Január

Miután a 2013-as évet két győzelemmel zárta a csapat a West Ham, illetve a Newcastle vendégeiként, az újév a Cardiff elleni bajnoki megnyerésével kezdődött. Az Ágyúsok két góllal intézték el a végül kiesett csapatot, ám Theo Walcott és Nicklas Bendtner találatai a mérkőzés utolsó két percében estek. A meccs tehát nem volt sétagalopp a hazaiak számára, viszont így az Arsenal megtartotta a vezető helyét a bajnoki tabellán. 

Három nappal később a csapat stílusosan indította az FA-Kupában való szereplését is, miután 2-0-ra ejtették ki otthon a helyi rivális, Tottenham együttesét. 

Az összes játékos szeretne valamit nyerni ebben az évben. Keményen dolgozunk ezen, noha a szezon nagyon kemény és még hosszú út áll előttünk. Együtt kell dolgoznunk. Ha így teszünk, elérjük a céljainkat. - mondta Koscielny a győzelmet követően.

Üröm volt az örömben, hogy Theo Walcott súlyosan megsérült a kupameccsen, az angol játékosnak ugyanis elszakadt a közbülső keresztszalagja, amelynek következtében a szélső a szezonban már nem léphetett többet pályára. 

A hónap további részében az Arsenal folytatta jó szereplését a bajnokságban, a csapat az Aston Villát idegenben 2-1-re, a Fulhamet pedig 2-0-ra győzték le. Az FA-Kupa negyedik fordulójában a Coventry ellen egy újabb nagy tehetség is bemutatkozhatott Gedion Zelalem személyében, ezzel ő lett a legfiatalabb játékos, aki pályára léphetett a patináns angol kupasorozatban. 

A januárt egy küzdelmes bajnoki meccs zárta le a Southampton otthonában, ahonnan az Arsenal egy pontot tudott elhozni, ám ez is elég volt ahhoz, hogy az Ágyúsok maradjanak az első helyen a tabellán.

A téli átigazolási szezon utolsó napján egy meglepetés-igazolást is láthattak a szurkolók Arséne Wengertől, a francia ugyanis a szezon végéig kölcsönben leigazolta Kim Källströmöt a Szpartak Moszkvától.

A hónap játékosa: Cazorla / A legszebb gól: Rosicky v. Tottenham.

Február

A év második hónapját Alex Oxlade-Chamberlain duplája indította, a fiatal angol középpályás a Crystal Palace elleni második félidőben lőtt két gólt, amelynek köszönhetően az Arsenal otthon tartotta a három pontot.

A hónap meglepetése azonban egyértelműen negatív volt - egy héttel később ugyanis a csapat súlyos vereségbe futott bele az Anfield Roadon: az akkor Luis Suarez-vezette Liverpool ugyanis 5-1-re győzte le Wenger gárdáját. A visszavágóra viszont már egy héttel az elveszített bajnokit követően sor került, méghozzá az FA-Kupában. Az Arsenal visszavágott a sérelmekért, és Oxlade-Chamberlain győztes góljának köszönhetően 2-1-re sikerült megverni a Vörösöket. 

Nagyon fontos volt számunkra a győzelem, főleg az Anfielden elszenvedett vereséget követően. Óriási pofon volt az a meccs, de sikerült felállnunk a padlóról, és nyerni ellenük az FA-Kupában, amely egy más sorozat volt egy teljesen más játékkal. Az első gól volt a kulcsfontosságú, azt követően Fabianski meccsben tartott bennünket. -értékelt Per Mertesacker a mérkőzést követően.

Ezzel nem volt vége a rangadóknak a hónap folyamán - februárban ugyanis folytatódott a Bajnokok Ligája is, amely sorozatban a tavalyihoz hasonlóan ismét a Bayern München volt az ellenfél. A csapatok az Emiratesben vívták az első meccsüket, a németek pedig kihasználták Szczesny kiállítását és 2-0-ra nyertek.

Az Arsenal a bajnokságban a Sunderland ellen javított, Tomas Rosicky góljának köszönhetően - így az Ágyúsok egy pontra felzárkóztak a listavezető Chelsea mögé. Arséne Wenger az alábbi szavakkal dicsérte a cseh játékost.

Úgy gondolom, hogy amikor Tomas hozzánk jött, nem egy kreatív középpályás volt, hanem egyszerűen "Mozart" Prágából, tisztán egy támadó középpályás. Ma viszont ő volt a szervező a pályán. Szeretem őt a csapatban tudni, mert struktúrát ad az egész alakulatnak.

A hónap játékosa: Oxlade-Chamberlain / A hónap gólja: Rosicky v Sunderland.

Március

Az Arsenal folytatta a remeklését a bajnokságban, miután 4-1-re nyerték az ötödik fordulót az Everton ellen. A csapat így már bebiztosította a helyét a Wembley-ben, az elődöntőben a címvédő Wigant kapták Wengerék, akik a Manchester City-t búcsúztatták az előző körben.

Az Ágyúsok szereplése a Bajnokok Ligájában azonban befejeződött - noha a csapat 1-1-es döntetlent ért el a Bayern otthonában, a müncheni csapat 3-1-re összesítéssel jutott tovább. 

Komoly pofon volt viszont, hogy az Arsenal a bajnokságban is elkezdett hátrébb esni, hiába vezette Wenger csapata a legtöbb napon keresztül a tabellát. Bár a csapat 1-0-ra megnyerte a White Hart Lane-en lejátszott észak-londoni derbit, ez volt az Arsenal egyetlen sikere a bajnokságban a márciusi hónapban. A legnagyobb csapás a Chelsea ellen elszenvedett 6-0-ás vereség volt, amely meccs egyben Arséne Wenger 1000-ik arsenalos tétmeccse volt. A súlyos kudarcot két hazai döntetlen követte a Swansea és a Manchester City ellen.

Ezen a héten egy rémálmon, egy komoly viharon mentünk keresztül. A kritikák gyorsan és keményen jönnek, és ennek kezelésére az egyetlen mód az volt, hogy a a következő meccsel foglalkoztunk. Nagyon rossz ez a helyzet, de annak örülök, hogy mindez egyben egy lehetőség is, hogy bizonyítsuk a mentális erősségünket. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a játékosaim így is tettek. - nyilatkozta Arséne Wenger a Manchester City elleni bajnokit követően.

A hónap játékosa: Rosicky / A hónap gólja: Rosicky v. Tottenham

Április

Miután a bajnoki álmok szertefoszlottak, a csapatnál ismét a legjobb négy között való befejezést befejezést tűzhették ki célul, ám az Everton ellen elszenvedett 3-0-ás vereséget követően az Arsenal sorsa kikerült a saját kezéből. 

Három évvel az elveszett ligakupa-döntőt követően az Arsenal újból meccset játszhatott a Wembley-ben, ahol egy drámai 1-1-es meccset játszottak Wenger fiai a Wigan ellen - az egyenlítő gólt Per Mertesacker szerezte. A továbbjutás csak büntetőkkel dőlt el, az Arsenal viszont így is állta a sarat, így ők lettek a Hull ellenfelei a döntőben.

Óriási dolog, hogy elértük a döntőt. Egy rossz sorozatban voltunk, szóval remélem, hogy felemel majd bennünket ez az eredmény és újra rátalálunk a győztesek útjára. - mondta Lukasz Fabianski, aki két wiganes büntetőt is hárított a tizenegyes párbajban.

Az Arsenal ezt követően újból nyugodtan kezdett el játszani a bajnokságban, amely eredményeképpen jöttek az eredmények: az Ágyúsok a West Ham (3-1), a Hull (3-0) és a Newcastle United (3-0) ellen is diadalmaskodtak. Külön öröm volt Lukas Podolski jó formáját látni, a német játékos ugyanis mind a West Ham, mind a Hull ellen duplázni tudott. A hónapot az Arsenal a negyedik helyen zárta, négypontos előnnyel az Everton előtt, viszont hétpontos lemaradásban a Chelsea mögött, ezzel matematikailag is eldőlt, hogy az Ágyúsok nem lesznek bajnokok.

A hónap játékosa: Podolski / A hónap gólja: Giroud v. West Ham United.

Május

Már május első hétben eldőlt, hogy az Arsenal sorozatban a 18. alkalommal is ott lesz a Bajnokok Ligája kiírásában, miután a Manchester City legyőzte az Everton együttesét, egy nappal később pedig az Ágyúsok Olivier Giroud góljának köszönhetően 1-0-ra diadalmaskodtak a West Brom ellen. 

Az utolsó bajnokira a Norwich ellen került sor, amelyet 2-0-ra nyertek meg Ramsey-ék, ezen meccsen Carl Jenkinson első arsenalos gólját ünnepelhette.

A május azonban az FA-Kupa döntőről szólt. Az Arsenal borzasztóan kezdte a végső párharcot, a Hull az első öt percben kétgólos előnyre tett szert. Santi Cazorla azonban a 17. percben egy gyönyörű szabadrúgásból szépített, majd 18 perccel a meccs lefújása előtt Laurent Koscielny egyenlített. A döntő gól így már csak a hosszabbításban született - a szezon legjobbjának választott Aaron Ramsey-től.

Remek előkészítés volt. Üvöltöttem Olivier-nek, aki visszasarkazta a labdát, és innen jött a gól. A kapusnak sokkal kevesebb ideje van reagálni, ha kapásból találja el az ember a labdát. Életem legfontosabb gólja volt ez. Nagyon elégedett vagyok az egész szezonban nyújtott formámmal, de ez nem sikerült volna a csapattársaim nélkül. - mondta Ramsey.

A kilencéves nyeretlenségi sorozatot tehát sikerült megtörni - az ünneplés pedig másnap folytatódott az islington-i városháza környékén, ahol Arsenal-szurkolók százezrei ünnepelhettek együtt a játékosokkal, akik egy nyitott busz tetején mutogathatták az újdonsült trófeát. 

Néhány nehéz szezon áll a hátunk mögött, és időbe telt, mire felépítettük ezt a csapatot és ezt a csapatszellemet, de a tegnapi napon megmutattuk, mennyit is jelent nekünk mindez a siker, és hogy mennyire akartuk ezt a kupát. Ezt a sikert mindenki megérdemli - kiváltképpen a szurkolóink, akik ebben a szezonban is csodálatosak voltak. Most itt az idő ezt kiélvezni - ez az, amiért harcoltunk, és évek óta ez az első kupa, amit sikerült elhódítani - mondta Mikel Arteta az ünneplés közepette.

Június/július

Mindössze 26 nappal az FA-Kupa döntőt követően elrajtolt a brazíliai világbajnokság, számos Arsenal-játékossal a különböz válogatottak kereteiben. Hármójuknak viszont sikerült megnyerniük a hőn állított aranyserleget - Mesut Özil, Per Mertesacker és Lukas Podolski ugyanis tagjai voltak annak a német válogatottnak, amely gárda végül 1-0-ra nyerte a döntőt az argentin csapat ellen.

Először az ember nem fogja fel, mit vitt véghez, még napokkal a döntőt követően sem. Gyerekként pontosan erről a pillanatról álmodik mindenki: világ legnagyobb eseményét megnyerni, és ha erre megvan a lehetőség, akkor mindennek működnie kell. Velünk pedig ez így történt ezen a nyáron. - értékelt Mesut Özil.

A nyár folyamán az Arsenal három olyan játékost is igazolt, akik részt vettek a világbajnokságon. Először Alexis Sanchez érkezett a Barcelonától, őt követte Mathieu Debuchy a Newcastle-től, végül pedig David Ospina jött a Nice együttesétől.

A legnagyobb izgalmat kétségtelenül Alexis leigazolása jelentette, a chile-i játékos ezzel az Arsenal történetének második legdrágább igazolásává vált.

Alexis remek csatár, egy nagyszerű befejező. Mély benyomást tett rám az olasz évei alatt, ott láttam meg és már akkor kiemelkedett. Nagyon tetszik, hogy mindkét szélen, illetve középső támadóként is bevethető, ezért vetettük ki rá a hálónkat. - mondta Wenger.

A hónap végén az Arsenal Calum Chamberst is leigazolta a Southampton együttesétől.

Az átigazolási front mellett elkezdődött az Arsenal felkészülési idénye is a Boreham Wood ellen lejátszott barátságos meccsel, amelyet 2-0-ra nyertek meg Ramsey-ék. A júliust végül egy amerikai kiruccanás zárta Thierry Henry csapata, a New York Red Bulls ellen, amely felkészülési mérkőzést a vendéglátók nyertek.

Augusztus

A hónap első fele a felkészülési időszak végéről szólt, az Arsenal ebben az évben is megrendezte a már hagyománnyá vált Emirates Kupát a Monaco, a Benfica és a Valencia csapatok részvételével. A torna sztárja óriási meglepetése Yaya Sanogo lett, a francia csatár a Benfica elleni mérkőzésen ugyanis mesternégyest szerzett. 

A főszezon ott kezdődött, ahol az előző zárult: a Wembley stadionban, az Arsenal ugyanis a Manchester City-vel játszott a szuperkupáért. Az Ágyúsok Cazorla, Ramsey és Giroud góljainak köszönhetően 3-0-ra megnyerték a találkozót, ezzel a klub új kapitánya, Mikel Arteta egy újabb serleget emelhetett magasba. Wojciech Szczesny azonban igyekezett levenni a nyomást a csapat válláról.

Meg akartuk nyerni a meccset, de az a legfontosabb, hogy készen állunk a szezonkezdetre és erősnek tűnünk. Ugyanakkor nem sok jelentőséget tulajdonítunk ennek a kupának. - mondta a lengyel kapus.

A csapat azonban nehezen lendült bele az idénybe. A Crystal Palace elleni meccset Aaron Ramsey kései góljának köszönhetően sikerült megnyerni, az Everton elleni bajnokit pedig Olivier Giroud utolsó pillanatokban szerzett fejesének köszönhetően sikerült egy pontra menteni. Tovább nehezítette az Ágyúsok helyzetét, hogy a francia csatárnak eltört a sípcsontja a Kékek elleni meccsen, emiatt többhónapos kihagyással kellett számolni.

Az Arsenal a Bajnokok Ligája-szereplést is augusztusban kezdte meg: az utolsó rájátszás körben a török Besiktas volt az ellenfél - amely alakulatot összesítésben 1-0-ra sikerült legyőzni Alexis góljának köszönhetően.

Az Arsenal végül egy Leicester elleni idegenbeli bajnokival zárta a hónapot, amely 1-1-re végződött, a csapat így veretlenül abszolválta az augusztust.

A hónap játékosa: Calum Chambers.

Szeptember

Miután Giroud hosszú távú sérülését hivatalosan is elismerte a klub, Arséne Wengernek az utolsó pillanatokban ki kellett használnia a szeptember első napjaiban záruló átigazolási piacot,így a csapat 16 millió fontért leigazolta a Manchester United fiatal támadóját, Danny Welbecket.

Izgatottan állok elébe az előttem álló időszaknak. Nagyszerű, hogy immáron ennek a klubnak lehetek a része, az Arsenal egy olyan csapat, amelyiket mindig is szemmel tartottam a bajnokságban, és már korábban is elképzeltem, hogy ott játszok. Izgalmas, hogy ez végül meg is történt. - mondta a 23 éves csatár.

Welbeck a 2-2-re végződő Manchester City elleni derbin mutatkozhatott be a csapatban, egy héttel később pedig az első gólját is megszerezte az Aston Villa ellen aratott 3-0-ás győzelem során.

Az Arsenal a Bajnokok Ligája csoportkörében a Dortmundot, az Anderlechtet és a Galatasaray-t kapta ellenfélül, az első meccset pedig Németországban játszották, amely 2-0-ás dortmundi sikert hozott. Ugyancsak vereségbe szaladt bele az Arsenal a ligakupában is - noha Alexis Sanchez bámulatos szabadrúgásgólt rúgott a Southampton ellen, mégis a Szentek jutottak tovább a következő fordulóba 2-1-es eredménnyel.

A hónap egy 1-1-es döntetlennel ért véget a nagy rivális, Tottenham ellen, ahol az Arsenal az egy pontnak is örülhetett, ráadásul Mikel Arteta, Jack Wilshere és Aaron Ramsey sérülései szintén nem tették boldogabbá a csapat szurkolóit.

Nagyon fontos volt,hogy legalább ne kapjunk ki, már csak a hagyományok és ennek a derbinek a történelme miatt. Jól védekeztek, s nem tudom hogy, de sikerült kitartaniuk a végéig. A pozitívumokat kell kiemelnünk a meccsből és a következőre kell koncentrálnunk. - mondta Kieran Gibbs.

A hónap játékosa: Alexis Sanchez / A hónap gólja: Alexis v. Manchester City.

Október

A 10. hónapot Danny Welbeck zseniális mesterhármasa kezdte, amelyet a Galatasaray elleni BL-meccsen ért el az angol. A csapat veretlen szezonkezdete pedig a Stmaford Bridge-n tört meg, ahol az Arsenalt 2-0-ra verte a Chelsea, ráadásul Mesut Özil legalább két hétre dőlt ki egy térdsérülés miatt.

A következő bajnokin ismét Welbeck maradt kulcsszerepben, az angol támadó a 89. percben mentett pontott a csapatnak a Hull ellen, az Anderlecht elleni Bajnokok Ligája-találkozón Gibbs és Podolski révén a 89., illetve a 91. percben jött a fordítás. 

