Sven Mislintat tavalyi novemberi leigazolását a klub berkein belül nagyjából abba a kategóriába sorolták, mint Vieira, Fabregas vagy Henry fillérekért történő megszerzését. A „gyémántszemű”-nek titulált Mislintat rendkívül erős CV-vel érkezett Londonba, az ő hathatós háttérmunkája is kellett ahhoz, hogy az általa felderített játékosoknak (Kagava, Lewandowski) köszönhetően a Borussia Dortmund csapata limitált költségvetéssel lett meghatározó klub Európában.

A szakembert az azóta a Milanhoz távozó Ivan Gazidis szerződtette le az Arsenalhoz azzal a céllal, hogy átszervezze és modernizálja az Ágyúsok játékosmegfigyelői hálózatát és rekrutálási rendszerét. Mislintat posztja az Arsenalnál az elmúlt hónapokban a rekrutálásért felelő vezető szakember lett, és főleg analitikus szemszögű, minél finomabb statisztikai előszűrésen alapuló játékoskiválasztást irányzott elő, aminek jócskán kell időt hagyni a hatékony működéshez. Ennek ellenére az Arsenal már tavaly nyáron is előnyt kovácsolt Mislintat munkamódszeréből, amikor leigazolták Lucas Torreirát a Sampdoriától és Matteo Guendouzi-t a Lorienttől.

Csakhogy az nagy átszervezések közepette távozott a klubtól a Milannál nagyobb fizetést kapó Gazidis, az amerikai üzletember pedig nem vitte végig az átalakulások lezárultáig az ügymeneteket, pedig éppen az ő felelőssége lett volna, hogy az új elemek teljes mértékben a helyükre kerüljenek, mindenkinek kialakuljon a pontos munkaköre, és hogy a felügyeletével elsimítsa az esetlegesen felmerülő konfliktusokat, nézetkülönbségeket, amelyek egyébként teljesen normálisak egy ilyen horderejű átszervezéscsomagnál.

A sportigazgatóval történő konfliktus  - 1. felvonás

Az Arsenal 2017 novemberében jelentette be, hogy leigazolják a Barcelonától Raúl Sanllehi-t a rendkívül címzetes „futball kapcsolatokért felelős vezetőnek”, ami effektíve a sportigazgatói szerepkört fedi magában. Sanllehi korábban 14 évig dolgozott a katalán csapatnál, és rendkívül jó viszonyt ápolt Gazidisszel, és mint Mislintat esetében, ugyancsak az amerikai volt a fő katalizátora a szakember megszerzésének.

Sanllehi megszerzése egyértelmű jele volt annak, hogy Gazidis felkészítse a klubot a Wenger-utáni érára, és hogy kiszervezze az átigazolásokért felelős munkakört a menedzser kezéből, decentralizálván ezzel a francia tréner addigi erős hatalmát a klubon belül. Wenger akkoriban meglehetősen érzékenyen fogadta Sanllehi kinevezését, mondván nem lehet hatékony egy olyan munkamódszer, amelyben a felnőtt keret felkészítését vezénylő szakembernek nem lehet beleszólása az átigazolásokba, és a feje felett adják-veszik a játékosait – az európai klubok hierarchiájában mégis divatos ez a jellegű a felépítés, és egyre inkább beszivárog az eddig elkülönülő angol focikultúrába is. Végül Wenger távozásával befejeződött ez az elválasztás: Unai Emery ugyanis nem menedzserként, hanem vezetőedzőként kapott kinevezést, vagyis ő csak a felnőtt keret edzetéséért és felkészítéséért felel, az átigazolásokat tekintve pedig legfeljebb ajánlásokat tehet a felsővezetésnek.

Most a hírek szerint Mislintatnak elsősorban Sanllehi elképzelésével nézetkülönbségei. A német szakember úgy gondolja, hogy a klubnál ignorálják az általa kiszemelt játékosok megszerzésére tett erőfeszítéseket, és inkább azokat a játékosokat favorizálják, akiket Sanllehi és Emery szeretnének a csapatban látni.

A gondot a Sanllehi és Mislintat munkamódszerei közti különbségek jelentik: amíg Mislintat az analitikában hisz, addig Sanlllehi a korábbi, elsősorban játékosügynökökkel kialakult személyes kapcsolatait akarja latba vetni az átigazolásoknál. Mint ismert, az Arsenalnak korábban komoly gondot okozott a sztárügynökök képviseletébe tartozó játékosokkal való tárgyalás, és Sanllehit is azért igazolták le, hogy ezen a területen erősödjön a klub.

Továbbá az sem segíti Mislintat helyzetét, hogy az Arsenalnál jelenleg egyáltalán nem áll rendelkezésre pénzügyi forrás az erősítésekre, ezt maga Unai Emery ismerte el az egyik korábbi sajtótájékoztatóján. Meghökkentő, de csapaton belüli források elismerték az Independent angol lapnak, hogy az alapos előzetes kerettervezés hiánya miatt odáig fajult a helyzet, hogy a csapat hatékonytalanul használta fel a pénzügyi tartalékait (elég belegondolni, hány ún. "pánikigazolást" hajtott végre az Arsenal az elmúlt öt évben, ami szinte mindig előnytelen üzleti feltételek közt megy végbe), emiatt véglegesen átigazolásokra a télen nem lesz forrás, és a játékosfizetést is csak elenyésző mértékben emelhetik.

(A PL-klubok néhány éve megállapodtak abban, hogy a játékosok fizetésére fordított bérlista évenként csak bizonyos mértékben emelkedhet, ha a klubnak sincs egyéb forrásból származó plusz bevétele. Mivel az Adidasszal és az Emirates-szel kötött új/régi üzleti szerződések csak a következő gazdasági évtől lépnek életbe, az Arsenal jelenlegi mozgástere igen korlátolt, ám a nyáron már újra lesznek források az erősítésekre.)

A forráshiány egyébként az akadémiai szintekre is vonatkozik, így Mislintat hiába szűri ki a fiatal játékosokat, az Arsenal őket sem tudja leigazolni, így ezen a területeken sem tudja megelőzni a rivális klubokat.

Fontos még rögzíteni, hogy az ESPN-nek írt cikkjében a német ügyekben rendkívül megbízhatóan tudósító Raphael Honigstein viszont úgy írja: Mislintat jó munkakapcsolatot ápol az elmúlt időszakban egyre több kritikát kapó Unai Emery-vel, a német feltételezett távozásában a baszk tréner aligha játszik számottevő szerepet.

A sportigazgatóval történő konfliktus  - 2. felvonás

Mint arról korábban beszámoltunk, Sanllehi részéről felmerült egy sportigazgatói szerepkör létrehozása a klubnál, aki hosszú távú stratégiát dolgozna ki a csapatnál, kijelölné a csapat által képviselt játékstílust, felügyelné és lebonyolítaná az esetleges edzőváltásokat és döntene az akadémiát érintő vezetői kérdéskörökben is.

A munkamódszer mellett Mislintat azt is nehezményezte, hogy az ő személye ignorálva lett Sanllehi részéről erre a posztra, mivel a felsővezetés az Arsenal korábbi játékosát, a brazil Edu-t szemelte ki a feladatkörre. Edu azonban rendkívül prominens szerepkört visz a brazil válogatottnál, és a legfrissebb hírek szerint nem visszautasította az Arsenal ajánlatát, így Sanllehi valószínűleg két szék között a padlóra fog esni.

Mislintat hozzáállása

Arról már a Daily Mail írt, hogy a Mislintat által felügyelt játékosmegfigyelői-hálózat átszervezése sem ment teljesen zökkenőmentesen az Arsenalnál. Az angol lap szerint a klubnál már régebb időszak óta dolgozó rangidős megfigyelők elégedetlenek Mislintattal, ugyanis meglehetősen minimális a kommunikáció és a konzultáció a vezető és a beosztottjai között az átigazolási kiszemeltek kiválasztása ügyében.

Az pedig nem újdonság, hogy Mislintatnak nézeteltérése akad a többi vezető beosztású szakemberrel, mint ismert, a 44 éves kapcsolata azért romlott meg véglegesen a Dortmund vezérkarával és a korábbi edzőjével, Thomas Tuchellel, mert nem igazolták le a Mislintat által kiszemelt Oliver Torrest az Atletico Madridtól.

Azt már néhány Arsenal-szurkoló jegyezte meg a Twitteren, hogy a klub nem köteles minden Mislintat által ajánlott játékost azonnal leigazolni, ezt nem lehet "valós ok" a német esetleges sértődésére főleg, hogy a posztján hihetetlen magas, évi egy millió fontos fizetés üti a markát.

Aggasztó előjelek

Mislintat távozásával lényegében az Emery-t kiválasztó Gazidis-Sanllehi-Mislintat trióból kettő már nem dolgozik a klubnál, ami már önmagában nem túl jó ómen a klub vezetését és irányát tekintve.

Kétségtelen, hogy Gazidis részéről is véleményes lépés volt, hogy a Milanhoz igazolásával önként hárította el magáról a felelősséget, hogy befejezze az éppen általa elkezdett átalakulási folyamatokat. Az Arsenalhoz csábított szakemberek valóban remek munkát végeztek az előző állomáshelyükön, azt viszont aligha sejthette bárki is előre, mennyire hatékonyan fognak majd ők közösen dolgozni, különböző felfogással és munkamódszerel. Mint ahogy egy játékosügynök megfogalmazta az Independentnek: „Az Arsenalnál hiányzik az egységes klubszemlélet. A steak önmagában remek. Az alma önmagában szintén finom. Na de ki akarna almás steak-et enni?”

Noha az Arsenalnál eddig lezajlott és azóta is folyamatban lévő átalakítás-cunami óhatatlanul is magában hordozta annak a lehetőségét, hogy egy nagy bábu is bukni fog, arra bárki is kevés esélyt látott, hogy ez az illető pont a stratégiailag fontos Sven Mislintat lesz majd. Ez pedig a mostani gyengébb sporteredmények és teljesítményekkel megspékelve aligha jelent bármi pozitívumot is a feltörekvésben hívő Arsenal-drukkereknek.

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá