Hosszú hetek után ma éjfélkor bezárt az átigazolási ablak, a klubok eddig tudtak új játékosokat regisztrálni a keretükbe.

Az Arsenal összesen öt játékossal erősítette meg a felnőtt keretet, érkezett a Manchester City-től a tapasztalt Gabriel Jesus-Oleksandr Zinchenko kettős, akik az előző bajnokik alapján valóban új szintre emelték az eddigi keret minőségét. Várhatóan a következő hetekben a nagy tehetség Fabio Vieira, Marquinhos, és az amerikai kapus Matt Turner bemutatkozására is sor kerül.

Érdekes módon az Arsenal nagy mélyített a kereten annak ellenére, hogy az Európa Ligával eggyel több versenysorozat van a naptárban, ráadásul az őszi-téli vilgábajnokság miatt feszített menetrendben kell lejátszani a bajnoki, EL és kupameccseket. Ráadásul a klub nem tudott túlzottan nagy bevételt generálni az eladásokból is: Leno, Torreira, Guendouzi távozásaiból is csak 17 millió fontot tudott összehozni a klub, az viszont jó hír az UEFA Üzleti Fair Play határán billegő Arsenalnak, hogy egyes játékosok eladásával, kölcsönbe adásával sikerült újabb jelentős tételt lehúznia a bérlistáról.

Mi történt az utolsó napokban?

Az Arsenal utolsó igazolása, július 22-én érkezet Oleksandr Zinchenko személyében, de a klub ezek után is aktív marad a piacon, és nagyon dolgoztak Eduék a további erősítéseken, az elsődleges kiszemelt egy szélső szerződtetése volt a jobb oldalra.

Az eredeti célpont Raphinha lett volna, de hosszas huza-vona után a brazil játékos megkapta a hőn vágyott átigazolását a Barcelonához. A következő kiszemelt Pedro Neto volt, de hiába tárgyalt Edu több mint egy hónapon keresztül a portugál játékos ügynökével, Jorge Mendessel (akivel egyékbént a Fabio Vieira-ügyletet is tárgyalták júniusban), a Wolverhampton hajthatatlan maradt, és irreálisan magas kivásárlási árat szabott a játékos számára. 

A Shakhtar Donetsk ukrán játékosa, Mykhalo Mudryk is előkelő helyen szerepelt az Arsenal listáján. A csapat játékosmegfigyelői remek beszámolókat írtak a 21 éves tehetségről, a tehetségét és a temperametumát tekintve. Noha Mudryk alapvetően a bal szélen játszik az ukrán csapatban, az Arsenalnál úgy gondolták, hogy a jobb oldalt is kiválóan megállná a helyét. Napokkal az átigazolási időszak vége előtt az angol klub tágyalt a játékos ügynökeivel, és fontolgatták az ajánlattételt a Shakhtarnak. (Mudrykot végül a Brentford vitte volna, de az ukránok több mint 30 millió eurót kértek volna a játékosért, így végül maradt a jelenlegi klubjánál.)

Aztán a negyedik bajnoki, a Fulham elleni meccs előtti utolsó edzés mindent megváltoztatott. A középpályáról kidőlt Partey és Zinchenko, a mérkőzésen pedig Elneny szenvedett térdhajlító sérülést. Az egyiptomi játékos már felkeresett egy specialistát, az új vizsgálatok eredményeit még nem kapta meg az Arsenal, de előreláthatólag Elnenynek számottevő időszakot kell kihagynia. Külön rossz hír, hogy Parteynek ugyanolyan sérülése van, mint amivel az előző szezon végén kidőlt, így az Arsenalnak jelenleg két bevethető középpályása van: Xhaka és Lokonga. Mindezek után a csapat úgy döntött, szélső helyett egy védekező középpályást céloz meg az átigazolási időszak utolsó napjaiban.

Először Edu a Palmeiras 21 éves tehetségét, Danilót próbálta meg leigazolni. Az Arsenal érdeklődése Danilóért régre datálható, már idén télen is megkísérelték a leigazolását. Viszonylag hiteles források szerint Edu 20 millió eurót ajánlott Danilóért, de a Palmeiras egyből elzárkózott a transzfer elől: szükségük van ugyanis a kulcsjátékosukra a brazil szezon második felére.

Az átigazolási időszak utolsó napján azért az Arsenalé volt a leghosszabb - és legeredménytelenebb - saga, hiszen a csapat hiába tett három ajánlatot is Douglas Luizért, az Aston Villa játékosáért, a birminghamiek végig kitartottak az elképzeléseik mellett, és 25 millió fontért sem voltak hajlandók elengedni a brazilt, még úgy sem, hogy Luiz szerződése jövőre lejár a klubbal. Az Arsenal azért dolgozott egész nap ezen az átigazoláson, mert abban a hitben voltak, hogy a Villa végül bedobja a törülközőt, de ez mégsem történt meg. 

A játékos pedig jönni akart, az Arsenalnál pedig úgy gondolták, Luiz a jelentős PL-tapasztalatával megfelelő helyettese lett volna Partey-nak, Arteta ráadásul jól ismeri őt a közös Manchester City-s időszakból. Az Arsenal végül úgy döntött, nem fizet túl Luizért, a klub vezetősége szerint ez volt a jó megoldás a csapat hosszú távú fenntarthatósága szempontjából.

Noha a középpályán hagyott űr biztosan frusztrálja Artetát, a The Athletic cikke szerint az Arsenalnál összességében elégedettek az idei átigazolásokkal. A szélső posztokon bevethető Emile Smith Rowe, Saka helyére pedig szóba jöhet Gabriel Jesus és Vieira is. A kupameccseken azátn jöhet Marquinhos, és az itt maradó Reiss Nelson is megkaphatja a lehetőséget, ha fitt állapotba kerül a sérülését követően. A középpályán Partey és Elneny hiányában pedig jó alkalom lesz Lokongának a bizonyításra, a csapat pedig maximum reménykedhetnek abban, hogy a keret kibírja a terhelést november 12-ig, amikor a világbajnokság miatt leáll a klubszezon egy hónapra.

Egy nagy kérdőjel

Az egész nyár alatt meghatározó téma volt Youri Tielemans szerződtetése.

Nem kérdés, hogy az Arsenal érdeklődése valós volt a belga iránt, Eduék több alkalommal is leültek egyeztetni Tielemans ügynökével, főleg az előző szezon végén, és a játékos biztosan elérhető lett volna a piacon, mivel Luizhoz hasonlóan az ő szerződése is lejár a mostani szezon végén.

A vezető döntéshozók összességében elégedettek Tielemans jellemével és játékának minőségével, viszont fenntartásaik voltak a fizikumával és a védekezésével kapcsolatban. A csapatnál ráadásul egyfajta B-tervként tekintettek Tielemans leigazolásra, ha és amennyiben Granit Xhaka eligazolt volna. Erre tavaly nyáron minden esély megvolt, idén viszont egyszer sem tűnt úgy, hogy a svájci távozna, így pedig nem nyílt út Tielemans előtt sem.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá