Az Arsenal hétfő délután hivatalosan is bejelentette, hogy leigazolták Petr Cech-t a Chelsea együttesétől. Az alábbiakban a cseh kapus első arsenalos interjújának átirata olvasható.

-Petr, üdvözlünk az Arsenalban. Hogy érzed magad, hogy ide igazoltál?

Izgatott vagyok. Elég régen igazoltam a Premier Ligába, de továbbra is imádok ebben a bajnokságban játszani, s imádom az ezzel való kihívásokat is. Nagyszerű játékosokkal és csapatokkal kell minden egyes héten megküzdeni. Az Arsenal az egyik élcsapat, szóval kétségtelenül illeszkedik az ambícióimhoz és a személyes motivációmhoz. Úgy gondolom, hogy a karrierem ezen szakaszában jó döntést hoztam és őszintén remélem, hogy sikerek is övezni fogják a közös éveinket.

-Mi miatt választottad végül az Arsenalt?

Azt mondanám, sok múlott a megközelítésen. Az első megbeszélésen beszéltem Arséne Wengerrel, ami nagyon fontosnak bizonyult, mert még mindig ugyanolyan motivált és elhivatott vagyok a játék iránt, mint 10 vagy 15 évvel korábban. Miután beszéltem vele, egyből lejött, hogy egy sikeres klubhoz fogok igazolni, amelyik a legnagyobbakkal akar versengeni Európában. Ez egy izgalmas projekt a számomra is.

-11 évet töltöttél a Chelsea-nél. Biztosan nehezedre esett a váltás.

Talán a legnehezebb döntést hoztam a távozásommal, de tavaly rájöttem arra, hogy nem tartok ott a karrieremben, hogy csak a padon üldögéljek. Játszani akarok, esélyt akarok kapni a kezdőbe való kerülésért való versengésben, hasznára akarok válni a csapatnak és a rám jellemző teljesítményt akarom nyújtani hétről hétre. Remélem, az Arsenalnál meglesz a lehetőségem a versengésre, s bizakodó vagyok, hogy sikerül majd egy kis pluszt adnom a csapatnak, ami segíthet.

-Már jócskán tapasztalt vagy a Premier Ligában. Ismered a bajnokságot és Londont is. Ez nagy előny lehet a számodra?

Úgy vélem, a Premier Liga a legjobb bajnokság a világon, s miután már elég régóta játszom itt, előnyömre vall, hogy tudom, mire számíthatok. Idéntől egy másik klubban fogok védeni, de nagy előnyöm lehet, hogy már régen beilleszkedtem Angliában, s tudom, mire számíthatok szinte minden stadionban. Óriási kihívást jelent, hogy a világ legjobb játékosai ellen játszhatok, emiatt mindig is a Premier Ligában akartam védeni. Rengeteget jelentett azt, hogy itt maradhattam, s hogy mindezt egy olyan csapatnál tehetem meg, amelyik a bajnokságért küzd a legjobbakkal. Azt kell mondanom, hogy miután mindent átbeszéltünk Arséne Wengerrel a klub terveiről és célkitűzéseiről, egyértelművé vált a döntésem, hogy az Arsenal projektjében akarok részt venni.

-Arséne Wenger mennyire játszott kulcsszerepet az átigazolásodban?

Volt egy remek és hosszú magánbeszélgetésünk, miután az Arsenal részéről megtörtént a kapcsolatfelvétel. Elmagyarázta, miért is lenne ez jó döntés a számomra, s hogy az Arsenal milyen ambíciókkal rendelkezik. Jómagamnak is magasra tettem a lécet, de az Arsenal beleillik a törekvéseimbe. Izgatott időszak ez a számomra. Az Arsenal szurkolói régóta várják a sikert a csapatuktól. Ez számomra is egy lehetőség, hogy a tapasztalatomat felhasználva egy kis többletet adjak a klubnak, így közösen lehet, hogy meg tudjuk valósítani a terveket.

-Beszéltél-e Tomas Rosicky-vel a klubról és ha igen, mit mondott neked?

Igen, beszéltem, volt alkalmunk egy pár szót váltani a válogatottban, bár ekkor még nem tudtam, mi fog történni. Tomas egy vidám srác, és imád az Arsenalban játszani. Izgatott volt az ötlet kapcsán, hogy egy klubcsapatnál is együtt játszhatunk. Számos jó dolgot mondott nekem a csapatról, és ő is az egyik oka volt annak, hogy esélyt adtam az Arsenalnak és végül leültünk tárgyalni. Aztán jól haladtak a megbeszélések és így végződött a dolog! Nagyon boldog vagyok, hogy minden így alakult.

-Számos alkalommal játszottál az Arsenal ellen. Mik a legnagyobb elmékeid a Highbury-ből, illetve az Emirates-ből?

Első alkalommal, amikor kimentem a Highbury gyepére egyből az ugrott be, hogy az egész sokkal kisebb, mint amire vártam. Aztán ott volt Thierry szabadrúgás gólja, és egy kontra alkalmával megfogtak. Végül kihúztuk egy 2-2-es döntetlent, ami elég volt a bajnoki címhez. Ez volt az első emlékem az Arsenalról. Aztán a klub átköltözött az Emiratesbe, ahol az egyik, ha nem a legjobb minőségű körülmények közt játszhatunk. De vendégként maga a szakmai feladat elég nehéz, mindig technikás Arsenal-csapatok ellen kell védenie az ellenfélnek, s mindig óriási feladat előtt álltunk a vendégként. Úgy tűnt, ilyen téren sikeresek voltunk, de remélhetőleg ez mostantól nem így lesz.

-Meg is van rá az esélyed, hiszen az első tétmeccs éppen a Chelsea ellen lesz a Szuperkupán.

Igen, nem is lehetett volna jobban megírni a forgatókönyvet. Ez egyszerre lesz furcsa és izgalmas is. Azt kell mondjam, 11 év és annyi sikert követően furcsa lesz a másik oldalon állni. De amint az ember kifut a pályára, már csak a saját csapata érdekli és nyerni akar. Az év folyamán számos jóbarát ellen kell játszani, de a pályán egy kis ideig megszűnnek ezek a barátságok és csak a győzelem számít.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (1)

9 éve
Wenger ismét kitett magáért. Minden igazolásunk megemlíti, hogy nagy hatással van rá az Öreg.

Szólj hozzá