Hétfőn minden bizonnyal titokban számos Arsenal-szurkoló azt várta, hogy már rögtön a 2013-as nyári átigazolási szezon első napján bemutatásra kerülnek a klub hivatalos weboldalán Gonzalo Higuain Ágyús-mezben feszítő képei - erre mindenkinek be kellett érnie egy másik hivatalos bejelentéssel: Yaya Sanogo érkezésével.

A Higuain-saga első híréről június 7-én számoltunk be, ám a Daily Mirror akkori értesülése nem tűnt többnek egy kósza pletykánál. A spekulációk azonban egyre erősödtek, s később egyre több nevesebb és megbízhatóbb újságírók is lehozták az éppen aktuális Higuain-híreket, gondoljunk csak a The Telegraph riporterére, Jeremy Wilsonra, vagy a BBC Sports belső arsenalos forrásokkal rendelkező firkászára, David Ornsteinre.

Gonzalo Higuain esetleges leigazolása első ránézésre azért látszott képtelenségnek, mert az elmúlt évek játékospolitikáját ismervén az Arsenal-szurkolók erős szkeptikussággal állnak minden ún. 'nagy nevek' és 'világklasszis' játékosok érkezését vízionálló hatásvadász cikkhez - különösen akkor, ha az illető többe kerülne, mint 20 millió angol font.

A Higuain-sztorit azonban két tényező tette hihetővé. Először is, a játékos a sajtóban hangot adott azon véleményének, hogy hét évet követően elhagyná a Real Madridot. Másodszor pedig az, hogy Ivan Gazidis, az Arsenal vezérigazgatója megerősítette azokat az értesüléseket, melyek szerint hosszú évek óta először kaphat Arséne Wenger jelentősebb összeget a játékoskerete megerősítésére. Ehhez pedig két alappillér volt szükséges: az egyik a tavaly novemberben bejelentett új szponzori megállapodás a Fly Emirates-szel, a másik pedig a Pumával szóló mezbeszállítói szerződés, ami ugyan még nincs bejelentve, de állítólagosan 170 millió fontot hoz a konyhára a 2014/15-ös szezontól kezdődő öt évre.

A fenti kirakós-darabok összeállítása után a Higuain-ügy (és vele a Rooney-, Fabregas-, Fellaini-pletykák is) egy csapásra hihetővé vált az Arsenal-szurkolók körében, s mindenki napi szinten várja az internet előtt a legfrissebb híreket az argentin csatár leigazolásával kapcsolatban.

Eleinte a szokásos mederben zajlottak a dolgok, kisebb-nagyobb buktatókkal. A Juventus kezdeti érdeklődését sikerült hatástalanítani. A másik hátráltató tényezőt a Real Madrid-PSG edzőkeringője jelentette, ugyanis a Blancók elnöke kijelentette, hogy addig nem fog zöld utat adni Higuain átigazolásához, amíg hivatalosan ki nem nevezi Carlo Ancelottit.

Az olasz menedzser kinevezése ekkor már csak formalitásnak tűnt. Az angol sajtótól kezdve az olaszon át a spanyolig minden orgánum tudni vélte, hogy az Arsenal érdemben már megállapodott Higuainékkal a fizetésről (Wenger nem hivatalosan kétszer is találkozott a játékos ügynökével Párizsban), illetve Perezzel is a csatár kivásárlási áráról. Ancelotti válasza már csak a józan ész logikájával is igenlőnek tűnhet, hiszen az Arsenal egy összegben kifizetné Higuain vételárát, ezzel pedig a Real Madrid jelentős anyagi segítséget kapna, hogy bekopogtasson Bale-ért, Suarezért, Cavaniért, Lewandowskiért, Rooneyért, vagy akiért akar.

A kapkodás az Arsenal részéről eddig értelmetlennek tűnt. Ancelottit csak múlt héten mutatták be, az érdemi munkát hétfőtől kezdte meg a Madridnál. Higuain továbbá egészen június végéig valamelyik amerikai tengerparton süttette a hasát, így az átigazolás akkor sem lett volna gyorsabb, ha már minden lezsírozott volna Wenger Perezzel és Ancelottival. A határidő kiszabásában mindössze annyi a logika, hogy Wenger értelemszerűen a csapatában akarta tudni Higuaint az ázsiai túrára. Minden egyes nap késlekedéssel csökkenek az esélyek arra, hogy Higuain ott lesz a július 14-én felszálló magánjáraton Indonézia felé. Higuain argentin állampolgár, neki az angol munkavállalási engedély kiállítása sem egy ötperces folyamat, nem beszélve azokról a vízumokról, amelyek az ázsiai túra országaiba kellenek.

A dolgok azonban nem álltak meg ennyinél. Mivel az angol sajtó az elmúlt napokban érdemben nem foglalkozott a Higuain-üggyel, fennállhat annak a veszélye is, hogy az egész átigazolás lelassult. S mivel az Arsenalról van szó, nem is ez a csapat lenne, ha létrejönne egy sima átigazolás. Az alábbiakban a lehetséges okokkal és forgatókönyvekkel foglalkozunk.

Sokan úgy vélik, hogy a Higuain-ügy szépen, csendesen folyik a maga medrében. Ők arra alapozzák a megállapításukat, hogy Higuain már megállapodott az Arsenallal, s a standard átigazolási folyamatot tekintve ez csak úgy lehetséges, ha korábban az Arsenal már megállapodott a Real Madriddal is, s így a fővárosiak engedélyt adtak arra Wengeréknek, hogy ajánlatukkal megkeressék a játékost. (Innen ered az angol 'tapping upon' kifejezés is, amikor a vevő klub először a játékost keresi meg az ajánlatával, s csak az után ül le tárgyalni az eladó klubbal. Ez persze  ellentétes a FIFA-szabályzatával, s több alkalommal volt precedens hivatalos panaszokra is ez ügyben.)

Mégis könnyen lehet, hogy az Arsenal ezt az utat választotta: azaz az angol klub előbb állapodott meg Higuainékkal, mint a Real Madriddal, s valószínűsíthetőleg ez okozza az átigazolás véglegesítését. Az El Confidential spanyol lap az internetes oldalán azt írta június 28-án, hogy az Arsenal érdeklődése 'nagyon erős', de hivatalos ajánlatot még nem terjesztettek be Higuainért.

A kérdés az, hogy miért nem. Az egyik és legkézenfekvőbb válasz az lehet, hogy miután a Juventus kiszállt a versenyből, az Arsenal érdemi vetélytárs nélkül maradt, így 'feleslegesen' Wenger sem akarja fentebb sófrálni az amúgy sem alacsony átigazolási összeget. (Ide kapcsolódik, hogy egy új angol magazin, a twentyfour Football internetes oldala szerint az Arsenal és a Real Madrid nem tud megállapodni a játékos kivásárlási árán.) Ezt a helyzetet vagy az idő oldja fel (ez esetben akár az is elképzelhető, hogy Higuain csak augusztus 31-én esik be a kapun), vagy éppen semmi. Mert ebben a sportban láttunk már karón varjút: a dolgok gyorsan változnak, s miután úgy tűnik, hogy a Real Madrid mégsem próbálkozik be Bale-nél, Cavani a PSG-hez közeledik, Suarez pedig túl drága: a végén még Ancelotti meggyőzi Higuaint, hogy maradjon még egy évet!

A másik válasz már sokkal egyszerűbb, mégis meglepőnek és érthetetlennek tűnhet. Egyes spanyol újságírók szentül meg vannak győződve arról, hogy Higuain csak a második kiszemelt Wenger listáján. Az elsőt nem lesz nehéz kitalálni: a francia menedzser - legalábbis szerintük - ugyanis Wayne Rooney-ra vár. A Rooney-pletykát eredetileg egy 'GeoffArsenal' fantázianévre hallgató twitteres 'forrás' dobta be a köztudatba. Alapvetően minden twitteres értesülést óvatosan kell kezelni, mert a web2.0 világában mindenki azt ír, amit akar, s a dezinformációk pillanatok alatt  teljesen hihető sztoriként is szétterjedhetnek a világhálón, főleg azok körében, akik tapasztalatlanok a közösségi oldalak ezen tengerében. 'GeoffArsenal' azonban a tavalyi nyár folyamán nem egy esetben meglepően hitelesen tájékoztatott az Arsenalt érintő átigazolási ügyekről. Santi Cazorla leigazolását ő hozta le elsőként - bőven a sajtó értesülése előtt. Nuri Sahin előrehaladott, de végül meghiúsult kölcsönbevételéről is hitelesen tudósított, s számos más témakörben is több forrás is megerősítette azt, amit 'GeoffArsenal' mindenkinél előbb megírt a Twitteren.

