Hírek /

Cech visszavonul a szezon végén

Petr Cech kedden délben rendkívüli közleményben tudatta a Facebook-oldalán, hogy 20 évvel az első profi szerződésének aláírása után az idei szezon végén befejezi pályafutását.

Cech 1999-ben a cseh Chmel Blsany csapatánál kezdte karrierjét, majd az Sparta Prágához igazolt. Ezt követően Franciaországban kezdte meg a légióskodást a Rennes alakulatánál, itt figyelt fel rá a Chelsea, és igazolta le őt 2004-ben.

A hálóőr karrierjét nagyban meghatározta a 2006-ban elszenvedett koponyasérülése, amikor egy Reading elleni bajnokin az egyik kijövetelekor az ellenfél játékosa fejen találta őt. A sérülés súlyosságáról sokmindent elárul, hogy a Cech-t kezelő orvos később elárulta, hogy a baleset az életébe is kerülhetett volna.Mindezek ellenére Cech háromhónapos kihagyást követően visszatért, és a pályafutását is tudta folytatni, igaz, ezek után fejvédőben kellett védenie. 

Miután az összes létező trófeát elhódította a Chelsea-nél Cech 2015-ben váltott, és a Kékek tulajdonosának, Roman Abramovics-nak a külön engedélyével 10 millió font ellenében átigazolhatott a nagy rivális Arsenalhoz. Arséne Wenger csapatában Cech több rekordot is megdöntött: 2015. december 28-án, a Bournemouth elleni bajnokin összejött a 170. kapott gól nélküli bajnoki találkozója Angliában, ezzel megelőzte a rangsorban az addigi elsőt, David James-t. Ugyanebben a szezonban összesen 16 alkalommal teljesített "clean sheet"-et az Arsenal Cech-vel a kapuban a bajnokságban,  ezzel övé lett az Aranykesztyű díj is, amit összesen négyszer hódított el a PL-ben.

A menedzserváltáson átesett Arsenalban ugyan Cech kezdte a bajnoki idényt az állandó kezdőben Unai Emery csapatában, ám egy sérülés miatt Bernd Leno végül megelőzte őt a rangsorban, azóta pedig csak kupaszereplések jutnak a cseh kapusnak. Az Arsenalban eltöltött időszakában Cech egy FA-Kupát és két Community Shield-et nyert.

"Ez a 20. szezonom profi játékosként, 20 éve írtam alá az első profi szerződésemet, szóval ezt tartom a megfelelő időnek, hogy bejelentsem visszavonulásomat a profi labdarúgás világától. 15 éve légióskodom Angliában, és az összes létező trófeát megnyertem, úgy érzem, mindent elértem, amit kitűztem magam elé célul. Keményen fogok dolgozni azért, hogy az Arsenalnál még egy trófeát megnyerhessünk, és egyben várom, mit tartogat számomra az élet a pályán túl." - írta Cech a Facebook-oldalán.

Cech kedden reggel tudatta a döntését az Arsenal öltözőjében, így a csapat volt az első, akik értesültek a kapus terveiről. A klub egyelőre nem tervezi Cech edzői alkalkalmazását, így a játékos a szezon végén  a lejáró szerződése okán elhagyja majd a londoni együttest. 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (18)

1 éve
Nem igazán értem a párhuzamot, hogy az Everton hogy kerül ide. Nyilván védő kellett nekik, van pénz szarásig mert angol klub meg új tulaja van, hát le is húzták őket keményen.
1 éve
Athlon, az Everton a jó kapcsolatainak köszönhetően 30 millióért megvette Yerry Minát, ami a mi 70 milliónknak majdnem a fele. Mislintat meg anno 12 millióért Dembelét.
1 éve
Aron! Amikor a Forma-1-ben a Red Bull elhatározta, hogy kicsit komolyabbra veszik a figurát és abbahagyják a bulizást meg a bohóckodást, leigazolták a sport egyik ha nem a legjobb tervezőjét, Adrian Newey-t, meg vele együtt kis híján a sportág összes csapatából egy-egy technikai szakembert. Aztán 1-2 éven belül a szakember gárdából többen is kihullottak, visszaigazoltak az előző állomáshelyükhöz, mert sok kiskakas volt a dombon, nem tudták egy irányba vinni a dolgokat.
Eléggé szarnak fest a helyzet most, főleg hogy a pályán sem villogunk, de várható volt, hogy hullanak majd fejek, de most az a legfontosabb, hogy valami irányt fogjunk.
Mislintat érzékeny veszteség, de azért nincs veszve még minden.
Nyáron lesz pénzünk. Kérdés, mennyi, de 70 millió szerintem minimum. Az eddigiekben komoly problémát okozott, hogy a mostani játékospiacot kvázi uraló szuperügynökökkel nem tudtunk alkudozni. Ez Sanllehivel változhat, bár elismerem, hogy ez ingoványos rész és nagyon sok kárt tud okozni a csapatnak (bár ha a mostani helyzetet veszem alapul, ennél rosszabb már nemigen lehet. Középszer játékosok vannak ultramagas fizetésen, kisöpörni nem lehet őket...)
Kettes pont még: elkezdjük végre beintegrálni az akadémiai játékosokat.

Nyilván Mislintat kapott egy hájpot a dortmundos pályafutása miatt, de azért azt is rögzítsük, hogy ott Tuchellel sem jött ki jól, 2) nyilván ő akarja kapni a sportigazgatói szerepkört, amit Edunak szánnának, 3) állítólag nagyon elenyésző munkakapcsolat van Sven és az alatta dolgozó játékosmegfigyelők között.

1 éve
Athlon, én drukkolok, hogy igazad legyen, de én csak annyit látok, hogy minden lépésünk gyáva, koncepciótlan, rövid távú, elavult és a legkevésbé ambíciózus. Olyanok vagyunk, mint egy magyar ellenzéki párt.
1 éve
Én a közös munkára szavazok.Nem jó a klubnak ez a viszály

Szólj hozzá

Legfrissebb Hírek