• Jöhetnek a következmények

    Bár az UEFA visszafogadta a szakadár klubokat, több sajtóhír szerint a szövetség már mérlegeli a  Szuperliga elindítására szóló következményeket, és büntetések is várhatók.

    Fontos szempont: az UEFA megreformált Bajnokok Ligájában a koefficiensek induló helyeket jelentettek volna a főtáblán azon csapatok számára, amelyek nem tudták a hazai bajnokságukban kiharcolni a BL-indulást érő helyek egyikét.

    Az Európai Klubszövetség (ECA) azonban változtatást nyújthat be az UEFA számára - a szövetségben azonban a szakadárklubok nem képviselik magukat, mivel az összes tisztviselő a hét elején lemondott a posztjáról.

     

  • Perez: A Szuperliga csak pihenőálláson van

    Florentino Perez végül - ha kis késéssel is ugyan - de nyilatkozott a Szuperligáról kapcsolatban.

    A Real Madrid - és az új sorozat - elnöke csalódottságát fejezte ki a napokban történt eseményeket illetően, de szerinte a Szuperliga nem szűnt meg létezni, csak pihenőállásba került.

    "Szomorú és csalódott vagyok. Három éve dolgozunk ezen a projekten... még sosem láttam ilyen mértékű agressziót, amit a Szuperliga megalkotása okozott, ez meglepett bennünket. 20 éve dolgozom a futball világában, ilyet még nem láttam. Úgy kezeltek bennünket, mintha meggyilkoltunk volna valakit, mintha megöltük volna magát a futballt." - mondta Perez.

    "Az egyik angol klub nem érdeklődött igazán, teljes mértékben a Szuperliga iránt, aztán a többiek is távoztaka hangulat miatt. Az UEFA egy színjátékot adott elő. Olyan volt, mintha atombombát dobtunk volna le. Talán nem magyaráztuk meg, vagy nem adtuk elő jól az álláspontunkat, de erre nem is volt lehetőségünk."

    "Szóval most pihenőn van a projekt. A Juventus nem szállt ki, a Milan nem szállt ki. Együtt vagyunk. A Barcelona még refrektál a dolgokra. Abban állapodtunk meg, hogy most megállunk, megpróbáljuk megmagyarázni az álláspontunkat. Az alapítótagok továbbra is együtt vannak, senki nem fizette ki a kilépésért járó kötbért. Az alapító okirat aláírásával mindenki kötelezve van"

  • Újabb klubok szálltak ki

    Lassan be is fejezzük a hírfolyamot - hektikus 48 órán vagyunk túl.

    Ma délelőtt az Atletico Madrid és az Inter is formálisan jelezte a kiszállását a Szuperligából. A Juventus és a Real Madrid még ott vannak a süllyedő hajón-  de már nem sokáig. Andrea Agnelli, a sorozat egyik alelnöke, a Juventus vezetője már jelezte, hogy a kiszálló klubok miatt a Szuperligát ebben a formában nem lehet életre hívni.

    Azért hamarosan lesznek híreink a futball világából is: Folarin Balogun szerződéshosszabbítását hamarosan bejelenti a klub, míg Mat Ryan végleges átigazolásáról már folynak a tárgyalások a Brightonnal.

  • Az UEFA üdvözli az angol klubok döntését

    Az UEFA részéről Aleksander Ceferin üdvözli az angol klubok döntését, miszerint elállnak a Szuperliga inditásától és maradnak az európai szövetség égisze alatt.

    "Tegnap is elmondtam, dícséretes dolog elismerni egy hibát, mert ezek a klubok nagy hibát követtek el."

    "De most már visszatértek a köreinkbe, és tudom, hogy ők rengeteg mindent tudnak adni - nem csak a versenysorozatainknak, de magának az európai labdarúgásnak is."

    "Most az a fontos, hogy továbblépjünk, és újraépítsük az eddig egységet."

  • Az Arsenal nyílt levele

    Hektikus estén, éjszakán vagyunk túl. 48 órával a Szuperliga életre hívás után az első dominót először a Manchester City döntötte el, Guardioláék már kedd kora este hivatalos közleményben jelezték, kiszállnak a Florentino Perez-által gründolt új sorozatból. Ekkor már sejteni lehetett, hogy valami készül a többi angol csapatnál, a Manchester United alelnöke, Ed Woodward pedig bejelentette a távozását a szezon végén. Magyar idő szerint az összes további klub közleményt adott ki a hivatalos weboldalán a Szuperligából való kilépésről.

