Megdöbbentő képekkel illusztrált exkluziv anyagot készített a spanyol Marca Santi Cazorla rehabilitációjáról.

Santi lábaA spanyol játékmester egy viszonlyag enyhe, háromhetes visszatérési idővel kalkulált sérülésből nem tudott kilábalni, olyannyira, hogy immáron egy éve kell nélkülöznie a játékát mind az Arsenalnak, mind a spanyol válogatottnak. Az eset súlyosságát jól mutatja, hogy egyes orvosok úgy vélekedtek Cazorla sérüléséről, hogy már annak is örülhet a spanyol, ha a kertben sétálgathat a gyerekeivel...

Az egész mizéria 2013. szeptember 10-én, egy Spanyolország-Chile barátságos meccsen kezdődött, amikor Cazorlát sérülés miatt le kellett cserélni. A játékosnak csonthasadása volt, ám a sérülés és a fájdalom ellenére továbbra is bevethető maradt a klub és a válogatott számára is.

"Ha be volt melegedve, semmi gondom nem volt, de a félidőben, ahogy kezdett lemerevedni, sírni tudtam volna a fájdalomtól." - mondja Cazorla, aki időközben egyre több szerepet kapott a neki jobban fekvő mélységi középpályási poszton, és elengedhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az Arsenal 2014-ben megnyerhesse az FA-Kupát.

Cazorla ennek ellenére továbbra is fájdalommal együtt játszott, ezt csak egy másik sérülés írta felül, amelyet 2015 novemberében, a Norwich ellen szedett össze, és amely szintén műtéti beavatkozást igényelt. Noha Cazorla 2016-ban visszatért, a problémák nem múltak el, végül a 6-0-ra végőződő, Ludogorec elleni Bajnokok Ligája-meccsen le is kellett őt cserélni. A spanyol játékos jobb talpában lévő ínsérülést újabb operációval lehetett helyrehozni, ám a seb rejtélyes módon újra és újra felnyílt.

"Az orvosok azt mondták, hogy minden rendben lesz, de a probléma az volt, hogy a seb nem gyógyult, és mindig felnyílt. Aztán végül el is fertőződött." - mondta Cazorla, akinek végül a karjáról vettek le bőrt, és azt tették a lábára - éppen azt a bőrfelületet, amelyre a kislánya neve volt rátetoválva, és amelyet Cazorla minden gólörömnél megcsókolt.

Cazorla ekkor döntött úgy, hogy visszamegy Spanyolországba, és kikéri egy salamanca-i specialista tanácsát. A Marca leírása alapján a képeket látván Dr. Mikel Sanchez is csak a fejét fogta, ilyen súlyosságú sérülést még ő sem látott praxisa során.

"Dr. Sanchez óriási mértékű gyulladást látott, ráadásul roncsolódott a calcaneus csontom is. Három fertőző baktérium került a szervezetembe, ami szabályosan megette az Achilles-inamat. Nyolc centiméter hiányzott!" - meséli Cazorla, aki azonnal megkapta az antibiotikumos kezelést, ám így is felő volt, hogy az üszkösödés és az esetleges vérmérgezés miatt elveszíteheti a lábát.

"Néhány orvos azt mondta, hogy szerencsés leszek, ha a kertben sétálgathatok a gyerekeimmel, nemhogy még újra játszak is."

Ennek ellenére Cazorla már keményen készül a visszatérésre. Az egyik WhatsApp üzenetében így fogalmazott: "Nem fogom megadni az örömöt azoknak, akik nem akarják, hogy ott legyek a pályán. Vissza fogok térni!"

Mint Cazorla a Marcának elmondta: a rehabilitáció legnehezebb része az, hogy a családja nélkül kell Spanyolországban edzenie és készülnie a visszatérésre, mivel a gyerekei Londonba járnak iskolába és nem akarta kivenni őket onnan. 

"Jól esnek a válogatott és az arsenalos csapattársaim és Arséne Wenger folyamatos üzenetei. Valamennyire fellélegeztem. Nem volt túl egyszerű az elmúlt időszak, de nem is volt olyan egyszerű maga a sérülés sem, mint ahogyan azt gondolták. Én továbbra is bízom abban, hogy vissza fogok térni, noha a lábamban lévő fájdalom miatt egy kicsit elővigyázatos vagyok."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (135)

6 éve
Tegnap Lacazette elrakott kettőt a németeknek. Ilyen az, ha normális csapat van mögötte, és nem egy szedett vetett bagázs. A franciák nagyon jók amúgy, szerintem azt a támadó 3-ast kéne nyomatni, akik tegnap is játszottak (Mbappe Lacazette Martial). Özil is jól tolta, egy gólpasszt is adott Wernernek.
6 éve
Törölt felhasználó
A tegnapi magyar meccsen egyetlen játékos ér valamit, az Ugrai. Ilyen játékosokat kell felkutatni, mint ő. Dzsudzsák lófasz, és ne haragudj de a Varga Roland az a magyar szakemberek etalonja,megtestesítje, ő egy igazi magas-csontos-erős falábú szar. Ha megnézitek mind Szabó,mind Bese, mind Eppel, mind Priskin egy nagy falábú dekódolt bűnfos szar. Nincs labdaügyesség. Minden más sportba olyan embereket raknak be akik alkalmasak,tehetségesek és ügyesek a maguk sportjába csak itt nem. Itt az ilyenek a fajtasztenderdek mint Szalai és hozzáhasonszőrú falábu magas kötött mozgáskorlátozott. De nem is így mondanám ezt mert nem tehetnek róla, hanem azok akik őket kiválasztják.
6 éve
Tudom ez az oldal az Arsenalról szól, de egyszerűen nem tudom szó nélkül hagyni a magyar válogatott szakmai munkáját... Ha biztosan lehet tudni, h Leekens 4-3-3-at játszat minden klubjával, válogatottal, akkor hogy lehetett felkérni őt szövetségi kapitánynak? Eddig a válogatott a szélső játékából élt több, kevesebb sikerrel, jó ideje erre alapozunk, mert másra nem lehet, annyira szar erőkből állunk... Ezek szerint valószínűleg nem számít a két legjobb támadó szellemű játékosunkra, Dzsudzsákra és Varga Rolandra...Hogy lehet ekkora öngólt rúgni az MLSZ részéről emberek? Ez olyan, mintha Wenger nem játszatná nálunk Özilt és Alexist...
6 éve
Iwobi úgy szétszopatta az argentin védelmet mint a büdös szar. :lol:
6 éve
Törölt felhasználó
Igazából tök mindegy kb. hogy ki vezeti, mert mindenki szar, bár lehet Mike Dean kiemelkedik ebből, görény feje van az tuti.
Pedig amúgy azt hittem Oliverre, hogy legalább ő jó bíró lesz, de mostanában mindig azt akarja, hogy róla is szóljanak a meccsek, és ez kurva nagy baj.

Szólj hozzá