Az Arsenal vasárnap hazai pályán lép pályára az ősi rivális Tottenham Hotspur ellen a Premier League-ben. A két csapat földrajzilag ugyan közel van egymáshoz, de történelmileg és trófeák tekintetében egy nagy szakadék van a két csapat között.

Az Arsenal sikerlistája 39 kupagyőzelmet számlál, még a Spursnek pusztán 20 kupasikere van. A fő különbséget a bajnoki címek között lehet tenni, az Arsenal 13 alkalommal, a Spurs csupán 2 alkalommal nyerte meg a bajnokságot.  A következőkben a csapat rivalizálásának a történetét láthatjátok.

 

A két csapat közti rivalizálás 1913-ban kezdett elkezdődni, amikor az Arsenal a Highburybe költözött, ami mindössze 5 mérföldre volt a Tottenham pályájától. Ekkor kezdődött el a két csapat közötti igazi rivalizálás.

Az Arsenal a körzetben a legnagyobb csapatok egyike volt a Tottenhamel egyetemben, de ez nem tartott sokáig. Az I. világháború miatt a bajnokság 1914 és 1918 között szünetelt. A háború végeztével a dolgok az Arsenal számára kedvező fordulatot következett be.

Voltak tervek, hogy az első osztály 20 csapatról 22 csapatra bővítsék. A háború előtt a Tottenham a 20. helyen végzett és remélte, hogy az első osztályban kezdheti meg az újraindult bajnokságot. Ezzel szemben az Arsenal kapta meg az utolsó indulási helyet, annak ellenére, hogy a háború előtt a 6. helyen végeztek a másodosztályban. Voltak pletykák, miszerint az Arsenal elnöke Sir Henry Norris alvilági kapcsolatokat használt ennek elérésére, de ezt soha nem tudták bebizonyítani.

Természetesen a Tottenham nagyon elégedetlen volt az eredménnyel, de hamar visszakerültek az első osztályba és folytatódott a rivalizálás.

Az első bajnoki találkozás 1921-ben volt, amit a Tottenham nyert meg 2-1 arányban. E mérkőzés különösen feszült hangulatban telt, egy évvel később az FA megfenyegette a két csapatot, hogy zárt ajtók mögött fognak játszani, ha nem javul a viszonyuk.

A rivalizálás még jobban elmérgesedett, amikor is a Tottenham 1928 és 1950 között a másodosztályban szerepelt-. Ez idő alatt az Arsenal nagy magasságokba emelkedett a hat bajnoki címével, ezzel szemben a csirkék neve mellett nem szerepelt kupagyőzelem. A Tottenham ebben az időben mindössze két szezont töltött az első osztályban. Ebben a két szezonban az Arsenal nyerte meg a bajnokságot.

Közvetlenül a második világháború után nagy javulás volt a két klub között. A háború alatt a Highbury súlyos károkat szenvedett a bombázások miatt, a Tottenham pedig bebizonyította, hogy szükség idején el lehet felejteni a rivalizálást, és megengedték, hogy az Arsenal a Tottenham pályáját használja.

Ezek után 1950-ben újra az első osztályba kerültek és az 1977/78 as szezon kivételével azóta is itt szerepelnek. Az Arsenal a liga újraindulása óta mindig az élvonalban szerepelt.

 

Az Arsenal két alkalommal tudott bajnoki címet szerezni a Tottenham pályáján, 1971-ben és 2004-ben. Az 1971-es győzelemkor az Arsenal történelme során először duplázott. A bajnoki győzelem mellett az FA kupát is elhódította a csapat.

Az Arsenal szurkolók nagyon szeretik emlékeztetni a Spurst, hogy már több mint 50 éve nem nyerték meg a bajnokságot, hisz a csapat azóta 6 alkalommal is elhódította a bajnoki serleget. A Tottenham rajongók kupagyőzelmekben keresik a vigaszt, de ez nem kompenzálja a bajnoki címet.

Amikor a Tottenham megverte az Arsenalt az 1991-es FA elődöntőjében, a rajongók úgy határoztak, hogy április 14.én tartanak egy St. Hotspur Day-t.  Azóta ezt már St. Totteringham's Day-nek hívják a szurkolók. Ennek az ünnepnek a lényege, hogy a Spurs már matematikailag sem tudja megelőzni az Arsenalt a bajnokságban.  Érdekességképpen a Wenger érában eddig minden évben volt St. Totteringham's Day.  Bajnokok Ligája helyezést is csak egyszer tudtak elérni 1996 óta.

A Tottenham szurkolók legnagyobb öröme 2006-ban született, amikor is az Arsenal elveszítette a Bajnokok Ligája döntőt. A szezon végén megvolt a Spurs esélye a negyedik helyre, ám az utolsó játéknapon kikaptak és az Arsenal megelőzte őket.  Sokáig úgy tűnt, hogy a mérkőzést lefújják, ugyanis sok játékos ételmérgezést kapott. A mérkőzést lejátszották, ők pedig kikaptak.

 

Játékosokat tekintve Jimmy Robertson és Emmanuel Adebayor volt az a két ember, akik mind a két csapatban megfordultak, és mind a két észak-londoni derbin szereztek gólt.

Talán a leghíresebb és legellentmondásosabb játékos átigazolás a két csapat között Sol Campbell volt, aki 2001 ingyen igazolt át az Arsenalhoz. Ő volt abban az időben a Spurs kapitánya és ezt a lépést még máig sem nyelték le a rajongók. Campbell azon egyszerű okkal indokolta meg az átigazolást, hogy a Tottenhammel soha nem fog bajnoki címet nyerni.  A Premier League-t Solnak végül annyiszor sikerült megnyernie, ahányszor a Tottenham a történelme során összesen.

Meg kell még említeni a Tottenham elszántságát. Ugyanis minden évben, amikor pár pont választotta el a két csapatot, mindig megemlítették, hogy felülmúlják a riválist. Ez még akkor sem sikerült, amikor az Arsenal elveszítette a két legnagyobb játékosát, Fabregast és Nasrit.

Ebben a szezonban jelenleg a Tottenham van előrébb, ám az Arsenalnak megvan az esélye, hogy ismét előttük végezzen.

 

Összességében tehát a versengés, a két csapat közeli fekvésével alakult ki. Ám ugyan közel vannak egymáshoz, de történelmileg és trófeák tekintetében egy nagy szakadék van a két csapat között. Folytatás vasárnap 17:00-tól.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (6)

11 éve
Törölt felhasználó
Nem tud valaki olyan helyet Győrben ,ahol ma délután meg lehetne nézni a meccset?
11 éve
Törölt felhasználó
már alig várom a vasárnapot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D csirke importálásra felkészülni :D mert tehetnek bármit vehetnek bárkit soha nem érnek a nyomunkba :)
11 éve
Törölt felhasználó
Mindig is az árnyékunkban lesznek! Lehet, hogy idén összevásároltak sok játékost, de jobbak nem lettek! Ezt vasárnap remélem újra bebizonyítják a srácok!
11 éve
Törölt felhasználó
Jó az írás, de legközelebb egy futball klubot mutassatok be! :coolsmirk: 🐍
11 éve
http://www.youtube.com/watch?v=aERuoMgEA38 Én valami hasonló meccsre számítok holnap.

Szólj hozzá