Az Arsenal amerikai túrján a csapat új rekordigazolása, Declan Rice mélyinterjút adott a Sky Sports helyszíni riporterének, amelyben beszélt többek között beilleszkedéséről, a kivásárlási áráról, Artetáról és a jövőbeli céljairól is.

-Declan, milyen érzés volt kívülállóként nézni az Arsenalt az előző szezonban?

-Wow. Szerintem egy fiatal, energikus, sikerre éhes csapat benyomását keltették nekünk, kívülállóknak, egy csapatét, amelynek csak a győzelem volt elfogadható.

Ha jól emlékszem, éppen a Sky Sportson néztem a tavalyi nyitómeccsüket a Crystal Palace ellen, ahol totálisan dominálták a mérkőzést. Szerintem már abban a pillanatban leesett nem csak nekem, de a többi játékosnak is, hogy nagy feladat lesz megállítani őket.

Nagyon nehéz volt az ellenük való két meccs, Mikel jól megnehezítette a dolgunkat. Nyilván nagyon izgatott vagyok, hogy immáron ennek a csapatnak, ennek a folyamatnak lehetek a része, nagyon várom már a következő hat évet ennek az útnak.

-Milyen érzésekkel tekintesz most a csapatra, immáron nem kívülállóként, hanem részeseként? Milyen a kultúra, az öltöző és az energia?

-Az energia hihetetlen. Ahogy beléptem az edzőközpont ajtaján, lejött, hogy itt nem pusztán azt edzőt vagy a stábtagokat érdekli a győzelem, de a fizikoterapeutáktól kezdve a csapatséfen át az elemzőkig mindneki ugyanezzel a mentalitással és meggyőződéssel dolgozik: mindenki napról napra fejlődni akar, hogy jobb szakember és jobb személy legyen. Mikelt pedig nem kell bemutatni. Egy remek edző, aki mentálisan is rátermett a feladatra, eléri azt, hogy érte játsszon az ember, ez egy fontos szempont volt, hogy az Arsenalhoz igazoljak.

-Az edzéseket nézve olyan érzése támad az embernek, mintha ezer éve itt játszanál. Tényleg ilyen könnyű lenne a beilleszkedés?

-Kétségkívül. Bámulatos játékosok vannak itt. Mindenki fiatal, ami nyilvánvalóan fontos és jó szempont. És közülük rengeteget ismerek már Angliából.

-Öregnek érzed magad?

-Tudod mit, jelenleg tényleg nyúzott vagyok! Főleg az összes történést figyelembe véve, ami az elmúlt hetekben zajlott.

De komolyra fordítva a szót, jól érzem magam. Rengeteg társamat ismerem már korábbról, egyrészt a válogatottból, másrészt pedig a bajnokikon, a lefújást követően, mindenkihez odamész egy pacsira, és ekkor már kezdődnek a barátkozások.

Az tény, hogy ez egy családias csapat, a játékostoktól kezdve a stábtagokig, mindenki segítőkész. Otthon érzem magam, és nem tekintek magamra új játékosként itt. Minden rendben van, ami nagyszerű.

-Már említetted, milyen nagy szerepet játszott Arteta abban, hogy az Arsenalhoz igazolj, pedig több nagycsapat is érdeklődött irántad. Milyen menedzser ő?

-Szerintem elég ránézni, miként játszik az Arsenal az elmúlt két, három évben. Van egy narratíva a csapattal kapcsolatban, hogy nem képesek megnyerni a PL-t, vagy nem olyan jók valójában, de én ezzel nem értek egyet.

Én azt látom, hogy az elmúlt években végig fejlesztettek a keretükön. És a már meglévő játékosaikat is tudták egyénileg fejleszteni, így minden egy szinttel fentebb került. Amikor Artetával beszéltem, felvázolta, hol akar engem játszatni és milyen céljai vannak a csapatot tekintve. Nagyon izgatott vagyok, hogy ennek a projektnek a részévé váltam, hogy visszatérjen a csapat a legjobbak közé és trófeákat nyerjen.

Azt gondolom, már nem állunk messze ettől. Nyilván ettől az évtől kezdve ott lesz rajtunk a nyomás, hogy teljesítsünk, de végső soron ezért futballozunk. Trófeákat akarunk nyerni, a legmagasabb szinten akarunk versengeni. Itt mindenki nagyon motivált, hogy ezt elérjük, és ez elsősorban a menedzserből árad. Mindenki nagyon izgatott.

-Milyen tervet vázolt fel neked Arteta és miként tudod segíteni a csapatot?

-Nem kell másként játszanom, mint tettem azt eddig. Pontosan az juttatott el idáig, amiben jó vagyok a pályán.

Csak attól, hogy már egy másik játékrendszerben játszom, még nem kell gyökeresen megváltoztatnom a stílusomat. Még egy kicsit hozzá kell alkalmazkodnom az itteni viszonyokhoz. Ha mondhatom ezt: az én fegyverarzenálomat kell kibővíteni.

De remélhetőleg a menedzser vezérletével ez hamar összejön, mert még meg kell tanulnom, hogyan kell ebben a szisztémában játszanom, ez teljesen más, mint amiben eddig játszottam. Igazából egyik korábbival sem összehasonlítható.

Szóval kell majd egy kis idő, de ahogy belejövök, és ahogy fejlődöm, én magam is eljuthatok a következő szintre, amire készen állok.

-Említetted az beleszokást. Mennyire vannak kiélezve a taktikára Arteta edzései?

-Őrülten. Két hete vagyok itt, és máris más szemmel látom a futballt. Az ember azt gondolja, hogy ifiben mindent megtanul a fociról, majd találkozik egy olyan edzővel, mint Mikel, és ráeszmél arra, hogy igazából nem tudott semmit. Különféle stlíusok és megközelítések vannak, köztük olyanok, amiket korábban még sosem tapasztaltam.

Nyilván, az a rendszer, amiben a West Hamnél játszottam, teljesen más az Arsenaléhoz képest. Emiatt kell egy kis idő, mire alkalmazkodom. De azon vagyok, hogy mihamarabb beletanuljak, ehhez pedig pluszfeladatokat vállalok az edzéseken, kérdezgetem majd Mikelt, mit kell még tennem. Igyekszem a leghamarabb belejönni ebbe.

Bízom abban, hogy amint ez megvan, a csapat bámulatosan fog játszani. És én magam is szeretnék több szinttel is fejlődni, mert tudom, hogy képes vagyok rá. De most az a legfontosabb, hogy beleszokjak az új stílusba.

-Kivel vagy a legjobb viszonyban a csapattársaid közül?

-Nem fogják elhinni, de az első napomtól kezdve valamiért Leandro Trossard-al. Nem is gondoltam volna ez őszintén szólva, de tényleg nagyszerű srác, mellette ültem a repülőn is.

Nyilván sokszor játszottam már ellene, és piszok nehéz volt őt megfogni, szóval nagyon örülök, hogy immáron egy csapatban vagyunk. Nagyszerű játékosról van szó, de ez mindenkire igaz, itt vannak a brazil srácok, a portugálok, mindenki kimagasló szinten van. Az pedig kívülállóként is lejött, milyen családias az Arsenal kerete. Pontosan ilyen belülről is.

-Nyilvánvalóan sok szó esett a kivásárlási áradról, pedig ezt nem te határoztad meg.

-Így igaz...

-Hogy érzed, igazságtalanul sokszor fognak rólad beszélni az árad miatt?

-Persze. De megpróbálom magam higgadtan, magamban kezelni a helyzetet.

Nekem erre nem volt kihatásom. De azt tudom, hogy a kivásárlási áram annak volt köszönhető, hogy az elmúlt években következetesen teljesítettem a West Hamnél, és ők ennyi pénzt kértek értem.

De a kivásárlási áramra soha, egy percig nem gondoltam. Egy ok miatt kerültem az Arsenalhoz: hogy itt teljesítsek, megpróbálják hozzáadni valamit a kerethez és hogy trófeákat nyerjünk. Az árcédula nem az én hatásköröm.

Nyilván az mindenkinek megvan a véleménye mindenről. Mindenkit nem is tehet az ember boldoggá. Valaki mindig fog valamit mondani a sajtóban, de ami igazán fontos, az a menedzser, az ő támogatása, és persze a családból fakadó támogatás. Csak ezek számítanak.

Nem gondolok semmit az áramról, voltak már játékosok, akik 80-90-100 millióba kerültek. Ez a szakmánk, és csak rajtunk, játékosokon múlik, hogy teljesítsünk. Bízom abban, hogy a soron következő hat évben vissza tudom fizetni azt, amibe kerültem!

-Mennyire mutatja meg az Arsenal benned lévő hitét, hogy ennyit kiadtak érted, ráadásul ilyen hamar az átigazolási ablakban?

-Mindenképpen megmutatja, ez nagyon különleges dolog. Mindent nagyon gyorsan elintéztek, hogy itt lehessek már ezen a túrán is, hogy mihamarabb megkezdjem a beilleszkedést. Értem a szándékukat, mert sokmindent kell megtanulnom.

Ráadásul a menedzser is kifejtette, mennyire különleges játékosként számít rám, és ez is ara sarkall, hogy mihamarabb a legjobb formámban játszak, immáron az Arsenal színeiben.

-Mik a kilátások a következő szezonra nézve? Mi a legideálisabb forgatókönyv Declan Rice számára az arsenalos debütáló szezonjában?

-Itt az idő. Mikel vezénylete alatt már két szuperkupát és FA-Kupát is nyert a csapat, de ez egy óriási klub és mindig nagy a nyomás, hogy trófeákat hódítsunk el. Nyilán hosszú évek teltek már el a legutóbbi bajnoki siker óta.

Tavaly nagyon közel álltak ehhez, de idén még jobb esélyünk lesz, mert már meglesz a rutin. És persze ott lesz a BL is, és ott az ember mindig győzni akar, nem csak úgy részt venni a sorozatban.

Azt gondolom, hogy ahogy lejátszuk az első pár meccsünket a szezonban, egyre jobban össze fog csiszolódni a csapat. Ami engem illet: fejlődni és tanulni akarok, jobb játékossá akarok válni, meg akarom érteni a menedzser szándékát, hogy miként akar engem játszatni. Biztos vagyok abban, hogy amint ez összeáll, egyből érezni fogjuk, mennyit fejlődött a csapat. Szóval nagyon bízom abban, hogy ez egy sikeres szezon lesz, de majd a jövő megmondja."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá