Az Arsenal kedd délután hivatalosan is bejelentette, hogy David Raya érkezik a Brentfordtól.

Az eredeti elképzelésekhez kis változás volt az átigazolás formáját tekintve. Mivel az Arsenal több mint 200 millió fontot költött már Havertz, Timber és Rice leigazolásaira, FFP-aggályok miatt a csapat már nem tudta volna véglegesen leigazolni Raya-t ezen a nyáron.

A Brentford azonban belement abba, hogy kölcsönbe jöhessen a 27 éves kapus 3 millió fontért, az Arsenalnak pedig 27 millió fontos opciója lesz Raya végleges megvételére jövő nyártól. Bizonyos hiteles forrásokból származó információk szerint az opció automatikusan aktiválódni fog könnyen teljesülő feltételek teljesülése esetén (pl. ha Raya meghatározott számú meccsen pályára lép az Arsenal színeiben). Mivel a játékos brentfordos szerződése 2024-ben lejárt volna, biztonsági alapon Raya további két évre hosszabbított az előző csapatával.

"Hihetetlenül boldog vagyok, hogy jött ez a lehetőség, nagyon izgatott vagyok a szezonnal kapcsolatban. Sokat beszéltem a menedzserrel, aki felvázolta, hogy milyen irányba tart a klub, erre a lehetőségre pedig nem mondhattam nemet." - mondta Raya.

"Sok Arsenal-meccset néztem az elmúlt években, és Mikel Arteta elképzelése sokat változtatott a csapat addigi filozófiáján és játékszemléletén. A csapat hátulról építi fel a támadásokat, magabiztosan játszik, labdabirtoklási igénnyel, úgy gondolom, ez feküdni fog az én stílusmomnak is."

A játékos ráadásul az Arsenalnál együtt fog dolgozni korábbi kapusedzőjével, Inaki Canával is.

"Inaki sokat követel a kapusaitól, a legjobbat hozza ki belőlük. Hat hónap alatt óriási fejlődést értem el nála a Brentfordnál, miután odaigazoltam a Blackburntől. Nagyon várom már, hogy az Arsenalnál is együtt dolgozhassunk, és hogy találkozhassak a többi kapustársammal. Fontos, hogy mihamarabb megismerjem a mezőnyjátékosokat is, hogy ráérezzek a stílusukra, de azt gondolom, nem lesz gond és könnyen megy majd a beilleszkedés."

KORÁBBAN ÍRTUK: augusztus 7.

Kedden délután érdemi megállapodás született az Arsenal és a Brentford között David Raya átigazolási díját tekintve, ezzel szinte biztos, hogy Kai Havertz, Jurrien Timber és Declan Rice után a spanyol kapus lesz az Arsenal negyedik érkezője a 2023-as nyár folyamán.

Mint Fabrizio Romano írja, az Arsenal bónuszokkal együtt 30 millió font körüli összeget fizet a 27 éves kapusért, aki 2028-ig írhat alá az Ágyúsokhoz. Az orvosi vizsgálatok ezen a héten szerdán és csütörtökön esedékesek. Rayát pénteken 13:00-ig kell regisztrálnia az Arsenalnak a Premier League keretébe, hogy ott lehessen a Nottingham elleni nyitóforduló csapatában szombaton.

Nem az első alkalom, hogy Rayáért érdeklődünk

A 27 éves Raya a spanyol Cornélla csapatánál kezdte meg az ismerkedést a futballal, majd 2012-ben költözött Angliába és lett a Blackburn Rovers ifijátékosa. Az első angol klubjánál a 2016-17-es idényben, a harmadosztályban robbant be az állandó kezdőbe, és vált egyértelműen a gárda első számú kapusává. A 2017-18-as idényben már az ő védései kellettek ahhoz, hogy a Blackburn visszajusson a másodosztályba. Raya 2019-ben igazolt a Brentfordhoz 3 millió angol font ellenében, 108 blackburnos pályáralépést követően.

A 2019/20-as volt Raya áttörést jelentő idénye. A másodosztályban játszó Brentford színeiben 16 clean sheetig jutott a bajnokságban, így holtversenyben az első helyen végzett. az ipswiches Bartosz Bialkowskival. Ebben a szezonban Raya összesen 49-szer védte a Brentford hálóját, de a 2020 májusában tartott championshipes rájátszásban 2-1-re alulmaradtak a Fulham ellen.

2020 nyarán az Arsenal már hevesen érdeklődött Raya iránt, Mikel Arteta csapata több ajánlatot is tett a Brentfordnak a játékosért, de a Darazsak mindegyiket elutasították. A jövőjével kapcsolatos spekulációk és néhány sérülés miatt Raya rövid ideig elveszítette a helyét a Brentford kapujában, de Thomas Frank hamar visszaintegrálta őt a keretükbe. 2020-ban végül Raya új szerződést írt alá a Brentforddal, és a 2020/21-es idényt 48 pályáralépésből 18-szor zárta clean sheetel, és ezúttal már a PL-be való feljutás is összejött nekik. Ugyanebben a szezonban Raya új rekordot állított fel: kapus létére több mint 300-szor próbálkozott meg passzadással az idény folyamán, ezen a poszton senki nem nyújtott ilyen teljesítményt az angol másodosztályban.

Raya azóta a Brentford állandó kapusa volt a Premier Ligában is, leszámítva egy néhány hónapos rehabilitációs időszakot, 2021 októberében egy Leicester elleni bajnokin szenvedett szalagsérülést, amelyből 2022 januárjában térhetett vissza.

A 2020-as kísérletet követően most úgy tűnik, az Arsenal megszerzi David Rayát, akit a Bayern München is nagy erőkkel hívott volna Manuel Neuer mögé. A játékos azonban jobban szeretett volna a Premier Ligában és Londonban maradni. Az Arsenal tervei szerint Raya nem Aaron Ramsdale mögé érkezik a kispadra második számú kapusnak, hanem Mikel Artetáék szeretnék megmeccseltetni a két hálóőrt a kezdőbe kerülésért.

Raya megszerzésében nagy szerepet játszott az Arsenal kapusedzője, Inaki Cana, aki korábban még a Brentfordnál dolgozott együtt a spanyollal.

Matt Turner távozik

Raya érkezésével távozik a csapattól Matt Turner. Az amerikai játékost 2022 telén igazolta le a New England Revolutiontől az Arsenal, de csak tavaly nyáron érkezett ténylegesen a csapathoz.

Az amerikai válogatott első számú kapusa azonban nem tudott versenyre kelni Ramsdale-lel, az előző szezonban mindössze hétszer lépett pályára, mindet az Európa Ligában. Turner így a több játéklehetőség reményében távozik az Arsenaltól, méghozzá a Nottingham Foresthez, ahol már az orvosi vizsálgatokon is átesett.

Sajtóhírek szerint Turnerért bónuszokkal együtt 10 millió fontot fizet a Nottingham. 

KORÁBBAN ÍRTUK: július 30.

Fontolgatja az ajánlattételt az Arsenal a Brentford 27 éves spanyol kapusáért, David Rayáért, írta vasárnap David Ornstein, a The Athletic újságírója.

Konkrét ajánlatról egyelőre nem beszélhetünk, de az angol csapat kapussal is erősítene a hamarosan kezdődő szezon előttt, Raya pedig előkelő helyen szerepel Artetáék listáján.

Sokáig úgy volt, hogy a Bayern München lesz a befutó Rayáért, a bajorok az Interhez távozni akaró Yann Sommert akarták volna a Brentford hálóőrével pótolni. A tárgyalások a klubok között azonban az elmúlt napokban megakadtak, mivel a németek csak kölcsönben szerették volna Rayát leigazolni, a Brentford azonban végleges transzferben gondolkodik, hiszen a játékos szerződése jövőre lejár a csapattal.

Ornstein úgy tudja, hogy ha a játékosnak kellene választania a következő csapatát illetően, az Arsenal favorizálná a Bayernnel szemben, de ehhez az Ágyúsoknak meg kellene állapodniuk a Brentforddal.

Raya az előző szezon összes bajnokiján védett, és védekezésileg a top 5-be jutottak a bajnokságban. Az Arsenalnál nem második számú kapusnak igazolnák le Rayát, hanem megmeccseltetnék a spanyolt a jelenlegi első számú hálóőrrel, Aaron Ramsdale-lel, aki a nyár elején hosszabbított.

Mindeközben úgy hírlik, az Arsenal jelenlegi kapusa, Matt Turner a Nottinghamhez közelít, a londoni csapat két kapust is igazolna a nyár folyamán, az egyik Dean Henderson lenne a Manchester Unitedtől, a másik pedig az Arsenal amerikai kapusa.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá