Bár meglehetősen meggyőző szezonja volt, mégis meglepő fogadtatásban részesült, hogy a tavalyi szezonban a PSG kapusát, Salvatora Sirigu-t választották meg a francia első osztály legjobb kapusának a szakértők. Jogos érv a díj megítélésére, hogy az olasz hálóőr csapata kapta a legkevesebb gólt (23) az idény során, ugyanakkor Sirigu mellett több kapusnak is remek szezonja volt.

Köztük Vincent Enyeamának, aki több rekordot is megdöntött a Lille-ben, s összességében csak hárommal kapott több gólt, mint a végül bajnok PSG. A nigériai játékos ráadásul sorozatban 11 meccset hozott le kapott gól nélkül szeptember és december között, sokaknak már önmagában ez a teljesítmény elengedő lett volna a díj odaítélésének. Persze, fontos megjegyezni, hogy a Lille védelme is remek munkát végzett, ráadásul Enyeama védési mutatója (77,4%) valamivel Sirigué (78,5%) mögött ragadt – ráadásul csak 17-szer kellett többet védenie, mint az olasznak.

Szczesny és Ospina mutatóinak összehasonlítása - forrás: whoscored.comUgyanakkor érdekes lehet, hogy nem Sirigu vagy Enyeama volt az a kapus a francia bajnokságban, aki a legtöbbet védte az előző szezonban. Az Arsenal várható új igazolása, David Ospina ugyanis 80,2%-os védési mutatóval rendelkezik. A kolumbiai kapusnak óriási szerepe volt abban, hogy csapata, a Nice végül bennmaradt az első osztályban – ez egy pozíciót és két ponton múlt. 

Az Ospináért kiadott 3 millió font ár-érték viszonylatban bombaüzlet lehet az Arsenalnak, a kapus elvesztése pedig érzékeny veszteség a Nice-nek. Wojciech Szczesny számára pedig kimondottan ildomos lesz figyelni a 25 éves, újdonsült társára, ugyanis Ospina várhatóan jobban meg fogja szorongatni az első számú kapusig posztért, mint tette azt honfitársa, Lukasz Fabianski.

Ehhez elég megnézni a Nice statisztikáit, hogyan teljesített a francia csapat Ospinával a kezdőben, illetve nélküle. A kolumbiai kapust 9 meccsen kellett nélkülöznie a Nice-nek az előző idényben – mind a kilenc mérkőzés vereséggel zárult, a csapat pedig 18 gólt kapott. Ospinával a csapatban a Nice eggyel többször nyert, mint kikapott (12-11), s átlagosan fordulóként 1,45 pontot szereztek. Ospina meccsenként 0,86 gólt kapott, ez a bajnokság végén 44 gólt jelentett – ugyanannyit, mint a szebb napokat is megélt Lyon esetében, amely csapat 12 hellyel előzte meg a Nice-t, s 19 ponttal szerzett többet tőlük. Ezek után aligha túlzás kijelenteni: Ospina nélkül a Nice biztosan kiesett volna.

Ospina minden bizonnyal így nagyobb kihívást fog jelenteni Wojciech Szczesny számára is, akinek az első számú csapatba való betörése óta alig kellett a konkurenciától tartania. Persze, illik megjegyezni, hogy a lengyel kapus is remek szezont futott – többször is bravúrral mentette meg a csapatát, a whoscored.com algoritmusa pedig az egész szezon alapján 7,04-re értékelte a teljesítményét, amivel alig maradt le az angol bajnokságban mért legjobbtól – ironikusan Vito Mannonétől, akinek a teljesítményét 7,05-ös pontszámot kapott.

Ugyanakkor Szczesny védési mutatója (73%) jelentősen elmaradt Ospináétól, ráadásul csak hárommal kapott kevesebb gólt mint az a Nice, aki a 17. helyen végzett a Ligue 1-ben. A kolumbiai kapus 3,48 védést mutatott be átlagosan meccsenként, ami szintén jobb, mint a Szczesny által elért meccsenkénti 3 védés. Ospina legnagyobb erénye a beívelések lehúzása – a kapus meccsenként két magas labdát húzott le, ezzel e tekintetben a negyedik helyen végzett a francia liga kapusai között, s ismét felülkerekedett Szczesnyt – a lengyel 1,7 beívelést kapott le meccsenként.

Persze illik hozzátenni, hogy mindezek a különbségek a francia és az angol liga közötti eltérésekből is fakadhatnak, noha a kapusok teljesítménye általában kevésbé függenek a bajnokságok szintjei közti differenciáktól. Jogos érv lehet, hogy az angol ligában összességében jobb minőségű csatárokkal kell felvenniük a kesztyűt a kapusoknak, de azt is hozzá kell tenni, hogy a francia ligában a csapatok védelmei gyengébbek, mint az angolban, tehát a kapusoknak is több dolguk van.

A francia ligában, valamint a világbajnokságon mutatott remek teljesítménye alapján azonban kijelenthető, hogy Ospina rászolgált Arséne Wenger bizalmával, a képessége tükrében pedig méltó kihívója lehet Szczesny-nek, ami a csapat számára mindenképpen jó hír.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (14)

5 éve
nigga: Koscielny-t sosem szapultam, nem tudnád visszakeresni, mert ilyet nem írtam. BFG, Gibbs, Giroud, Podolski és Arteta, velük nagyon nem vagyok elégedett, de kevésnek érzem Cazorla-t és Flamini-t is. A csapatot az Henry vezette veretlen gárdához hasonlítom, a véleményem innen ered, tudom egy "kicsit" magasan van a léc, ezért szoktam inkább bírálni a csapatot, sem mint dicsérni.
5 éve
Tudom ez csak egy összeválogatott védeó Ospina-ról, de néha meg is fogja a labdát vagy mindig csak kiöklözi/üti? :D (aki látta a videót az tudja miről beszélek)
5 éve
ha lenne időm, energiám visszakeresném arsenal865 kommentjét amikor Koscielnyel se volt megelédeve az összehozott 11esei miatt... Mindenkit csak szapul a nagy szurkoló, el lehet képzelni mekkora fan.
5 éve
Nem egy hosszú névsor de legalább te is pozitívan értékelsz valakit. Én még egy pár nevet azért hozzátennék (Merte?) de ez az én véleményem. A másik névsort kb. hasonlóan látom. Jó lenne ha Wilshere és Ox is bőven kapnának lehetőséget, mert valahogy úgy érzem bennük még nagyon sok kakaó van, főleg Ox-ban.
5 éve
Kobe24: kivel voltam tavaly megelégedve? Koscielny, Rosicky, Ramsey...sajnos csak ennyi, remélem az idei szezonban velük bővül a listám: Walcott, Sanchez, Wilshere, Ospina, Özil, Diaby, Joel, Ox, (Sanogo), (Monreal), (Debuchy), (Chambers), (Szczesny) akiket kihagytam, azokkal sosem voltam elégedett és valószínűleg nem is leszek velük a jövőben sem.

Szólj hozzá

Legfrissebb Hírek