Bár meglehetősen meggyőző szezonja volt, mégis meglepő fogadtatásban részesült, hogy a tavalyi szezonban a PSG kapusát, Salvatora Sirigu-t választották meg a francia első osztály legjobb kapusának a szakértők. Jogos érv a díj megítélésére, hogy az olasz hálóőr csapata kapta a legkevesebb gólt (23) az idény során, ugyanakkor Sirigu mellett több kapusnak is remek szezonja volt.

Köztük Vincent Enyeamának, aki több rekordot is megdöntött a Lille-ben, s összességében csak hárommal kapott több gólt, mint a végül bajnok PSG. A nigériai játékos ráadásul sorozatban 11 meccset hozott le kapott gól nélkül szeptember és december között, sokaknak már önmagában ez a teljesítmény elengedő lett volna a díj odaítélésének. Persze, fontos megjegyezni, hogy a Lille védelme is remek munkát végzett, ráadásul Enyeama védési mutatója (77,4%) valamivel Sirigué (78,5%) mögött ragadt – ráadásul csak 17-szer kellett többet védenie, mint az olasznak.

Szczesny és Ospina mutatóinak összehasonlítása - forrás: whoscored.comUgyanakkor érdekes lehet, hogy nem Sirigu vagy Enyeama volt az a kapus a francia bajnokságban, aki a legtöbbet védte az előző szezonban. Az Arsenal várható új igazolása, David Ospina ugyanis 80,2%-os védési mutatóval rendelkezik. A kolumbiai kapusnak óriási szerepe volt abban, hogy csapata, a Nice végül bennmaradt az első osztályban – ez egy pozíciót és két ponton múlt. 

Az Ospináért kiadott 3 millió font ár-érték viszonylatban bombaüzlet lehet az Arsenalnak, a kapus elvesztése pedig érzékeny veszteség a Nice-nek. Wojciech Szczesny számára pedig kimondottan ildomos lesz figyelni a 25 éves, újdonsült társára, ugyanis Ospina várhatóan jobban meg fogja szorongatni az első számú kapusig posztért, mint tette azt honfitársa, Lukasz Fabianski.

Ehhez elég megnézni a Nice statisztikáit, hogyan teljesített a francia csapat Ospinával a kezdőben, illetve nélküle. A kolumbiai kapust 9 meccsen kellett nélkülöznie a Nice-nek az előző idényben – mind a kilenc mérkőzés vereséggel zárult, a csapat pedig 18 gólt kapott. Ospinával a csapatban a Nice eggyel többször nyert, mint kikapott (12-11), s átlagosan fordulóként 1,45 pontot szereztek. Ospina meccsenként 0,86 gólt kapott, ez a bajnokság végén 44 gólt jelentett – ugyanannyit, mint a szebb napokat is megélt Lyon esetében, amely csapat 12 hellyel előzte meg a Nice-t, s 19 ponttal szerzett többet tőlük. Ezek után aligha túlzás kijelenteni: Ospina nélkül a Nice biztosan kiesett volna.

Ospina minden bizonnyal így nagyobb kihívást fog jelenteni Wojciech Szczesny számára is, akinek az első számú csapatba való betörése óta alig kellett a konkurenciától tartania. Persze, illik megjegyezni, hogy a lengyel kapus is remek szezont futott – többször is bravúrral mentette meg a csapatát, a whoscored.com algoritmusa pedig az egész szezon alapján 7,04-re értékelte a teljesítményét, amivel alig maradt le az angol bajnokságban mért legjobbtól – ironikusan Vito Mannonétől, akinek a teljesítményét 7,05-ös pontszámot kapott.

Ugyanakkor Szczesny védési mutatója (73%) jelentősen elmaradt Ospináétól, ráadásul csak hárommal kapott kevesebb gólt mint az a Nice, aki a 17. helyen végzett a Ligue 1-ben. A kolumbiai kapus 3,48 védést mutatott be átlagosan meccsenként, ami szintén jobb, mint a Szczesny által elért meccsenkénti 3 védés. Ospina legnagyobb erénye a beívelések lehúzása – a kapus meccsenként két magas labdát húzott le, ezzel e tekintetben a negyedik helyen végzett a francia liga kapusai között, s ismét felülkerekedett Szczesnyt – a lengyel 1,7 beívelést kapott le meccsenként.

Persze illik hozzátenni, hogy mindezek a különbségek a francia és az angol liga közötti eltérésekből is fakadhatnak, noha a kapusok teljesítménye általában kevésbé függenek a bajnokságok szintjei közti differenciáktól. Jogos érv lehet, hogy az angol ligában összességében jobb minőségű csatárokkal kell felvenniük a kesztyűt a kapusoknak, de azt is hozzá kell tenni, hogy a francia ligában a csapatok védelmei gyengébbek, mint az angolban, tehát a kapusoknak is több dolguk van.

A francia ligában, valamint a világbajnokságon mutatott remek teljesítménye alapján azonban kijelenthető, hogy Ospina rászolgált Arséne Wenger bizalmával, a képessége tükrében pedig méltó kihívója lehet Szczesny-nek, ami a csapat számára mindenképpen jó hír.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (14)

10 éve
nigga: Koscielny-t sosem szapultam, nem tudnád visszakeresni, mert ilyet nem írtam. BFG, Gibbs, Giroud, Podolski és Arteta, velük nagyon nem vagyok elégedett, de kevésnek érzem Cazorla-t és Flamini-t is. A csapatot az Henry vezette veretlen gárdához hasonlítom, a véleményem innen ered, tudom egy "kicsit" magasan van a léc, ezért szoktam inkább bírálni a csapatot, sem mint dicsérni.
10 éve
Törölt felhasználó
Tudom ez csak egy összeválogatott védeó Ospina-ról, de néha meg is fogja a labdát vagy mindig csak kiöklözi/üti? :D (aki látta a videót az tudja miről beszélek)
10 éve
Törölt felhasználó
ha lenne időm, energiám visszakeresném arsenal865 kommentjét amikor Koscielnyel se volt megelédeve az összehozott 11esei miatt... Mindenkit csak szapul a nagy szurkoló, el lehet képzelni mekkora fan.
10 éve
Törölt felhasználó
Nem egy hosszú névsor de legalább te is pozitívan értékelsz valakit. Én még egy pár nevet azért hozzátennék (Merte?) de ez az én véleményem. A másik névsort kb. hasonlóan látom. Jó lenne ha Wilshere és Ox is bőven kapnának lehetőséget, mert valahogy úgy érzem bennük még nagyon sok kakaó van, főleg Ox-ban.
10 éve
Kobe24: kivel voltam tavaly megelégedve? Koscielny, Rosicky, Ramsey...sajnos csak ennyi, remélem az idei szezonban velük bővül a listám: Walcott, Sanchez, Wilshere, Ospina, Özil, Diaby, Joel, Ox, (Sanogo), (Monreal), (Debuchy), (Chambers), (Szczesny) akiket kihagytam, azokkal sosem voltam elégedett és valószínűleg nem is leszek velük a jövőben sem.

Szólj hozzá