Nagyon nehéz lett volna a helyzetünk, ha ma veszítettünk volna. Fontos, hogy a három ponttal a zsebünkben térhetünk vissza Londonba. Remélem, hogy most már elkapjuk a lendületet. A Hull ellen is 25 kapuralövésünk volt, mégis döntetleneztünk. A mai nem volt a legjobb meccsünk, de sikerült megszereznünk a pontokat, és ez számít. - mondta a meccs győztes gólját lövő Lukas Podolski.

A hónapot a Sunderland elleni 2-0-ás győzelem zárta, amelyen mindkét találatot Alexis Sanchez szerezte.

A hónap játékosa: Alexis Sanchez / A hónap gólja: Gibbs v. Anderlecht.

November

Alexis a Burnley ellen is szárnyalt, a chilei játékos a feljutó csapat ellen is duplázni tudott, amely meccset 3-0-ra nyert meg az Arsenal. A meccsen egy másik nyári igazolás, Calum Chambers is betalált.

Ez olyan, mint egy álom. Egy védő nem minden meccsen szerez gólt, szóval nagyszerű érzés volt, hogy betaláltam, nagyon boldog voltam, ahogy a gólörömöm is mutatta. Sokkal többet akartam a támadásokba besegíteni, szélső védőként ez egy fontos terület. - mondta Chambers a meccsről, amelyen a még januárban megsérült Theo Walcott is játszhatott egy keveset.

Az Arsenal a hónap későbbi szakaszába csak botadozott: az Anderlecht elleni hazai meccsen 3-0-ás előnyt sikerült leadni döntetlenre, ezt pedig két vereség követte a bajnokságban a Swansea otthonában, illetve a hazai Manchester United meccsen. A rajongók így ezekben a hetekben maximum Olivier Giroud visszatérésének és szépségdíjas góljának örülhettek.

A csapat a Bajnokok Ligájában vigasztalódott, ahol a Dortmundot sikerült 2-0-ra megverni, ezen a meccsen Yaya Sanogo élete első gólját rúgta tétmérkőzésen, s biztossá vált, hogy az Arsenal ott lesz a tavaszi BL-idényben is.

A West Brom elleni bajnokit Danny Welbeck fejesével sikerült megnyerni, a hónap játékosa díját pedig sorozatban harmadik alkalommal Alexis Sanchez nyerte el.

A hónap játékosa: Alexis Sanchez / Gólja: Sanchez v. Dortmund.

December

A hónap a Southampton elleni bajnoki megnyerésével kezdődött - az Arsenal nyerő embere ezúttal is Alexis Sanchez volt. A következő mérkőzés a Stoke ellen távolról sem végződött ennyire: a csapat 3-0-ás hátrányban is volt, végül azonban egy gólra kozmetikázni tudták az eredményt Cazorla és Ramsey révén.

A Bajnokok Ligája-csoportkör utolsó meccsét Törökországban játszotta a csapat, amelyen Podolski és Ramsey vezérletével 4-1-es győzelmet ért el az Arsenal - ám ez sem volt elég a csoportelsőséghez. A második hely miatt a sorsolás értelmében csak csoportelsőt kaphatott az Arsenal, ám ezúttal nem a Bayern München, hanem az AS Monaco lesz az Ágyúsok ellenfele a februárban újrainduló sorozatban.

Azon a héten egy újabb 4-1-es győzelmet aratott a csapat, a Newcastle ellen a bajnokságban, ahol a 30. születésnapját ünneplő Santi Cazorla duplázni tudott.

Nagyon boldog vagyok, ez a legjobb módja, hogy megünnepeljem a születésnapomat. A csapat nagyszerűen játszott, de a legfontosabb dolog a három pont megszerzése volt. Jól éreztük magunkat és jó szellemben játszottunk. Minden meccsen úgy kell játszanunk, ahogyan ma tettük - mondta a spanyol.

A következő meccsen az Arsenal a 97. percben veszített pontot az Anfielden lejátszott Liverpool elleni derbin, az évet azonban két 2-1-es győzelemmel zárta a csapat előbb a QPR, majd a West Ham ellen.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (17)

9 éve
Törölt felhasználó
9 éve
Törölt felhasználó
BÚÉK!! :)

tud valaki linket a mai meccshez? sajnos a wiziwig.tv úgy nézz ki bezárta a kapuit ... :(
9 éve
Törölt felhasználó
Nem is emlékszem, hogy láttam-e valakinél Wenger képet :lol:
9 éve
Törölt felhasználó
mi bajod az avatarommal? :lol:
9 éve
Törölt felhasználó
welbz93! Az bizony!
(...És érdekes avatar) ;-)

Szólj hozzá