Nem várt és óriási fordulat következett be az Arsenal edzőkeresésében, miután már mindenki szinte biztosra vette, hogy Mikel Arteta váltja a menedzseri székben Arséne Wengert - erre hétfőn a londoni klub felvővezetése végül a tapasztaltabb Unai Emery mellett tette le a voksát.

A BBC Sports megbízható újságírója, David Ornstein hétfő este azt írta, Emery egyhangúan meggyőzte az Arsenal döntéshozóit: Ivan Gazidis vezérigazgatót, Raul Sanhelli sportigazgatót és Sven Mislintatot vezető játékosmegfigyelőt a hétfői állásinterjúján, és végül neki szavaztak bizalmat a csapatnál.

A 46 éves Emery-t tavasszal két év után tavasszal menesztette a Paris Saint-Germain csapata, miután a második szezonjában sem tudott maradandót alkotni a fővárosiakkal a Bajnokok Ligájában. Ennek ellenére a spanyol tréner remek önéletrajzzal rendelkezik: a PSG-nél eltöltött két szezonja alatt összesen négy trófeát nyert - köztük az idei bajnokságot -, korábbi állomáshelyén, a Sevillánál sorozatban háromszor hódította el az Európa Ligát.

Ornstein megjegyzi, bár Emery angolja még messze nem folyékony, a csapat szerint a nyelvtudásával nem lesz gond a későbbiekben.

De mi történt Artetával?

Az Arsenal döntéshozóinak pálfordulása nem csak a szurkolókat, hanem magát az előző első számú jelöltet, Mikel Artetát is érzékenyen érintette, miután úgy tűnt, szóban a baszk szakembermegállapodott a csapattal, és három év plusz egy év opcióval évi 4 millió fontos fizetést kapott volna.

Az angol lapok két forgatókönyvről írnak kedden.

A Sky Sports szerint maga Arteta volt az, aki visszatáncolt a megállapodástól, mivel garanciát szeretett volna kapni, hogy érdemi beleszólása lesz a klub átigazolási ügyeibe, és megvétózhatta volna a felsővezetést döntéseit, ha egy kulcsjátékost akartak volna eladni. 

A The Times viszont arról ír, hogy az Arsenal döntött úgy, hogy visszamondja a felkerését Arteta felé, ez pedig ledöbbentette a csapat korábbi játékosát, aki a napokban már elkezdett dolgozni a saját szakmai stábja felállításán és a leigazolandó játékosok felkutatásán - ám erre Gazidisék döntése alapján már nem lesz szükség. A Daily Mail úgy tudja, a hirtelen döntésváltás meghökkentette a csapat jelenlegi játékosait is.

A The Sun szerint Emery azzal győzte meg Gazidiséket, hogy a hétfői állásinterjúján minden jelenlegi Arsenal-játékosról tudományos elemzést készített, jövőképpel, hogy miként fejlesztené őket. Emery a prezentációjában kiemelte: kiváltképpen Pierre-Emerick Aubameyang és Aaron Ramsey köré kívánja szervezni a csapatot - és mindezek mellett elfogadta, hogy az átigazolási ügyeket egy sportigazgató intézi majd, csakúgy, mint a PSG-nél.

Egy név nélküli forrás úgy nyilatkozott a The Sunnak, hogy Emery többet tudott az Arsenal jelenlegi játékosainak pályájáról és sérüléstörténetéről, mint azok az emberek, akik évek óta együtt dolgoznak a játékosokkal.

Megfontolt döntés született

Bár úgy tűnik, hogy Emery neve meglehetősen későn merült fel az Arsenal döntéshozóinál, a csapat a football.londonnak megszellőztette, hogy hihetetlenül részletes kijelölési procedúra zajlott, a klub részéről több jelölttel is leülték állásinterjúra.

Emery hivatalos bemutatása még ezen a héten várható - már ha nem lesz újabb fordulat ezügyben.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (15)

6 éve
Törölt felhasználó
Mindenkinek be kell allnia Emery moge, vezetoseg, jatekosok es szurkoloknak egyarant es meg kell kapnia az eselyt es bizni kell benne. 2 evig biztos O lesz, ha csak nem kezd el lejjebb csuszni a tabellan a csapat.
6 éve
Törölt felhasználó
Véleményszabadság van, de elég érdekes, hogy azon lehet vitatkozni, hogy Arteta vagy Emery legyen az edző? A most Arteta mellett lobbizók 80 százaléka (köztük én is) amikor először meghallotta, hogy Arteta lesz Wenger utódja, a fejét fogta mérgében, de néhány nap és szép gondolat után úgy érezte, miért is ne? De, Arteta lehet, hogy jó edző lesz, de még semmit nem rakott le az asztalra, ugyanakkor Emery rutinos, jó edző, aki már több helyen is bizonyított, figyelemre méltó eredményeket ért el, nem mellékesen szép és látványos támadófocit játszik a csapataival. Amúgy, nekem Artetaról az az utolsó Arsenalos emlékem, hogy csapatkapitányként visszavonulása után a Cityhez igazolva letörölte a közösségi oldalakról az összes képet, amin Arsenal mezben szerepel...
6 éve
Fabregas0490! A Sevillanal Monchi rakta ossze neki ankeretet
6 éve
Törölt felhasználó
Feri10
Hihetetlen hogy még ebbe is bele tudod kapcsolni Wenger.
És közben arról beszélsz hogy a másik oldal nem tud beletörödni???????
Wenger elment ,lezárult egy korszak....bla bla bla....
Jöhet a változás :-)
Hajrá.Ne nézzünk már visszafele.
Egyébként matemnak igaza van.
6 éve
Én nem ítélem meg az alapján hogy a barca ellen mi volt mert én is azon az oldalon állok akik azt mondják hogy az év legviccesebb meccse volt 4-0 ról kiesni
aki látta nem mondthatja hogy nem voltak ott érdekes dolgok...az is igaz hogy taktikailag kicsit gázos volt a dolog a psgnél de voltak ott is helyzetek lehetőségek és mégis szar lett a vége de hagyjuk mert az már a mult ;-)
Várjuk ki a végét aztán meglátjuk mi lesz amíg még semmi sem hivatalos változhatnak a dolgok

Szólj hozzá