A fentiek alapján terjedt el széles körben az a hit, hogy 'GeoffArsenal' egy hiteles és megbízható forrás, s lényegében az ő információi, azaz tweetjei szolgáltatják a Rooney-Arsenal spekuláció savát-borsát. Az szinte biztos, hogy az Arsenal valamilyen formában biztosan érdeklődik Rooney iránt, s még hivatalos ajánlat is elképzelhető, ám attól még, hogy Kroenkéék sportpolitikai okokra hivatkozva 24 millió fontért odaadták Robin van Persie-t a Manchester Unitednek, még nem következik az, hogy a Vörös Ördögök is viszonozni fogják ezt a szívességünket, s ugyanennyi pénzért Wengerhez vágják Rooney-t - bármennyire is erőltesse ezt a Rooney-vonalat GeoffArsenal. Ráadásul az Arsenal érdeklődése Rooney-nak is kapóra jön, mert így még fentebb tudja emelni a fizetési igényét a többi érdeklődő csapattól: A PSG-től, a Real Madridtól, vagy a Chelsea-től. Márpedig az Arsenalnak lehet bármennyi pénze az emirateses és pumás ügyletekből, a fenti hármast jelen állás szerint képtelenség lesz felüllicitálni. Tehát ha Wenger tényleg Rooney-ra vár, mielőtt véglegesítené a Higuain-ügyet, az olyan, mintha 19-re lapot húzna. (S ismervén az átigazolási-szerencsénket, el is buknánk mindkét átigazolási kiszemeltünket.)



Bármi is legyen az igazság, innentől kezdve még nehezebb lesz kibogozni a szálakat. Mivel a Higuain-Arsenal átigazolási fronton minden szál befagyott, a bulvársajtó minden bizonnyal korábbi híreket fog felturbózni, hogy minél több példányszámban adja el a másnapi lapszámukat.

Ennek az egyik jelét a spanyol Marca mutatta be, ma este. A Marca a szóba forgó cikkében (marca.com/2013/07/03/futbol/equipos/real_madrid/1372873065.html) nem kevesebbet állít, minthogy a 'Madrid és az Arsenal egyre közelebb került a megállapodáshoz.' A Marca alapvetően a Real Madidhoz közel álló lap, ám ez esetben nem saját forrásra alapozták a hírt, hanem egy hírhedten megbízhatatlan olasz blog 'értesüléseire', a TuttoMercatoWeb-re. Ahhoz pedig nem is kell különösebb olasz tudás, hogy megállapítsuk: az olasz forrás június 23-ai   (tuttomercatoweb.com/serie-a/higuain-parla-il-papa-arsenal-e-juve-hanno-presentato-offerte-importanti-459521) és a legfrissebb, július 3-i (tuttomercatoweb.com/europa/arsenal-il-padre-di-higuain-assicura-trattativa-in-fase-avanzata-462360) hírei kísértetiesen megegyeznek. Olyannyira, hogy nincs bennük semmi új. Ez a jelenség pedig súlyosan aláássa azt a feltételezést, hogy mindig a legfrissebb hírek a legpontosabbak.

Pontosan az ilyen átigazolási eszementségek adják az apropót, hogy a szurkolók minél inkább várják az első felkészülési meccset. Ilyenkor Wenger általában sajtótájékoztatókon szokott beszélni az átigazolási kiszemeltekről, s jól lehűti a kedélyeket ('We are not close to sign anyone' - AW). Ezzel együtt mégis sokkal inkább a meccsekkel foglalkozunk, mintsem az átigazolási herce-hurcákkal.
 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (51)

11 éve
Törölt felhasználó
arsenal1220, ha olyan amatőrök vagyunk hogy képesek voltunk Rooneyra várni, ezzel együtt pedig kihátrálva a Higuain üzletből ha netán jönne az angol, akkor itt már mindent el lehet képzelni.
11 éve
ericsson: Ezeknek az angoloknak is lehet egy világuk...Most igazoljuk le Higanyt, akkor most őszintén mennyi az esélye,hogy még Suárez is érkezik? Kb egy az ezerhez, de lehet keveset mondtam.
11 éve
Törölt felhasználó
arsenal1220, a legnevetségesebb az, hogy az emberek ezt el is hiszik és fogadnak rá. Még ha lenne is valóságalapja. Wenger úgy se adna többet mint 18 millió, hisz szerinte annyit ér, hiába nem adták 30 ért se a madridnak :D
11 éve
ericsson: Vagy tudnak valamit amit mi nem, vagy csak szimplán bal****ok....inkább a második! :D

Szólj hozzá