Granit Xhaka Bournemouth elleni meccs előtt a Sky Sportsnak adott interjút, most ennek közöljük az átiratát. 

- Egy szóval hogy foglalnád össze az Arsenal idei szezonját?
- Energia.

- Mikel Artetát?
- Hú, ez nehéz, van itt több is. Öö. Különleges.

- És Granit Xhakát?
- Másmilyen.

- Miként változott a csapatban való szerepköre az évek alatt?
- Nem a szerepkörömre értettem a "másmilyen" jelzőt. Inkább magammal kapcsolatban. Sokkal tapasztaltabb, nyugodtabb vagyok, a gyermekeim születése sokmindent megváltoztatott. Persze a játékköröm is megváltozott, ilyen szerepkörben korábban nem játszottam még. Őszintén, nem is gondoltam arra sosem, hogy így történik majd. Nem is szerettem, és ezt szóvá tettem Mikelnek is. Ő elmondta, hogy szerinte képes vagyok itt játszani, de ezt a szerepkört érezni és szeretni kell. Aztán elkezdtük, és a számok magukért beszélnek. Végső soron a legfontosabb az, hogy ott legyek a pályán, a poszt nem számít. Segíteni akarom a csapatot, bárhová is tesz az edző.

- Mit tett már le Arteta a csapat számára, és miként tette ezt?
- Emlékszem, amikor először megérkezett, behívta a csapatot egy terembe, amiben a székek szerte széjjel voltak. Rájuk mutatott, és azt mondta, ezek vagyunk mi. Káosz. Egy nagy káosz. Aztán elkezdte rendezgetni a székeket, és közben sorolta a terveit, hol leszünk majd egy, két és három éven belül. Minden érintett: a klub szervezeti felépítését, az edzői stábot, hogyan kell felkészülnünk az ellenfelekből, az edzéseket, az edzőközpontot, körülöttünk mindent. Sosem hittem volna, hogy ezt tényleg meg lehet csinálni három éven belül.

- Miként inspirálja Arteta a csapatot és hogyan készíti fel a játékosokat?
​- Őszintén szólva nem tudom, honnan szedi ezeket az ötleteit. Minden edzésünk előtt egy DJ-nk van, aki különböző zenéket tesz be, hogy ráhangolódjunk a tréningre. Ezt mi magunk is szoktuk csinálni a meccsek előtt felkészülés céljából. Érdekes, mert ilyenben még nem volt részem. Tudja, hogy mikor és meddig kell bennünket nyomni, azt is tudja, mikor kell lentebb venni a nyomásból. Ösztönből csinálja, még nincs túl nagy tapasztalata. Ha belegondolunk, hogy az Arsenal az első csapata edzőként, sejthetjük, hogy mi teszi őt különlegessé.

- Miként ragaszkodott Arteta az elveihez, amely során kitette Özilt és Aubameyangot, és a többiek hogyan lettek vevők az ötleteire?
- Ez még mindig egy folyamat, ami még nem fejeződött be. Két nagy játékosról beszélünk, akik sokat tettek a klubért, és tiszteljük is őket ezért, de ahhoz, hogy végül ez úgy érjen véget, ahogy véget ért, kellett a klub támogatása is Mikel felé. Ma is különböző karakterű játékosok alkotják a keretet, különböző játékstílussal, így utólag pedig elmondható, hogy Mikel jó döntést hozott. Nekem személy szerint sosem volt problémám velük, mindig jó kapcsolatom volt a társaimmal, a nap végén Mikel döntése érvényesült.

- Arteta megtiltotta a játékosainak, hogy a bajnoki címről beszéljenek?
- Mikel sokat vár és követel tőlünk. De azt is akarja, hogy egymástól is sokat követeljünk. Minden nap, csak a 100% elfogadható. Hogy ne hullajtsunk pontokat, mert hétvégéről hétvégére változik a tabella. Elég két meccset buknod és máris második vagy ismét. Őszintén nem beszéltünk még a címről. De ha ilyen közel maradunk továbbra is hozzá, akkor miért ne tennénk? Ha öt pont az előnyünk, és noha még 12 hátra van, miért ne erősítsük magunkban a hitet, azzal hogy beszélünk róla? Soha nem voltam az ellen, hogy álmodozzunk egy kicsit, de ez egyre inkább kezd valósággá válni. A bajnoki cím olyan dolog, amit elérhetünk. De még mindig lépésről lépésre, meccsről meccsre gondolkozunk, majd meglátjuk, meddig jutunk ezzel.

- Milyen szerepet vállalnak a tapasztaltabb játékosok ebben a szezonban?
- Azt gondolom, hogy a tehetség önmagában nem elég. Pusztán tehetséggel semmit nem érsz el. ha valaki látna bennünket minden nap az edzéseken, mennyit dolgozunk, mennyit törődünk a befektetett munkával... valahol el kellett kezdeni. Mikel még az étrendbe is belenyúlt, sokkal kevesebb a testzsírszázalékunk. Ezek apró részletek, de döntőek lehetnek.

- Saka és Martinelli?
- Hiába léptek fel a keretben, és váltak kulcsjátékosokká, ugyanolyan szerények mint eddig, sőt, még több kérdést tesznek fel, minden egyes nap fejlődni akarnak. Ennek meg is van az eredménye a pályán. Egyáltalán nem lepett meg, hogy ennyi gólt szereztek már eddig, vagy hogy ennyi gólpasszt adtak, rengeteg energiát adnak a csapatnak, nagyot harcolnak a csapatért és önmagukért. Itt is a számok magukért beszélnek.

- A szurkolókkal való kapcsolat most a legjobb?
- 2016 óta vagyok a csapat játékosa, és még sosem volt ilyen erős a kapcsolat a szurkolók és a csapat között. Minden a folyamatról szól, Mikel ezt is elmondta, hogy időre van szükségünk, és a rajongóknak is kell egy kis idő, mire megértik a filozófiánkat. Most már jönnek az eredmények is. Remélem, hogy ha a következő években, ha netán nem is jönnének az eredmények, akkor is megkapjuk a támogatást tőlük. Mi magunk is nagyon szeretnénk visszaadni nekik valamit ezért.

- Egy nap, ha edző leszel, hogyan menedzselnéd saját magad,mint  játékost?
-  Az UEFA B-licensz megvan, most megyek az A-ért. Most játékosként, és később, edzőként is azt vallanám, hogy nincsenek kifogások, tisztelni kell a többieket és az ő munkájukat. Mert minden egyes három pont fontos, hogy elérjük a végső eredményt. De persze azért vannak más részletek is.

- A PL-ben is lennél edző?
- Nem tudhatom, miért ne?! Meg kell kérdezni Mikelt, meddig akar itt lenni. Csak viccelek. Szerintem mindenki szívesen lenne edző a PL-ben, de ezt lépésről lépésre, lassan kell elérnem. Előbb nézzük meg, hol kapok edzői állást legelőször!

- Milyen a kapcsolatod Jorginhóval? Tényleg fizettél neki egy vacsorát?
- Jól ismerem őt. Egy ideig egymás ellen játszottunk, most egy csapatban vagyunk. Nagyon tisztelem őt, rendes srác. Nem igazán beszélünk a fociról, mert az eredményeket ismerjük. Valamikor este, fél nyolckor felhívott, mert úgy gondolta, csak én tudnék neki segíteni. Felhívtam egy-két ismerősömet, megadtam neki az étterem számát, még az én számlámra fogyasztottak. Persze, szeretem segíteni az új játékosainkat, szeretném, ha jól éreznék magukat nálunk. Ő is élvezte a dolgot!

- Idén a legjobb érzés, ami a keretben uralkodik?
- Idén másabb. Ez egy más érzés, de mások a játékosok is. Óriási lenne egy trófeával, mondjuk a bajnoki kupával zárni a szezont. Nem csak én, de a többiek is nagyon akarnak egy trófeát annyi évet követően! 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (58)

1 éve
Egyébként ha megnezzuk, van egy tök jó kis szerethető csapatunk, ami lényegében kb 3 jatekos erkezesen kivul keszen van.
Kelleni fog egy vkp / belső kp, de több nem feltétlenül. Itt van Partey, Xhaka, Jorginho, Elneny, Lokonga, Patino. Most ebből az uccso kettő kölcsön (hosszabb távon Patino atveheti valamelyik öreg helyét, illetve én hiába nem hiszek benne, akár még Lokonga is beérhet.) Elneny nyilván csak kedvességből marad, így tulajdonképpen az ő helyére kell egy komolyabb opció. Partey értelemszerűen kezdő. Xhaka és Jorginho szintén elég jónak tűnik, pláne úgy, hogy ha pl jön egy Rice vagy Caicedo, akkor úgyis csere lenne mindkettő a ghánai és az új arc mögött (rövid időn belül). Lényegében 1 kp kell csak, viszont ő nagyon.
Ezenkívül valószínűleg kelleni fog egy balhatved Tierney helyett, lehetőleg Zinchenko stílusú.
Talán egy jobb hátvéd érkezik még Fresneda személyében.
Csatár, kapus, és belső hátvéd pozíciójában megvagyunk.
Emellett a szélső kérdés megint csak érdekes. Saka, Martinelli, Trossard, Nelson vannak jelenleg. Pepét nem mondom, ő kb tuti off. Na most a 4 szélsőn kívül van még 3 db 10esunk, akik talán (bár szerintem egyáltalán nem) tudnak szélsőt játszani. Odegaard, Vieira, Smith-Rowe. Lényegében én mind a 7 játékost megtartanàm, és szerintem többre nincs is szükségünk. Ami kicsit elgondolkodtató, hogy egyedül Saka bal lábas, ami szerintem nem jó, de ettől függetlenül rendben van ez a pozíció. Ja és kihagytam a kölcsönben lévő brazil bal lábas szelsonket (nem jut eszembe a neve). Ennek így elégnek kell lennie.
Összefoglalva kell egy vkp, egy bhv Tierney helyett, és talán Fresneda. Több játékosra nem feltétlenül van szükségünk.
Távozni fog valószínűleg 2 kölcsönzött emberünk (Pepé, Tavares) és Tierney.
Magyarul nagy jövés menésre nem számítok nyáron.
1 éve
Pepe, Cedric, Runarsson, Mari, Tavares, Nilesnak távozniuk kell. Lokonga, Marquinhos és Balogunnak pedig esélyt kell adni. Trustyt pedig meg kell próbálni értékesíteni, Okonkwo kérdőjel. Nelson szerződése egyelőre lejáróban, de vele folynak a tárgyalások. Az ígéretes fiatalok is ott vannak még, mint Patino, Cuffy, akik már felnőtt szinten játszanak kölcsönben. Ilyen szempontból lesz azért mozgás a csapatnál. Plusz aki még távozhat az Tierney, akit pótolni kell mindenképpen. Ha Nelson marad, akkor is szükség van egy szélsőre még. Plusz a kp-t meg kell erősíteni, azaz inkább fiatalítani, ide is érkezhet akár 2 ember, mert Elneny valószínűleg csak a sérülése végetti rehab miatt hosszabbított és simán lehet, hogy nyáron eladó sorban lesz. Caicedot elengedném így, hogy hosszabbított és inkább Laviára mennék rá, hátha a Citynek nem kell és az egyelőre kieső helyen tanyázó Sotonból könnyebben elhozható. Ez inkább 4 ember így. 2 kp, 1 szélső és 1 szélső hátvéd
1 éve
A Sun Sport szerint az Arsenalnak két fő kiszemeltje lesz a nyáron: Victor Osimhen és Declan Rice.

230 milla
1 éve
Osimhen kurva nagy fogás lenne, de akkor Nketiah és Balogun is távozni fog. Lehet érdemes lene megnézni mit tud itt Folarin, és akkor nem kell 100-at kidobni Osimhenre, ráadásul Jesus akkor hova? Szerintem kacsa.
1 éve
A ketto egyszerre szinte tuti, h nem fog jonni, raadsul, ha a MU is megy erte akkor az nem 100, hanem a csillagos eg lesz, foleg, h 25-ig van szerzidese, esetleges olasz bajnok es golkiraly. Bar O meg akkor is megerne 100at, nem ugy, mint Mudryk. De igen Balogun siman lehet, hogy jo lehetne akar es hazon belul meg lehetne oldani olcson es lehetne nagyobb osszeget kolteni a kp-ra. Foleg, hogy Balogun mozgasa meg kicsit hasonlit is a nigeriaiera
1 éve
Balogun az elejen amugy is szelso lenne. Osimhent eselytelen elhozni sztem. Legkeresettebb csatar lesz, es tudjuk ez nalunk mit jelent.
1 éve
Igazabol a MU es a Chelsea barkire ra tud licitalni, onnan pedig a jatekostol fugg, hogyan dont. Ez Mudryknal is kiderult azert, higy O fogadta el a Chelsea ajanlatat elso sorban es nem a Shaktar Srna szerint
1 éve
Amúgy ha nekünk is lenne végtelen pénz kódunk, mint kék barátainknak, akkor azt mondanám, el kell hozni Osimhent. Bár akkor is sajnálnám a 3 meglevő csatarunkat, de meg kéne húzni, mert a nigériai életkor és képesség alapján a legoptimalisabb csatár lehetne évekig (Mbappe után a legjobb). Ebben az esetben Jesus besertődne kb, hogy csere lesz, Balogun még egy szezon kölcsön, Nketiah off. Viszont mivel ránk nem jellemző, hogy 150 millióert igazoljunk (nem túlzás, a srác annyiért fog klubbot váltani szerintem), így bőven jó lesz Jesus a kezdőbe, a két angolt meg meg kell versenyeztetni a második számú csatár pozícióert.
1 éve
Sztem a MU Kanere fog ramenni, mert a Spurs egy hulladek es iden lepni fog. Kerdes, hogy a Bayernbe vagy a Unitedbd.
1 éve
A Chelsea meg szerintem meg fogja venni Felixet meg jon Nkunku, es igy akar egy Osimhen nem vallalja be a 45. Tamado szerepet.
1 éve
ugy viszont nem lesz harc erte es elonyben lehetunk
1 éve
Nem látom magam előtt Osimhent Arsenal-mezben. Ennek kötve hiszem, hogy van realitása. Szerintem is az a kérdés, hogy a United őt vagy Kane-t akarja inkább. A Chelsea meg egy idióta lesz, ha nem vesz egy normális csatárt. Félix üdeszínfolt volt ebben a katyvaszban, de ő sem fog 20 gólt verni szezononként. Ráadásul Nkunku jó eséllyel padra vágná a portugált, ha ugyanazt tudja hozni, amit a Bundesligában a sérülése előtt.
1 éve
Nkunku ki fog esni a fél szezonra a PL-ben tuti, nagyon sérülékeny. Felix nem csatár, így is Havertz játszik ott. Osimhennél pedig egyelőre azt látom, h mind1 neki, csak PL top csapat legyen. Szóval a több fizut fogja választani.
1 éve
Halihó! Adja ma valami a meccsünket?
1 éve
rtl 3, ha minden igaz
1 éve
Mekkora egy féreg ez a Romero. Már a második félidő első percében megkaphatta volna a második sárgáját, belenyúlt valamelyik Milan játékosa arcába.
1 éve
Nem azt a párharcot néztem, de kurva nagy szégyen, hogy az a nyomorék Conte egy szaros gólt nem tud elérni egy középszer Milan ellen Kane kaliberű játékosokkal. Lejáratja a PL-t az a csírabütyök digó.
1 éve
Remélem még marad sokáig. Azt a nyomorult Romerot meg már valaki leradírozhatná rendesen.
1 éve
Mondjuk Zlatan ellen megnéztem volna :D
1 éve
Maradjon, csak takarodjanak a TOP4 közeléből, mert szánalmas, hogy kb helyzet nélkül sikerült lehozniuk egy stabil, de nem klasszis Milan ellen. Kajak a PL-t járatják le ezzel a nulla focival, mi oda-visszsa vertük volna a Milant.
1 éve
Az uccsó 10 percre kapcsoltam oda, Méhesen amúgy kicsit sem érződött, hogy bele van buzulva az olaszokba... :D
1 éve
Nekem akkor is Méhes marad az egyik top, kurva jó hangulatot tud csinálni.
1 éve
Ezt én is így gondolom, de most nagyon kiérződött rajta, hogy hová hajlik. Geci jó orgánuma van, és a szar meccsekbe is tud életet vinni. Amúgy Lazio drukker, legalább nem divat. :D Nekem Egri hiányzik nagyon.
1 éve
PSG nem bír két meccsen egy kurva gólt lőni a Bayernnek? 😃
1 éve
Mondjuk Contét is kibasznám már Levy helyében, ha szintén hozza ezt a bravúrt a Milan ellen. ..
1 éve
Mekkora egy fos ez a Párizs.
1 éve
Kár volt nézni ezt a meccset. Messi is fos volt, Mbappe is, de igazából az egész psg. Ennek hála a meccs se volt túl élvezetes. Elképesztő mekkora balfaszok, soha nem fognak bl-t nyerni.
1 éve
Egyetértek, talán elkezdhetnének csapatot építeni ahelyett, hogy tizenéve erőltetik ezt a kirakat csapat imidzset. Féreg Ramosnak ezek a fejesek Madrid mezben bementek :D Amúgy leszarom, Bayernnek szurkoltam, csak gól-gólra tettem :D
1 éve
Jelenlegi kerettel is lehetnének jobbak, de a modern fociban két olyan játékossal, aki védekezésben dupla 0 kurva nehéz, úgyhogy bármilyen klasszis edzőt visznek oda garantált a bukásuk komolyabb csapatok ellen.
1 éve
Pedig ez a Messi Mbappé páros akár működhetne is, mert jól állnak egymásnak, ha meg lenne mögöttük komponálva a csapat, de kurvára nincs. Gyakorlatilag így, hogy Neymar is kidőlt, nem maradt normális támadó, akit be lehetne dobni, és a középpálya sem a legbivalyabb. Pedig nem indultak rosszul év elején. Bár egy percig nem sajnálom őket.
1 éve
Hihetetlen lófasz ez a Psg, egy pillanatig nem éreztem veszélyben a Bayern tovább jutását. Mbappét meg tanárian szedte le a pályáról Nagelsman.
1 éve
Kell is neki virítania, mert a bajnokságban meg holtversenyben vannak a Dortmunddal...
1 éve
A bajnokságot szerintem behúzzák majd, az a baj a dortmund se tud konstans jó teljesítményt letolni hosszútávon.
1 éve
Kinek baj? :D Én nem tudok azoknak a balfasz német csapatoknak szurkolni, talán Favre-val voltak utoljára nagyon közel a bajnoki címhez, a covidos szezonban, de az év végét ott is elbaszták. Az a baj, sokan még most is Kloppal azonosítják ezt a Borussiát, pedig szerintem rohadtul nem olyan szórakoztató csapat, sőt... Ebből kifolyólag pedig felőlem nyugodtan megnyerheti a Bayern a Bundesligát. A BL-t is inkább ők húzzák be, mint neadj'isten újra egy Real, de nem tökéletes ez a Nagelsmann féle csapat sem, ha Henyckes vagy Flick munkásságát veszem alapul.

Szólj hozzá