75 nappal az előző szezont követően nullázódott a tabella: az Arsenal tiszta lapokkal kezdhet meg egy újabb idényt. Az előző szezon összességében csalódás hozott, hiszen két ponttal maradt le a csapat a hőn állított negyedik helyről a nagy rivális Tottenham mögött, ám a sebek beforrtak, a keret szemlátomást erősödödött és az előszezoni felkészülési meccsek alapján joggal lehetünk hosszú idők után először izgatottak egy új idény előtt.

Minden más, mint tavaly

Kezdjük a keret erősségével! Az Arsenal tavaly nyáron is elköltött 120 millió fontot hat új érkezőre, akik kétség kívül sokat erősítettek az addigi csapaton. Ám amíg a tavalyi igazolások többsége már a szezonkezdést követően jöttek, Eduék szemlátomást tanultak az előző évben elkövetett hibákból, és igyekeztek még az új idény előtt megszerezni az új kulcsjátékosokat. 

E sorok írásakor az Arsenal valamivel több mint 120 millió fontot adott ki öt új érkezőre: Gabriel Jesus, Oleksander Zinchenko, Fabio Vieira, Matt Turner és Marquinhos leigazolására, akik közül az első kettő jó eséllyel kezdő lesz a Crystal Palace elleni bajnoki nyitómeccsen. Ugyancsak új igazolásnak tekinthetjük William Saliba hőn állított visszatérését - a francia védő három szezont is kölcsönben töltött, de idén úgy tűnik, végre tétmeccsen is bemutatkozhat majd a tehetséges középhátvéd.

A csapat hivatalosan öt felkészülési meccset játszott (plusz két nemhivatalos edzőmeccset zárt kapuk mögött), a mérleg pedig egész jó: öt győzelem, 20 rúgott gól, hat kapott találat. A nyári kanadai táblázat így néz ki:

1. Gabriel Jesus 7 gól, 2. Nketiah 5 gól + 1 gólpassz, 3. Martinelli 1 gól + 5 gólpassz, 4. Saka 4 gól+1 gólpassz, 5. Sambi Lokonga 2 gól + 1 gólpassz, 6. Cedric 2 gólpassz, 7. Odegaard 1 gól+1 gólpassz, 8. Nelson, Elneny, Balogun, 1 gól, 9. Xhaka 1 gólpassz.

Fontos kiemelni, hogy a tavalyiakhoz eltérően idén végre nem sújtotta külső akadály, mondjuk koronavírus sem a felkészülést: amíg tavaly a covid miatt le kellett mondani az amerikai turnét, és az első három tétmeccsen a kulcsemberek közül is jócskán volt fertőzött, idén ezzel nem kellett foglalkozni.

A nyitómeccsek erőssége sem mérhető a tavalyi szezonhoz, amikor az első három mérkőzésen már játszanunk kellett a Chelsea és a Manchester City ellen. Most a Crystal Palace ellen kezdjük a bajnokságot, majd jön a Leicester (o), a Bournemouth (i), a Fulham (o), az Aston Villa (o), a Manchester United (i), a Brentford (o) és csak eztán jön a szokásos bajnoki megszakítás a válogatott találkozók miatt.

Az Arsenal kerete még mindig nincs kész, azt maga Arteta is elismerte, hogy terveznek még  főleg eladni és adott esetben venni is új játékosokat, mert fontos hangsúlyozni, hogy nagy szükség lesz egy mély keretre, hiszen immáron a Premier Ligában is öt cserét engedélyeznek a szabályok meccs közben, ráadásul ha a BL nem is, de az Európa Liga miatt újabb versenysorozat lesz az Arsenal naptárjában ebben az évben, amelynek a megnyerésével ki lehet vívni a Bajnokok Ligája-indulást a 2023/24-es évadra.

Az biztos, hogy az idei klubidény egy másik tényező miatt is más lesz: a katari világbajnokságot ugyanis nem nyáron, hanem november-decemberben tartják. A bajnokság emiatt november 12-én megáll, majd várhatóan a Boxing Day-en, december 26-án folytatódik, de sanszos, hogy a 28-ra tervezett újabb fordulókat elhalasztják. A vébének lesz kihatásra az Európa Liga-menetrendre is: a hat csoportmeccset a szokásos 12 hét helyett 8 hét alatt akarják lebonyolítani.

Új csapatkapitány

Miután az elmúlt időszakban az Arsenal két kapitánya, Alex Lacazette és Pierre-Emerick Aubameyang is távozott, Mikel Artetának új állandó kapitányt kellett kineveznie. A választás végül - a várakozásoknak megfelelően - Martin Odegaardra esett.

"Nagyon boldog és hálás vagyok a karszalag miatt. Ez egy óriási elismerés a számomra, nagyon büszke vagyok, hogy ennek a fantasztikus klubnak a kapitánya lehetek. Persze fontos, hogy mindenki vezér legyen a pályán, és hogy mindenki kivegye a részét a csapat irányításban, hogy előre tudjunk lépni csapatként." - mondta Odegaard, aki múlt szombaton már az első trófeáját is felemelhette az Emirates Kupán.

"Amit az elmúlt 18 hónapban láttam Martin részéről, hogy mióta nálunk játszik, a lehető legjobb módon képviselte a klub értékeit, a csapatok, a csapattársait és a stábtagokat. Úgy játszik, hogy újabb szintre emelje a csapat színvonalát, ebben nagyon kiveszi a részét, és mindenki nagyon tiszteli őt. Martin emellett a norvég válogatott kapitánya is, úgyhogy szerintem jó döntést hoztunk." - mondta Mikel Arteta.

Odegaard ezzel az Arsenal második legfiatalabb csapatkapitánya lett a PL-érában Cesc Fabregas után.

Mik az elvárások?

Edu és Arteta ötéves tervet állított össze, amikor a brazil sportigazgató felkérte a spanyolt, hogy legyen az Arsenal vezetőedzője Unai Emery-t követően. A projekt sok kezdeti nehézséggel indult, és senki nem várta, hogy már a második teljes évben összeálljon egy olyan keret, amivel ki lehet vívni a BL-indulást, ez mégis majdnem összejött tavaly. 

Túl sokat viszont nem lehet bánkódni az elszalasztott lehetőség miatt, sokkal inkább a következő idényre kell koncentrálni, ahol már elvárás lesz a BL-indulás megszerzése, ami kulcsfontosságú nemcsak anyagi szempontok, de a fiatal játékosok megtartása miatt is.

"Ez egy ötéves terv volt annak idején. Ha tavaly elértük volna a BL-t, akkor egy évet spóroltunk volna. Tavaly néha az volt az érzésem, hogy bizonyos pillanatokban kellettek volna azok a játékosok, akiket most nyáron igazoltunk. Az ilyen meccsekre olyan játékosok kellenek, akik gyilkos mentalitással bírnak. Akik képesek lennének ölni is, csak el ne bukjuk a meccset."- mondta el náhny hete Edu.

"Most már ilyen játékosaink vannak. Nézzék meg, mennyi mindent nyert Gabriel Jesus, Zinchenko de még Fabio Vieira is. Itt csak a győztes mentalitás elfogadható. Ezért fájt annyira, hogy amikor idekerültem, ez nem volt meg. Mindenki kényelmes volt. Mondtam is magamban: "b*ssza meg, mi az, hogy rendben van, ha kikapunk?" Most ez már változik, és mindenki érzi ezt a változást a csapat mentalitásában."

A BL-indulás mellett egy kupagyőzelem is jogos elvárás lehet, mindamellett, hogy Arteta több rúgott gólt vár el a csapatától, mint 61-et, amennyit az előző bajnokságban szerzett a csapata - a spanyol 90-100 találattal lenne elégedett.

Változás a közvetítésekben

Fontos változás lesz az elmúlt években képest, hogy a DigiSport megszűnésével részben új csatornára költözik a Premier League. Az angol liga közvetítésének részleges jogait az Aréna Csoport szerezte meg, a bajnokságot pedig a hamarosan induló Match 4 csatornán láthatjuk majd, amely a hivatalos közlemény szerint augusztus 5-ig érkezik a Digi kínálatába. A Match 4 mellett továbbra is a Spíler 1-en lesznek láthatók a liga meccsei.

Továbbá technikai közlemény, hogy kész az ArsenalFan.hu bajnokság a Premier League Fantasy oldalán, a csatlakozáshoz való kód: ni9zg3

100 millió font virtuális pénzből kell összehozni egy 15 játékosból álló keretet ezen a weboldalon , ahol a játékosok a valós teljesítményeik alapján kapnak pontokat.

Az Arsenal idei szezonját természetesen végigkísérjük itt és a Facebook-oldalunkon is a legfrissebb hírekkel és érdekességekkel, minden meccs előtt Match Pubbal, ahová várjuk a véleményeiteket is.

COYG!

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá