Péntek délután az Arsenal hivatalosan is bejelentette, hogy Oleksandr Zinchenko a klub játékosa lett. A játékos kivásárlási árát most sem erősítette meg a klub, de megbízható sajtóbecslések szerint az Ágyúsok 30+2 millió fontért vették meg a sokoldalú játékost, aki négyéves szerződést írt alá a csapattal.

Zinchenko hazájában, a Shakhtar Donetsk akadémiáján kezdte el focis karrierjét, majd az Ufa csapatához szerződött. Az Arsenal már akkor érdeklődött a szolgáltatai iránt, 2016-ban mégsem Arséne Wengerék, hanem a Manchester City járt sikerrel, ők igazolták le a játékost 1,6 millió fontért. Zinchenko első körben a PSV Eindhoven csapatához került kölcsönben, majd egy szezont követően fokozatosan robbant be a Manchester City csapatába, kiszorítván előbb Fabian Delph-t, majd Benjamin Mendy-t a bal szélső hátvéd poszton.

Az azóta eltelt hat évben Zinchenko megbecsült tagja lett mind Pep Guardiola alakulatának, mind az ukrán nemzeti válogatottnak: előbbiben 128-szor, utóbbiban eddig 52-szer léphetett pályára. Az ukrán játékos, aki a középpályán is bevethető, sikert sikerre halmozott Manchesterben: négyszer nyerte meg immáron előző csapatával a Premier Ligát és az angol ligakupát, egyszer az FA-Kupát, 2021-ben pedig döntőt játszhatott a Bajnokok Ligájában is.

"Nagyon elégedettek vagyunk, hogy Alex hozzánk igazolt. Személyesen is van szerencsém ismerni őt, és figyeltük az ő teljesítményét, miután eljöttem a Manchester City-től. Alex egy kiváló minőségű játékos, aki sokoldalúságot fog a csapatunknak hozni, mind a támadásban, mind a védekezésben. Ezen kívül Alex egy remek emberi tulajdonságokkal és jellemmel bíró játékos, nagyon örülök, hogy a klub minden követ megmozgatott, hogy ideigazolhasson." - mondta Arteta.

"Alex egyedülálló játékos. Jól emlékszem rá a City-nél eltöltött időkből. Mindig az elsők közt jelent meg az edzéseken, és utoljára ment el. Rendkívül erős jellem, nagyon szenvedélyes a játék iránt. Nagyon sokat követel magától és a csapattól is, sokat dolgozik azon, hogy a legmagasabb szinten játsszon."

"Azért vagyunk itt, hogy nyerjünk, és hogy stílusosan tegyük azt. Alex ebben fog nekünk segíteni. Megvan hozzá a tudása és a háttere. Olyan szakaszában volt a karrierjében, amikor változást akart, és mi meg tudjuk neki ezt adni." - zárta szavait Arteta.

"Nagyszerű, mennyire összedolgoztunk azon, hogy Alex hozzánk igazoljon. A nyári átigazolási terveinknek egyik sarokköve volt az ő megszerzése. Biztos vagyok abban, hogy Alex jelentősen hozzá fog járulni, hogy csapatként egy újabb szintre lépjünk." - tette hozzá Edu.

"Egy álmom vált valóra, hogy ideigazolhattam! Gyerekkoromban sokat néztem Henry-t vagy a fiatal Fabregast az Arsenalnál, óriási rajongója voltam a csapatnak. Nagyon élveztem nézni az akkori csapatot. Nagyon izgatott vagyok és alig várom, hogy pályára léphessek az Arsenal színeiben." - mondta Zinchenko.

"Rengeteg jó dolgot hallottam az Arsenalról a Manchester City csapatától, a klub orvosi csapatától kezdve a konyhán dolgozókig. Persze a legfontosabb tényező az edző személye volt, akivel korábban már dolgozhattunk együtt. Már a city-s időszakunkban tudtam, hogy remek menedzser lesz belőle, nagyszerű elképzelései vannak a futballról, és nagyon szerettem nézni az Arsenal játékát az előző idényben is. Lehet látni a játékstílust, a játékképet, szeretném most ebből én is kivenni a részem."

"Aztán ott van persze Gabi Jesus is, folyamatosan kapcsolatban maradtunk, az átigazolása után is. Ő az egyik barátom, tudta, mi folyik a megbeszéléseken, csupa jó dolgot mondott a klubról és a hangulatról."

A játékos végül az elképzeléseiről is szót ejtett.

"Beszéltünk korábban az edzővel az elképzeléseiről, milyen poszton szeretne bevetni, de ezt egyelőre nem szeretném megosztani. Végső soron az ő döntésére van bízva, felőlem kapus is lehetek!"

"Egyszerűen készen álltam egy új kihívásra. Nem akarom sem a saját, sem az Arsenal idejét pazarolni, mert a klub az első. Azért vagyok itt, hogy nagy dolgokat valósítsunk meg, hogy címeket nyerjünk. A tavalyi meccseket nézve úgy érzem, hogy benne van a levegőben. A csapat gyorsan fejlődik, szóval szerintem eljött az idő újabb trófeákat nyerni, ehhez viszont keményen kell majd dolgoznunk."

Zinchenko mezszámát a klub még nem hozta nyilvánosságra, bár a csapat hivatalos webshopja a 35-ös számmal árusítja a játékos nevével ellátott mezeket.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá