Szinte derült égből villámcsapásként érkezett a hír kedd reggel, miszerint az Arsenal eddigi többségi tulajdonosa, Stan Kroenke megvásárolja a klub eddig mintegy 30%-át tulajdonló Alisher Uszmanov részvényeit, ezzel pedig gyakorlatilag egyedüli tulajdonossá válik az Arsenalban.

Kroenke mintegy 1,8 milliárd dollárra becsültette az Arsenal klubértékét, így Uszmanov mintegy 540 millió fontot kap a 18 685 részvényéért - így pedig az üzbég származású üzletember potom 300 millió profittal száll ki az Arsenalból.

Az Arsenal hivatalos szurkolói közössége, az Arsenal Supporter Trust a közlemény kapcsán ismét bírálta Kroenkét, hiszen ezzel a döntéssel számos változás áll elő a klubnál.

Ennek értelmében Kroenke nem csak Uszmanov részvényeire, hanem akár több évtizede a szurkolóknál lévő törperészvényekre is kötelező érvényű ajánlatot tehet legalább azon az értéken, mint amennyiért az amerikai megvette Uszmanovtól az értékpapírokat.

És miután a klub immáron gyakorlatilag teljes mértékben Kroenke tulajdonában lesz, a klubot az Egyesült Államokban, Delaware-ben regisztrálhatják, zárt körű részvénytársasággá, a későbbiekben Kroenke nem lesz köteles közgyűléseket tartani, illetve a pénzügyi jelentéseket is jelentősen lebutíthatja - magyarán csökken az elszámoltathatóság lehetősége.

Kroenke az Uszmanovnak adott 540 millió fontból mintegy 500 milliót a Deutsche Bank kölcsönéből fizet ki, ám az amerikai a közleményében hangsúlyozta, a felvett hitelt nem terheli vissza az Arsenalra, mint ahogyan a Glazer-család tette néhány éve a Manchester United esetében. 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (5)

6 éve
Törölt felhasználó
Kroenke eddig is többségi tulaj volt már, ha volt pénz az nagyjából eddig is tőle volt. Ergo olyan nagy változásokra nem kell számítani sztem.
6 éve
Ennek a hírnek nehéz örülni, de várjunk 1-2 évet, mire levonjuk a következtetéseket. Ha visszakerülünk a TOP4-be, és már a hasznon sem kell osztoznia Kroenke-nak, talán ő is bőkezűbb lesz a nyári pénztárcák feltöltésekor. Meglátjuk, bizakodjunk, mást nem igazán tudunk ezzel csinálni.

Amúgy az kemény, hogy a Leicester viszi 22 millióért Söyüncüt, nekünk meg inkább Vida kell nagyjából ugyanannyiért.
6 éve
Kroenke nem rajongója a klubnak és a focinak (mint pl. Abramovics). Kroenke egy üzletember. Őt csak a haszon érdekli. Elképesztő összegű hitelt vesz fel, amit fizethet. Ez nem vetít előre fényes jövőt, sőt. Hasonlóan, mikor a stadion árát fizettük vissza...újra eladhatjuk a legjobbjainkat és a fiatalok kapnak majd lehetőséget.
6 éve
Törölt felhasználó
Remélem nem olyan utat fogunk bejárni, mint a Rams, bár jelen helyzetben már egész jó kis csapat lett, de nagyon nagy mélybe taszította őket Kroenke.
6 éve
Törölt felhasználó
A franc se tudja, hogy ez most jó-e vagy rossz, de inkább legyen egy amcsi üzletemberé a klub, mint egy korrupt, Putyin csicska ruszki oligarcháé..

Szólj hozzá