"Gabriel Martinelli. Mindenki jegyezze meg ezt a nevet. Kimagasló játékos." - ezek a szavak Jürgen Klopp szájából hangoztak el, rögtön az Arsenal-Liverpool ligakupa-elődöntőjének visszavágóját követő sajtótájékoztatón, még azelőtt, hogy a német edző rátért volna saját csapatának teljesítményére.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Gabriel Martinelli érkezése abszolút üde színfolt az Arsenal felnőtt keretében. Mindössze 18 éves volt, amikor az Ágyúsok leigazolták őt a brazil negyedosztályú Itauno csapatától mintegy 6 millió angol fontért.

Az Arsenal tervei közt az szerepelt, hogy Gabriel először az U23-asok közt készüljön fel a Premier Liga viszontagságaira, erre már az első idényében felkerült a felnőttek közé. Az ifjú brazil támadó rögtön 10 gólt szerzett minden sorozatot egybevéve, korábban ez a bravúr tinédzserként csak Nicholas Anelkának sikerült a klubnál.

"2019-ben az ügynököm mondta, hogy most már döntést kell hoznunk. Amikor említette az Arsenalt is az érdeklődő klubok között, nem kellett kétszer átgondolom az egészet, csak annyit válaszoltam: irány London. Korábban az édesapámmal nagyon sok angol bajnokit néztünk, korábban pedig négyszer voltam próbajátékon a Manchester Unitednél. Ott az edzőközpontban töltöttem néhány napot, és olyan játékosokkal edzettem, mint Mason Greenwood vagy Brandon Williams, és sikerült találkoznom Zlatan Ibrahimovic-csal, Paul Pogbával vagy Wayne Rooney-val is. Ugyanakkor egy pillanatig sem említették, hogy leigazolnának. A próbajátéknak köszönhetően viszont nagyjából sejtettem, mire készülhetek Angliával. A próbajátékok után is végig hittem magamban, az járt a fejemben, hogy meg tudom csinálni." - mondta Martinelli az Atheltic-nek adott interjújában.

"Amikor aláírtam az Arsenalhoz, még Unai Emery volt az edző. Eredetileg úgy volt, hogy az U23-asok közé kerülök, de a felnőtt kerettel edzhetek. Aztán elindult a felkészülési időszak, és utána soha többé nem szerepeltem a korosztályos csapatban. Tudtam, hogy minden eddigitől más lesz a játék Angliában. Itt gyorsabbnak kell lenned, gyorsabban kell a játékot olvasni, nincs idő elveszíteni a labdát. Ez egy kicsit sokkolt. Már az előszezonban is ilyen mentalitással védekeztek ellenem. Ezt sikerült gyorsan megszoknom és alkalmazkodtam a kihívásokhoz, a klubnál pedig mindenki barátságosan fogadott."

Martinelli azóta már új szerződést is aláírhatott a klubbal, 2024-ig szól a jelenlegi kontraktusa, és minden bizonnyal vele is hamarosan megkezdődnek a hosszabbítási tárgyalások.

A brazil játékos a jelenlegi keretről is megosztotta a gondolatait.

"Hihetetlenül fiatal a csapatunk. A Manchester City elleni meccsen például Laca volt a legidősebb játékosunk, körülötte 22, 23, 24 éves társakkal. Még van időnk fejlődni, és ez is fog történni. A világ egyik legjobb csapata leszünk, ez teljesen biztos."

"Az összes játékos hihetetlenül kedves velem a csapatban. Emile-t és Sakát imádom, nagyszerű játékosok, nagyon okosak, gyorsan olvassák a játékot. Imádok egy pályán lenni velük. Aztán ott van Ben [White] és Aaron [Ramsdale], nagyon kedves emberek, mindenkihez igyekeznek egy pár jó szót szólni. Ramsdale nagyszerűen bánik a labdával, oda teszik a zsugát, ahová akarja. Ben pedig hihetlenül labdabiztos védő, cselezni is tud, jók a hosszú passzai. Mindketten óriási erősítések voltak a csapatunknak."

Végeztül Martinelli azt is elárulta, melyik csapat és melyik játékos volt számára a legnehezebb ellenfél.

"Ha a csapatokat nézzük, akkor a Manchester City az. Ott 96 percig készen kell állni a futásra, annyira jók és mert megkövetli a saját teljesítményünk is. Ez fizikiálisan és mentálisan is nagyon fárasztó. Hiába vagy fáradt, vissza kell szerezned tőlük a labdát, és csak jó döntéseket szabad hoznod a támadások során. Ha náluk van a labda, és nem támadsz le, képesek öt percig is járatni a játékszert a kapud előtt. A City ellen a meccs végéig fognod kell az emberedet, és ez minden egyes játékosra igaz."

"Aki pedig egyénileg a legjobb volt: "A nottinghames srác, Djed Spence, aki ellen az FA-Kupában játszottam. Nagyon erős játékos, jól bánik a labdával, higgadt volt és nagyon gyors. Nagyon meglepett, de nagyszerű játékosról van szó." - tette hozzá Martinelli.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (120)

2 éve
En meg kell, h kovessem Xhakat, mert Arteta megtalalta azt a helyet a csapatban, ahol nem igazan jonnek ki a gyengesegei es a csapat hasznara tud lenni. Miota fel van tolva 8asba, jol jatszik, ezt nehez elvenni tole, majdnem, h kezdem ujra megkedvelni, de termeszezesen ettol fughetlenul nyaron eladnam es kell a helyere egy fejben gyorsabb, kicsif tamadobb szellemu spiler. De amit ebben a poziban csinal az jo es latszik, h kuzd a csapat sikereiert.

Partey is ezen a meccsen nagyon jol jatszott, csak ne ra jojjenek ki a tavoli lovesek, mert nagyon nem erzi a kaput.

Odegaard egy zseni, tartsa ezt a fejlodesi szintet es hosszu idore meg van az iranyitonk.

Sajnos ki kell mondanom, de jelenleg a legjobb 3 jatszik a KP-n.
2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
most nézem leedsnek nyernie kell spurs ellen ha életbe akar maradni vesztett pontokat tekintve cefetül állnak. talán behuzzák.
2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
azért remélem gabrielt picsán rugdossa arteta tartva magát a szigorhoz. plbe ilyen hiba ritkán fér bele. tomy legalább most felépül rendesen. wat ellen megprobálnám a pepe,laca(marti), sakat szerintem saka balon jobb ott nem befele indulgat hanem meghuzza a szélét mivel gyors ott nagy elönyre tesz szert tud löni beadni(ha van kinek).
2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
30. percben elmentem aludni, efféle izgalmak már nem nekem valóak. Ez igen! Mi lenne ha lenne egy golfosó csatárunk meg mondjuk xaka helyett egy igazi mélységibirányítónk?
2 éve
Elképesztő volt! Végre kezdem elhinni ez a csapat képes lesz levetkőzni a lúzerséget és nem csak hébe-hóba elverünk egy-egy nagycsapatot teljesen jelentéktelen meccsek, de tudjuk hozni a fontos és azokat a meccseket is ahol nem klappolnak a dolgok.

Szólj hozzá