Nem vitás: rendkívül bonyolult és stresszes transzfer időszakon vagyunk túl, az elmúlt hetekben az Arsenal nagyon sűrűn szerepelt a sportsajtó átigazolási rovatában, és nem egyszer kellett improvizálni annak érdekében, hogy három új játékost is igazoljon a csapat.

Ahhoz, hogy megértsük, mi történt a tél folyamán, vissza kell mennünk tavaly nyárra. A 2022-es nyári átigazolási időszak végén a legfőbb prioritást egy szélső megszerzése jelentette, a célpontok Rapinha, Pedro Neto és Mudryk voltak. Mohamed Elneny nyár végi, súlyos sérülése viszont azt jelentette, hogy az Arsenal prioritást váltott, inkább egy középpályás megszerzése lett volna a cél, de sem Danilo, sem Douglas Luiz leigazolása nem jött össze.

Elneny viszont időközben hamarabb visszatért a vártnál, így most télen újfent egy szélsőt szeretett volna igazolni a csapat. Az A-terv Mykhalyo Mudryk volt, az Arsenal három ajánlatot is tett az ukránért. Artetáék nagyon elszántak voltak, a Shakhtar Donetsk szerint a spanyol menedzser, Edu és Mudryk honfitársa, Zinchenko kvázi háromnaponta hívogatták Mudrykot, hogy meggyőzzék a 22 éves szélsőt az Arsenalba igazolásról.

Az biztos, hogy Mudrykon nem múlt semmi. A játékos szinte naponta osztott meg az átigazolásával kapcsolatos mémet az Instagramján. Az Arsenal végig tisztában volt a Shakhtar nyilvános követeléseivel, vagyis, hogy 100 millió eurót kérnek Mudrykért. Eduék joggal bízhattak abban, hogy az ukránok az átigazolási időszak vége felé engednek a követeléseikből, de a játékoshiánnyal küzdő Chelsea az utolsó pillanatban elorozta a játékost az Arsenal elől. Todd Boehly-ék összértékben nem ajánlottak többet Eduéknál, de sokkal kedvezőbb feltételek között tették azt. A fix vételárat például négy részletben fogják rendezni az ukránoknak, szemben az Arsenal öt részletével, és a bónuszokat is olyan feltételekhez kötötték, amelyek nagyobb valószínűséggel lehívhatók lesznek a jövőben, mint amilyet az Arsenal ajánlott.

Első improvizálás: Trossard

Mudryk Chelsea-hez való átigazolása jelentette az első újratervezést januárban, de szerencsére nem kellett sokáig várni a megoldással. A Brightonnál Leandro Trossard a hónap közepén összeveszett a vezetőedzővel, Roberto de Zerbivel, és úgy tűnt, a játékos és a vezetőedző kapcsolata végérvényesen károsodott. A 28 éves szélsőt az ügynöke ajánlotta az Arsenal figyelmébe azt követően, hogy a Tottenham 12 millió fontos ajánlatát elutasították a Sirályok, Eduék pedig lecsaptak a lehetőségre.

A belga játékos megszerzését gyakorlatilag kevesebb mint két nap alatt tető alá hozta az Arsenal. Arteta a bejelentéskor elmondta, hogy örül a sokoldalú, és a PL-ben is jelentős tapasztalattal bíró szélső megszerzésével. Trossard azóta már be is mutatkozott a csapatban, és bár még gólt nem szerzett, a pályán mutatott tevékenységei abszolút azt a látszatot keltik, hogy nagyszerűen be fog illeszkedni az Arsenalba.

Igazolás a fű alatt: Kiwior

Trossard igazolása napján először Lengyelországból érkeztek olyan exkluzív hírek a Twitteren, miszerint az Arsenal a Spezia védőjét, Jakub Kiwiort igyekszik megszerezni. A forrást még csak esély sem volt leellenőrzni, mire a hírt megerősítették a hitelesebb források, mint például Fabrizio Romano vagy David Ornstein, már "HereWeGo" stádiumban volt a transzfer, Kiwior már úton volt Londonba az orvosi vizsgálatok teljesítésére.

Eduék célja itt is egyértelmű volt: szerettek volna minél hamarabb egy ballábas középső védővel erősíteni, hiszen a keretben mindössze egy ilyen tulajdonsággal bíró játékos volt található Gabriel Magalhaes személyében, a brazil bekk eddig egy kivételével az összes tétmeccsen pályára lépett.

Az Arsenal a hírek szerint tavaly augusztusban kezdte el aktívan figyelni Kiwiort, amikor a lengyel először kapott meghívót a felnőtt válogatottba. A 22 éves játékos négyszer játszott a tavalyi világbajnokságon, és bár Eduék tudták, hogy a jó szereplése csak növelte az értékét, igyekeztek minél hamarabb leigazolni a védőt, nehogy a nyárra még drágább legyen, és hogy még több klub is megpróbálkozzon a megvételével.

Az Arsenalnak így is meg kellett küzdenie a Milannal, a Juventusszal, a Napoli-val és a Dortmunddal, és állítólag még a Chelsea is figyelte Kiwiort, ám a Kékek végül Badiashile leigazolása mellett döntöttek. 

Az tény, hogy a remek formában játszó Gabriel mellett/mögött nehéz lesz Kiwiornak azonnal betörnie a kezdőcsapatba, és sokat kell még fejlődnie az edzéseken, de a lengyel leigazolásával a csapat nagy lépést tett előre a védelem évekre szóló rendbetételével.

Elneny újra lesérült

Nagyjából egyidőben Mudryk chelsea-s átigazolásakor, újabb problémával szembesült a csapat: Mohamed Elneny megsérült az egyik edzésen a január 15-i Tottenham elleni meccs előtt.

Az egyiptomi játékosról akkoriban semmilyen közleményt nem adott ki a csapat, egyszerűen csak annyi tűnt fel, hogy Elneny kimaradt a Spurs és a Manchester United elleni keretekből. 

A tájékoztatás hiánya stratégiai volt. Elneny kidőlésével a csapatnak égető szüksége lett egy újabb középpályásra, és ha az egyiptomi sérülésének súlyosságra napvilágot látott volna, az összes célpont klubja felárat vetett volna ki az Arsenal kiszemeltjére.

Az Arsenal a hosszú távú kerettervezést tartotta szem előtt, amikor első körben megpróbálkozott Moises Caicedo leigazolásával. Granit Xhaka 30, Thomas Partey 29 éves, Eduéknak a soron következő átigazolási ablakokban vitán felül ezen játékosok utánpótlásainak megszerzése kell hogy jelentse a prioritást.

A csapat radarján Declan Rice szerepel a legelőkelőbb helyen, de az angol játékost leghamarabb csak a nyári átigazolási ablakban lehet majd megszerezni, és érte is rengeteg klub fog még vetélkedni. 

Rice után a következő a listán Caiciedo volt, akit a klubnál Thomas Partey helyére gondoltak volna hosszú távra. Az Arsenal onnan kapott vérszemet az ecuardori leigazolásához, hogy a középpályás éppen a hónap során váltott ügynökséget, és történetesen éppen velük tárgyalt Edu egy másik játékos, Ivan Fresneda lehetséges megszerzéséről.

Január 27-én az Arsenal bónuszok nélkül 60 millió fontot ajánlott Caicedóért a Brightonnak - de mindössze öt millióval többet, mint amennyit a Chelsea fizetett volna a játékosért hetekkel korábban, és azt az ajánlatot nevetve dobta vissza a Brighton. Eduék számítottak arra, hogy az ő megkeresésükre is hasonló választ kapnak, de bíztak abban, hogy legalább a tárgyalások megkezdődhetnek.

A Brighton azonban nem enyhült meg, és egész hónapban kitartottak az eredeti álláspontjuk mellett, miszerint Caicedo a télen nem eladó. Az Arsenal a Mudryk-ügyből tanulva igyekezett a színfalak mögött tartani a hadjáratukat, ám ez a terv abban a pillanatban füstbe ment, hogy Caicedo az Instragram-csatornáján üzent a Brighton tulajdonosának,Tony Bloomnak, hogy engedjék el őt a londoniakhoz.

De Zerbiék álláspontján ez azonban nem változtatott, mindössze annyit kértek a játékostól, hogy az átigazolási időszak végéig ne látogasson be az edzőközpontba, majd tiszta fejjel térjen vissza, ahogy bezárult a transzfer ablak. Január 28-án ugyan az Arsenal egyik ügyvezetője, Tim Lewis személyesen hívta fel a Bloom-ot, de a válasz ismét nemleges volt.

Az Arsenal ennek ellenére vasárnap késő este benyújtotta a 65+5 millió fontos ajánlatát. A Brighton fél órán belül elutasította ezt is, és ami nagyobb gond lehet, hogy a hírek szerint károsodhatott volna a két klub közötti kapcsolat, a Brightonnál ugyanis sérelmezik, hogy Eduék nem tartották tiszteletben a döntésüket Caicedót illetően. Bár a londoniak az elmúlt időszakban többször is igazoltak a Sirályoktól, jó kérdés, mi történne, ha az Arsenal visszatérne Caicedóért a nyáron.

Artetáék hétfő késő este összehívták a válságstábot. Bár Caicedo mellett olyan megoldások is szerepeltek a klub listáján, mint Martin Zubimendi (Real Sociead) vagy Edson Alvarez (Ajax), egyikőjük leigazolása sem tűnt sétagallopnak egy nappal a határidő előtt. Talán Zubimendi lett volna a leginkább mozdítható célpont, az Arsenal egyösszegben kifizette volna a játékos szerződésében szereplő 60 millió eurós lelépési díjat, de a 24 éves játékos jobb szeretett volna a nyárig a jelenlegi csapatánál maradni, hiszen harcolnak a legjobb négybe jutásért és ott vannak még az Európa Ligában is. 

Charlie Patino fejlődésével ugyan elégedett a csapat, de mivel az angol középpályás rendszeresen szerepel a Blackpoolnál, az Arsenal nem igazán fontolgatta a játékos kényszerű visszahívását.

Eduéknak tehát olyan opciók maradtak, akiket ügynökök és közvetítők ajánlottak a figyelmükbe. A választék mennyisége és minősége nagyon csekély volt, egyedül Jorginho ütötte meg Arteta mércéjét. 

Pánikigazolás?

A Chelseatől való korosodó játékosok leigazolása eddig finoman szólva sem sültek el jól, Petr Cech, David Luiz, vagy éppen újabban Willian abszolút nem tudták áthozni az Arsenalhoz a nyugat-londoni formájukat, és most Jorginhon a sor, hogy rácáfoljon a tendenciára.

Elméletileg van remény, hiszen Jorginho karrierje során rengeteg mindent nyert: a Napolival olasz kupát, olasz szuperkupát; a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját, Európa Ligát, UEFA Szuperkupát, FIFA Klubvilágbajnokságot; a válogatottjával Európa-bajnokságot; egyénileg pedig harmadik helyzett lett a tavalyi Aranylabda-szavazáson. A tapasztalata tehát szó szerint aranyat érhet a 19 év után első bajnoki címére pályázó fiatal Arsenal-keretnek.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy az Arsenal bónuszokkal együtt nem túl nagy összeget, 12 millió fontot fizetett a Chelsea-nek, a játékost pedig 2024-ig kötötte le, vagyis Jorginho megszerzése nem jelent stratégiai veszélyt Rice vagy Caicedo esetleges leigazolására a nyár folyamán.

Mikel Arteta nem mellesleg nagy rajongója a 31 éves olasznak. 2019-ben az Arsenal menedzsere - aki akkoriban a Manchester City-nél dolgozott segédedzőként így vélekedett a hatos posztról.

"Bárki is játsszon a hatos poszton a City-nél, értenie kell, miről szól a szerepköre, ez kulcsfontosságú. Ő az ugyanis, aki megszervezi a játékot, leveszi az előtte játszó játékosokról a terhet, és diktálja az iramot. A legtöbb csapatnál azonban még mindig van egy klasszikus védekező középpályás, de nálunk kezdjük feladni ezt a dolgot, és olyan típusú játékosokra van szükségünk, mint Jorginho."-  nyilatkozta annak idején Arteta a spanyol Marcának.

Nem mellesleg a Manchester City akkoriban éppen Jorginhóra vette ki a hálóját, csak a Chelsea többet ajánlott a Napolinak a játékosért, Artetáék így végül Rodri mellett döntöttek.

Arteta 2020-ban már az Arsenalnál is megpróbálkozott Jorginho leigazolásával, ami össze is jött volna, ha a Chelsea-nek sikerült volna megszereznie Declan Rice-t a West Hamtől. Ez nem sikerült, végül az Ágyúsok Thomas Partey-t igazolták le az Atletico Madridtól.

Most azonban már szerencsésebb volt a csillagzat, és Arteta végre együtt dolgozhat Jorginhóval.  Bár egyelőre nem valószínű, hogy az olasz kezdő lesz az Arsenalban, a soron következő hónapok választ adnak majd a kérdésre, hogy bölcs döntés volt-e elhozni őt a Chelseatől idén télen.

Összegzés

A fentiekből kiindulva jól látszódik, mennyire nehéz dolga volt Eduéknak a kereterősítést tekintve az elmúlt hetekben. 

A klubnak egyfelől ismét új leckét kell tanulnia: hogyan lehet véghez vinni azon játékosok leigazolását, akikre immáron van pénz, és akik a legfőbb kiszemeltek a listán - túl sok Mudrykhoz hasonló esetet nem engedhet meg magának a felsővezetés, ha a későbbiekben olyan kaliberű játékosokat akarnak leigazolni, mint Declan Rice.

Másfelől viszont úgy tűnik, Eduék kijavították a tavaly elkövetett hibáikat, amikor az igazolások hiánya ahhoz vezetett, hogy végül a Tottenhamé lett a hőn állított negyedik hely a bajnokságban. Jóllehet az idén télen érkezők egyike sem okozott feltétlen eufóriát a rajongók körében, az bizton lehet állítani, hogy a keretmélység erősebb lett a csapatnál, ez kulcsfontosságú lehet egy nagyobb cél - akár az idei bajnoki cím - érdekében.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (31)

1 éve
Gavi szerzodesevel meg mindig gondok vannak, igy ha nem rendezodik (bar ezen csodalkoznek) akkor ingyen megszerezheto lenne.

Ti hoznatok? Harciassagban nagyon hasonlit Wilsherre, csak a palyan jobban a tamado reszben jatszik.
1 éve
Elvi kerdes csak!
1 éve
XDDDD
1 éve
Watts: Smith Rowe ujabb serules miatt nem utazik Evertonba
1 éve
Kuka
1 éve
Vlahovic most mar a Realban akar jatszani
1 éve
Érdekes egy csávó ez. A juve volt az álma. De örülök, hogy nem hozzánk jött.
1 éve
Arteta-the-best
Kitiltott felhasználó
Így hogy jövőre sehol nem lesznek (legalábbis a Bl nem hiszem hogy meglesz nekik), már nem érdekes neki a Juventus. Egyébként ebből is látszik, hogy az ilyen profilú játékosok mennyire szeretnek a legmagassabb szinten (Bl) játszani, csak nekünk akkor nem volt Bl, ezért nem akart hozzánk jönni és pont emiatt alapból nem tudtunk tavaly januárban erősítéseket hozni, mert kikosaraztak minket és nem vettek komolyan. Ezért nem tudtam Artetáékra haragudni tavaly.
1 éve
Pont vele lett volna meg a BL, de mindegy...
1 éve
Mi van, ha Nketiah kerul be elobb es vele lett volna meg? 🤔 Es igen annyiszor fogom ezt leirni, ahanyszor azt allitjatok, hogy egy csatar igazolassal tuti meg lett volna a BL. Ugyanis mind csak feltetelezes marad es sosem fog kiderulni.
1 éve
Tudom, hogy ő húzott volna ki akkor a szarból, de már akkor is rosszul voltam tőle. Az ilyen díszbuzi, aki kijelenti hol hajlandó csak játszani nagy csapatjátékos lehet. Ki hitte volna, hogy már azóta rögtön máshol akar...
1 éve
Tökmindegy Titou, ígyis-úgyis kellett vennünk egy csatárt, mert egy szem Nketiah az lófasz 4 frontra, csak így eltoltuk a nyárra.
1 éve
Arteta-the-best
Kitiltott felhasználó
Jackoxi, tökmindegy, az a lényeg hogy akkor olyan csatár aki komolyerősítés lett volna, akkor nem akart hozzánk jönni. Ezt nem kell fényezni, ez a valóság. Mostmár vonzóak vagyunk és tudtunk mindjár 3 játékost hozni Januárban. Ez a különbség
1 éve
Guimares 50-ért tavaly jöhetett volna ugyanúgy meg van a BL, és akkor ez a buzi Jorginho sem jön. A tavaly januárt elbaszták, ezen nincs mit szépíteni, aki mást állít, az egy kibaszott vak.
1 éve
Rilers: +1
1 éve
Arteta-the-best
Kitiltott felhasználó
Persze ha nem Vlahovic, akkor Guimares.....látom könmyen meg lehet találni, Edu hibáit. Guimares szintén nem minket választott csak mondom, mert a Newcastle projektje elnyerte tetszését és ott biztos a kezdőbe ment volna. Nálunk azért ott vopt Partey (mégha sérült is volt) és ő is tudta hogy nálunk hosszútávon nem biztos hogy kezdő lett volna. +jött a világbajnokság és az ilyen játékosoknak a pályán a helye. Szerintem ez a magyarázat a tavalyi Januárra, mert érdekes most jött 3 játékos
1 éve
Arteta nyilatkozott a sérültekről:
- Nelson teljes edzésmunkát végez. Van esély rá, hogy bekerüljön a meccskeretbe az Everton ellen, de ha ott nem is, a Brentford ellen már ott lesz!
- Smith Rowe-ra ugyan az igaz, ami Nelsonra!
- Partey szerencsére rendben van, ott lesz a keretben szombaton!
- Jesus dolgozik a visszatérésén, minél előbb szeretne újra játszani, de Arteta nem szeretne még konkrét dátumot mondani. Van rá esély, hogy valamikor márciusban már játszon!
- Elnenyt ebben a szezonban már nem láthatjuk.

Szólj hozzá