    "Az elmúlt napok újfent rávilágítottak, hogy a szurkolóink milyen mély érzelmeket táplálnak a klubunk és a futball iránt. Nem is voltak efelől kétségeink, de az elmúlt napok történtései arra sarkalltak bennünket, hogy átgondoljuk és változtassunk az eddigi elképzeléseinket."

    "Sosem állt szándékunkban ilyen felfordulást okozni, ugyanakkor amikor megérkezett a Szuperligától való felkérés - bár nem voltak garanciák -, nem akartunk lemaradni, meg akartuk védeni a klubot és a jövőjét."

    "Miután viszont meghallottuk a szurkolók és a szélesebb futball közösség szavát az elmúlt napokban, most úgy döntöttünk, visszalépünk a Szuperligától. Hibát követtünk el, amiért elnézést kérünk."

    "Tudjuk, hogy idő kell, mire a bizalom és a hit helyreáll az itt folyó munka révén. A Szuperligához való csatlakozásunkat az motiválta, hogy megvédjük az Arsenalt, illetve egy új szolidaritási és anyagi program révén új alapokra helyezzük magát a futballt."

    "A stabilitás elengedhetetlen a futball számára, ha azt akarjuk, hogy virágozzon. Továbbra is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a sport jövőjét."

    "A jelenlegi rendszert meg kell reformálni. Közösen kell együtt dolgoznunk azon, hogy megvédjük a futballt."

    "Tudjuk, hogy az elmúlt napok történései nem egy sima véget jelentenek egy amúgy is nehéz szezon végén. De a célunk mindig is az, hogy jó döntést hozzunk a klub érdekében, hogy biztosítsuk annak jövőjét. A Szuperligával most nem a helyes döntést hoztuk, ezt most már belátjuk."

    "Meghallottuk a szavatokat."

  • Eldőlt: az Arsenal kiszáll!

    Kiszáll az Arsenal - és az összes angol csapat. A londoni klub már be is jelentette a visszatáncolást. "Hibázunk és elnézést kérünk." - áll a tájékoztatásban. A teljes nyílt levelet holnap közöljük.

  • Hamarosan pont kerülhet az ügy végére

    Tolódik Perez ma esti spanyol interjúja, mert még mindig tart a klubok közti egyeztetés. Ma vagy holnap minden lényeges eldőlhet. Spanyol hírek szerint az összes angol klub visszalépne a Szuperligától.

  • Még nincs vége?

    Véget ért a videókonferencia a klubok között. Az első, Spanyolországból származó lapértesülések szerint még mindig nem kell temetni a Szuperligát. Bár a Manchester City már hivatalosan is bejelentette a távozását, a többi csapat, köztük a Barcelona és az Atletico Madrid is marad egyelőre a szakadárok körében. A Chelsea-nek vannak fenntartásai, de még ők sem jelezték formálisan a távozásukat.

  • Már megy a válságértekezlet

    A szakadárklubok ezekben a pillanatokban is online válságstábot tartanak a Zoomon a kilépésről. Florentino Pereznek ma este is lett volna egy élő interjúja, kérdés erre sor kerül-e még.

  • Dőlnek a dominók

    Egyre dőlnek a dominók: Ed Woodward, a Manchester United alelnöke távozik (a szezon végén), és Andrea Agnelli is lemond a Juventus elnöki posztjáról. Immáron úgy tűnik, már csak idő kérdése, mikor jelentik be a Szuperliga elsüllyesztését alig 48 órával azt követően, hogy azt megalapították.

  • Jönnek a többiek is

    A Chelsea, Man City és az Atletico Madrid után a Barcelona és a Manchester United is készülődik a kiszállásra, a Vörös Ördögök péntekig bejelenthetik a távozást. Az Arsenalról még nincs szó.

  • Jönnek a többiek is!

    A Chelsea után az Atletico Madrid és a Manchester City lehetnek a következők a sorban, akik visszatáncolnak a Szuperligától. A TalkSport a twitteren azt írta, ma késő este az összes alapítóklub összeül, hogy feloszlassák a sorozatot.

  • A Chelsea visszalép!

    Úgy tűnik, máris megvan az első visszatáncoló a Szuperligától: a The Times és a BBC szerint a Chelsea-nél már készítik a papírokat a Perez-féle társulásból való kilépésre. A Stamford Bridge-nél nagy botrány van: számos szurkoló gyűlt össze a stadionnál, a csapatot szállító busznak nem is sikerült eljutni a stadionhoz, Petr Cechnek kellett a rajongókkal egyeztetnie.

     

  • Kontrázik az UEFA

    Ellencsapásra készül az UEFA, írja a Radio Monte Carlo és a Bloomberg: Ceferinék tárgyalásba kezdtek egy angol befektetési csoporttal, hogy meg tudják emelni a megreformált Bajnokok Ligája induló költségvetését 4,5 milliárd euróra, ami 7 milliárdra emelkedhet. Az UEFA továbbra is visszavárja a szakadár klubokat.

     

     

     

     

  • A PSG sincs benne a buliban

    A Bayern München után egy újabb zászlóshajó kötelezte el magát az UEFA mellett. A PSG részéről a klub elnöke úgy nyilatkozott: "A PSG-nél úgy hisszük, a futball mindenkié. Emlékeznünk kell arra, hogy futball klubként egy család, egy közösség része vagyunk, aminek a szívét a szurkolók jelentik."

    A Guardian továbbá már meg is nevezte azon angol klubokat, akiknek máris kétségük akadt a Szuperligára vonatkozóan: a Chelsea-ről és a Manchester City-ről van szó. Az angol lap tudni véli, az UEFA tegnapi montreux-i kongresszusán már akadtak olyan szóbeszédek, miszerint a két klub kihátrálna a Szuperligából, mert nem számítottak ilyen ellenállásra a saját szurkolóik és a kormányzatok részéről.

    A Guardian megjegyzi: a 12 alapítóklub közül csak 6-nál "fanatikusak" a Szuperligát illetően, a maradék csapat csak azért csatlakozoott a kezdeményezéshez, hogy biztosan több bevétel üsse a markukat - akár a Szuperliga keretein belül - akár ha végül az UEFA berkein belül maradnak. A Chelsea és a Manchester City állítólag csak azért adta be a derekát, nehogy végül kimaradjanak a buliból.

    Az alapító szándéknyilatkozatot végül ők is aláírták, innen Florentino Perez Szuperliga-elnök szerint nincs visszaút: a Telegraph szerint milliárdos pert kaphat a nyakába az a klub, amelyik a többi tag beleegyezése nélkül akarná elhagyni a hajót.

    Mindeközben Jordan Henderson, a Liverpool csapatkapitánya online válságértekezletet hívott össze a többi klub kapitányával, hogy megvitassák a helyzetet. A szituáció a játékosok számára sem egyszerű: az UEFA azzal fenyegetőzik, hogy a Szuperligában résztvevő klubok játékosait kizárják a válogatott meccsekről.

  • Guardiolának sem tetszik az ötlet

    "Nem nevezhetjük sportnak, ha nincs kapcsolat a siker és az abba fektetett erőfeszítés között. Az nem sport, ha nincs következménye a vereségnek. Már többször is mondtam, a legjobb sorozatban akarok harcolni. Az nem fair, ha az élenálló klubok nem tudják magukat kvalifikálni. Az Ajax például miért maradt ki, amikor ennyi mindent nyertek." - mondta a katalán szakember a Manchester City mai online sajtótájékoztatóján, aminek végül a klub sajtósai idő előtt véget vetettek, mert túl sok kérdést kapott Guardiola a Szuperligára vonatkozóan.

    Ami az Arsenalt illeti: Mikel Arteta csak csütörtök délelőtt beszél az újságírókkal az Everton elleni bajnoki apropóján, továbbá a klub egy online fórumot is beütemezett csütörtök estére, amin a Szuperliga témája is felmerül.

  • Elvileg kitart az egység

    A Sky Sports újságírójának korábbi értesüléseit megerősítette a mértékadó The Times is - szerintük "legalább egy nagy PL-klub" (vélhetően a Chelsea vagy a Manchester City) vissza akar táncolni a Szuperligától.

    A BBC-nél viszont úgy tudják, az egység megvan, minden másról szóló sajtóhír csak dezinformáció, hogy gyengítsék a Szuperliga reputációját.

    Florentino Perez, a Real Madrid elnöke tegnap elmondta, a klubok által aláírt szándéknyilatkozat a Szuperliga elindításáról kötelező érvényű, innen nem lehet visszatáncolni.

     

     

     

     

  • Megállíthatatlan a Szuperliga?

    Megoszlanak a vélemények a Premier Ligában szereplő 14 klubjai között, hogy mit lehetne tenni a Szuperliga megállítására.

    A Szuperligát megalapító hat angol klub kivételével az angol élvonalban szereplő csapatok ma tartanak válságértekezletet a helyzetről Richard Masters elnök vezényletével, de tanácsadóként résztvesz a bajnokság korábbi vezetője, Richard Scuadamore is.

    Egy a nevét elhallgatását kérő PL-klubvezető a Standard Sportsnak úgy nyilatkozott, 95% annak az esélye, hogy elindul a Szuperliga a közeljövőben - akár már idén ősztől.

    "Bárcsak Scudamore lenne a bajnokság vezetője, és nem Masters, aki túl sok időt fecsérelt a hat nagycsapat babusgatására."

    "Szerintem 95% az esélye annak, hogy elindul a Szuperliga a 2022-23-as idénytől. Én teljes mértékben ellenzem, de nem látom annak a módját, hogy lehetne őket megállítani."

    A Crystal Palace tulajdonosa, Steve Parish viszont örül annak, hogy ennyire egységes a fellépés a Szuperliga megalkotása ellen.

    "Az, amit bejelentettek, már régóta tudvalévő volt. Szóval összességében ezt egy jó napnak is gondolhatnánk. Azt gondolom, hogy túl sok ember kijátszotta az összes kártyáját. Annak örülök, hogy a bejelentésük hírére ennyi ember összefogott: az összes futball rajongó, az összes ügyvezető, Boris Johnson, Sadiq Khan... milliónyi ember, aki aligha tudna bármin is egyetérteni." - mondta Parish.

    Az UEFA és a FIFA részéről Aleksander Ceferin, illetve Gianni Infantino elnökök ma is elítélték a Szuperliga létrejöttét, és arra szólították fel a szakadár klubokat, hogy térjenek észhez, és tagozódjanak vissza.

    Az ügyben számos politikus szólalt fel, köztük Boris Johnson, Emanuel Macron vagy éppen Orbán Viktor is - mindannyian elítélik a Szuperliga létrejöttét, és minden törvényes eszközt megragadnak, hogy ellehetetlenítsék a projektet.

  • Repedezik az egység?

    A Sky Sports újságírója, Kaveh Solhekol a Twitteren írta, hogy belsős körökben már vannak véleménykülönbségek a szakadár klubok között. Néhány meg nem nevezett csapat ügyvezetője úgy véli, nincs elég támogatás a Szuperliga iránt, és már menekülőutat keresnek a kiírásból. Ezen klubok ügyvezetői - a tweet szerint - csalódottak, ahogy az egész ügy kezelve lett, és nem azt kapják, amit szerettek volna.

    A délelőtt folyamán közleményt adott ki a Bayern München, amely klub nincs benne az alapítótagok között.

    "A Bayern München nem volt részese a Szuperliga megalkotásának. Meggyőződésünk, hogy az UEFA nemrégiben bejelentett reformjai megbízható alapot biztosítsanak a futball számára. A BL átalakítása - véleményünk szerint - jó lépés a helyes irányba. Személy szerint úgy gondolom, hogy a Szuperliga nem oldja meg a koronavírus pandémia miatt kialakult gazdasági nehézségeket. Szerintem az európai kluboknak egységesen kellene dolgozniuk azon, hogy átstruktruálják a költségeket, kimondottan a játékosok fizetésére, az ügynöki jutalékok vonatkozóan, hogy racionalizálják az európai labdarúgást." - mondta Karl-Heinz Rummenigge.

    Közben a német Spiegel megszellőztetett egy érdekes adalékot a Szuperliga megalapításával kapcsolatban: három klubnak még van haladéka alapítótagként beszállni az új sorozatba: a PSG-nek 15, a Bayern Münchennek és a Dortmundnak 30-30 napja van eldönteni, átnyergelnek-e a Szuperligába. Ebből a két német klub már jelezte az elhatárolódását, a PSG hallgat, de minden bizonnyal ebben a hónapban eldől, megvalósul-e ténylegesen a Szuperliga.

  • Perez: Meg akarjuk menteni a futballt

    Első ízben adott interjút Florentino Perez, a Real Madrid és a Szuperliga elnöke.

    Perez kiemelte, a klubok az UEFA jelenlegi rendszerében jelentős pénzbevételektől esnek el, amit nem orvosol a hétfőn bejelentett új Bajnokok Ligája-formátum.

    "A Bajnokok Ligája iránti érdeklődés egyre halványul. A 2024-ben életbe lépő reformok abszurdok. 2024-ig mindannyian elvérzünk." - mondta Perez a spanyol TV-műsorban hétfő éjjel.

    "A nézettség csökken, emiatt csökkenek a közvetítési jogokból származó bevételek. A fiatalabb nézőközönség nem érdeklődik a futball iránt. Miért? Mert nem minőségi a meccsek színvonala, emiatt már platformokon ütik el az idejüket."

    "Ezen változtatnunk kell, és amikor változás van, mindig vannak ellenzők is. De meg kell mentenünk a futballt."

    "Az elmúlt évben összesen 5 milliárd euró veszteségünk keletkezett. Csak a Real Madrid 400 millió euró veszteséget könyvelt el az elmúlt két évben. Zárt stadionok mellett csak a tévéközvetítésekből van bevételünk. Az új sorozat révén sikerül csak magunk között elosztani a bevételeket, így legalább a veszteségeink csökkenének."

    Perez egyúttal kitért az UEFA elnökének, Aleksander Ceferin fenyegető szavaira is.

    "A játékosaink nyugodtak lehetnek. Nem fognak bennünket kizárni az idén futó UEFA-s sorozatokból, és nem fogják őket eltiltani a válogatott meccsekről sem. Ez nem fog megtörténni, nem történhet meg."

    A Real Madrid vezetője azt is megerősítette, reményei szerint akár már idén nyáron elrajtolhat az új sorozat.

    "Ha meg tudunk állapodni az UEFA-val, akkor idén nyáron, kora ősszel indulhat a Szuperliga. Ha nem, akkor várunk vele még egy évet."

  • Négy alapelvre épül a Szuperliga

    A Guardian angol napilap megszerezte a Szuperliga kicsit bővebb állásfoglalását a sorozat indításával kapcsolatban.

    A Szuperligát megalapító klubok azon a véleményen vannak, hogy "fenntarthartó és versenyképes környezetet kell teremteni a futballpiramis számára."

    Az alapproblémát nem nehéz megérteni: a közvetítési jogok egy ideje már nem nőnek komolyabban, a fiatalabb generációt pedig lehetetlen 90 percig a tévé elé szegezni egy-egy meccsig. A klubok kiadásai azonban az egekben, amiben nem segít a pandémia miatt kialakult helyzet - a zártkapus meccsek miatt a bérlet- és jegyeladásokból származó bevételek kiestek a csapatoknak. A Guardian cikkéből kiderül, hogy a topklubok összvesztesége eléri az 5 milliárd eurót.

    "A közvetítési jogok értéke stagnál vagy visszaesett, miután az eddigi sorozatok képtelenek megfelelni a rajongók elvárásainak, míg az új generáció olyan szórakozási formát választ, ami 10 éve még nem is létezett. A jelenlegi alapok gyengeségére már évek óta fény derült, a covid csak erre erősített rá. Az eddigi felelős nem tudott érdemi megoldással szolgálni. A tétlenség nem járható út."

    És miként akarnak a szuperligás csapatok ezen változtatni?

    1) Meg kell felelni a rajongók elvárásainak. "A célunk, hogy a lehető legjobb futballt adjuk  a szurkolóknak azáltal, hogy elérhetővé tesszük a Szuperligában indulást az összes klub számára, ezáltal pedig biztosítjuk az erős versengést és az sportérdemen alapuló sikert."

    2) Szolidaritás és fenntarthatóság: amibe beletartozik az "elérhető árú jegyek", illetve a futballpiramisba való "folyamatos és növekvő visszainvesztálás, szolidaritási alapon." A közlemény itt megjegyzi: a Szuperliga már az indulástól kezdve háromszor annyi bevételt képes termelni, mint a most meglévő sorozatok.

    3) Elkötelezettség a nemzeti bajnokságok mellett: "Az új Szuperligát a már meglévő hazai bajnokságok kiegészítéseként terveztük. Továbbra is szeretnénk fenntartani az erős és élénk nemzeti bajnokságokat és hétvégenként továbbra is a hazai ligákban játszanak majd a résztvevő csapatok."

    4) Szándék a változásra: "A Szuperliga struktúrája és vezetése lehetővé teszi,  hogy a lehető  leggyorsabban tudjunk reagálni technikai újításokra, legyen szó a közvetítési formátumokról, technológia által segített szabályértelmezési módszerekről, vagy játékosfejlesztésről. Úgy gondoljuk, ezekben nem hagyatkozhatunk a jelenlegi felügyelő testületre." A Guardian magyarázó cikkéből kiderül, itt olyan dolgokra kell elsősorban gondolni, hogy a játékvezetőkre mikroportot szerelnének a meccsekre, ezáltal pedig élőben kommunikálhatóvá válna a döntéseik egy-egy vitás eset kapcsán, csakúgy, mint az Egyesült Államokban.

  • A játékosok a Szuperliga ellen vannak

    Lejátszották az első angol bajnokit azt követően, hogy bejelentették a Szuperliga létrehozását, az egyik résztvevő csapat,a Liverpool 1-1-es döntetlent játszott a Leeds Uniteddel.

