A szezon végeztével mindenhol az átigazolások kerültek a főszerepbe. Kiszakadva ezekből, a következő több részes sorozatunkban az Arsenal történelmének legsikeresebb edzőit fogom bemutatni.

Sorozatom második személye nem más, mint a csapat történelmének negyedik legnagyobb edzője, Bertie Mee.

 

Az összes szurkoló bolondnak nevezte az Arsenal vezetőit, amikor 1966-ban a vezetés egy gyógytornászt nevezett ki az Arsenal edzőjének, aki nem volt más mint Bertie Mee.

Mee gyógytornász képesítéssel csatlakozott az Arsenalhoz, egy érdekes záradékkal a szerződésében. Mee ugyanis azzal a feltétellel csatlakozott az Arsenalhoz, hogy egy év múlva visszatérhessen a gyógytornász szakmához, ha nem jön be az edzősködés.

Abban az időben az Arsenal óriási taktikai hiányosságokkal küzdött. Mee ennek kiküszöbölése érdekében segédjeként a Dave Sextont és Don Howet nevezte ki. Sexton az első csapat edzője lett, ám ő egy év múlva visszatért a Chelsea csapatához. Howe pedig három éves Arsenal pályafutását kénytelen volt abbahagyni egy lábtörés miatt, így őt nevezte ki Mee a tartalék csapat edzőjének, Sexton távozásával pedig az első csapatot edzette.

Mee irányítása alatt az első három év sikertelenül telt. 1968-ban és 1969-ben is veszített a Ligakupa döntőjében, így továbbra is 16 éve nem nyert trófeát. Végül 1970-ben végleg beírta magát az Arsenal történelmébe.  Az Arsenal ugyanis az 1953-mas bajnoki cím óta, már 17 év nyeretlen időszakban volt. Bertie Mee Arsenalja a Vásárvárosok Kupája-döntőjében a belga Anderlecht együttesével mérkőzött meg.

Az Arsenal az első mérkőzésen a Bob Wilson, Peter Storey, Bob MnNab, Eddie Kelly, Frank McLintock, Peter Simpson, George Armstrong, Jon Sammels, John Radford, Charlie George, George Graham tizeneggyel lépett pályára.

Az első mérkőzésen az Arsenal sima 3-1 es vereséget szenvedett. A visszavágón azonban megemberelte magát Mee csapata Kelly, Radford és Sammels góljaival 3-0 arányban győzött. Összesítésben 4-3 al megnyerve a Vásárvárosok kupáját, felérve így Európa trónjára, megszakítva a 17 éves sikertelen korszakot.

Egy évvel később Mee nem állt meg. Az 1970-71 es szezonban az Arsenal elérte a legendás duplázást. Először a bajnoki címet szerezte meg egy Tottenham elleni 1-0 győzelem alkalmával, pár nappal később pedig az FA kupa döntőjében nyert Charlie George hosszabbításban szerzett góljával a Liverpool ellen 2-1 arányban.

Az Arsenalnál ezek után óriási ambíciók voltak, hiszen mindenki elvárta a bajnoki címvédést. Ennek eredményére igazolta le Alan Ball-t az Evertontól. Ugyanakkor az előző évi bajnoki cím megszerzésével valami megváltozott a csapatban. Az Arsenal az 1972-73 mas szezonban egy ponttal maradt el a bajnoki cím megszerzésétől a Leeds Uniteddel szemben, majd az FA kupa elődöntőjében is vereséget szenvedett a későbbi győztes Sunderland ellen. Mee sorsa akkor pecsételődött meg, amikor a csapattól eligazolt a három legnagyobb sztárja. A későbbi legenda George Graham, Charlie George és kapitány Frank McLintock. További sikere nem volt az Arsenalnak Mee irányítása alatt, akit végül 1976-ban menesztettek az Arsenaltól.

A sors iróniája, hogy Mee egyetlen csapatot irányított edzői karrierje alatt, aki nem volt már mint az Arsenal. Nem sokkal később a Watford asszisztens edzőjeként tért vissza, ahol felderítőként dolgozott. Később a Hornets igazgatója lett, majd 1991-ben visszavonult.

 

Bertie Mee, tehát egy külön részt foglal el minden Arsenal szurkoló szívében, hiszen 17 éves sikertelenséget szakított meg. Végül Londonban halt meg 2001-ben, 82 éves korában.

 

Bertie Mee pályafutását az Arsenal is bemutatta egy videóban, melyet itt érhettek el.

http://www.arsenal.com/history/post-war-arsenal/bertie-mee-is-appointed-as-manager

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá