Minden erőfeszítés ellenére elmaradt a téli erősítés az Arsenalnál, amely komoly kritikákat vetett fel a szurkolók részéről Edu és a klubvezetés irányába, hiszen a csapatnak a Manchester United és a Tottenham gyengélkedése miatt amúgy komoly esélye lenne a hőn állított negyedik hely megszerzésére, ami egyúttal Bajnokok Ligája-indulást érne a következő szezonban.

Megbízható hírek szerint az Arsenal komolyan munkálkodott a csatár- és a középpályás-posztok megerősítésén. A csapat mindent megtett volna annak érdekében, hogy leigazolja az első számú kiszemelt Dusan Vlahovic-ot, de a szerb csatár részéről nem érkezett válasz a londoniak megkeresésére, és inkább a Juventushoz igazolt. Eduék megpróbálkoztak Dominic Calvert-Lewin és Alexander Isak leigazolásával is, de mind az Everton, mind a Real Sociedad elzárkózott a tárgyalásoktól.

A középpályára Arthur Melo érkezhetett volna, a The Athletic szerint Edu végül elfogadta volna a Juventus kérését, és 18 hónapra szóló kölcsönszerződés keretein belül is hajlandó lett volna leigazolni a brazil középpályást, ám a klub felsővezetése megvétózta a törekvéseket.

Ami a vételi oldalról nem sikerült, összejött a távozások terén: Calum Chamberst, Sead Kolasinacot és Pierre-Emerick Aubameyangot elengedte a klub, így jókora fizetési tételek szabadultak fel a klub bérlistáján, mindezek fontos tényezők lehetnek a nyári tervekben.

További eladások jönnek a nyáron

Kétségtelen: az Arsenalnak hosszú idő óta először tűnik úgy, hogy konkrét tervei vannak a keretépítést tekintve. Az építkezés már tavaly nyáron elkezdődött, amikor Eduék 150 millió fontot költöttek el hat új játékosra: Ramsdale-re, Tomiyasu-ra, Tavares-re, Lokongára, Odegaardra és White-ra. Az Arsenal brazil sportigazgatója már akkor is elmondta, hogy az átszervezés pusztán csak elkezdődött, de a "következő átigazolási időszakokban is folytatódni fog."

Idén nyáron három játékosnak lejár a szerződése: Alex Lacazette-nek, Eddie Nketiah-nak és Mohamed Elneny-nek, és miután a klub még egyikőjükkel sem kezdte meg a hosszabbításra vonatkozó tárgyalásokat, jó eséllyel mind a hármójuk távozni fog. 

Rajtuk kívül ott vannak azok a játékosok, akik jelenleg kölcsönben játszanak, és akikkel az Arsenal így már nem számol: Guendouzi és Mavropanos a szerződésük értelmében végleg átkerülnek a Marseille-hez, illetve a Stuttgarthoz, és minden bizonnyal lesz kérője Maitland-Nilesnak, Torreirának, Bellerínnek, Nelsonnak, Pablo Marínak és Runarssonnak is. Bernd Leno jövője is erősen kérdéses a csapatnál, főleg, hogy a klub már leigazolta Matt Turnert a New England Revolutiontól, így szinte biztosra vehető, hogy az amerikai kapus lesz Ramsdale helyettese a következő szezontól. A The Sun spekulációi szerint az eladásokból akár 75 millió fontot is generálhat a csapat.

Jelenleg két olyan játékos van kölcsönben, akivel Arteta számolhat a felnőtt keretben a jövő szezonban: Folarin Balgoun és William Saliba. Balogun ebben a szezonban kényszerből már bemutatkozhatott a Premier Ligában is, de a játékos fizikálisan még nem állt készen az első osztályra, miközben az U23-asok közül már kilógott tudásban. A fiatal angol a szezon végéig a Middlesbrough-nál szerepel, és ha jól halad a fejlődése, át is veheti Nketiah helyét az Arsenal keretében jövőre.

Saliba már egy érdekesebb kérdés, hiszen a francia játékos hiába igazolt 2019-ben az Arsenalhoz, a kevés játéklehetőség miatt az elmúlt három szezont folyamatosan kölcsönben töltötte. Saliba jelenleg a Marseille-nél pallérozódik, ahol alapember Jorge Sampaoli együttesében. Saliba jelenlegi szerződéséből már csak két év lesz vissza, mire visszatér az Arsenalhoz, így sürgős döntést kell majd hozni a hosszabbítást tekintve is. Ugyan vannak olyan pletykák, miszerint olasz és spanyol csapatok is vinnék a védőt, a megbízhatóbb források szerint Arteta igenis számol a játékossal a következő szezonban, és hamarosan jöhetnek a tárgyalások is a hosszabbításról.

Újabb rekordköltekezésre készülhetünk?

A tavalyi 150 millió fontos költekezés tehát - úgy tűnik - nem lesz egyszeri alkalom az Arsenalnál - a távozók függvényében most a középpálya és csatársor lesz a prioritás.

A támadókat tekintve - Vlahovic Juventusba való igazolásával - három kiemelt célpontja van Eduéknak: Calvert-Lewin, Isak és Jonathan David - a sportigazgató állítólag a kanadai csatár ügynökével már tavaly decemberben leült tárgyalni.

A The Athletic szerint a csapaton belül komoly támogatói vannak Calvert-Lewinnak, a klub megfigyelői már régóta szemlézik az Everton csatárának teljesítményét, aki a tavalyi szezonban 16 bajnoki gólig jutott, idén viszont a sorozatos sérülések miatt keveset hallunk a 24 éves támadóról. Calvert-Lewin ráadásul szívesen igazolna az Arsenalhoz, a játékos megfelelő lépésnek gondolná a Londonba való költözést a pályafutása szempontjából.

Isakot már az előző szezonban is figyelte az Arsenal, főleg Per Mertesackerről mondják, hogy nagy rajongója a svéd csatárnak. A The Athletic szerint Eduék dolgoztak Isak téli leigazolásán, ugyanakkor a Real Sociedad csak akkor engedte volna el a fiatal játékosát, ha az Arsenal egyösszegben letétbe helyezte volna a szerződésében szereplő 90 millió eurós (75 millió font) kivásárlási összeget. A lap szerint az Arsenalnál úgy gondolták, ez a pénzösszeg jóval túl van Isak valós értékén, emiatt pedig letettek a játékos megszerzéséről.

Ami a középpályásokat illeti: az Arsenal több játékost figyel huzamosabb ideje: Douglas Luizt, Yves Bissoumát, Ruben Nevest és Youri Tielemans-t. Jelenleg mind a négyőjük szerződése 2023 nyarán jár le, és ha nem hosszabbítanak a közeljövőben, a klubjuknak egyre égetőbb lesz az eladásuk. Rossz hír viszont, hogy ezen játékosokért több csapattal is meg kell majd küzdeni: Luizt a Tottenham akarta a télen, Bissoumáért az Aston Villa tett ajánlatot, Neves a Manchester Unitednél is kiköthet, Tielemans-t pedig a Liverpool szeretné megszerezni.

Egy érdekes opció lehet még Tyler Adams a Leipzigtől: az Arsenal már tavaly is figyelte az amerikai játékost, aki a sokoldalúsága miatt védekező középpályásként és jobb hátvédként is tud játszani. Akkor Artetáék Tomiyasu leigazolása mellett döntöttek, mert Adams megszerzése problémásnak tűnt. Idén nyáron azonban az Arsenal visszamehet a játékosért, akinek a szerződésében a hírek szerint van egy 35 millió eurós kivásárlási záradék.

Célkeresztben a hosszabbítások

Az eladásokon és a vételeken túl fontos prioritás lesz a már meglévő keret megtartása. Mint már arról beszámoltunk: a szezon végén tárgyalások lesznek majd Mikel Arteta vezetőedzővel és Bukayo Saká-val a mostani szerződéseik meghosszabbításáról, és ugyancsak szeretné a csapat Gabriel Martinelli kontraktusát is kintebb tolni.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (130)

2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
nyàron robbantani kell ramseyèrt
2 éve
Egyre többször jön elő Gnabry neve a sajtóban, mint lehetséges igazolás. Igazából már csak azért sem hiszen, h jönne, mert túl sokat van a sajtóban a neve, illetve nem hiszem, hogy Saka elé/mellé egy ennyire erős posztriválist hoznának. Tény, hogy Pepe helyett kell majd valaki.
2 éve
Gnabry akárhol eljátszik a támadósorban. Gondolkodás nélkül hoznám.
2 éve
Én is hoznám, de közben meg tartok tőle, hogy Werner, Sancho, Havertz sorsára jut.
2 éve
2 eve mondom h haza kene hozni
2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
cedric nem jò? csèmbersz? vagy màr itt nem is hajlandò jàtszani csakba villàban?
2 éve
Tomiyasu erősen kérdéses, folyamatosan kiújul a sérülése. Még jó, hogy hoztunk mögé valakit a tél során.
2 éve
Tegnap néztem a Newcastle-Everton meccset, Bruno beállt egy pár percre, de az alatt is voltak kurva jó megoldásai. Illetve aki még nagy fogás volt nekik, az Trippier, gyakorlatilag minden pontrúgást ő végez el, támadásban rohadt jó. Tudom, hogy már öreg, de őt itt is elnéztem volna. Wood nekem totál idegen testként mozgott a pályán, Wilson sokkal jobb. Nem kizárt azért, hogy bennmaradnak az újfiúkkal.

Az Everton viszont nagyon vakvágány, lehet hogy a kiesés ellen fognak harcolni. Alli kurva szarul játszott, gólt is kaptak róla. Persze sokat szívnak a sérültekkel, de Lampardnak össze kell sürgősen kapnia őket. Azért vannak ott jó játékosok is. Calvert-Lewinnak már megint volt valami kisebb sérülése, és be sem állt egyébként...

Szólj hozzá