Arséne Wenger szerint manapság már nem lehet pusztán a labdabirtoklással meccseket nyerni, szemben a korábbi évek trendjeivel.

A francia menedzser az elmúlt hónapokban két olyan rangadót, a hétfői Manchester City elleni bajnokit, illetve a hazai pályán megrendezett Bayern München elleni Bajnokok Ligája-mérkőzést is úgy nyert meg, hogy az ellenfélnél volt többet a labda.

Wenger szerint ennek az az oka, hogy új trend van kialakulóban a futballban, most már a csapatok jobban felkészültebbek a kontratámadások építésére.

Manapság már nem annyira kifizetődő a labdabirtoklásra játszani. A Premier Ligában biztosan ez az első olyan év, amikor a labadatartással önmagában már nem lehet annyi meccset nyerni, mint korábban. Ez egyben megmagyarázhatja azt is, miért nyernek olyan sokszor az idegenben játszó csapatok. - mondta Wenger.

 

Hogy miért van így? Azért, mert az idegenbeli csapatok védekezésben jobban szervezettebbek, és fizikálisan is jobban felkészültebbek, mint korábban. Régebben meccseket lehetett nyerni azzal, ha az utolsó 20 percben tartotta a csapat a labdát. De ma már a csapatok a mérkőzés egésze alatt ugyanolyan technikai és taktikai szintet hoznak és fizikálisan sem fáradnak úgy el.

 

A védekezésből a támadásba való átmenet is sokat fejlődött azzal, hogy a játékosok gyorsabbak lettek fizikálisan, és ezzel a veszéllyel inkább az otthon játszó csapatok néznek szembe.

 

Én szakmabeli vagyok, és kitartok a filozófiám mellett, de egyben meg is figyelem a legújabb trendeket. Mint mindenki, én is átvizsgálom a statisztikákat, hátha van valami új dolog a sportban.

 

Ilyen a labdabirtoklás esete is: azt hiszem, az elmúlt időszakban 10 esetből 8-szor az a csapat nyert, amelyik kevesebbet birtokolta a labdát. 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá