Kedd este hivatalosan is bejelentésre került, hogy Pierre-Emerick Aubameyang elhagyja az Arsenalt, a felek közös megegyezéssel szerződést bontottak, és várhatóan a Barcelona játékosa lesz.

Hosszas huza-vona kedd este hivatalossá vált Pierre-Emerick Aubameyang távozása, derül ki az Arsenal közleményéből. A felek közös megegyezéssel bontottak szerződést, a csatárt minden bizonnyal még ezen a héten bejelenti a Barcelona, Aubameyang ma már a katalán csapatnál edzett.

Bár a Barcelona még nem adott ki közleményt, megbízható hírek szerint Aubameyang a szezon végéig csökkentett fizetésért írt alá a spanyol együtteshez, hogy a katalán klub be tudja regisztrálni a keretébe - a Barcelonának az idény végén pedig kötelező érvényű opciója lesz a szerződés meghosszabbítására további egy évre, már megemelt bérrel.

Az Arsenal így nem kapott átigazolási díjat Aubameyangért, viszont a londoni csapatnak már nem kell állnia a játékos heti 250 ezer fontos alapbérét - ami bónuszokkal együtt 350 ezer fontra is rúghatott -, ezzel Mikel Arteta együttese körülbelül 20-25 millió fontot spórol az üzleten, hiszen Aubameyang arsenalos szerződése 2023 nyaráig szólt.

A kitiltástól az utolsó napos drámáig

Pierre-Emerick Aubameyang arsenalos karrierje tavaly decemberben vett nem várt fordulatot, miután a játékos egy engedélyezett távollétet követően a megbeszéltekkel később tért vissza a csapathoz. Miután nem ez volt az első fegyelmezetlensége, Mikel Arteta menedzser kitette őt a keretből, később pedig a csapatkapitányi rangtól is megfosztotta.

A játékos január első felében az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelt volna Gabon színeiben, de az első felkészülési meccset követően egy partin vett részt válogatott csapattársával, Mario Leminával, ahol koronavírusos lett, így kihagyta a torna első két meccsét. Később felmerült, hogy a covid egyik szövődményeként szívproblémát diagnosztizáltak Aubameyangnál, ennek következtében a gaboni szövetségi kapitány idő előtt elengedte Aubameyangot a tornáról.

Aubameyang így visszautazott Londonba, hogy részletes átvizsgáláson essen át, ahol végül nem mutattak ki rendellenességet a szervezetében. Ennek ellenére Arteta nem integrálta vissza a felnőtt keretbe, a játékos csak egyedül edzhetett a csapat edzőközpontjában, és nem lehetett tagja a dubjai edzőtáborának sem.

A januári átigazolási időszak utolsó napjaiban először szaúdi klubok tettek hivatalos ajánlatot Aubameyangért, a játékos szándéka azonban az volt, hogy maradjon Európában. Később a Juventus és a Barcelona kereste meg hivatalosan is az Arsenalt Aubameyang átigazolásával kapcsolatban, végül pedig a katalán klub döntött úgy, hogy megpróbálja leigazolni a játékost.

Miután egyértelművé vált, hogy Aubameyang hajlandó megegyezni a Barcelonával, csak a két klubon múlt az átigazolás létrejötte. Mégis mindkét csapatot meglepetésként érte, amikor az átigazolási időszak zárónapjának délutánján Aubameyang megérkezett a barcelonai El Prat repülőtérre. Utólag kiderült: Aubameyang ugyan tájékoztatta az Arsenal csapatorvosát, Gary O'Driscollt a spanyolországi útjáról, de hivatalosan magánút keretein belül érkezett Barcelonába, hogy bármikor elérhető legyen egy orvosi vizsálgatra ha és amennyiben a két klub dűlőre jut a formalitásokat tekintve.

Mégis az átigazolási időszak utolsó napjának késő délutánjáig úgy festett, Aubameyang marad az Arsenal játékosa. Az Ágyúsok részéről ugyanis egyértelművé tették, hogy nem fognak hozzájárulni a csatár bérének fizetéséhez, a Barcelona pedig hiába próbálkozott, nem tudták eladni Ousmane Dembelét egyik érdeklődő klubnak sem, hogy jelentős fizetés szabaduljon fel a bérlistájukon - enélkül pedig az Aubameyang-üzletet sem tudták nyélbe ütni.

Kora estére azonban megszületett a kreatív megoldás: a Barcelona végleges átigazolás keretein belül, ingyen leigazolta Aubameyangot a szezon végéig, a játékos pedig belement, hogy jelentősen csökkenjen a fizetése. Xavi együttesének az idény végén opciója lesz Aubameyang szerződésének meghosszabbítására bérrendezéssel, ha netán mégis a hosszabbítás ellen döntenének, úgy a játékos számára kötbért kell fizetniük. 

Egy szépen induló kapcsolat vége

Bárhogyan is alakul: Pierre-Emerick Aubameyang immáron nem az Arsenal játékosa.

A gaboni játékos 2018 januárjában, akkor klubrekord összegért, 56 millió fontért igazolt a Dortmundtól az Arsenalhoz. A csatár minden sorozatot egybevéve 162-szer lépett pályára és összesen 92 gólt szerzett az Arsenal színeiben, a 2018-19-es idényben pedig Saido Manével és Mohamed Salah-val megosztva ő lett a bajnokság gólkirálya 22 bajnoki találattal.

Nemcsak az egyéni sikerek jöttek, hanem a csapaté is: 2020 júliusával Aubameyang duplájának köszönhetően jutott be a csapat az FA-Kupa döntőjébe, ahol a Chelsea ellen büntetőből és akcióból is eredményes volt, így csapatkapitányként ő emelhette fel a serleget is. Pár hónappal később az angol szuperkupán, a Liverpool ellen, sikerrel értékesítette a mindent eldöntő büntetőt az amúgy döntetlennel végződő találkozón, így az Arsenalé lett a Community Shield is.

Hosszas tárgyalássorozatot követően 2020 szeptemberében vált hivatalossá, hogy Aubameyang rekordmagas fizetésért hosszabbít az Arsenallal 2023 nyaráig, de a teljesítménye hanyatlásnak indult: a 2020/21-es idény teljes egészében már csak 10 bajnoki gólra futotta, ebben a szezonban a kitiltásáig pedig mindössze 4-szer talált be.

Az átigazolásának létrejöttének okán minden jót és sok sikert kívánunk Aubameyangnak a továbbiakban az új csapatánál.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (105)

2 éve
Ichilli: uj hsz mivel az mar alul van nagyon. Arteta mar manager, nem csupán edzo. Szoval van beleszolasa az atigazolasokba is. Nem csak edun mulik. Nem mentegetnem mivel a jatekosokat o szorta ki! A potlasukon ugyanugy dolgoznia kellett volna. Vlahot is o kerte. Nem kellett volna a 31 napbol 29et szopni a szerb faszat, kozben targyalni kelletz volna massal is.
2 éve
Lovagolhatunk a megnevezéseken, de ez ugyanez mikor Emery akarta Zahat erre idehozták neki Pepet. A végső döntéseket nem Arteta mondja ki max javaslatot tehet, hogy ki kell neki de nem ő tárgyal innentől kezdve az ő nyakába mit varrjak, hogy nem jött senki? Dubaiban van vagy 2 hete a kerettel.
2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
nekem az a vèlemènyem valòs dolog ebben nem is igazàn volt. kb novemberben le volt zsirozva a juvènak vlaho ezt tudtuk mi is a többit a sajto generàlta. nem is akartunk igazolni januàrban egyàtalàn max kölcsön üzlet keretein belül. szerintem lovè sem volt most. nyàron lesz a helyezès függvènyèben.
2 éve
Emery edzo volt.. Nem manager..
2 éve
"Stephy Mavididi (a Montpellier jelenlegi és az Arsenal volt játékosa) Salibáról: "Egyértelműen a liga egyik legjobb védője. Szerintem simán kezdeni fog az Arsenalban a következő szezonban. Amikor ellene játszottam tavaly, akkor az járt a fejemben, hogy ez a srác, hogy-hogy nem kapott lehetőséget az Ágyúsoknál?" " Nem állt készen. 😅
2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
fogjuk fel ùgy elöre làtoak vtak. kapus csere kapus van. vèdelembe már csak egy màsabb tipusu jobbek kell( nem csere hàtvèd hanem aki egyenrangu kihívò es màs stílusù.) közèppàlyán lenullàztuk majdnem magunkat. bellingham,tschuameni nem jön ide, ranato s. szerintem màshova megy. Neves szerintem a muba köt ki. a brighton, villa,leicester elött kell vègeznünk. akkor tielemans mivel 1.5 èv lesz a szezödèsèböl elgozhatò, j.ramsey is hozhatò ö pedig hgnak is szàmít bissouma tartalèk terv. Csatàr poszton lenullàztuk magunkat. laca haza megy lyonba ketiah is elmegy. szüksèg lesz isakra illetve a mozgèkony davidre. tartalèk terv calwert lewin.
2 éve
Hát vannak érdekes pozíció betöltések. Volt egy Martinez,Leno kettősünk, azzal a logikával ment Martinez hogy elég 1 világkalsszis kapus és kell a pénz, erre jött Leno nyakára Ramsdale, ne értsetek félre kibaszott jó kapus, sőt talán még jobb is a kettőnél, de én elképesztően sajnálom Martinezt és Lenot is. Whitera se tudok mit mondani miért kellett, ha van egy fix Saliba,Gabriel 10 évre megoldva, logikátlan a versengés is mert Mari mehetett és helyette jön egy Tursty aki alapból egy Runarson kariber, ha valóban 4 fasza védő lenne akkor maradt volna Saliba és Mari is, de itt egy nagy átverés zajlik és megvezetnek minket az orrunknál fogva. Ha valóban van pénz és aza cél hogy a keret szuper legyen, 22 fasza játékossal, akkor jött volna Bruni és Isak, maradt volna Mari és Saliba, értem hogy már csak bajnokságba vagyunk, de ez nekem megint kacsa szagú. Jövőre belevágunk Balogunnal és egy érkező csatárral. Nincs gondom Whittal és Ramsdellel de akkor van értelme ennek ha nem Turnery és Tursty féle beugróik lesznek jövőre, hanem szépen itt lesz Saliba,Mari és remélem Leno is, mert azért nem kell elfelejteni hány pontot hozott ő nekünk, nem ezt érdemli. Nagyon remélem, hogy Arthur,Party,AMN,Lokonga,Patino lesz jövőre a középpályán és nem úgy vágunk bele, hogy Party,Xhaka,Lokonga meg valami jött ment amerikai Runarson kariber. Néha úgy vagyok vele inkább ne jöjjön senki ha ilyeneket tudnak hozni, szélre is ott lesz Hutchinson vagy Nelson, inkább mint hogy valami söpredéket hozzanak. Az ilyen Calvert Levin meg De tomasokkal nem fogunk előre lépni.
2 éve
Nekem amúgy nem tűnik túlságosan magabiztosnak lábbal. Tegnap belenéztem a Lyon elleni meccsük ismétlésébe, voltak érdekes megmozdulásai amiből lehet PL szinten bajok lehetnének. Kicsit körülményesnek tűnt ebből a szempontból, de akkor is ezerszer szívesebben nézném őt, mint Holding-t...
2 éve
kispestimaradonnya
Kitiltott felhasználó
Saliba nemfofja kiszoritani Whiteot soha...ugyanezt irtam...kozepesen ugyes labbal...nekunk az meg keves...
2 éve
Utalom ezt az artetat mint a szart. Ez is nyilvanvalo volt mindvégig.
2 éve
Holding helyére én is szivesebben nézném Salibat,aztán mire lenne itt képes az majd kiderül,vagy nem
2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
Pesti! Nem csak egy profilban kell gondolkodni! Nem csak elöre fele kell egy vèdönek helytàllnia, vmiben white vmiben saliba a jobb de hasznos tagjai lesznek a csapatnak, lesz mikor egymàs mellett ugyan is ha gabriel igy fejlödget szerintem làba kèl, magasabb cèlokèrt fog küzdeni.
2 éve
Fringe: Az a baj, hogy ez nem így megy. Ha a játékos nem fogadja el adott szerepkört amit szánna neki az edző akkor elfog menni. Leno,Martinez duót esélytelen volt megtartani mert mindkettő kezdő akart lenni. Ramsdalet nem titkoltan azért hozták, hogy ezt az évet kiüli Leno mögött aztán mikor nyáron elmegy a német akkor ő lesz a kezdő, csak év elején sem ment már a németnek így kipróbálták őt és azóta benn ragadt mert piszok jó. Mari sem akart gondolom 4.-5. számú hátvéd lenni White,Gabriel,Saliba,Holding mögött így menni kellett. Nem mindenki fogadja el ezt sajnos. Turner cserének tökéletes lesz a védő srác meg fiatal aztán gondolom ő sem fog panaszkodni ha padozni kell, bár én szivesebben raknám be 5. számú hátvédnek nyártól Rekiket.
2 éve
Ami Aubát illeti, egy dolog a balhé, a viselkedés stb., de az igazat megvallva, kurvára utálom az ilyen típusú csatárokat. Igazából semmit nemm tudott csinálni a góllövésen kívül, az utóbbi időben meg már azt sem. Emlékezzetek vissza Van Persie-re (hogy Henryt ne is említsem), fosta a gólokat, nem akármilyeneket, és cserébe a játék minden elemében jeleskedett. Hálistennek, hogy nincs már itt Auba, és nem kell az egydimenziós játékát néznünk. Egy kibaszott vicc, hogy egy rohadt párharcot nem bírt kb. soha megnyerni, olyan nyegle volt kb. mint Özil. Az utóbbi időben meg tényleg már csak lézengett a pályán, gólok sem jöttek... Akkor sem rajongtam érte, mikor leigazoltuk, mert semmi koncepció nem volt az mögött a transfer mögött, persze nyilván voltak nagyon erős szezonjai is, már ami a góllövést illeti, de én nem az ilyen csatárokat szeretem.
2 éve
Az tényleg vicces, hogy 188 centijével meg az elég atletikus felépítésével nem volt képes egy kurva labdát elfejelni.
2 éve
Annyit még az egészhez hogy Arteta látszik nagyon profi hozzáállást vár el mindenkitől. És őszintén szólva egy Kloppnál, Guardiolanál vagy Contenál sem hallani ilyet vagy ha van akkor ők is megbüntetik az adott játékost.De nincs náluk fegyelmezetlen játékos mert vannak szabályok és látszik kerülik is az olyan játékosokat akik hajlamosak rá. A legmagasabb szinthez ezt kell nem véletlenül ezt követeli meg Arteta, ez másképp valószínűleg nem megy.
2 éve
Makamaganagyonmata!
Ekkor nagy találgatás volt ki lesz az uj edző.
Emery volt az edző. Auba nála is rosszul viselkedett.
Erre jött a buzgó Arteta.
Majd azt mondta.
Ne buzgálkidjatok,nem is volt buzgálkodás.
Egy szép nap buzgálkodás lett a vége.

2 éve
Megertem en h Arteta nagyasszony es kihajitja az aranycipos csatarunkat. Viszont akkor mar legyen ember potolni ot! Eleg csak a számokat megnezni. Alig maradt ember a keretben. Ha laci leserul ki lesz a csatar? Te? :D kozepre egyedul nketiah maradt, edetleg martinellit lehet meg ott kiprobalni. Balogun kolcsonben, bar tole azért nem hugyoztuk ossze magunkat ugye bár.. Szerintem ez inkabb szolt az egokrol mint szakmai lepesrol.
2 éve
kispestimaradonnya
Kitiltott felhasználó
Sztem meg ettol szakmaibb nemis lehetett volna...30 meccse nemrugott golt...32 eves...350es fizuval...a sebessege megkopott...el kellett sózni...es jobb ugx elsózni,h nemjon helyette senki fel evig amikor csak a premierligre kell koncentralni,mint ittmarad rajtumk meg 3 es fel evre a brutalis fizujaval nulla teljesitmennyel....Ha ez nem szakmai akkor mi?

Szólj hozzá