297 meccs, 23 gól, 29 gólpassz és 2 FA-Kupa és egy igazi hullámvasút-történet után hivatalossá vált, hogy Granit Xhaka eligazol az Arsenaltól és a Bayer Leverkusen csapatában folytatja a pályafutását.

A játékos eladási árát nem hozta nyilvánosságra a csapat, de megbízható sajtóértesülések szerint a Leverkusen 25 millió eurót, átszámolva 21,4 millió fontot fizet a svájciért, aki ötéves szerződést írt alá a német együttessel.

Granit Xhaka 2016 májusában igazolt az Arsenalhoz a Mönchengladbach együttesétől. Az addig eltöltött időszakban 297 meccsen játszott, 23 gólt és 29 szerzett a játékos a csapat színeiben, kétszer nyert a klubbal FA-Kupát és ugyancsak ennyiszer Community Shield-et.

Első bajnokijára 2016. augusztus 14-én került sor a Liverpool elleni hazai pályán lejátszott meccsen, a következő hónapban pedig megszerezte első PL-gólját is a Hull City elleni találkozón.

Xhaka kulcsszerepet vállalt abban, hogy az Arsenal 2017-ban és 2020-ban is elhódította az FA-Kupát, mindkét alkalommal a kezdőben játszott a Chelsea ellen megvívott döntők során.

Mindkét kupasikert két szuperkupa-cím követte, előbb a Chelsea, majd a Liverpool ellen, Xhaka mindkétszer a pályán volt.

Xhakát még Arteta elődje, Unai Emery nevezte ki csapatkapitánnyá 2019 szeptemberében, de nem sokkal később elveszítette a rangot, miután a csapat hullámvölgyében, az egyik bajnoki meccsen csúnyán összeszólalkozott az Arsenal drukkereivel.

2020 januárjában a távozás szélén állt, akkor már fél lábbal a Hertha Berlinnél volt, amikor a frissen érkezett Arteta meggyőzte őt a maradásról. 2021 nyarán az AS Roma hívta volna nagy őkkel, de az átigazolás akkor sem jött össze, helyette meghosszabbította a szerződését az Arsenallal.

A Xhaka és az Arsenal szurkolói közötti kapcsolat időközben rendeződött, a játékos teljesítménye - a csapatéval együtt - jelentősen feljavult Arteta kinevezését követően, és ha a karszalagot nem is kapta vissza, az öltöző mindvégig vezérjátékosként tekintett rá. 

Ezek alapján nem véletlen, hogy a statisztikák szerint a 2022/23-as idény volt Xhaka legeredményesebb szezonja az Arsenal színeiben: 47 meccsen 9 gólt rúgott, az utolsó fordulóban duplázni tudott a Wolverhampton ellen, ez méltó lezárása volt a játékos arsenalos karrierjének.

EDU: "Granit óriási szerepet töltött be a klubuknál az elmúlt években. Mindig elhivatottan és minőségi színvonalon játszott, kivette a részét a fejlődésünkből és a sikereinkből is. Óriási tisztelettel és köszönettel adózunk neki a távozása kapcsán. Minden jót kívánunk neki a jövőben."

ARTETA: "Egy fantasztikus játékostól köszönünk el, akit mindenki imádott a csapat berkein belül. Egy hihetetlen utazás volt ez számára, Granit abszolút mindig mindent megtett a csapatért. Óriási befolyással volt a csapattársaira a pályán és a stábtagokra, nagyon népszerű ember volt az öltözőben."

"Nem tudjuk elégszer megköszönni neki a csapatért nyújtott teljesítményét és beleadását. Minden jót kívánunk neki és a családjának a következő életszakaszukhoz."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá