Az ismét növekvő covid-esetszámok miatt terítékre került a Premier Liga 20. fordulójának elhalasztása, írja a The Athletic.

A klubok képviselői hétfőn egyezetnek a bajnokság vezetőivel a december 28-29-30-án esedékes 20. forduló halasztásáról - az Arsenal ezen a játéknapon a Wolverhamptont fogadná az Emiratesben, de sanszos, hogy a találkozókat egy későbbi időpontban rendeznék meg.

A koronavírusos játékosok számának növekedése miatt már ezen a játéknapon több mérkőzést el kellett halasztani - a Brentford keretéből például nem kevesebb mint 13 játékos is fertőzött -, miközben több klub vezetőedzője, mint a Chelseaé vagy a Liverpoolé, aggályát fejezte ki, hogy a bajnokság vezetői nem engedték meg nekik a halasztást, miközben jónéhány kulcsjátékosuk fertőzött.

Miért ilyen drasztikus a helyzet a Premier Ligában?

Az ESPN cikkében rámutat: a Premier Liga közleménye szerint októberben a játékosok 68%-a rendelkezik két oltással, 81%-uk pedig megkapta az első védőoltását - ez a szám ugyanakkor alacsony a többi topligához képest.

A kötelező oltást egyik klub sem rendelte el, Mikel Arteta a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legtöbb, amit a klubnál tehetnek, hogy felhívják a játékosok figyelmét az oltás fontosságára.

"Őszintén remélem, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy megóvjunk mindenkit. Mindenki igyekszik a legtöbbet elérni ezügyben, itt van a covid-protokol. Az oltás személyes ügy. Csak annyit tehetünk, hogy felhívjuk a játékosok figyelmét a vírusra." - mondta Arteta.

"A múlt héten volt egy alapos átfertőtlenítés az edzőközpontban, de ez elővigyázatossági okokból történt a kluborvos javaslatára. Volt néhány fertőzöttünk, elsősorban a szakmai stábban,a játékosok közül pedig Sambi és Pablo Marí érintett. Mindent megteszünk, hogy kézben tartsuk a dolgokat, hogy ne legyenek több eseteink, de ezek napról napra változhatnak."

A Premier Liga az elmúlt napokban újra bevezetette a szigorított covid-szabályokat, a klubok összes alkalmazottjának ismét mindennapos lett a gyorsteszt elvégzése, és heti két alkalommal kell PCR-tesztet elvégezni. A pozitív gyorstesztet azonnal meg kell erősíteni egy PCR-teszttel. Természetesen az arcmaszkok használata, a másfél méteres távolságtartás is kötelező, a stadionokban újra lettek "vörös zónák", amelyben csak a játékosok és a stábtagok tartózkodhatnak, és ismét áttértek az online sajtótájékoztatókra is.

A meccsek előtt mindenkinek át kell esnie a PCR-tesztelésen, és már csak emiatt is előfordulhatnak utolsó perces mérkőzéshalasztások, mint ami az e heti Burnley-Watford találkozón megtörtént.

Visszatérhetnek a zárt kapus meccsek is: jelenleg az ún. Plan B protokol van életben, azaz a kluboknak ellenőrizniük kell, hogy a meccsre kilátogató szurkolók rendelkeznek-e oltási igazolással vagy 48 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel. Természetesen lehetetlenség lenne a teljes szurkolói létszámot ellenőrizni időben, ezért a kluboknak szúrópróbaszerűen, a teljes kapacitás 20%-át kell átvilágítaniuk. A stadionokban nem kötelező a maszk viselése.

Jöhet a liga teljes leállítása?

Ezt egyelőre senki nem tudja megmondani. A Premier Liga vezetősége - az ESPN szerint - egyelőre csak fordulóról fordulóra kíván döntést hozni, hacsak a brit kormány nem hoz egy olyan döntést, amivel a liga folytatása ellehetetlenül - bár a klubok már javasolták a bajnokság döntéshozóinak, hogy egy ideig szüneteltessék az összecsapásokat, mert jelentősen sérül a liga integritása, ha egy klub jelentősen lemarad a lejátszott játéknapokat tekintve.

A példa okán ott van a Tottenham: az észak-londoni csapatnak a covid miatt már el kellett halasztania a Brighton és a Leicester elleni meccseiket, korábban pedig a hózápor miatt meghiúsult a Burnley elleni ütközetük is. Erre már csak hab a tortán, hogy szintén a vírus miatt nem tudták lejátszani a Rennes elleni UEFA Konferencia Liga-meccsüket sem, miközben Franciaország most szombattól lezárta az angliai határait.

A PL-szabályzat 17-es cikkelye kimondja: egy meccset le lehet játszani, ha bármelyik klubnak a 25-fős keretéből legalább 14 bevethető játékosa van, az azonban egy szürke zóna, hogy ebbe a 14 főbe bele kell-e venni az akadémiai játékosokat, hiszen az U21-es játékosokat a koruk miatt nem kötelező regisztrálni a keretbe. Ezt a szabályt azonban felülírhatják az olyan tényezők, mint például hogy le kellett-e zárni a klub edzőközpontját fertőzésveszély miatt.

A PL-vezetősége most arra törekszik, hogy az összes elhalasztott meccset a lehető legrövidebb időn belül pótolják, és egyelőre most csak a 20. forduló teljes átütemezéséről lesz szó. A vezető orvosok azonban figyelmeztettek: karácsonyig akár 200 ezres napi fertőzésszám is lehet, ez pedig a bajnokságot sem hagyhatja érintetlenül.

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (38)

2 éve
jah. csak ezt beárnyékolja hogy az mu is és főleg az everton simán verhető lett volna... persze ott a nagy ha....
2 éve
Van 32 pontunk és van még 1 meccs a szezon feléig, ami idegenben a Norwich ellen lesz, ami nem lehetetlen feladat. Ha legyőzzük őket lesz féltávnál 35 pontunk, ami nem rossz és ha hozzuk ezt az átlagot akkor 70 pontunk lesz szezon végén, ami bőven Bl hely.
2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
amugy most màr van pàr olyan jàtèkosunk aki nagyobb csapatban is meg àllnà a helyèt. pl gabriel bayern, rowe city, martinelli pool csak pàr pèlda. mai kezdöm: omikronkwo- cedric,white,holding,tavares-neny,niles-pepe(ha szabad),rowe,ketiah-belegàn
2 éve
Leno fog kezdeni szerintem. Pepénél ha tényleg 5 meccs van még hátra a szerződés szerint, akkor szerintem is játszhatna. Nketiah és Balogun számomra gyengék, de egy 3. osztályú csapat ellen csak elegek, meg hát nincs is más csatár rajtuk kívül. Martinelli remélem max padon lesz és a végén beáll, ha muszáj, nem kéne vele kockáztatni. Aubát meg gondolom nem fogja játszatni, bár ki tudja, lehet ma beteszi
2 éve
kulon edzz az ANK kezdeteig a hirek szerint, igy csodalkoznek, ha iden meg palyara lepne a gaboni es az edzes kepeken sem volt ott. Szerintem Balogun vagy Nketiah siman kezdhet, de ennyire biztos nem fogja felforgatni a csapatot Arteta, hiszen ez mar a negyeddonto. 2 merkozes a donto innen mar.
2 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
holnap kiprobálnátok a kèt bal kezes omikronkwot kakpuba? vagy a fèlig sèrült punci lenàt? remèlem chambers nem lesz.
2 éve
PL will continue for now. Clubs told of way forward. 13 outfield + keeper is enough to avoid postponement. Should figure be less, U21s who have first team experience HAVE to step in. Chief medic may also inquire over injured players.

ez azt jelenti remélem rohadt nagy szerencsénk lesz nem ütközünk bele a vírusba különben,csere padot kell néznünk meccs közben
2 éve
A csirkéknek remélem majd beteszik valami jó sűrű időszakba az elmaradt meccseket. Mocskos csapat ez, nekik mindig mindent szabad.
2 éve
talán annyi szerencsénk lehet,hogy a mi csapatunk nagy része átesett a covidon tavaly télen, és valszeg jobban vigyaznak a dolgokra na majd latjuk,nincs kedvem nezni Cedric,Pepe kezdőket
2 éve
Az a baj, hogy az omicron áttörti mind a természetes mint az oltás általi védelmet. Más kérdés, hogy úgy mutálodott, hogy jobban fertőz cserébe színte náthává szelídült. Teszem hozzá a vad vírus is a valódi halálozási rátája kb 2% volt. Lényeg, pozitív esetek várhatóan az egekbe fognak szökni és kb januárra Angliában elérhetik a csúcsot és az omicron addigra teljesen kiszorítja a deltát. Nyilván a járvány kezelés politika és lobbi. Halára fognak minket rémizgetni, de a természet megoldotta a problémát nagy rá a valószínűség ez volt az utolsó dobása ennek a szarnak ami soha nem volt egy halálos vírus . A veszélye abban rejlett, hogy képes volt megterhelni az ellátó rendszert. Amit az államok gazdasági érdekek miatt nem voltak képesek megfelelően kezelni. Szerintem se lessz leállás, pillanatok alatt végig fog menni a csapatokon pár forduló problémás lesz. Sok játékos pozitív lesz. Emiatt lutri lesz ez a pár forduló, teljesen nindegy lejátszák vagy halasztanak 1-2 fordulót csak egység döntés szülessen .
2 éve
hát épp ezaz peldaul most jatszunk 3 nyerhető meccset(Sunderland,Norwich,Wolves) aztan januarban City kezdésnek aztan Spurs egymas utan nagyon nem kéne a vírus nekünk akkor inkább most...plusz afrika kupa partey...azt is halasszak el a francba minek ilyenkor?
2 éve
Vilaghaboru zajlik, csak most nem a csata mezokon. Gazdasagi vilagvalsagot krealnak. Menjetek be a tescoba. Egy mogyi popcorn 240ft.. Par honapja meg csak 120 volt.
2 éve
Maka ahogy írod.

Szólj hozzá