    A mérkőzés előtt a Sky Sports megszólaltatta Jürgen Klopp vezetőedzőt, illetve a meccs után Patrick Bambord és James Milner nyilatkozott. Mindhárman az új sorozat ellen beszéltek.

    "Számomra a BL a Szuperliga, ahol nem mindig ugyanazon ellenfelek ellen kell játszani. Ki akar 10 évig Real Madrid-Liverpool meccseket nézni?" - mondta Klopp még 2019-ben, de a véleménye azóta sem változott.

    "Nincs új a nap alatt. Megértem, hogy sokan nem boldogak a hír hallatán, de nem tudok többet elárulni, mert nem voltam benne a döntési folyamatban. A játékosok sem, mi azt sem tudtuk, hogy ez meg fog történni. Majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok."

    "Csak a saját véleményemet tudom elmondani: nekem személy szerint nem tetszik [a Szuperliga], és remélem, nem valósul meg, pontosan a már említett okok miatt." - mondta a Liverpool kapitánya, Milner.

    Patrick Bamford, a Leeds játékosa még velősebben fogalmazott.

    "Hihetetlen, milyen sírás-rívás kezdődik, amikor valakinek a pénztárcájáról van szó, és szégyen, hogy semmi nem történik, amikor például a rasszizmusról beszélünk." 

    Az angol sajtó több napilapja címlapon áll ki a Szuperliga indulása ellen, míg több szurkoló a csapatuk stadionjai előtt tüntetett az új sorozat miatt.

  • Hogyan sakkoznak a német klubok?

    Az eredeti sajtóhírekkel szemben egy dologban egyetértenek a pályán lévő rivalizálás közepette a német klubok: ők nem kérnek a Szuperligából - pedig a Bayern München egy fontos bástyája lett volna az induló sorozatnak.

    Sőt, mi több, a Bayern München elnöke, Karl Heinz Rummenigge lett az Európai Klubszövetség (ECA) elnöke, ez fontos előny lehet a bajor klubnak, ha és amennyiben a szakadár klubok úgy döntenek, meghátrálnának és betagozódnak az UEFA-hoz.

  • A szakadárok is perrel fenyegetőznek

    Nem csak az UEFA, de a Szuperligát megalapító szakadárklubok is jogi lépéseket terveznek az egymás elleni ütközben.

    Mint írtuk: az UEFA részéről Aleksander Ceferin elnök kijelentette, a szakadár klubok játékosai nem léphetnének pályára az európai szövetség által szervezett válogatott meccseken, és már az is kilátásban van, hogy az érintett klubokat már ebben a szezonban kizárják a BL-ből és az EL-ből.

    "Aggódunk afelől, hogy az UEFA és a FIFA úgy reagált a Szuperliga elindítására vonatkozó törekvésünkre, hogy különböző eltiltásokat és kizárásokat helyeztek kilátásba a játékosainkat tekintve." - áll a Szuperliga részéről kiadott közleményben.

    "Ezen hivatalos állásfoglalások arra sarkallanak bennünket, hogy mi is jogi lépéseket helyezzünk kilátásba a szankciók megakadályozására."

    Közben egyre több sajtóhír lát napvilágot a Szuperligát illetően: állítólag a csapatok a BL-ben kapott bevételek háromszorosára tehetnének szert, illetve az alapítóklubok 23 évre kötelezték el magukat az új sorozatban.

  • Kizárhatják az Arsenal az EL-ből

    Egy újabb érdekes adalék Ceferin UEFA-elnök mai sajtótájékoztatójáról: a szövetség holnap fog jogi képviselőkkel találkozni, hogyan lehet esetlegesen a Szuperligában résztvevő csapatokat már ebben a szezonban kizárni az UEFA-által szervezett kiírásokból.

    Az Arsenal érintett ebben a problémában, hiszen Arteta csapata április 29-én játsza az első meccset a Villarreal elleni Európa Liga-elődöntőn, a másik ágon pedig a Manchester United lehet slamasztikában, ők az AS Romával vívnak, vagy vívhatnának.

    A BL-ben a PSG kivételével minden elődöntős csapat (Real Madrid, Manchester City, Chelsea) alapítóklub a Szuperligában.

    Angol források szerint az Arsenalnál a mai edzés után Vinai Venkatesham ügyvezető tart eligazítást a csapat játékosainak az induló sorozatokról és válaszol a kérdéseikre.

  • Ceferin: A BL folytatódik, a 12 csapat nélkül is

    Meglehetősen éles szavakkal illette a szakadár klubok vezetőit Aleksander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke.

    Az UEFA ma hivatalosan is bejelentette a megújult Bajnokok Ligája formátumot, ami 2024 nyarától lépne életbe. A 32 induló csapat helyett 36 lenne, külön fenntartott helyekkel olyan nagyobb kluboknak, akik nem tudták magukat kvalifikálni a hazai bajnokságukon keresztül. A csoportok helyett egy nagyobb liga lenne, a legjobb nyolc klub jutna be a kieséses szakaszba, és természetesen a bevétel is növekszik.

    Éppen úgy, ahogy a szakadár klubok szerették volna az UEFA-nál, egészen a tegnapi bejelentésig

    "A Bajnokok Ligáját megtartjuk - vagy a 12 klubbal, vagy anélkül." - mondta Ceferin.

    "24 évet dolgoztam büntetőjogászként, ilyet még életemben nem láttam. Eddig nem gondoltam, hogy kígyókat melengetünk a keblünkön, de ezek szerint mégis így történt. Az egyik legnagyobb áruló Ed Woordward, a Manchester United alelnöke, aki múlt csütörtökön még gratulált nekem és támogatta a mostani reformjainkat, pedig akkor már nyilvánvalóan aláírta a másik sorozat szándéknyilatkozatát. Andre Agnelli is óriási csalódást okozott. Soha életemben nem láttam még embert ennyire sokszor és kitartóan hazudozni."

    Cefein egyúttal újra megerősítetette az UEFA törekvéseit a Szuperliga megakadályozására.

    "Azok a játékosok, akik a Szuperligában szereplő klubnál játszanak, nem léphetnek pályára az UEFA és a FIFA által szervezett világbajnoki és Európa-bajnoki meccseken."

     

  • Ez csak blöff?

    Kísérletek már bőven akadtak az elmúlt 10 évben egy szakadár sorozat létrehozására, ám a klubok végül mindig beálltak a sorba, és maradtak az UEFA égisze alatt rendezett kiírásokban.

    Könnyen lehet, hogy a mostani kísérlet is csak egy blöff marad, bár tény, hogy ilyen szintre még sosem emelkedett egy Európai Szuperliga indítása.

    Pedig már úgy volt, hogy megújult Bajnokok Ligája-formátumot éppen ma jelentik be (ez a tegnapi hírek fényében is megtörténhet), a Juventus elnöke és tulajdonosa, Andrea Agnelli már mindenben megállapodott a többi csapat nevében az UEFA-val. Aztán jött a hátraharc: Angelli lemondott az Európai Klubszövetség (ECA) elnöki posztjáról, a Juventus kilépett az egyesületből, és hasonlóképpen tett az Inter, a Milan, a Tottenham, a Manchester United és az Arsenal is.

    A két tavalyi BL-döntős, a Bayern München és a Paris Saint-Germain részéről egyelőre nincs elköteleződés az Európai Szuperliga mellett, míg a Dortmund hivatalos közleményben jelezte, hogy nem terveznek résztvenni az új sorozatban.

    Az UEFA egyébként nagyon komoly szankciókat helyezett kilátásba a szakadár kluboknak: nem indulhatnának a hazai bajnokságukban, illetve a játékosaik nem léphetnének pályára az UEFA által szervezett válogaott meccseken. 

  • Wenger már 10 éve megjósolta

    Az Arsenal korábbi menedzsere, Arséne Wenger már több mint 10 éve megjósolta az Európai Szuperliga jövetelét.

    "Inkább arra számítok, hogy 10 éven belül lesz valamilyen európai szuperliga, mintsem hogy egy ország elhagyja a saját bajnokságát." - mondta Wenger még 2009 augusztusában. Akkor azért kérdezték Wenger az újságírók, mert esély volt arra, hogy a Rangers és a Celtic elhagyja a skót Premier Ligát és az angolhoz csatlakozik.

    "A nemzeti ligák maradnak, de talán 10 éven belül lesz valami új európai szuperliga jönni. Teljesen biztos nem vagyok ebben, de vannak ilyen hangok, hogy ilyen irányba mehetnek el a klubok, ha maradnak a szigorú szabályok."

    "Személy szerint abban hiszek, hogy a kluboknak érdemi alapon kellene kivívniuk a résztvételt a legjobbakkal való küzdelemért. Ezt azonban nehéz lenne kivitelezni egy szuperliga esetében, ráadásul nem ölhetik meg a hazai bajnokságokat sem. Ez azt jelentené, hogy a kluboknak két kerettel kellene rendelkezniük."

