Tömény 94 nap izgalom, megannyi átigazolási pletyka után itt az ideje mérleget vonni összességében is a mögöttünk álló hónapokról.

Az elmúlt hetek folyamán Arséne Wengerék mindvégig azon dolgoztak, hogy megerősítsék azt a keretet, amelyik sorozatban a 16. évben bejutott a Bajnokok Ligájába. Ez azonban nem elég, az Arsenalnak mindenképpen előkelőbb célokért kell küzdenie, ehhez pedig egy sokkal erősebb keretet kellett összebarkácsolnia Wengeréknek.

Rekordigazolás a klubnál

Mesut Özil leigazolása nem volt olyan váratlan, mint ahogyan annak tűnt. Wengerék már több napja dolgoztak az ügyön - tehát a 24 éves középpályás leigazolása semmiképpen nem pánikigazolás volt, hanem egy előre eltervezett és gondosan kivitelezett munka termése. 

A német játékos klubrekord összegért, 42,5 millió angol fontért került az Arsenalhoz. A csapat és Arséne Wenger végre érdemben is bebizonyította, hogy a klub ambíciózusabb annál, hogy minden szezonban csak a Bajnokok Ligája-indulásért küzdjön. 

Özil leigazolása szabályosan lesokkolta a Real Madrid szurkolótáborát, néhány rajongó még Bale bemutatásakor is azt kiabálta Florentino Perez elnöknek, hogy ne adják el a középpályást. Az átigazolásra azonban szerencsére sor került, s egy igazi világklasszis játékost szerzett az Arsenal, aki mindössze 24 éves és még bőven karrierje csúcsa előtt áll.

De hol a csatár?

Az Arsenal egyik fő feladata egy tapasztalt középcsatár leigazolása lett volna - ez azonban meghiúsult.

Stefan Jovetic végig egy elérhető kiszemeltnek tűnt, ám végül a Manchester City hatalmas ajánlata egyértelművé tette mind az Arsenal, mind a játékos számára, hogy melyik csapat lesz a befutó.

Gonzalo Higuain egy életképes opciónak tűnt, ám mire az átigazolás véglegesülni látszott volna, a Real Madrid váratlanul óriásit emelt az argentin csatárért kért összegen. Az Arsenal ekkoriban értesült Luis Suarez állítólagos kivásárlási áráról, így nemes egyszerűséggel kihátrált a Higuainnal folytatott tárgyalásból, s hagyta, hogy végül a Napoli szerezze meg a támadót.

Az Arsenal azonban már-már amatőr módon vakon megbízott Suarez ügynökének, Pere Guardiola szavaiban, aki szerint a Liverpoolnak minden 40 millió fontot meghaladó ajánlatot el kellett volna fogadnia a játékosért. A játékos végig elhivatottnak tűnt, hogy az Arsenalhoz igazoljon, de hamar kiderült, hogy Guardiola rosszul értelmezte a szerződésekben foglalt záradékokat, így a Liverpoolnak nem volt kötelező eladnia az uruguay-i csatárt még a híres-hírhedt 40 millió + 1 font ajánlat ellenére sem.

Megállapodás a Chelsea-vel

Az Arsenal a nyár korai szakaszában valós érdeklődést mutatott Wayne Rooney iránt, sőt, ajánlatot is tett a Manchester United támadójáért. Ugyanakkor a Chelsea gyorsan bekapcsolódott a Unitedtől elvágyódó Rooney-ért folyó versengésbe, így Wenger megállapodást kötött Mourinhóval: az Arsenal hagyja Rooney-t a Chelsea-nek, míg a Kékek nem fogják megfúrni az Ágyúsok hadjáratát Suarezért.

Érdekesség, hogy ekkoriban látott napvilágot egy Mourinho-nyilatkozat is, amelyben meglepő módon dicsérte Wengert.

"Wenger egy remek alak. Tiszelem őt, és mindig tiszelni is fogom. Nem tennék arra semmi pénzt, hogy lesz közöttünk bármi konfliktus is. Volt lehetőségem arra, hogy komolyabban megismerjem őt, miután elhagytam a Chelsea-t. Találkozgattunk és beszélgettünk az Európa-bajnokságokon és a világbajnokságokon is." - mondta Mourinho.

Más kérdés azonban, hogy Rooney és Suarez csak kihasználta a Chelsea és az Arsenal érdeklődését. Rooney vágya mindvégig az volt, hogy új szerződést kapjon a Unitedtől, míg Suarez a Real Madrid felé vágyott.

Csatárkérdésben pedig alig volt B-terv. Michu-t nagyon kedveli Wenger, de a Swansea mindvégig óriási átigazolási díjat kért a spanyolért. Demba Ba egy életképes opció lett volna, de Mourinho az utolsó pillanatban megvétózta a szenegáli csatár átigazolását, miután szerinte az Arsenal túl megerősödött volna azok után, hogy Özilt sikerült leigazolniuk.

Az utolsó napok eseményei

Az Arsenalról úgy hírlett, hogy Julien Draxler és/vagy Edin Dzeko leigazolását tervezik a nyár utolsó napjaiban, ám ezeket csak kacsaként dobta be a klub a sajtóba, amíg ők az Özil-üggyel foglalkoztak.

Az Arsenal és a Real Madrid az utolsó napokban folyamatos tárgyalásban volt három játékost illetően: Özil neve mellett még Angel di Mariáé és Karim Benzemáé is a kalapban volt. Özil és Di Maria közül végig Ancelotti döntött, az olasz az argetin szélsőt akarta megtartani a keretben. A Madrid ugyanakkor hajlandó lett volna Benzemát is eladni, ám a döntésük később megváltozott.

A védekező középpálya

Az Arsenal valós érdeklődést mutatott a nyáron több védekező középpályásért, úgy Marouane Fellainiért, Lars Benderért és Yohan Cabayért is, utóbbi két játékosért a klub hivatalos ajánlatot is tett. 

Luis Gustavo szintén egy elérhető opció lett volna, ám Wenger már az elejétől fogva tisztázta a brazil középpályással, hogy nem tud állandó helyet biztosítani neki a kezdőcsapatban. Gustavo emiatt, s nem a pénz okán maradt Németországban, s fogadta el a Wolfsburg ajánlatát.

Ekkor lépett be a képbe a nagy öreg, Mathieu Flamini. A francia játékos hetekig az Arsenallal edzett a Milannal lejárt szerződése miatt. A tréningeken mutatott munkája és hozzáállása annyira meggyőzték Wengert, hogy a menedzser végül visszaigazolta Flaminit.

A védelem

Ashley Williams valóban egy átigazolási kiszemelt volt Wengernek, ám a francia nem akarta kifizetni a Swansea által kért 10 millió angol fontos összeget úgy, hogy csak negyedik számő védőként tekintett volna a walesire. 

Sakhóért ugyancsak folytattak előzetes tárgyalásokat Gazidisék, ám akkora Wenger elégedett volt a már meglévő védelemmel. A menedzserre Bacary Sagna tett különösen mély benyomást, hiszen a francia jobb hátvéd kiválóan megállta a helyét a védelem közepén is az ázsiai turnén.

Egy jobb hátvéd leigazolása végig a levegőben lógott, az Arsenal Juanfrant nézte ki magának. Ám Flamini leigazolásával ez a gond is megoldódott, hiszen szükség szerint a 29 éves védekező középpályás be tud ugrani szélső hátvédként is.

Kapuskérdés

Az Arsenal stratégiája a kapuskérdést illetően folyamatosan változott a nyár alatt. Kezdetben Wengerék egy első számú kapus-kaliberű hálóőrt akartak leigazolni - ezen a listán Julio Cesar neve szerepelt a legelőkelőbb helyen. A Stoke kapusa, Begovics szintúgy opció volt, ám a Stoke magas követelése és a bosnyák hálóőr heves temperamentuma miatt Wengerék végül az ő leigazolása ellen döntöttek.

Szczesny hozzáállása és formája azonban meggyőzték Wengert, így végül csak egy cserekapus megszerzése mellett döntöttek - kiváltképpen miután Vito Mannonét a Sunderland leigazolta. 

Emiliano Vivianót az Arsenal már régóta ismerte, az olasz kapus már tavaly is közel állt ahhoz, hogy az Ágyúsok játékosa legyen, ám akkor a Fiorentina gyorsabb volt. Most azonban megnyílt a lehetőség arra, hogy az Arsenal - egyelőre csak kölcsönben - leigazolja a 27 éves hálóőrt a kiesett Palermótól, akit korábban Gianluigi Buffon utódjának tartottak az olasz válogatottat illetően.

A Fabregas-mizéria

Cesc Fabregas esetleges visszaigazolása hosszú hetekig megmozgatta az Arsenal-szurkolók fantáziáját, ám a spanyol játékmester távozása sosem lógott igazán a levegőben a Barcelonánál.

Mint utóbb kiderült, a pletykákat Fabregas menedzsere, David Dein generálta, hogy meggyőződjön arról, miszerint a Barcelonának még mindig fontos-e a játékos. A Manchester United érdeklődése azonban valós volt, de a Barcelona sosem ment volna bele még egy középpályásuk elvesztésébe azok után, hogy Thiago Alcantara a Bayern Münchenhez távozott.

Arséne Wenger a biztonság kedvéért felhívta Fabregast. A játékos azonban tájékoztatta korábbi főnökét arról, hogy elkötelezett a Barcelona iránt, de ha egy napon visszatérne Angliába, azt csak is az Arsenal oldalán tenné meg.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (25)

11 éve
Törölt felhasználó
Kedves Ljungberg! Mitől nagy zseni Wenger? Talán nézd meg a wikit, ha az egód engedi. Érdemes megemlíteni, hogy ez az ember nem 8 éve van a klubnál és vannak olyan szurkolók is itt, akik akkor még nem is voltak fanok mikor Ő már itt volt. Ha esetleg Neked is lenne annyi IQ, ahogy Te fogalmaztál akkor kiállnál saját magad dicsfénye alól és körbenéznél hol vagy Te és hol Wenger. Azt gondolom majd csak akkor törhetsz Te pálcát fölötte vagy bárki, aki "érti" ezt a munkát és jobban tudja csinálni. Ez nem azt jelenti, hogy fényezni kell vagy dicsőíteni de egy valami kijár neki és ez a tisztelet. Ez elvitathatatlanul jár neki. Persze a monitor mögül, arc nélkül, könnyű okosnak lenni. písz

11 éve
Törölt felhasználó
máshova írok*
11 éve
Törölt felhasználó
Jaja, nagy poén volt, tudom, az IQ szintetek nem verdesi az eget, de azért megvárom, hátha összefoglalja nekem, h miért is akkora zseni Wenger és összefoglalja,h mi is történt az elmúlt 8 évben. Ha sikerül vmi értelmeset összehozni, akkor reagálok, ellenkező esetben inkább más írok, az óvodás szintű poénkodásra nem vagyok vevő, tartogassátok egymásra és a barátaitokra.
11 éve
Törölt felhasználó
eriCesc: Ez tényleg jó volt :D
11 éve
Törölt felhasználó
Ericesc mester, mesélj, mondd el nekem, mi miért történt.

Szólj hozzá