Az Arsenal médiastábja Münchenben érte utól Mesut Özilt, a csapat új játékosát, akit rekordösszegért igazolt le a klub a Real Madridtól.

Most ennek az interjúnak a szöveges változatát olvashatjátok.

-Mesut, üdvözlünk az Arsenalban. Hogy érzed magad most, hogy ehhez a klubhoz igazoltál?

Jól érzem magam. Nagyon várom már az előttem álló kihívásokat, s azt, hogy találkozhassak az új csapattársaimmal és az új menedzserrel. Nagyon várom már, hogy megtapasztalhassam a Premier Ligát is. Nagyon izgatott vagyok. Remek döntés volt az Arsenalhoz igazolni, nagyon várok már mindent, ami a klubbal kapcsolatos.

-Mi volt az a fő ok, amiért az Arsenalt választottad? Mennyire volt fontos faktor Arséne Wenger a döntésedben?

Azért választottam az Arsenalt, mert Anglia egyik legjobb csapatáról van szó. Arséne Wenger pedig egy világklasszis menedzser, ezt az elmúlt években többször is bizonyította. Rengeteg játékos fejlődött igazi klasszissá az új irányítása alatt, és én pontosan ezért igazoltam az Arsenalhoz. Saját magamat akarom még továbbfejleszteni, továbbá nagyon várom, hogy az Arsenal stílusában játszhassak. Az Arsenal egy olyan klub, amelyik híres a gyors labdajáratásról és a támadó felfogásukról. Úgy vélem, hogy mindezekbe maradéktalanul be fogok illeni. Ezek voltak a fő okok, amiért az Arsenalt választottam.

-Mennyire volt fontos a döntésedben a klub jövőbeli terve?

Természetesen fontos volt. Az volt a legfontosabb dolog, hogy a menedzser megmutatta, hogy hisz bennem. Meg akarom mutatni a potenciálomat és jól akarom magam érezni a pályán. Azt gondolom, hogy a teljesítményeimmel tudom majd segíteni a csapatot is.

-Beszéltél a honfitársaiddal, Lukas Podolskival és Per Mertesackerrel a döntésed előtt?

Sajnos nem. Minden túl gyorsan történt. Arséne Wengerrel voltak hosszas telefonbeszélgetéseim, amely során felvázolta a klubot illető jövőbeli terveit, s hogy milyen szerepet szán nekem a csapatban. Ezek meggyőztek, s végül ezért döntöttem az Arsenal mellett.

-Mi a helyzet az Arsenal védjegyéről, a támadó futballról? Ez mennyire vonzott téged?

Mint ahogyan már mondtam, az Arsenal technikailag az egyik legerősebb klub. A menedzser támadó és attraktív játékot vár el a csapattól. Úgy vélem, hogy ebbe bele fogok illeni, mivel én magam is szeretek gyorsan, egyérintős játékban játszani. Nagyon örülök, hogy immáron a csapat része lehetek, bízom abban, hogy tudom majd segíteni az Arsenalt.

-Mit gondolsz, az Arsenal képes lehet végre trófeát szerezni ebben a szezonban?

Mindenképpen. Az elmúlt években az Arsenal kevésbé volt sikeres, de mi azon vagyunk, hogy újból trófeákat és címeket nyerjen a csapat. A rajongók már hosszú ideje várnak egy trófeát. Erős keretünk van, fiatal játékosokkal, akik még tovább fognak fejlődni Arséne Wenger kezei alatt. Úgy gondolom, hogy hamarosan trófeákat fogunk nyerni, mert megvan bennünk a kellő potenciál.

-Akcióhelyzetben több gólpasszt adtál az elmúlt öt évben, mint bárki más az európai futballban. Gondolod, hogy a gólpasszok is legalább annyit érnek, mint a gólok?

Igen, természetesen. A gólpassz az első lépés a gólhoz, én pedig az a típusú játékos vagyok, aki szeret helyzeteket teremteni. Szerintem a körülöttem lévő csapattársaim azt mondanák el rólam, hogy önzetlen vagyok a pályán. Boldoggá tesz, ha gólpasszokat tudok adni a társaimnak, vagy ha én szerzek gólt. De a legfontosabb mégis csak az, hogy csapat elérje a céljait, s hogy pozitív futballt játsszon.

-A Premier Liga azonban mégis csak másabb, mint a spanyol bajnokság. Mennyire kell majd hozzászoknod az új légkörhöz, s mennyi új dolgot fogsz tanulni?

Nagyon boldog vagyok, hogy a Premier Ligában játszhatok majd, mindenki tudja, hogy ez a legerősebb liga a világon. Egész egyszerűen azért, mert rengeteg élcsapat játszik a bajnokságban. Bizonyítani akarok itt is. Ez egy új kihívás lesz a számomra, egy új feladat. Ráadásképpen pedig még tovább akarok fejlődni Arséne Wenger irányítása alatt. Már nagyon izgatott vagyok ezzel kapcsolatban.

-Visszatérve a gyerekkorodhoz: tudni kell rólad, hogy a technikádra leginkább az ún. ketrecfutball hatott. Tudnál mesélni erről?

Olyan helyen játszottunk, ahol kicsi volt a pálya. Ráadásul a legtöbbször 5-6 évvel idősebb játékosok ellen játszottam, akkoriban pedig alacsony voltam. Meg kell tehát állnom a helyemet az idősebb és magasabb játékosok ellen. Mivel a pálya kicsi volt, szögleteket nem rúgtunk. Csak folyamatosan ment a játék. Ez sokat segített kialakítani a technikámat. Ezek után kétségtelen könnyebb lett az életem a pályán is.

-Ki volt a példaképed gyerekkorodban?

Nemrégiben mondtam el valamelyik újságnak, hogy Zidane volt a idolom. Számomra ő volt a tökéletes játékos. Mind védekezésben, mind támadásban nagyon erős volt. Ráadásul alig volt benne a bulvársajtóban, még a magánéletét sem tudták kicsinálni. Ő volt a példaképem.

-Az angol futballvilágban először 2009-ben, az U21-es bajnokágson vetődött fel a neved, miután a te irányításod alatt 4-0-ra legyőztétek az angolokat. Két újdonsült csapattársad, Theo Walcott és Kieran Gibbs akkor még ellened játszott. Emlékszel még erre?

Nagyszerű idők voltak azok. Meg is tudtuk nyerni az U21-es tornát, az a csapat klasszisokból állt, ráadásul volt két remek edzőnk Horst Hrubesch és Dieter Eilts személyeikben. Ha jól emlékszem, mi domináltunk az angolok elleni meccsen is. A potenciálunkat sikerült kiaknáznunk és meggyőző eredményt értünk el. Nekem személyesen ezek remek élmények voltak.

-Mint magánember, mennyire várod már a londoni életet?

Úgy gondolom, nagyon élvezni fogom. Csak pozitív dolgokat hallottam Londonról. Ez egy világváros, ahol sok minden történik. Magánemberként is rengeteg mindent tudsz csinálni. Nagyon várom már, hogy megtapasztaljam a Londont is, de elsősorban dolgozni fogok ott.

-Mit üzensz az Arsenal szurkolóinak?

Nagyon boldog vagyok, hogy az Arsenalnál játszhatok. Megtisztelve érzem magam. Remélem, hogy sikeres szezonunk lesz.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (20)

11 éve
Törölt felhasználó
De biztos nem fogok venni Özil mezt :) Walcotton kívül eddig mindenki elment a következő szezonban, akinek a nevét viseltem a hátamon (Henry, Fabregas, Nasri, RvP)
11 éve
Törölt felhasználó
Így van majd pár meccs múlva mikor már edzéseken megismerkedett mindenkivel. A meccseken pedig megtapasztalja az ágyúsok szeretetét és majd rájön, hogy egy családba csöppent bele. Mert az biztos, hogy itt a stadionokba az utcán máshogy kezelik majd mint Madridba. Ott is szerették, de majd itt. Megtapasztalja milyen is mikor a szurkolók éltetik. :D
Az pedig biztos, hogy azon lesz hogy a maximumot hozza. Profi futballista, aki jövőre a német válogatott alapembere akar lenni.
11 éve
Hát igen, azért valljuk be, hogy Özil nem kicsit kockáztatott, hogy elfogadta az ajánlatunkat, de meg fog térülni. Majd a saját szemével rájön, hogy az Arsenal százszor jobb csapat, mint ahogy a média vagy a szakértők beállítják. Hogy Wilshere-ből - saját magához hasonlóan - világklasszis lesz. Hogy a sokak által lesajnált Ramseyből jobb játékos lesz, mint Khedira. Hogy Theo gyorsaságára lehet építeni. Hogy Koscielny minden ellenfél támadóját a zsebében tartja... s így tovább. Az Arsenal egy kiforrott sztár érkezésére várt, Özil érkezésével szerintem mindenki csak még jobban fog hajtani. Izgalmas szezon elé nézünk, s szerintem Özil lelkesedése is meg fog jönni látható formában.
11 éve
Törölt felhasználó
Eddig akik ide igazoltak mind "senkik" voltak úgy mond. Nekik az Arsenal egy óriási előre lépés volt, talán karrierjük csúcspontja is némelyiknek. Özil azért egy Real Madridból egy Arsenalba jött. Nem akarom becsmérelni vagy lealacsonyítani a klubbot de jelenleg azért a Real erősebb csapat az Arsenalnal. Még a társakkal sem találkozott, talán még Wengerrel sem. Persze, hogy nem tűnik olyan lelkesnek. Még nem is látott semmit Londonból. Lehet hogy eléggé ki is volt merülve vagy bármi az interjúnál. De aláírt egy 5-6 éves szerződést, ami akár azt is jelentheti hogy tényleg hosszútávon elkötelezi magát a klubhoz, mert ambiciózusak a klub céljai, amiben neki főszerepet szánnak. Nem biztos hogy kell attól félni hogy pár év és megy egy riválishoz vagy vissza a Realba. Innentől kezdve lehet hogy beindul megint a szekér és szépen lassan elkezdünk majd nyerni kupákat.
11 éve
Törölt felhasználó
Van egy kicsit rossz érzésem Özillel kapcsolatban, de lehet már a sok áruló mondatja velem ezt. Nem tűnt valami hűdenagyon boldognak az interjúja során sem, kicsit ilyen szájba adott szöveg szaga volt ennek az egésznek. Lehúz pár szezont aztán szerintem visszatér a Realhoz, vagy ami még rosszabb, valamelyik riválishoz. De cáfoljon rám és félreértés ne essék én nagyon bírom őt, de félek ettől.

Szólj hozzá