    "Az biztos, hogy ennek anyagi okai vannak. A Bajnokok Ligájából befolyó pénzt az UEFA kezeli, ő osztja szét a csapatok között. Egyes klubok viszont annyit költenek, hogy nem elég a BL-ből befolyó pénz."

     

  • A formátumról

    Az új Európai Szuperliga az UEFA sorozatait hivatja kiváltani.

    Amit a formátumról tudni kell:

    • 20 résztvevő klub lesz, a 15 alapítótaggal és 5 további kvalifikált klubbal, amelyek az előző szezonbeli hazai bajnoki eredményük alapján kerülnének be az új kiírásba
    • Az Európai Szuperliga meccseire hétközben kerülne sor, hétvégén a hazai bajnokságaikban szerepelnének a klubok.
    • Várhatóan idén augusztusban rajtol el az új sorozat. A húsz klub két tízcsapatos csoportban kezd, amelyben mindenki megmérkőzik mindenkivel otthon és idegenben. A két csoport első három helyezettjei automatikusan továbbjutnak a negyeddöntőbe. A csoportok negyedik és ötödik helyezettjei rájátszást játszanak egymással a maradék negyeddöntős helyekért. A negyeddöntők és az elődöntők oda-visszavágósak lennének, míg az egymeccses döntőt egy semleges helyszínen játszanák egy hétvégi napon.
  • Megalakult az Európai Szuperliga

    Az Arsenal több nagy európai klubbal vasárnap késő este hivatalosan is bejelentette, hogy alapítótagként létrehozza és csatlakozik az Európai Szuperligához, ami az UEFA által szervezett Bajnokok Ligáját és Európa Ligát hivatott kiváltani a több bevétel reményében.

    A hivatalos kommüniké szerint a 12 alapítóklub közt található az AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid és Tottenham Hotspur, illetve hamarosan további három klub, sajtóhírek szerint a Bayern München, a RB Leipzig és a Porto csatlakozik hozzájuk.

    Az új sorozat elindulásáról nincs még dátum, de akár már idén nyáron sor kerülhet a startra. 

    Az Arsenal hivatalos közleményéből kiderül, hogy az új kiírás induló, első szakaszára az alapítótagok 10 milliárd euró bevételre számítanak, ami lényegesen nagyobb, mint amit az UEFA sorozataiból remélhetnek a csapatok. Ezen kívül a klubok 3,5 milliárd euró bevételre kapnak kimondottan infrastruktúra-fejlesztése, és a koronavírus miatt kiesett bevételek enyhítésére.

    Az Európai Szuperliga első elnöke a Real Madrid jelenlegi elnöke, Florentino Perez lesz, alelnökei között pedig ott lesz Andrea Angelli, a Juventus tulajdonosa, és hasonló titulusban lesz Joel Glazer, a Manchester United tulajdonosa és az Arsenalt birtkoló Stan Kroenke is.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (215)

3 éve
kispesti buzi: keress már az archívumban egy egy éves cikket és ott irogass már magadnak. Marhára senki nem kíváncsi itt rád. Vagy jobb lenne ha a vonat elé ugranál. Esküszöm elmegyek a temetésedre és leköpöm a sírod. Te büdös fasz.
3 éve
Törölt felhasználó
Na mondtam...jonnek a buntik....az uefa szetfpgja forgacsolni a kakilonkat....plussz...a szerzodes felrugasa miatt a masik oldalrol is varhato bunti...Ket szek kozul a foldre....nagyszeru...nem csalodtam az angolokban 🤣🤣🤣🤣🤪🤪🤪🤪🤫🤫🤫🤫🤫
3 éve
Josh Kronkoe szerint eszuk agaban sincs eladni a klubot es nagyja akarjak tenni ujra
3 éve
Na akkor ideje az amcsinak kinyitni a bukszáját!
3 éve
Welbeck
Kitiltott felhasználó
Ne 15 évesekkel gyere csicska hanem magaddal. Ha végre bevallanád az igazat hol laksz az ember meg is keresne a faszkalap szőnyi haveroddal együtt.
3 éve
Az a baj, hogy vannak olyan érvei amivel nem tudunk harca szállni... :/ Például, hogy ő ért hozzá, ellentétben mindenki mással :D
3 éve
Törölt felhasználó
Mondok vmit joljegyezzetek meg....a Nelsson ki fogja Sakat szoritani jovore.Saka megy a sullyesztobe.
3 éve
Nelson sajnos atadolistara fog keruoni vagy kolcsonbe, mivel elotte van Willian, Pepe, Saka trio 😉

Szólj hozzá