Miközben az Arsenal-szurkolók jelentős többsége - optimistán, vagy éppen szkeptikusan, de eljátszott azzal a gondolattal, hogy Luis Suarez klubrekord összegért érkezik a csapathoz, érdekes lehet megvizsgálni, hogy mi változhat az uruguay-i esetleges érkezésével.

A többség ugyanis úgy véli, hogy Suarez - amint, hogy letölti a még hat bajnokira szóló eltiltását - azonnal stabil kezdőtag lesz Wengernél, s ez egyenes utat jelenthet a jelenlegi első számú csatárunk, Olivier Giroud számára a kispadhoz.

Giroud megítélése legalább olyan felemás az Ágyúsok körében, mint az a kérdés, hogy megéri-e Suarez a 40 milliót, s hogy éppen ő rá van-e szüksége a csapatnak. A francia játékos a Ligue 1 gólkirályaként érkezett az Arsenalhoz, hogy egy bizonyos Robin van Persie-t pótoljon a csapatnál. Természetesen a holland csatár eredményeinek a közelébe sem sikerült érnie - ám ettől függetlenül meglepően jó teljesítményt nyújtott az első szezonjában, hiszen a 17 szerzett gólja és a 11 gólpassza önmagukért beszélnek.

Megbízható csapaton belüli pletykák szerint Giroud pozitív megbecsülésnek örvend Arséne Wenger szemében. A játékos szárnyal az Arsenal jelenlegi ázsiai körútján, három meccs alatt hat gólt lőtt, amely találatok közt jócskán akadtak szépségdíjas megoldások is. A nagy kérdés persze az, hogy Giroud képes lesz-e ugyanezt a hatékonyságot a Premier Ligában is folytatni. A statisztikák alapján ugyanis ő volt az, akinek a helyzetkihasználása a legrosszabb volt az élcsapatok közül.

Helyzetkihasználás a 2012/13-as szezonban:

Játékos (csapat), Kihagyott nagyobb helyzetek , Belőtt nagyobb helyzetek száma, Helyzetkihasználás (%)

van Persie (Manchester United), 23, 17, (43%)
Giroud (Arsenal), 19, 4, (17%)
Agüero (Manchester City), 18, 7, (28%)
Cissé (Newcastle), 18, 5, (22%)
Dzeko (Manchester City), 17, 10 (37%)
Lukaku (WBA), 15, 9, (38%)
Koné (Wigan), 15, 7, (32%)
Suarez (Liverpool), 14, 16 (53%)
Michu (Swansea), 14, 12 (46%)

Mindenesetre mindenképpen biztató Giroud formája az ázsiai túráját illetően, az önbizalmának mindenképpen jót fog tenni, hogy idén jelentős meccsrutinnal fog rendelkezni a szezonrajt előtt. Ismeretes, tavaly mindössze egy félidőt tölthetett az Arsenal színeiben a pályán a Sunderland elleni első bajnoki fordulót megelőzően.

Tomas Rosicky szerint a játékos csak még jobb lesz.

"Nagyon nehéz az, amikor egy játékos az első szezonját tölti Angliában. Egyszerűen be kell illeszkednie és mindenhez hozzá kell szoknia. Úgy vélem, hogy Oliviernek jobb szezonja lesz idén, mint amilyen a tavalyi volt, úgy gondolom, hogy több gólt is fog rúgni. Ha továbbra is úgy játszik majd, mint ahogyan Ázsiában tette, akkor miért ne lehetne ez így?" - mondta a cseh játékmester.

A kérdés az, hogy mennyi lehetőséget fog kapni Giroud Suarez érkezése esetén? A válasz: többet, mint ahogyan azt sokan gondolnák. A Liverpoolnál egy egészen dinamikus és jól működő csatárduó kezdett összeállni januártól, amikor Brendan Rodgersék leigazolták Daniel Sturridge-t a Chelsea-től. Egy hasonló csatárduó - akár egy 4-4-1-1-es felállásban - az Arsenalnál is meghonosodhat, mivel Suarez és Giroud két teljesen eltérő szemlélettel játszó támadójátékosok. Ebből a szempontból már érthetőbb, miért döntött úgy Wenger, hogy inkább Suarez leigazolásával próbálkozik meg, mintsem hogy Higuainért fizessen ki 37 millió eurót. Higuain és Giroud ugyanis ugyanolyan típusú csatárok.

Az Arsenal csatárkereséséről természetesen magát Giroud-t is megkérdezték, aki meglepő természetességgel nyilatkozott az ügyről.

"Azt gondolom, hogy Luissal remek csatárkettőst tudnánk alakítani. Ezért természetesen arra szavazok, hogy jöjjön. Én magam nem félek a posztoktól való versengéstől." - mondta Giroud.

"Én magam is úgy gondolom, hogy a csapatra ráférne két-három új játékos. A klubnak céltudatosságot kell sugároznia. Meg kell mutatnunk a rajongóknak, hogy komolyan vesszük ezeket a dolgokat. Elférne egy csatár is a csapatba. Úgy gondolom, hogy belőlem is sokkal többet kihozna a versengés." - tette hozzá a francia játékos.

Akármi is történjen, azt minden Arsenal-szurkoló remélheti, hogy Giroud remek ázsiai formája a klubszezonra is kitart majd. Akár jön Suarez, akár nem...

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (41)

11 éve
Törölt felhasználó
Kondogbia a Real játékosa állítólag 15-17 millióért
11 éve
Törölt felhasználó
Geoff szerint a klub akár 100 millió fontot is elkölthetne új játékosokra.
11 éve
Törölt felhasználó
Gixer92! Senki nem tudja mennyi pénz van pontosan a büdzsében átigazolásokra szánva, de elvileg Suárez esetleges érkezése még nem zárná ki, hogy többen is kövessék őt az Emiratesbe. Valószínűleg ezek a játékosok már 'középkategóriás' igazolások lennének, nem 'robbantanánk' bankot egy újabb transzferért, viszont megfelelő kiegészítőemberekre szükségünk van, mert láthatólag létszámban sem vagyunk meg minden poszton.
11 éve
Törölt felhasználó
Érdekes jelenség, hogy az átigazolásokkal kapcsolatbani válaszra a legtöbb játékosunk azt emliti, hogy 2-3 új játékos kell. Nem is 1-2.
11 éve
Törölt felhasználó
Az egész ott kezdődik, hogy a PLben a csapatok többsége ellen kell egy olyan típusú támadó is a csapatban mint Giroud, főleg hogy Suarez tudhatjuk hogy oldja meg ha lebirkózzák.
Másrészt úgyis az adott egyéni formák fognak dönteni, jelenleg kb Fabianski, Sagna, Mertesacker, Koscielny, Arteta, Rosicky, Giroud helye biztos az első pár meccsen. Formába jön Wilshere is alapember, Cazorla majd váltja Rosickyt, a többi poszton bármi lehet.
Miquelt lehet oltani, sajna semmivel nem volt rosszabb mint Jenkinson, és ha így haladunk mindkettőnek rengeteg lehetősége lesz, hogy jelentősen javuljon és bizonyítson.
Ox nagyon láthatatlan sajnos így középütt, védekezésből nem jól veszi ki a részét, támadásban meg nem elég agresszív, persze rendszeres játékkal majd javulhat, az idén biztos több lehetőséghez jut már, mert Gnabry, Ryo még nagyon kevés, Eisfeldet meg nem erőlteti Wenger, az idén se számol vele nagyon.

Szólj hozzá