A szokásoknak megfelelően Arséne Wenger is részt vett az Arsenal éves közgyűlésén, az eseményen elhangzott beszédét változtatás nélkül közöljük.

Örülök, hogy ismét találkozhatunk. Óriási megtiszteltetés és öröm, hogy október 1-jén már a 19. évadomat ünnepelhettem ennél a csapatnál menedzserként. Szeretném önöknek és a vezetőségnek is megköszönni a belém vetett bizalmat. Átmentünk már közösen néhány remek és néhány nehezebb időszakon, de akárhogyan is alakult, mindkét fél a támogatásukról biztosított és ezt értékelem. Ha nem értékelném, már nem lennék itt többé. - mondta Wenger.

Amikor megkéreztem a klubhoz, körülbelül 80 munkatárs dolgozott is, egy részvény ára pedig 400 font volt. Most körülbelül 550-en dolgoznak a klubnál, azt pedig meg sem tudom mondani, milyen magas most a részvényünk ára. Ne aggódjanak, nekem személy szerint egy sincs. Soha sem akartam részvényt venni, mert nem akartam, hogy azzal vádoljanak, hogy azért hozok meg ilyen-olyan döntéseket, hogy fentebb sófráljam az értéket. És örülök annak, hogy ez így alakult.

Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy az első korszakom a klubnál meglehetősen könnyű volt, 1996-tól 2005-ig. Ez egy olyan időszak volt, amikor minden egyszerűen, könnyedén és jól ment. Mindig is domináltunk, leginkább a bajnokságban és az FA-Kupában.

Aztán elérkezett a második időszak, amikor átköltöztünk a jelenlegi stadionunkba. Minden sokkal nehezebbé vált, mert egyrészt nagyobb lett a küzdelem, másrészről pedig anyagi megszorításokat is vállalnunk kellett. A célunk az volt, hogy maradjunk a bajnokság élmezőnyébe, fenntartsuk a Bajnokok Ligája-részvételünket és hogy visszafizessük az adósságunkat. Elmondhatom, hogy sikerült, mégha néhányszor szkeptikus környezetben, a bajnokság utolsó percéig kellett ezért küzdenünk.

Egy szurkolót vagy egy menedzsert mindig szembesítenek azzal, amit nem csinál. Én ezt meg tudom érteni, jelenleg egy ilyen társadalomban élünk. De visszatekintve egyfelől igen, boldog vagyok az eddig megnyert bajnoki és kupacímeink kapcsán, de másrészt szerintem egy klub minősége leginkább attól függ, hogy milyen következetes teljesítményt tud nyújtani. Ha visszatekintünk, az elmúlt 18 évben végig ki tudtuk harcolni a Bajnokok Ligája-indulást.

Európában egyetlen klub, a Real Madrid tudta még ezt megcsinálni, ők 19-jére vannak ott. De persze megértem, ha mindez nem elég. De mindez jól mutatja, hogy a hozzáállásunk igen is kifizetődő volt, legalább az eredmények egyenletessége terén. Többet akarunk és én vagyok az első, aki elismeri, hogy nem elég az eddigi eredmény. Ugyanakkor ha mindez olyan könnyű volna, amit eddig elértünk, akkor mindenki meg tudná csinálni. Néha emlékeztetni kell az embereket arra, hogy nagyon nehéz az élmezőnyben maradni. És ezt néha nem értékeljük kellőképpen.

Szerintem ha megkérnének rá, hogy csináljam ezt végig újra, biztosan átadnám a lehetőséget egy másik menedzsernek, mert nem akarnám újra felvállalni ezt a kockázatot, olyan nehéz volt ezt végigcsinálni - főleg az elmúlt éveket.

Ugyanakkor az elmúlt két és félévben sikerült átvészelnünk a dolgokat és a nehéz anyagi helyzetünk is enyhült, mert a Bajnokok Ligájával járó pénzbevétel már nem hoz annyit a konyhára, mint korábban. A televíziós jogdíjakből, illetve a kereskedelmi szerződésekből származó bevételek jóval markánsabban számítanak, a BL-ből járó pénz pedig így már nem annyira fontos.

Az elmúlt években olyan játékosok köré sikerült építeni a keretet, akik többet tudnak segíteni a csapatnak. Menedzserként hihetetlen mennyiségű adatot látok egyetlen meccsről mindezt egyetlen nap alatt. 18 éve még csak a szemem alapján, most pedig 4-5 információdarab alapján választhatok, hogy hatékonyak lehetünk. Jelenleg 20-an dolgoznak mellettem mindennap, és mindannyian keményen végezzük a munkánkat, hogy évről évre jobbak legyünk. Ez sok energiát igényel.

Azt gondolom, a játék folyamatosan fejlődik, és ez sok nehézséggel jár, mert az emberek jobban informáltak és többet tudnak az egészről, mint 19 éve. Ami fantasztikus a futballban, hogy néha egy nem-hivatásos szakember jobban látja a helyzetet, mint a szakmabeliek, akár beleértve magamat is.

Ami viszont biztos, hogy igyekszem mindig mindent megtenni, hogy jó döntéseket hozzak a klubért. Ezek pedig nem spontán döntések. Minden egyes tanácsot, ötletet megfontolunk. Ugyanakkor számunkra mindig több információ áll a rendelkezésünkre szemben azokkal az embereknek, akiknek csak véleményük van. De a világ megváltozott. Az egész csapat jól felkészült és jól előre meg van tervezve, hogy miként és hogyan készítjük fel, vagy éppen fejlesztjük a játékosainkat.

Sokan kérdezik meg tőlem, hogy meg fogjuk-e nyerni a bajnokságot az idén? Azt gondolom, hogy ismét ott vagyunk a küzdelemben és jó esélyünk van. Minden adat, minden szám azt mutatja, hogy megvan bennünk a potenciál, hogy küzdjünk: hogy mennyi helyzetet teremtettünk az adott meccsen, mennyi ment be, mennyi maradt ki, mennyi veszélyes helyzetet alakítottunk ki. Mindemellett pedig a naptári évben többet pontot szereztünk, mint bárki más, s ez számomra fordulópont volt a csapat történelmét illetően is. Ez jól mutatja, hogy jó az irány, amelybe haladunk.

Bármit is csinálunk, következetesen tesszük. Még ha rossz idénykezdetet is fogtunk ki, mindig sikerült visszakapaszkodnunk, most pedig csak két ponttal állunk a listavezető mögött. Ez jól mutatja, hogy újból megteremtettük az egyenletességet. Azt kell mutatnunk, amit a Manchester United ellen csináltunk. Képesnek kell lennünk rangadókat nyerni, továbbá minden egyes meccsen ugyanazzal az elánnal kell játszanunk és meg kell őriznünk a 2015-ben mutatott konzisztenciát.

Tavaly harmadikok lettünk és megnyertük az FA-Kupát, utóbbit sorozatban másodszor és ha jól vélem, többször, mint bárki más. De természetesen ennél is többet akarunk. Megvan bennünk a potenciál, hogy így legyen, és keményen fogunk dolgozni ezért.

Nem vagyunk restek pénz költeni ezért - még ha tudom is, hogy ezzel kapcsán megvan rólam a véleménye mindenkinek. Az elmúlt három évben viszont hajlandóak voltunk költeni, ha az adott játékos megérte a belé invesztált pénzösszeget.

A siker viszont a tehetségtől és az összetartástól függ. Az összetartozás pedig leginkább azon játékosoktól érkezik, akik a mi akadémiánkon végeztek. Nekik nagyon sokat jelent, hogy a klub mezét viselhetik. Egész fiatal koruk óta így tesznek és tudják, hogy ez mit jelent. Nem akarjuk ezt megszüntetni. Olyan játéksokra van szükségünk, akik generációkon keresztül át tudják adni a klub értékeit. Büszkék vagyunk azokra a játékosokra, akiket a piacról vettünk meg, de azokra is, akiket mi képeztünk, például Francis Coquelinre vagy Hector Bellerínre. Ez is nagyon fontos. Gyakran nem kapnak elég dicséretet a munkájukért, mert nem szereznek gólt, de mindketten nagyon igyekeznek és jól akarnak teljesíteni a klubért. Meg kell találunk az egyensúlyt a vásárolt és a nálunk képzett játékosok között, miközben éljátékosokat akarunk a csapatnál látni.

Tudom, hogy néha szembe kell néznünk néhány kellemetlen dologgal is, de motiváltabb és elhivatottabb vagyok mint valaha. Talán 19 éve egy kicsit nyugodtabb voltam, mert ha valami nem működött, akkor nem működött.

Mára tudom, mit jelent mindez az embereknek. Tudom, mennyire szomorúak a rajongóink, amikor elveszítünk egy meccset vagy nem játszunk jól. A vállamon sokkal nagyobb a felelősség. Ugyanakkor eltökélt vagyok a szerződésem utolsó napjáig, hogy visszahozzam a sikereket a klubhoz, mint ahogyan készen állok távozni majd egy napon, ha a klub jobban teljesítene nélkülem. Számomra nagyon fontos, hogy olyan helyzetben hagyjam itt a klubot, hogy az utódom még ennél is jobban tudjon majd teljesíteni.

Őszintén szólva mind Angliában, mind Európában egyre nagyobb a versengés, a küzdelem. A jövőben még erősebbnek kell lennünk, hogy harcoljunk ebben a küzdelemben. De meg fogjuk csinálni. Köszönöm a figyelmet és remélhetőleg jövőre találkozunk.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (17)

8 éve
Törölt felhasználó
Hát a mellényhez képest kevés.
8 éve
Törölt felhasználó
Az lószar! Amíg nincs egy valamire való Intergalaktikus Kupája, addig semmit nem bizonyított ;-P
8 éve
Törölt felhasználó
Nekünk elég a szép játék.
Nekünk végre kupa kell.
Nekünk elég a Miki egér kupa, de még azt is elbukta ez az amatőr.
Nekünk nem elég az FA kupa, 2 se.
Nekünk nem elég a PL.
Nekünk nem elég a BL.
Nekünk, Wenger takarodj.

Híreink: 2057 az Arsenal megnyerte a Mars kupát. Na végre Wenger eltakarodott.
8 éve
Némileg hermandanival értek egyet. Wenger csak akkor jó már, ha épp felbosszantják. Magától már nincs benne kellő kitartás egy bajnoki címhez (kivéve, ha a többi csapat is olyan béna, mint ebben az évben eddig; de az nem az ő érdeme, már kb. 5 ponttal kellene vezetnünk a bajnokságot).
8 éve
Törölt felhasználó
Nem csalódtam.

Szólj hozzá