, erre nincs garancia. Ha egy Real vagy egy Bayern megkeres valakit és itt nem tud sikereket elérni, nem fog maradni.
19 napja
De ez közhely. Kroos minek hagyta el a Bayernt mikor mindent megnyert? Alaba? Wijnaldum a Poolt? Balgaság azt hinni néha a játékosok nem akarnak változást. Ha 4 év múlva Saliba elakarna menni az a változás miatt is lehet.
19 napja
Csabi, ne beszélj már hülyeségeket. Saliba nemrég lenyilatkozra hogy mindörökké Arsenal! Max tényleg az lehet hogy 3-4 év múlva eligazolhat ha úgy gondolja de nem mostanában lesz az semmiképp
20 napja
Biereth 4 millioert a Sturm Grazhoz igazol. Kesobbi eladasbol is reszesulunk.
20 napja
Mivel van angol állampolgársága, és értékelhető számokat hozott az elmúlt szezonokban, ez mélyen ár alatti eladásnak tekinthető, minimum a duplájáért eladható lett volna elméletileg...
20 napja
Csak nem nekünk. Más csapat berántott volna egy 20-ast.
20 napja
Úgy adtuk el, hogy további értékesítés esetén további pénz jár nekünk.
20 napja
Hiába, mennyit kapnánk az újabb eladásból, 30%? Az 10 millió esetén 3 milka, még így sem érné el a 8-at összesen...
19 napja
utolso evebe lepett es nem akart hosszabbitani, ha valoban jo lesz, akkor a Strum nagyobb osszegert fog tudni kiszallni belole, igy jo lehet az a sell on. Patino helyzete lesz meg erdekes, mert nincs erdeklodoje, es neki is ez lesz az utolso eve, ahogy Cuffynak is szerintem utolso eve jon.
20 napja
Raya hivatalosan is marad
20 napja
Újabb ablakon kidobott pénz. Kíváncsi vagyok, jövőre jön-e új kapus, hogy aztán Rayát is eladhassuk.
20 napja
Szeptemberben lesz 29, fiatalabbnak hittem.
20 napja
nem veletlenul fiatalabb nevek kerulnek be a listara
20 napja
Cazorla ott van a srácokkal Marbellan. Jó lett volna, ha csatlakozi a stábhoz az új évre, de Ő még előbb fel akarja juttatni a csapatát a LaLigaba.

Szólj hozzá