David Ornstein, az Arsenal ügyeiben mindig tájékoztott újságíró a Twitter-oldalán jelentett meg néhány információt a klubbal és elsősorban az elmúlt átigazolási időszakkal kapcsolatban:

- Az Arsenal több mint 100 millió fontot költött a 2016-os nyári átigazolási időszakban, és több klubon belüli forrás is megerősítette, hogy ennél nagyobb összeg állt Wenger rendelkezésére idén nyárra.

- Az idei átigazolási költségvetés jelentős része ment Alexandre Lacazette 50 millió fontos kivásárlási díjára, a játékos bérére, illetve Sead Kolasinac bérére, aki egyébként ingyen jött a csapathoz.

- Ahhoz, hogy a Wenger leigazoljon bárki mást a kiszemeltjei közül - Thomas Lemar volt az első számú célszemély - és hogy a menedzser kívánságának megfelelően megtartsák Alexist, Özilt és Chamberlaint, a klubnak jelentősen emelnie kellett volna az átigazolási büdzséjén, illetve további forrásokat kellett volna felszabadítaniuk a bérlistájukon. A PL-ben részt vevő csapatok egyhangúlag elfogadtak egy olyan üzleti megegyezést, ami kimondja: egy csapat bérlistája egy évben maximum hét millió fonttal emelkedhet. Erre vonatkoznak bizonyos kivételek, de ez az Arsenalt nem érintette. A klubnál pedig komolyan aggódtak, nehogy felelőtlen költekezéssel túllépjék a hétmilliós limitet.

-A klub részéről megerősítették, hogy többek között az alábbi játékosokért tettek ajánlatot más csapatok: Szczesny, Giroud, Gibbs, Elneny, Wilshere, Chambers, Jenkinson és Akpom.

- Az eladási folyamat nem ment simán: Giroud és Wilshere úgy döntöttek, maradnak a klubnál, Wenger meggondolta magát Chambersszel kapcsolatban. Lucas Perez megkérte Wengert, hogy távozhasson, de a francia mindenképpen meg akarta volna tartani őt, mert sokáig úgy festett, Giroud fog menni. Azonban, hogy a francia maradt, a spanyol előtt megnyílt az út. Az Arsenal viszont minden érdeklődőtől túl sokat kért a spanyolért, így Lucas csak kölcsönben igazolhatott el. Gibbs eladása több ideig tartott a vártnál. Gabrielt a klub teljesen hirtelen adta el. Shkrodan Mustafi is szeretett volna lelépni, Wenger pedig kapva kapott volna az alkalmon, hogy lecseréljen egy olyan játékost, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket tavaly - de nem sikerült senkit sem Mustafi helyére hozni.

- Mindeközben a klubhoz több távozási kérelem is befutott, olyan játékosoktól is, akiket Wenger nem akart elveszíteni: Hector Bellerín az U21-es Eb-ről úgy tért vissza, hogy szeretné kihasználni a Barcelona érdeklődését és visszatérni a spanyol klubhoz. Oxlade-Chamberlain elutasította az Arsenal hosszabbítási ajánlatát és végül megmondta Wengernek, hogy távozni akar. Özillel március óta nem történtek hosszabbítási tárgyalások, míg Alexis szintén a távozási kívánalmáról tájékoztatta a klubot.

- Miután Özilért nagyon alacsony volt az érdeklődés, és Alexis távozása csak óriási átigazolási összeg, plusz egy megfelelő helyettes megvétele függvénye lehetett, Oxlade-Chamberlain eladása kézenfekvő opciónak tűnt azon három játékos közül, akinek a 2018-as szezonban lejár a szerződése a csapattal. Ugyanakkor Wenger az utolsó pillanatig mindent megtett a játékosok megtartásáért. Nagyon meglepte, és a végtelenségig elkeserítette, hogy Chamberlain elutasította a klub utolsó ajánlatát, amely 180 ezer fontos heti fizetést kínált volna a játékosnak - igaz, ilyen magas fizetést csak akkor kapott volna a középpályás, ha a csapat visszajutott volna a BL-be az idény végén. Ezt követően Wenger nem is próbálta visszatartani Chamberlaint, amikor a játékos közölte vele szemtől szembe, hogy távozni akar.

- Chamberlain vételárából 35 millió járt kézhez az Arsenalnak, míg valamennyi pénzt Gibbs, Gabriel és Szcezsny eladásából is látott a klub. Egyelőre nem tudni, hogy Chamberlain vételárából mennyit tarthat meg a csapat, mivel valemennyi részesedése az angol előző klubjának, a Southamptonnak is volt a későbbi díjból.

- Az Arsenal a nyár végére olyan híreket szivárogtatott ki, hogy nem maradt több pénze számottevő átigazolásra. Ugyanez az infó jutott el a többi klubhoz és az éljátékosok ügynökeihez is. A hivatalos magyarázat szerint a csapatnak lett volna pénze egy nagyobb átigazolási díjra, ám nem lett volna már forrás az éljátékos fizetésére. Az Arsenal a zárónapon 92 millió fontot ajánlott Lemarért, amelyből 55-60 millió font visszajött volna Alexis eladásából, ez arra enged következetni, hogy kb. 30 millió font állt Wenger rendelkezésére, a játékosbér nélkül. Az a bevétel, amit most az Arsenal összeszedett a játékoseladásokból, Wenger rendelkezésére fog állni a soron következő két átigazolási ablakban.

- Az Arsenal kijelentett célja a bajnoki cím megnyerése, és - legalább is, ahogy kifelé kommuniálnak - a klubnál magabiztosak, hogy képesek megcáfolni az előzetes elvárásokat. A klubnál tudják, hogy ugyan nem versenghetnek a manchesteri klubokkal vagy a Chelsea-vel, de a Leicester példjája mutatja, hogy bármi elképzelhető a sportban. Miután Wenger kulcsterületekre erősített, megtartotta Alexist és Özilt, és eladták a nem kellő játékosokat, az Arsenalnál úgy gondolják, a keret erősebb mint egy éve. A klubon belül vannak kételyek, hogy a középpálya is erősítésre szorult volna - és az értesüléseim szerint Wenger valóban ilyen jellegű játékos leigazolására törekedett az átigazolási időszak utolsó napjaiban -, de alapvetően a csapatnál elégedettek az átigazolási tevékenységükkel és optimistán tekintenek a szezonra.

- Felsőbb szintről olyanokat lehet hallani, miszerint Stan Kroenke elhivatott és nagyon szeretne sikereket, de abból nincs titok, hogy a magánvagyonából nem fog befektetni, hogy a klub esetleg hamarabb elérje a célját. Kroenke és a klub vezetése hisz abban, hogy az Arsenal a jelenlegi üzletpolitikájával is felveheti a versenyt a többi élcsapattal. Noha ez eddig nem vezetett túlságosan nagy sikerhez és a többi élcsapat kezd elhúzni az Arsenaltól mind a pályán, mind azon túl, továbbra is kérdés, hogy a klubmodellt felülvizsgálják-e valamikor a jövőben.   

David Ornstein, Twitter

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (54)

7 éve
Jó gyerek ez a Nelson, de ne sztároljuk túl. Korai még PL meccsen kezdőbe rakni.
7 éve
Törölt felhasználó
Oxi tol egy kis arsenalway-t ma :)))
7 éve
Törölt felhasználó
Oxi tol egy kis arsenalway-t ma :)))
7 éve
Törölt felhasználó
Nelson tegnap játszott.
7 éve
Törölt felhasználó

Szólj hozzá